- Liittynyt
- 12.8.2002
- Viestejä
- 2 164
Palstalla on puhuttu paljon hiilarien syömisen ajankohdasta. Low-carb -dieettien suosion mukana on tullut lentäviä lauseita kuiten "hiilarit menevät rasvaksi" tai "illalla otetut hiilarit varastoidaan läskiksi".
(Tämän voisi siirtää experttiosiollekin jos modet niin katsovat, jotta saataisiin oikeiden eksperttien tietoa. Aiheesta nimittäin on eriäviäkin mielipiteitä ja aihe tuskin on tiedepiireissäkään loppuun kaluttu.)
Pähkinänkuoressa: ihmisessä hiilihydraatin muuttaminen rasvahapoiksi (de novo lipogeneesi) on mahdollista, mutta käytännössä se on vähän käytetty metaboliareitti. Muunnos on tolkuttoman epätehokas, ja vaikka se korkeilla hiilareilla korostuu, niin sen merkittävyys on kuitenkin vähäinen.
Hiilarien muuttuminen rasvaksi ei siis normaalissa elämässä (eikä kevyellä bulkillakaan) ole merkittävä rasvan tuoton lähde. Runsaiden hiilarien lihottavuus tulee enemmänkin sitä kautta että hiilarit ovat helpompi energian lähde keholle, ja niiden ylisaanti puolestaan jättää syödyn rasvan varastoitavaksi koska sitä ei tarvi käyttää mihinkään. (Täysin rasvaton ruokavaliohan on erittäin keinotekoinen.)
Tietyissä osin keinotekoisissa tilanteissa de novo lipogeneesi voi nousta merkittäväksikin; alla ote jossa kuvataan 7Mcalin "hiilaritankkaus". Toinen tilanne jossa lipogeneesi tehostuu, on tilanne jossa ravinnon rasvat painetaan todella alas.
Summarumina: hi-carb ja varsinkin crappy-carb -dieetti saattaa tuoda mukanaan muita ongelmia jotka on varsin todellisia, mutta pelko että illalla syöty muutama hiilarigramma löytyisi aamulla 1:1 läskikudoksesta näyttäisi olevan turha.
Muutama lähde, laittakaa toki lisää jos löytyy:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/74/6/707
"de novo lipogenesis is the pathway of last resort"
"Thus, the addition of excess carbohydrate energy to a mixed diet so that total energy intake exceeded total energy expenditure (TEE) increased body fat stores, but not by conversion of the carbohydrate to fat. Instead, the oxidation of dietary fat was suppressed and fat storage thereby increased."
"The few exceptions to the rule that de novo lipogenesis is quantitatively minor have been when carbohydrate energy intake massively exceeds TEE, eg, the Guru Walla overfeeding tradition in Cameroon, wherein adolescent boys ingest > 29.3 MJ (7000 kcal) carbohydrate/d and gain 12 kg body fat over 10 wk while eating only 4 kg fat (5). Thus, de novo lipogenesis does become a quantitatively major pathway when carbohydrate energy intake exceeds TEE, but this circumstance is unusual in daily life."
"Some conclusions should not be drawn. First, these results do not mean that extra carbohydrate energy represents "free" energy in terms of body fatness. By sparing fat in the body's fuel mixture, surplus carbohydrate energy will make people fatter, even though it is not directly converted to fat. The absence of significant de novo lipogenesis is bad news for high-carbohydrate dieters for another reason, in that the high thermogenic cost of de novo lipogenesis cannot be invoked as an energy-dissipating feature of such diets."
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/74/6/737
"De novo lipogenesis increases after overfeeding with glucose and sucrose to the same extent in lean and obese women but does not contribute greatly to total fat balance."
(Tämän voisi siirtää experttiosiollekin jos modet niin katsovat, jotta saataisiin oikeiden eksperttien tietoa. Aiheesta nimittäin on eriäviäkin mielipiteitä ja aihe tuskin on tiedepiireissäkään loppuun kaluttu.)
Pähkinänkuoressa: ihmisessä hiilihydraatin muuttaminen rasvahapoiksi (de novo lipogeneesi) on mahdollista, mutta käytännössä se on vähän käytetty metaboliareitti. Muunnos on tolkuttoman epätehokas, ja vaikka se korkeilla hiilareilla korostuu, niin sen merkittävyys on kuitenkin vähäinen.
Hiilarien muuttuminen rasvaksi ei siis normaalissa elämässä (eikä kevyellä bulkillakaan) ole merkittävä rasvan tuoton lähde. Runsaiden hiilarien lihottavuus tulee enemmänkin sitä kautta että hiilarit ovat helpompi energian lähde keholle, ja niiden ylisaanti puolestaan jättää syödyn rasvan varastoitavaksi koska sitä ei tarvi käyttää mihinkään. (Täysin rasvaton ruokavaliohan on erittäin keinotekoinen.)
Tietyissä osin keinotekoisissa tilanteissa de novo lipogeneesi voi nousta merkittäväksikin; alla ote jossa kuvataan 7Mcalin "hiilaritankkaus". Toinen tilanne jossa lipogeneesi tehostuu, on tilanne jossa ravinnon rasvat painetaan todella alas.
Summarumina: hi-carb ja varsinkin crappy-carb -dieetti saattaa tuoda mukanaan muita ongelmia jotka on varsin todellisia, mutta pelko että illalla syöty muutama hiilarigramma löytyisi aamulla 1:1 läskikudoksesta näyttäisi olevan turha.
Muutama lähde, laittakaa toki lisää jos löytyy:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/74/6/707
"de novo lipogenesis is the pathway of last resort"
"Thus, the addition of excess carbohydrate energy to a mixed diet so that total energy intake exceeded total energy expenditure (TEE) increased body fat stores, but not by conversion of the carbohydrate to fat. Instead, the oxidation of dietary fat was suppressed and fat storage thereby increased."
"The few exceptions to the rule that de novo lipogenesis is quantitatively minor have been when carbohydrate energy intake massively exceeds TEE, eg, the Guru Walla overfeeding tradition in Cameroon, wherein adolescent boys ingest > 29.3 MJ (7000 kcal) carbohydrate/d and gain 12 kg body fat over 10 wk while eating only 4 kg fat (5). Thus, de novo lipogenesis does become a quantitatively major pathway when carbohydrate energy intake exceeds TEE, but this circumstance is unusual in daily life."
"Some conclusions should not be drawn. First, these results do not mean that extra carbohydrate energy represents "free" energy in terms of body fatness. By sparing fat in the body's fuel mixture, surplus carbohydrate energy will make people fatter, even though it is not directly converted to fat. The absence of significant de novo lipogenesis is bad news for high-carbohydrate dieters for another reason, in that the high thermogenic cost of de novo lipogenesis cannot be invoked as an energy-dissipating feature of such diets."
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/74/6/737
"De novo lipogenesis increases after overfeeding with glucose and sucrose to the same extent in lean and obese women but does not contribute greatly to total fat balance."