"Hiilihydraatti muuttuu rasvaksi"

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JSmith
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.8.2002
Viestejä
2 164
Palstalla on puhuttu paljon hiilarien syömisen ajankohdasta. Low-carb -dieettien suosion mukana on tullut lentäviä lauseita kuiten "hiilarit menevät rasvaksi" tai "illalla otetut hiilarit varastoidaan läskiksi".

(Tämän voisi siirtää experttiosiollekin jos modet niin katsovat, jotta saataisiin oikeiden eksperttien tietoa. Aiheesta nimittäin on eriäviäkin mielipiteitä ja aihe tuskin on tiedepiireissäkään loppuun kaluttu.)

Pähkinänkuoressa: ihmisessä hiilihydraatin muuttaminen rasvahapoiksi (de novo lipogeneesi) on mahdollista, mutta käytännössä se on vähän käytetty metaboliareitti. Muunnos on tolkuttoman epätehokas, ja vaikka se korkeilla hiilareilla korostuu, niin sen merkittävyys on kuitenkin vähäinen.

Hiilarien muuttuminen rasvaksi ei siis normaalissa elämässä (eikä kevyellä bulkillakaan) ole merkittävä rasvan tuoton lähde. Runsaiden hiilarien lihottavuus tulee enemmänkin sitä kautta että hiilarit ovat helpompi energian lähde keholle, ja niiden ylisaanti puolestaan jättää syödyn rasvan varastoitavaksi koska sitä ei tarvi käyttää mihinkään. (Täysin rasvaton ruokavaliohan on erittäin keinotekoinen.)

Tietyissä osin keinotekoisissa tilanteissa de novo lipogeneesi voi nousta merkittäväksikin; alla ote jossa kuvataan 7Mcalin "hiilaritankkaus". Toinen tilanne jossa lipogeneesi tehostuu, on tilanne jossa ravinnon rasvat painetaan todella alas.

Summarumina: hi-carb ja varsinkin crappy-carb -dieetti saattaa tuoda mukanaan muita ongelmia jotka on varsin todellisia, mutta pelko että illalla syöty muutama hiilarigramma löytyisi aamulla 1:1 läskikudoksesta näyttäisi olevan turha.



Muutama lähde, laittakaa toki lisää jos löytyy:

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/74/6/707

"de novo lipogenesis is the pathway of last resort"

"Thus, the addition of excess carbohydrate energy to a mixed diet so that total energy intake exceeded total energy expenditure (TEE) increased body fat stores, but not by conversion of the carbohydrate to fat. Instead, the oxidation of dietary fat was suppressed and fat storage thereby increased."

"The few exceptions to the rule that de novo lipogenesis is quantitatively minor have been when carbohydrate energy intake massively exceeds TEE, eg, the Guru Walla overfeeding tradition in Cameroon, wherein adolescent boys ingest > 29.3 MJ (7000 kcal) carbohydrate/d and gain 12 kg body fat over 10 wk while eating only 4 kg fat (5). Thus, de novo lipogenesis does become a quantitatively major pathway when carbohydrate energy intake exceeds TEE, but this circumstance is unusual in daily life."

"Some conclusions should not be drawn. First, these results do not mean that extra carbohydrate energy represents "free" energy in terms of body fatness. By sparing fat in the body's fuel mixture, surplus carbohydrate energy will make people fatter, even though it is not directly converted to fat. The absence of significant de novo lipogenesis is bad news for high-carbohydrate dieters for another reason, in that the high thermogenic cost of de novo lipogenesis cannot be invoked as an energy-dissipating feature of such diets."

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/74/6/737

"De novo lipogenesis increases after overfeeding with glucose and sucrose to the same extent in lean and obese women but does not contribute greatly to total fat balance."
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
JSmith sanoi:
Summarumina: hi-carb ja varsinkin crappy-carb -dieetti saattaa tuoda mukanaan muita ongelmia jotka on varsin todellisia, mutta pelko että illalla syöty muutama hiilarigramma löytyisi aamulla 1:1 läskikudoksesta näyttäisi olevan turha.

LVY eli Lihavuuden Vastustamisyhdistys julkaisi Suomessa jo 1950-luvulla tutkimustuloksia eri dieettien vaikutuksista. Olen lukenut suurella mielenkiinnolla uusintapainosta näiden professoreiden ja arkkiatrien kirjoituksista. Uskokaa tai älkää mutta vanha kunnon kaloriteoria pitää tässäkin paikkansa: jos kulutus on suurempi kuin energian saanti niin ei tietenkään pääse syntymään läskiä. Kulutuksen kohdalla korostuu ruumiillinen työ, olipa se sitten salilla käyntiä tai rakennusmiehen hommia.

Säästöliekki ja monet muutkin myöhemmin lanseeratut "hienot" termit on kaikki mainittu näissä 1950-luvun tutkimuksissa.

Proteiinit vs. hiilihydraatit kysymyksestä todettiin jo silloin että kala ja vähärasvainen liha on kasviksien ohella terveellisen ruokavalion kulmakivi. Loput kaloreista otetaan sitten hiilihydraateista.

Pahin virhe hiilareitten kohdalla on se että on siirrytty täysjyväviljasta ravintoarvoltaan köyhään valkeista jauhoista tehtyyn leipään ja pullaan.

Tiivistän edellisen siten että hiilarit eivät muutu läskiksi jos ihminen harrastaa liikuntaa eikä syö määräänsä enempää kerralla.
 
Tuoretta Tiede-lehteä ulkomuistista referoiden:

(Kyseisessä tutkimuksessa tutkittiin asiaa hiirillä, ja kuten joku KTL:n asiantuntija ansiokkaasti muistuttaa, hiiri ei ole ihminen.)

Suoliston mikrobit olivt osallisina rasvan muodostumiseen ja kertymiseen elimistöön. Ryhmät pidettiin runsashiilarisella, ilmeisesti lähes rasvattomalla ruokavaliolla. Toinen ryhmä lihoi.

Tarkistuksessa kolmas hiiriryhmä geenimanipuloitiin niin, että oliko se nyt niin että niiltä puuttui tuo mikrobeja tuottava geeni ja niistä kasvoi pullukoita.

Tutkimus antaa selvän viitteen siihen, että hiilihydraattien syöminen voipi olla turmiollista ihmisellekin.

Voisiko olla, ettei "lopullista totuutta" ole ravitsemustieteessä vielä kirjoitettu, kuten ei ole monessa muussakaan tieteessä.

EDIT: lukihäröt.
 
Hiiritutkimuksia tehtiin jo 1950-luvulla, haluatko että referoin niistä jonkun artikkelin? :)
 
Joo, elukat eivät ole ihmisiä ja toinen noista stadeista kommentoikin että "These questions and more arise from the observation that de novo lipogenesis is the pathway of last resort and that, at least regarding converting carbohydrates to fats, humans are neither bees nor pigs."
 
Väittämä, että illalla syödyt hiilarit muuttuvat suoraan rasvaksi on sinänsä väärä. Keksin kuitenkin äkkiä kaksi syytä, miksi illalla ei kannattaisi hirviästi hiilareita puputtaa, molemmat liittyvät insuliiniin.
1. Insuliini häiritsee unen aikaista kasvuhormonieritystä
2. Insuliiniresistanssi vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Illalla se on korkeampi ja aamulla yöllisen paaston jälkeen vastaavasti matalampi. Siksi hiilarit tulisi painottaa aamupäivälle ja treeninjälkeiseen aikaan.
 
JSmith sanoi:
hi-carb ja varsinkin crappy-carb -dieetti

:lol2:

JSmith sanoi:
laittakaa toki lisää jos löytyy:


"Excess dietary carbohydrates can be converted to fat in the liver through a process called de novo lipognesis (DNL). However short term studies show that DNL does not contribute significantly to fat gain in humans. As long as muscle and liver glycogen stores are not completely filled, the body is able to store or burn off excess dietary carbohydrates. Of course this process occurs at the expense of limiting fat burning, meaning that any dietary fat which is
ingested with a high carbohydrate intake is stored as fat."

The Ketogenic Diet

"DNL appears not to be a quantitatively major pathway even under conditions of surplus carbohydrate energy intake, at least in normal adults on typical Western diets"

<a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8729105" TARGET="_BLANK">Lähde</a>

Onnistuin jotenkin hassusti googlettamaan itseni <a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Link&db=PubMed&dbFrom=PubMed&from_uid=15592484" TARGET="_BLANK">tänne</a> ja huomasin että tossa on artikkelia asiasta vaikka kuinka paljon.
 
Muistaakseni McDonald ainakin mainitsi, että tuo DNL tapahtuu jyrsijöillä huomattavasti helpommin kuin ihmisillä, koska niiden entsyymitoiminta on tuossa mielessä paljon aktiivisempaa. Toki ne sitten polttelevat sitä rasvaa myös poiskin tehokkaasti ruskean rasvan ansiosta.

Perustuisiko tämä koko homma osittain siihen vanhaan insuliini on paha varastointihormoni-myyttiin? Eli oletetaan, että jos ei syödä hiilareita, ei erity insuliinia ja siten mikään ei varastoidu rasvaksi, mikä tietysti ei pidä ollenkaan paikkaansa.
 
Hienosti googletettu! PubMedistä kannattaa hakea tutkimuksia, sinne on kerätty niitä ympäri maailmaa ja niitä on aivan helvetisti. Oleellista on vain oikeiden hakusanojen keksiminen...
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom