Hera ja maksan glykogeeni

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jason82
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
27.4.2003
Viestejä
417
Aihetta ei ilmeisesti ole aiemmin täällä puitu, joten otetaanpa asia esille. Kyseessä on(ainakin voisi olla) varsin mielenkiintoinen ilmiö, kyseisten tutkimusten vielä ollessa melko uusia ja sarjassaan ensimmäisiä.
Aiheeseen ei ole juurikaan lisättävää tässä vaiheessa, kaivakaapa kokonaisartsut esille... ;)

"Total glycogen synthase activity in the skeletal muscle in the whey protein group was significantly higher than that in the casein group. The present study is the first to demonstrate that a diet based on whey protein may increase glycogen content in liver and skeletal muscle of exercise-trained rats. We also observed that whey protein regulated glycogen metabolism in these two tissues by different mechanisms."

British Journal of Nutrition 2005 Apr;93(4):439-45
Dietary whey protein increases liver and skeletal muscle glycogen levels in exercise-trained rats
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...&dopt=Abstract&list_uids=15946405&query_hl=11


"these results demonstrate that the whey protein diet in exercise-trained rats results in significantly higher levels of liver glycogen, because of the combined effects of regulation of rate limiting glycolytic and gluconeogenic enzyme activities and activation of glycogenesis from alanine via alanine amino-transferase."

Exp Biol Med (Maywood). 2005 Jan;230(1):23-30.
Dietary whey protein modulates liver glycogen level and glycoregulatory enzyme activities in exercise-trained rats.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...&dopt=Abstract&list_uids=15618122&query_hl=15
:kippis1:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jahas, aikast mielenkiintoinen juttu sinänsä. Kun tässä nyt rupesin miettimään juuri noita mekanismeja niin mitä ne sitten olivat? Jos hera mahdollistaa glukoosin paremman sisäänlyönnin kohdesoluihin, onko sillä jotain tekemistä insuliinin kanssa? Verrattuna siis kaseiiniin?
 
Mikäs ton käytännön merkitys on?
 
Eiköhän se jotenkin veren insuliinitasoa nosta ja sitä kautta maksa saa glykogeenia paremmin hyödynnettyä käyttämättä lihasten omia aminohappoja(vrt. ketoosi)
 
muffy sanoi:
Jahas, aikast mielenkiintoinen juttu sinänsä. Kun tässä nyt rupesin miettimään juuri noita mekanismeja niin mitä ne sitten olivat? Jos hera mahdollistaa glukoosin paremman sisäänlyönnin kohdesoluihin, onko sillä jotain tekemistä insuliinin kanssa? Verrattuna siis kaseiiniin?

Niin, joillekin tulee varmasti mieleen vaikkapa tutkimukset insuliinipitoisuuksista tapauksissa joissa nautittiin a)pelkkää hiilari, b)heraa+hiilareita. Mitään suoria sovelluksia tästä ei kuitenkaan saada aikaan.
"the whey protein diet increased the activity of liver glucokinase, whereas it decreased the activities of 6-phosphofructokinase and pyruvate kinase compared with the casein diet.”

“In the skeletal muscle, whey protein decreased only 6-phosphofructokinase activity compared with casein”

Pääosassa näyttäisivät olevan siis nuo PFK:t, ja maksan glukoginaasi, 6-fosfofrukto-1-kinaasin ollessa yksi tärkeimmistä glykolyysiä ja glukoneogeneesiä säätelevistä entsyymeistä(ns. "rate-limiting entsyme"). Se, miksi näin heran kohdalla oli, lienee vielä epäselvää.

Glykolyysin osareaktiot ja PFK:n mekanismit löytää mistä tahansa biokemian perusteoksesta, taikka lyhyesti vaikkapa tuosta alla olevasta opetuslinkistä:
http://www.ches.ua.edu/departments/nhm/faculty/neggers/nhm562/Glycolysis regulation-II.pdf

kohtis&OutOfShape sanoi:
Mikäs ton käytännön merkitys on?
Nuff said. Mielenkiintoista, mutta itse ainakin odotan ensimmäisiä ihmiskokeita.

Camoon, lienee usemmille selvää, että kyse on hifistelystä. :D Enkä tarkoita edes käytännön sovellutuksia, vaan tiedon hankkimista ylipäätään. Käytännön merkitystä tuolla ei varmasti vielä ole - emmehän toki vielä muutamasta tutkimuksesta niitä voi johtaa. Mitä MC:n kysymykseen tulee, niin lähinnä näkisin tämänkin tutkimuksen avartavan, vaatimattomassa mittakaavassaan, käsityksiä proteiinien merkityksestä kestävyysurheilun puolella. Kestävyyspuolella kun ei aina tunnu olevan yhtä selvää, kuin usealle palstalaiselle, että näitä perinteisiä urheilujuomia on jo kauan alettu korvata palautusjuomatyyppisillä valmisteilla.

Sou, ei hötkyillä, vaan jatketaan tutkimusmaailman tarkastelua tämänkin aiheen tiimoilta - päteekö tuo ilmiö edes, tai, onko sillä mitään käytännön merkitystä. Lienee sanomattakin selvää, että peruspunttajalle useine(?) lepopäivineen tästä ei juuri apua ole. :)
 
Jason82 sanoi:
Lienee sanomattakin selvää, että peruspunttajalle useine(?) lepopäivineen tästä ei juuri apua ole. :)

Jos pätee, niin sen se sanoo että esim. CKD:lla tai muulla syklisellä dieetillä hiilaripäivänä heran ottaminen on ihan suositeltavaa. Vie samalla pohjan pois noilta carbs-only -tankkauksilta (joita en muutenkaan ole koskaan tajunnut).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom