Henkilöstövuokrausfirma työnantajana?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Jame
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
72
Töissä kuohuu, asiat sekaisin ja kaikilta työmoraali hukassa. Ei oikein jaksaisi alkaa selvimään näitä, vaikka tuolla toisessa threadissa vähän sensuuntaista kehuinkin.

Minkäslaisia kokemuksia teillä on noista työntekijöitä vuokraavista yrityksistä? Itselläni on ollut periaatteena, etten ole niiden kanssa tekemisissä, muttamutta...

Yhteen yritykseen soittelin ja kyselin. Kerroin tämänhetkisen palkkani, eikä sieltä ole perään soiteltu vaikka lupasivat. Sama firma hakee kuitenkin saman alan työntekijöitä jatkuvalla syötöllä. Konepajan tienoolla täällä pyöritään.

Onko se vuokraustouhu työntekijän kannalta ihan täyttä kusetusta?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei se ihan täyttä kusetusta ole, mutta on vuokratyöläisillä huonommin asiat kuin firmoissa suoraan töissä olevilla. Ensinnäkin palkka on yleensä huonompi, koska henkilöstövuokrausfirmalle menee provikat työntekijästä. Irtisanomissuoja on huonompi, koska ei tarvitse käydä läpi YT-neuvotteluita. Ei työterveyshuoltoa (pitäisi kai olla, mutta ei ole). Muutkin edut, mitkä firman vakkarit saa, jää vuokratyöntekijöiltä nauttimatta (alennukset, boonukset, yms.). Ja muutenkin on semmoinen outsider-fiilis. Mutta minkäs teet, jos ei muuta työtä saa...

Nimim. "jo neljättä vuotta vuokralla samassa firmassa!"
 
No ainoa positiivinen asiam, noissa firmoissa on, se että ,jos et ole jonkun kyseisen alan,rautainen ammattilainen,esim opiskelijat, pääsevät näkemään, monia eri työ paikkoja.mutta ihan ammatti miehille en kyseistä touhua suosittelisi palkkauksen pienuuden ja etujen puuttumisen takia.
 
Olen ollut muutamassa paikassa vuokralla, ja kokemukseni ovat olleet pääosin positiivisia.
palkka on ollut sitä mitä pyysin, ihan normi liksoja.
tietysti olet duunipaikalla vähän niinkuin ulkopuolinen, etkä pääse nauttimaan kaikista firman eduista., ja juuri kun opit tuntemaan porukat ja pääset sisälle jengiin loppuu työsuhteesi ( usein 1-4 kk mittaisia )

Meillä kuitenkin firma jonka kautta olin vuokralla tarjosi minulle lääkäriedut ja muut systeemit.
ei se nyt mitään orjahommaa ole.
Sitäpaitsi niistä on helppo päästä vakihommiin firmoihin, jos hoidat työsi hyvin ja todistat olevasi tarpeellinen.
Näin minulle ainakin kävi ja tyytyväinen olen ollut.
 
- Määräaikaset sopparit
- Ei kaikkia vakkarityöntekijöiden etuja
- Helppo irtisanoa
- Palkkataso

+ Mahdollisuus päästä firmaan sisälle ja saada vakkaripaikka
+ Mahdollisuus saada suht nopeasti töitä
 
Itellä ei ole moisesta kokemusta. Mutta erään tässä lähistöllä ja samalle isolle firmalle (käytännössä, siis periaatteessa/virallisesti ei) töitä tekevä mimmi on työnvuokrausfirman kautta ensin eräällä mm. kopiokoneistaan tunnetulle firmalle vuokrattuna työvoimana. Ei siinä kaikki, tämä mm. kopiokoneistaan tunnettu firma vuokrasi/alihankki sitten samaisen työntekijän eräälle it-alan isolle firmalle. Moinen tuntuu jo hullulta.

Tuossa näyttää olevan jo aika monta välikättä ja mistä siinä aina höylätään välikäsille? No sen rivityöntekijän palkasta tietenkin, paperinpyörittäjille. Miksi? Jotta niillä isoilla firmoilla maine säilyisi, ettei tulisi otsikoita tyyliin "Oy Firma Ab irtisanoi määrän X työntekijöitä. Firman osake romahti pörssissä ja HEX indeksi oli myös kovasti laskussa.".

Mutta toisaalta noi Ripen mainitsemat plussatkin varmaan pitävät paikkansa. Työvoiman vuokraus ja alihankinta varmaan vain vastaa (varsinkin isompien) firmojen tarpeeseen. Ne tarvitsevat ikäänkuin puskurin, eli alihankitut ja vuokratut työntekijät. Niistä pääsee pahan paikan tullen helpommin eroon, kuin omista työntekijöistä, maineen kärsimättä, sujuvasti alihankinta- tai työnvuokrausfirman kanssa yhteistyösopimuksen purkamalla, näennäisesti ketään irtisanomatta, koska Oy Firma Ab:n itsensä ei tarvitse irtisanoa. Alihankkijat ja työnvuokrausfirmat tekevät sitten sen likaisen työn eli irtisanovat, jakavat potkuja, pistävät väkeä kilometritehtaalle, ihan miten sen haluaa ilmaista.

Suomen työmarkkinalainsäädäntö on selvästi liian jäykkä ja vanhanaikainen, kun sitä pitää kiertää tällaisilla keinoilla. Tai kiertää ja kiertää, lain mukaan kai noissakin työnvuokrausjutuissa toimitaan, mutta kumminkin.
 
Työvoiman vuokraaminen on minusta ihan jees jos suositaan suomalaista työvoimaa. Täytyyhän työntekijät ja työpaikat saada jotenkin kohtaamaan. Ei kaikilla ole käytettävissään Hyväveliverkostoa josta aina löytyy joku serkun kummin kaiman veljen siskon isä joka antaa duunia.
 
Omakohtainen kokemukseni vuokratyöläisenä olosta on oikeastaan ihan positiivinen. Parempi sekin, että on henkilövuokrafirman kautta töissä kuin ei ollenkaan.
Palkka oli ihan kohtuullinen ja mainittakoon että siinäkin on neuvottelun varaa, ihan ilmaiseksi ei tarvitse omaa työpanostaan antaa. Vähän orjuuttavaa oli kuitenkin tuntilistojen täyttäminen ja viikoittainen kuittauksen pyydystäminen yhteyshenkilöltä. Lomat kertyivät ihan normaalisti, joten kesälomaakin pääsi pitämään.
Työterveys kuului vuokrafirman palveluihin ja siitä kyllä otinkin kaiken ilon irti. :)

Itse työpaikalla oma rooli todellakin tuntui olevan vähän hakusessa. Se oli tietysti ihan selvää, ettei mulle kuuluneet henkilökunnan edut, lukuun ottamatta joitakin ei-verotettavia etuja, mutta viikkopalaverit yms. oli luku sinänsä. Epämiellyttävää epävarmuutta täytyykö mun olla paikalla vai ei. Siinä sitten työkavereiden kanssa arvottiin ennen kuin esimieheltä tuli tieto, joka yleensä oli että paikalla täytyy olla. Työkaverit suhtautuivat siihen, että olin vain vuokratyöntekijä aivan loistavasti, eikä mitään tunnetta ulkopuoliseksi jäämisestä ollut. Isossa talossa kaikki eivät edes tienneet minun olevan vuokralainen.
 
Itsellä jonkinlaista "kokemusta" noista rekrytointi firmoista. Viime ja tänä keväänä lähettänyt kumpanakin ainakin 5 henkilöstövuokrausyritykseen hakemukset kesätyöstä ja kertaakaan en ole saanut yhtään soittoa ko. yrityksistä. Kriteeritkään eivät ole olleet kovin vaativia tyyliin kaikki käy, mutta mieluiten omaan alaan (kaupallinen ala) liittyvää ensisijaisesti. Eli ainakaan omat kokemukset työnsaannista eivät ole kovin hyvät, vaikka palvelu on aina ollut tasokasta.
 
Nuo firmat ottaa aika paljon välistä! Olen kuullut että aika huonolla palkalla joutuuvat tekeen! Mutta etuna että saa suht nopeesti jotain duunii!
 
norppa sanoi:
Itsellä jonkinlaista "kokemusta" noista rekrytointi firmoista. Viime ja tänä keväänä lähettänyt kumpanakin ainakin 5 henkilöstövuokrausyritykseen hakemukset kesätyöstä ja kertaakaan en ole saanut yhtään soittoa ko. yrityksistä. Kriteeritkään eivät ole olleet kovin vaativia tyyliin kaikki käy, mutta mieluiten omaan alaan (kaupallinen ala) liittyvää ensisijaisesti. Eli ainakaan omat kokemukset työnsaannista eivät ole kovin hyvät, vaikka palvelu on aina ollut tasokasta.

Todennäköisesti odottelemalla et tule soittoa saamaankaan, mutta soita sinä sinne!! Melko varmasti he kutsuvat sinut haastatteluun ja sen myötä työnsaantimahdollisuutesi paranevat. Tsemppiä.
 
Jeme sanoi:
Nuo firmat ottaa aika paljon välistä! Olen kuullut että aika huonolla palkalla joutuuvat tekeen! Mutta etuna että saa suht nopeesti jotain duunii!

Toimistohommissa tein vuokratyöntekijänä työtä samalla palkalla kuin yritykseen suoraan työsuhteessa olevat. Se on kyllä totta, että firmat vetää välistä. Sattumoisin käsiini eksyi lasku, jossa työtäni laskutettiin ja pikalaskutoimituksella tulin siihen tulokseen, että oma palkkani oli 1/3 siitä minkä yritys maksoi minusta henkilöstövuokrausfirmalle. Kallista lystiä yritykselle pidemmän päälle..
 
Q.Bijou sanoi:
Sattumoisin käsiini eksyi lasku, jossa työtäni laskutettiin ja pikalaskutoimituksella tulin siihen tulokseen, että oma palkkani oli 1/3 siitä minkä yritys maksoi minusta henkilöstövuokrausfirmalle. Kallista lystiä yritykselle pidemmän päälle..

Suomessa kommunistikulut (ilmaisu vain vapun kunniaksi) nostavat tyonantajan todellisuudessa maksaman palkan 1,7 kertaiseksi. Eli kun taisto saa 100 yksikon palkasta kateen 60 niin tyonantaja maksaa taistosta kuitenkin 170. Noita kuluja juuri haluttaisiin alas suomen kilpailukykyiseksi tekemisessa (mita se on jo nyt).

Olettaisin etta useimmiten vuokratyontekija saa bruttona saman kuin vakituiset peruspalkkaa. Vuokraaja sitten maksaa vuokranantajalle hieman ekstraa. Tassakin kavelee ainoa tarpeellinen talouden lainalaisuus: Riski ja tuotto kavelevat kasikadessa. Eli nyt on vuokraajalla riski pienempi mutta tuotto negatiivinen (eli maksaa lisaa).
 
Dangerous_Dave sanoi:
Ehkä hieman :offtopic: , mutta Suomihan on maailman kilpailukykyisin maa:

http://www.turunsanomat.fi/osasto/?ts=1,4,0,0,137914,2003-10-31

Eli eipä tuosta enää kilpailukykyisemmäksi voi tulla. Tai ehkä jos universumin kilpailukykyisin...

*Klip* (Eli tuolta linkista.)
Elinkeinoelämä ei innostu tutkimuksesta
Suomessa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on WEF:n yhteiskumppani. Etlan arvioin mukaan WEF:n mittaukset ovat periaatteessa hyviä, mutta niihin liittyvien kilpailukykyindeksien ennustearvo on kuitenkin vähäinen. Esimerkiksi Japani oli mittauksissa ykkönen vielä vuonna 1993.

Etla muistuttaa, että Suomen noste on osin teknisluontoista. Mm. WEF:n kasvukykyindeksin rakenne on muuttunut. Aiemmin neljänneksen painoarvolla mukana olleet julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen on korvattu kolmella pehmeällä muuttujalla; kilpailua vääristävien yritysten laajuus, julkisten varojen kavaltaminen tai väärinkäyttö ja yleinen luottamus poliitikkojen rehellisyyteen. Nyt julkiset menot ja verotus eivät ole WEF:n muuttujien joukossa ollenkaan
*/Klip*

Kuten taisin itsekin mainita, Suomi on kilpailukykyinen. Tarkoitin, etta suorat mitattavat kulut (kuten palkat) ovat suomessa korkeita mutta nama yhteiskunnan toimivuudet taas korvaavat korkeita palkkoja tehden suomesta todellisuudessa kannattavan paikan yrittaa.

Kaytannossa suomessa kannattaa (mielestani) harrastaa yritystoimintaa jossa tyonosuus on pieni verrattuna jalostusarvoon. Jos taas yrittaja tekee helppoa bulkkia jonka valmistukseen kuluva aika on esimerkiksi kymmenen tuntia (riippumatta mistaan jarkevasta lisainvestoinnista kone- yms. kantaan.) Silloin hanella voi olla suomessa tyovoimakulut esimerkiksi 160 euroa. Jos halpamaassa tehdaan tuote raaka-aine kuluineen tuon alle niin suomalainen yrittaja ei voi kilpailla halpamaiden kanssa. Silloin tuotanto kannattaa siirtaa esimerkiksi Kiinaan. Tuon ilmion seurauksena Suomesta katoaa nama paljon tyollistavat tyopaikat vaikka olemme kilpailukykyisia.

Tuotteita joissa tarvitaan paljon suunnittelua (kuten kannykan suunnittelu (suunnittelukin on tuote)) kannattaa tehda suomessa sivistyneen maailman halvimmilla insinooreilla.
 
taisto sanoi:
Kaytannossa suomessa kannattaa (mielestani) harrastaa yritystoimintaa jossa tyonosuus on pieni verrattuna jalostusarvoon. Jos taas yrittaja tekee helppoa bulkkia jonka valmistukseen kuluva aika on esimerkiksi kymmenen tuntia (riippumatta mistaan jarkevasta lisainvestoinnista kone- yms. kantaan.) Silloin hanella voi olla suomessa tyovoimakulut esimerkiksi 160 euroa. Jos halpamaassa tehdaan tuote raaka-aine kuluineen tuon alle niin suomalainen yrittaja ei voi kilpailla halpamaiden kanssa. Silloin tuotanto kannattaa siirtaa esimerkiksi Kiinaan. Tuon ilmion seurauksena Suomesta katoaa nama paljon tyollistavat tyopaikat vaikka olemme kilpailukykyisia.

Tuotteita joissa tarvitaan paljon suunnittelua (kuten kannykan suunnittelu (suunnittelukin on tuote)) kannattaa tehda suomessa sivistyneen maailman halvimmilla insinooreilla.

Siinäpä tiivistettynä globalisaation siunaus ja kirous, mutta alkaa kammeta juttu pahasti pois alkuperäisestä aiheesta.
 
Jame sanoi:
Onko se vuokraustouhu työntekijän kannalta ihan täyttä kusetusta?

Ei välttämättä mitään isoa kusetusta, mutta alihankintafirman kautta hommatut työntekijät tosiaan yleensä ovat niitä, jotka pääsevät pahimpiin koiran hommiin. Alihankkijalla kun ei ole paljon varaa kitistä ja soppari pistetään heti jäihin jos naama ei miellytä tai hommia on vähän laisesti.

Eli ei kannata sotkeentua jos ei ole pakko, tilapäisesti varmaan saa voita leivälle, mutta ei kukaan täysijärkinen kovin kauaa alihankkijaorjana viihdy.
 
IronMind sanoi:
Eli ei kannata sotkeentua jos ei ole pakko, tilapäisesti varmaan saa voita leivälle, mutta ei kukaan täysijärkinen kovin kauaa alihankkijaorjana viihdy.

Joo vaikuttaa sellaiselta systeemiltä että muutaman vuokran sillä maksaa jos on duunissa mutta eipä noilla liksoilla mitään asuntolainaa ruveta maksamaan...
 
Jame sanoi:
Onko se vuokraustouhu työntekijän kannalta ihan täyttä kusetusta?

Onhan se. Kolmella eri vuokrausfirmalla olen ollut. Palkka vaihteli 7.5 ja 9 euron välillä. Hommat oli niitä joita vakkarit eivät tee.

Mutta... jos ei olekaan muutakaan niin voihan sinne istuskelemaan kun ei penniäkään ole firmassa kiinni. Kohtelu oli sen verran vittumaista yleensä ettei hommien vedättämisestä tullut edes huonoa omaatuntoa. Yleensäkään vuokramiehiin ei suuria odotuksia laitettu, suurinpiirtein olivat tyytyväisiä jos jotain työn suuntaista touhusi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom