Hemoglobiinista

Liittynyt
4.2.2006
Viestejä
59
En nyt tiedä mihin kategoriaan pitäisi laittaa mutta laitan tänne. Eli oli tossa terveystarkastuksessa oli hemoglobiini 180 ja ajattelin, että kummaa kuinka se noin korkealla on. Onko korkeasta hemoglobiinista jotain vaaraa ja mitä voi sanoa korkeaksi? jos tuota nyt voi edes korkeaksi sanoa...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Verenluovutus helppo tapa laskea sitä. Kyllä jo > 170 on korkea, > 200 alkaa olemaan jo selkeästi vaarallista.

Osaa ne lääkärissä enemmän kertoa.
 
:D Eiköhän ne siellä terveystarkastuksessa sano jos sulla jotain haitallisia arvoja näkyis. Todennäköisesti tuo on aivan normaali arvo.

EDIT: Jaahas, miksi korkea hemoglobiini on vaarallista? :D Veri vaan pystyy kuljettamaan enemmän happea? Voiko tulla happimyrkytys?

Tuplaedit:

"Normaali Hb-arvo on 120 - 180 g/l."

http://www.canceranemia.info/gldisplay.jhtml?key=hemoglobiini#hemoglobiini
 
http://rivendell.hela.helsinki.fi/laaketiede/S_veritaudit_4.html


Erytrosytoosi, liian paljon punasoluja
Polycythaemia vera, primaarinen erytrosytoosi
Sekundaarinen polysytemia

Erytrosytoosiksi sanotaan veren liian suurta punasolupitosuutta. Hemoglobiini on miehellä silloin yli 180 g/l ja naisella yli 160 g/l. Kyseessä voi olla itsenäinen sairaus tai oire, seuraus siitä, että ihminen tarvitsee enemmän happea. Tilapäinen, erytrosytoosilta laboratoriokokeissa näyttävä tilanne on elimistön kuivuminen, jolloin veren vesipitoisuus vähenee ja veri muuttuu sakeammaksi. Näin saattaa käydä pahojen palovammojen tai oksentelun aiheuttamassa nesteen menetyksessä.

Erytrosytoosi pyritään tietoisesti aikaansaamaan urheilijoille harjoittamalla heitä korkealla vuoristossa pienemmässä happipitoisuudessa. Elimistö reagoi hapen vähäisyyteen tuottamalla enemmän punasoluja.

POLYCYTHAEMIA VERA, PRIMAARINEN ERYTROSYTOOSI
Elimistössä tarvitaan säätelyjärjestelmä, jolla ylläpidetään tasapainoa punasolujen jatkuvan tuhoutumisen ja uudistuotannon välillä. Joskus tilanteen hallinta epäonnistuu ja elimistö tuottaa liikaa punasoluja. Näin käy noin 50 suomalaiselle vuosittain. Ongelmana on yksinkertaistettuna liian paksu veri. Mutta myös muiden verisolujen muodostuminen luuytimessä on liiallista. Sairaus on omanlaisensa pahanlaatuinen kasvain ja usein se muuttuukin leukemiaksi.

Oireina on punoitus, jopa tiilensävyinen ihon väri, kutinaa, pistelyä sormissa, päänsärkyä ja huimausta. Osa oireista johtuu verenkierron häiriöistä, jotka ovat myös kuolinsyitä, jos hoito ei onnistu. Hemoglobiini on korkea, jopa yli 200 g/l. Punasolujen tuotannon riistäytymistä hallinnasta kuvastaa veren alhainen erytropoietiini.

Hoitona ovat toistuvat venesektiot eli veren poistaminen 400-500 ml kerralla. Jos tämä ei auta, sytostaateilla yritetään hillitä kohtuuttomasti toimivaa luuydintä.

SEKUNDAARINEN POLYSYTEMIA
Korkea hemoglobiini voi olla muun sairauden seuraus. Kaikki tilanteet, joissa ihminen elää pitkäkestoisesti hapen puutteessa, saavat elimistön toimimaan niin, että riittävä hapen saanti tulee varmistetuksi. Jos runsaan tupakoinnin vuoksi suuri osa happea kuljettavasta hemoglobiinista on korkean häkäpitoisuuden vuoksi kykenemätön kuljettamaan happea, elimistö lisää punasolujen tuotantoa korjatakseen ongelman.

Elimellisiä syitä ovat hapenpuutostilat, jotka johtuvat hengityselinten sairaudesta tai sydänviasta. Elimistö yrittää vastata hapenpuutteeseen nostamalla hemoglobiinia. Korkea hemoglobiini laboratoriokokeen tuloksena ei siis ole aina terveyden todiste.

Myös monilla lihavilla ihmisillä on yllättävän korkea hemoglobiini. Lihavuus estää heitä hengittämästä riittävästi. Yölliset hengityskatkokset ovat hapenpuutteen äärimmäisiä tilanteita. Lisäksi heidän ruumiinsa suuri massa tarvitsee paljon happea. Luonnollisena seurauksena tästä kaikesta on, että hemoglobiini nousee.

Useimmiten ihmiset ovat oireettomia lukuun ottamatta perussairauden kuten liikalihavuuden myötään tuomia oireita. Verenpaineen nousu liittyy toisinaan korkeaan hemoglobiiniin. Veren sitkoisuuden, viskositeetin lisääntyminen altistaa veritulppien muodostukselle ja lievemmille verenkiertohäiriöille niin kuin polysytemia verassakin.
 
Jos on korkea hemoglobiini ja pelkää, että jotain ongelmia voi tulla, niin kannattaa seurailla hematokriitti-arvoja. Ne jos nousee liian korkealle, niin sit voi tulla tukoksia herkemmin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom