Hautaaminen / Polttohautaaminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu

Huppe

Iso Kingi H.
VIP
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 123
Ikä
48
Meinasin ensin tuossa eroa kirkosta -tredissä kysellä: Paljonko maksaa ruumiin polttaminen hautaustarkoituksessa? Saako tuhkat sirotella minne lystää, vaikkapa mökin pihalle tai Intian valtamereen niin tahtoessaan?

Onko ruumiin poltolla eri hinta, kuuluu kirkkoon tai ei?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla on pari kaveria tuhkattu, toisen tuhkat laskettiin hautaan ja toisen heitettiin mereen, eikä tullut hautaa/ muistopaikkaa ollenkaan.
 
Aika jännää että vapaa-ajattelijat ovat (tietenkin) toista mieltä kuin kirkko:
Vapaa-ajattelijat:
Lisäksi tuhka voidaan sirotella lähes mille tahansa maa-alueelle tai vesistöön. Vaikka maanomistajan lupaa ei vaadita, sellainen on kohteliasta pyytää. Tuhkan voi myös säilyttää esimerkiksi kotona.

Tuhkahautaus on halvempi kuin arkkuhautaus. On mahdollista, että ainoa kustannus hautauksesta on se, että vainaja tuhkataan itse tekemässään arkussa krematoriossa. Krematorion perimä maksu tuhkauksesta saattaa olla esimerkiksi noin 150 euroa. Krematorion antama todistus tuhkauksesta on viimeinen virallinen paperi vainajasta, ja sen jälkeen vainajan tuhka voidaan sijoittaa vainajan haluamalla tavalla minne vain.

Imatran Seurakunta:
18 § Tuhkan luovuttaminen

Krematorion ylläpitäjä saa luovuttaa tuhkan vain haudattavaksi tai muulla tavoin pysyvästi yhteen paikkaan sijoitettavaksi. Luovutuksensaajan on ennen tuhkan luovuttamista ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan.

Krematorion ylläpitäjä ei saa luovuttaa tuhkaa, jos on perusteltu syy epäillä, että tuhkaa tultaisiin käsittelemään tämän lain säännösten vastaisesti.

Krematorion ylläpitäjän on tuhkan luovuttamiseen liittyvässä toiminnassa noudatettava, mitä hallintolaissa (434/2003) ja kielilaissa (423/2003) sekä laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään.

19 § Tuhkan hautaaminen tai sijoittaminen muulla tavoin

Tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan. Jolleivät 23 §:ssä tarkoitetut henkilöt tämän jälkeen kehotuksesta huolimatta huolehdi tuhkasta, sijoitetaan tuhka vainajan kuolinpesän kustannuksella sille hautausmaalle, johon vainajalla on oikeus tulla haudatuksi.

Tuhkan sijoittamiseen on oltava alueen omistajan tai haltijan suostumus.

20 § Tuhkauksen ja tuhkan sijoituksen rekisteröinti

Tuossahan on joillekin jo varmasti yksi syy erota kirkosta? Vai käykö paikaksi tosiaan tuo putkakin kertoma meri?
 
Äiti poltettiin ja haudattiin elokuussa koko lasku arkkuinen ja uurnineen oli 1102,50€.Tässä mukana myös hautakiven kaiverrus,kivi oli ennestään sukuhaudalla.
Noihin arkkuhin ja uurniin sekä kukkiin voi tuhlata melkoisen isot rahat,mutta sehän on sit oma valinta.

Tuosta nähtävästi tuhkaaminen maksoi 277,50€.
 
Aika jännää että vapaa-ajattelijat ovat (tietenkin) toista mieltä kuin kirkko:

Taisi laki joku vuosi sitten muuttua vapaampaan suuntaan eli olisikohan Imatran seurakunnalla vanhaa tietoa tyrkyllä?

Aika samahan tuo nyt sinänsä on eli jos ne tuhkat saa krematoriolta joka tapauksessa jollain höpösijoitustodistuksella matkaan ja omaisten/vainajan toive on tuhkat heivat jonnekin muualle kuin uurnalehtoon niin eipä kai tuo nyt mikään ongelma pitäisi olla.
 
Hupen postaama lakiteksti on ote Hautaustoimilaki 6.6.2003/457 ja se on täysin voimassaoleva laki. Kirkoon kuulumisella tai kuulumatta jättämisellä ei ole mitään tekemistä tuon lain sitovuuden kanssa, se sitoo kaikkia.

Mielestäni nuo vapaa-ajattelijoiden sivuilta ja lakitekstistä quotatut pätkät eivät ole ristiriidassa keskenään.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom