Itse valmistuin fyssariksi 2005 ja sen jälkeen jo alaakin vaihtanut, joten en osaa ihan ajantasaista tietoa antaa työllisyystilanteesta ja koulutettavien määrästä. Mut eiköhän niitä tietoja, kuten peruspalkkakin löydy netistä. Keskimäärin tienestit itsellä silloin aikoinaan oli 2000 e molemmin puolin, ja siitä verot pois. Palkassa on vähäsen eroja ootko julkisella vai yksityisellä, mut TESn alaisuudessa fyssarit on. En tiedä elääkö tuolla pääkaupunkiseudulla, kun en sieltä itse ole.
Etsi netistä tietoa siitä, millaista fyssarin työ on ja onko se sellaista mikä itseäsi oikeasti kiinnostaa. Ennen kaikkea täytyy haluta olla ihmisten kanssa, ja olla aito halu auttaa ihmistä. Fysioterapia on ensisijaisesti kuntouttamista. Erilaisista toimintakyvyn ongelmista kärsivien ihmisten itsenäisen liikkumisen ja selviytymisen auttamista.
Fyssarina voit työskennellä monissa eri paikoissa ja tehtävissä. Se on joskus sitä sängyssä makaavien vanhusten kääntelyä ja jumppaamista, jottei nivelet ihan jäykisty. Joskus työ voi painottua lapsiin, joskus urheilijoihin. Joskus työikäisiin ja joskus kaikenikäsiin. Riippuu täysin missä olet töissä ja mikä osa-alue itseä kiinnostaa eniten. Pääasia on, että aina ihmisellä on jossain kehossa jokin toimintakykyä ja liikkumista haittaava ongelma, jota yrität kuntouttaa.
Hierontaakin toki joskus eteen tulee, työpaikasta riippuen paljon, vähän tai ei yhtään, mutta älä missään nimessä hukkaa aikaasi kouluttautumalla hierojaksi. Oppii siinä toki anatomian ja fysiologian, jotka on oleellisia peruskiviä fyssarillakin. Mutta siihen ne hyödyt sitten loppuukin.
Sairaanhoitajan hommia et joudu tekemään etkä vaippoja vaihtamaan, mutta yhteistyötä eri terveysalan ammattilaisten kanssa täytyy pystyä ja haluta tehdä. Välillä työ on hohdokasta, välillä ei, mutta voin sanoa että on mahtava tunne, kun jonain kertana useiden jumppatuokioiden jälkeen se kuntoutuja pystyykin kävelemään/juoksemaan/seisomaan tms ja sä olet häntä auttanut siinä! Ja ihmiset oikeasti tykkää susta, työlläsi sä aina yrität auttaa muita, eli erittäin epäitsekäs ammatti.
Pitkä tarina, ja silti paljon jäi sanomatta. Ala on niin moninainen ja mahdollisuuksia on lähes mihin vaan oman kiinnostuksen mukaan. Se, miten helposti saa töitä riippuu myös paljon omasta kiinnostuksesta, koska fyssari voi toimia myös esim. liikunnanohjaajana yms.