Fysioterapeutiksi?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Atwood
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
16.6.2009
Viestejä
373
Olisin kiinnostunut lähtemään opiskelemaan fysioterapiaa mutta alan palkkaus mietityttää? Minkälaista palkkaa fysioterapeutti saa ja elääkö sillä pk-seudulla? Onko myös helppo päästä vakituiseen työsuhteeseen/koulutusta vastaavaan työhön? Koulutetaanko fysioterapeutteja nykyään liikaa? Onko kouluun vaikea päästä keskivertoisilla lukiopapereilla (ka 7 ja kirjoitukset B ja C:tä) ja jo ennestään yksi AMK tutkinto (insinööri) taustalla?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mitä itse olen keskustellut fyssari opiskelijoidan kanssa, niin kannattaa tutustua alaan. Fyssareita on todella moneen lähtöön. Osa työskentelee laitoksissa osa taas yksityisellä puolella jne. Uskotko pärjäävän hoitoalalla. Se on se suurin kysymys. Sitähän se ensikädessä on. Hoitoalaa. Jos haluat alalle hyvät pohjat, niin käy lukemassa itsesi hierojaksi. Se antaa pikkasen osviittaa. Tosin ei anna isoista sairaaloista kokemusta, missä moni fyssari työskentelee taikka esim vanhainkodeista. Mutta auttaa ymmärtämään, mitä hoitoala on.
 
^Älä vaan mee tuhlaaman aikaas mihinkään hierojan ammattitutkintoihin, jos fysioterapia on se juttu, mikä kiinnostaa. Hyvä idea kyllä tutustua hoitoalaan. Perseitä et joudu pyyhkimään, mut toimimaan samoissa ympäristöissä kuin hoitsut.

Oon oman ammatin kautta tehnyt jonkin verran yhteistyötä fyssarien kanssa ja ihan ekana olis hyvä karistaa ne hohdokkaat ajatukset siitä duunista. Se ei sit oo Kira Korven pakaroiden hiplaamista ja Robert Heleniuksen olkapäiden remppaamista, vaan naapurin Marjatan diabetesnilkkojen pumppailua ja haisevien vanhusten sänkyjumppaa, et ne ei muutu ihan vihanneksiksi.

No joo, kuten sokka sanoi, niitä on moneen lähtöön. :D
 
Jos olet yltiösosiaalinen, tykkäät työskennellä kymmenessä eri ryhmässä samaan aikaan ja pitää luokan edessä esitelmiä, tykkäät vetää milloin millaisiakin mummojumppia, intoa riittää opiskella myös vapaa-ajalla koska tärkeiden kurssien tuntimäärät on supistettu niin pieniksi, ettei tunneilla kerkeä sisäistämään yhtäkään asiaa, niin siitä vaan kokeilemaan. Hierojan koulutus ei anna osviittaa siitä, millaista fysioterapeutin ammatti todellisuudessa on ja kuinka paljon sisäistettävää asiaa kyseiseen ammattiin kuuluu. Jos oot oikeesti kiinnostunut opiskelemaan itsenäisesti kaiken tiedon ja hakemaan fys-koulusta paperit, niin sitten toi on sun polku.
 
Itse valmistuin fyssariksi 2005 ja sen jälkeen jo alaakin vaihtanut, joten en osaa ihan ajantasaista tietoa antaa työllisyystilanteesta ja koulutettavien määrästä. Mut eiköhän niitä tietoja, kuten peruspalkkakin löydy netistä. Keskimäärin tienestit itsellä silloin aikoinaan oli 2000 e molemmin puolin, ja siitä verot pois. Palkassa on vähäsen eroja ootko julkisella vai yksityisellä, mut TESn alaisuudessa fyssarit on. En tiedä elääkö tuolla pääkaupunkiseudulla, kun en sieltä itse ole.

Etsi netistä tietoa siitä, millaista fyssarin työ on ja onko se sellaista mikä itseäsi oikeasti kiinnostaa. Ennen kaikkea täytyy haluta olla ihmisten kanssa, ja olla aito halu auttaa ihmistä. Fysioterapia on ensisijaisesti kuntouttamista. Erilaisista toimintakyvyn ongelmista kärsivien ihmisten itsenäisen liikkumisen ja selviytymisen auttamista.

Fyssarina voit työskennellä monissa eri paikoissa ja tehtävissä. Se on joskus sitä sängyssä makaavien vanhusten kääntelyä ja jumppaamista, jottei nivelet ihan jäykisty. Joskus työ voi painottua lapsiin, joskus urheilijoihin. Joskus työikäisiin ja joskus kaikenikäsiin. Riippuu täysin missä olet töissä ja mikä osa-alue itseä kiinnostaa eniten. Pääasia on, että aina ihmisellä on jossain kehossa jokin toimintakykyä ja liikkumista haittaava ongelma, jota yrität kuntouttaa.

Hierontaakin toki joskus eteen tulee, työpaikasta riippuen paljon, vähän tai ei yhtään, mutta älä missään nimessä hukkaa aikaasi kouluttautumalla hierojaksi. Oppii siinä toki anatomian ja fysiologian, jotka on oleellisia peruskiviä fyssarillakin. Mutta siihen ne hyödyt sitten loppuukin.

Sairaanhoitajan hommia et joudu tekemään etkä vaippoja vaihtamaan, mutta yhteistyötä eri terveysalan ammattilaisten kanssa täytyy pystyä ja haluta tehdä. Välillä työ on hohdokasta, välillä ei, mutta voin sanoa että on mahtava tunne, kun jonain kertana useiden jumppatuokioiden jälkeen se kuntoutuja pystyykin kävelemään/juoksemaan/seisomaan tms ja sä olet häntä auttanut siinä! Ja ihmiset oikeasti tykkää susta, työlläsi sä aina yrität auttaa muita, eli erittäin epäitsekäs ammatti.

Pitkä tarina, ja silti paljon jäi sanomatta. Ala on niin moninainen ja mahdollisuuksia on lähes mihin vaan oman kiinnostuksen mukaan. Se, miten helposti saa töitä riippuu myös paljon omasta kiinnostuksesta, koska fyssari voi toimia myös esim. liikunnanohjaajana yms.
 
Itsekin olen suunittellut koittavani onnea uudestaan viimeksi hain pelkästään tamkiin nyt ajattelin lisätä pari pienemmän paikkakunnan amkia.

Muistaako kukaan että millaiset ennakkomateriaalit olivat pääsykokeisiin, jos kirjastosta löytäis jotain opuksia mitä kannattaa lueskella matematiikka yms? Hakuhan on vasta ens vuonna mutta ajattelin jos sais vähän tuntumaa.
 
Itsekin olen suunittellut koittavani onnea uudestaan viimeksi hain pelkästään tamkiin nyt ajattelin lisätä pari pienemmän paikkakunnan amkia.

Muistaako kukaan että millaiset ennakkomateriaalit olivat pääsykokeisiin, jos kirjastosta löytäis jotain opuksia mitä kannattaa lueskella matematiikka yms? Hakuhan on vasta ens vuonna mutta ajattelin jos sais vähän tuntumaa.

Viime vuonna ainakin ennakkomateriaali tuli nettiin jossakin vaiheessa. Taisi olla sama lähes kaikille sote-alan ihmisille. Tuo siis ennakkokokeen matsku, itse pääsykokeeseen ei tainnut olla mitään ennakkomateriaalia. Matikan osuus oli hyvinkin simppeli, joten jos hallitset peruslaskut, niin ei sitä tarvitse edes harjoitella.
 
Oon samoilla linjoilla kuin tanten, joka tiivisti olennaisimmat pointit tekstissään. Palkka pk-seudulla julkisella puolella on n. 2400 bruttona. Yksityisestä en tiedä, mutta kuulemani mukaan ei ole monesti välttämättä yhtään parempi kuin julkisellakaan.

Työllistymistilanne näyttää omaan silmään julkisella puolella ihan hyvältä, kaupungin paikkoja on tälläkin hetkellä useita auki, joista osa on vakinaisia suhteita. Ikääntyvien parista löytyy helpoiten töitä oman kokemukseni mukaan, mutta en tiedä todellista tilannetta. Ja tuohon hakemista koskevaan kysymykseen sanoisin, että aina kannattaa hakea! Kouluun on tosin paljon hakijoita ja se on yksi suosituimmista linjoista, mutta ehdottomasti hakemusta kehiin, jos siltä tuntuu.

Jos ala kiinnostaa, niin suuntautumismahdollisuuksia kyllä riittää. Itseä kiinnostaviin hommiin pääsee, kunhan jaksaa tehdä töitä sen eteen. Ensimmäiset harjoittelu- tai työpaikat eivät välttämättä ole juuri niitä kaikista mielenkiintoisimpia tai omaa sydäntä lähimpänä olevia, mutta jokaisesta paikasta saa arvokasta kokemusta riippumatta siitä mihin lopulta suuntautuu.
 
Kyllä toi liksa on melko naurettava julkisella puolella, kun ottaa huomioon, että kestää 3,5 vuotta. Kyllä kannattaa tähdätä suoraan yksityiselle puolelle taikka yrittäjäksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom