Otanpa tähän nopeasti pätkän meidän opetusmateriaalista:
"Oireellisen sydänlihastulehduksen ilmaantuvuus varusmiehillä on 1,7 tapausta 10 000 miesvuotta kohti, mutta siviileillä insidenssi on pienempi." -- "myokardiitin ennuste on lähes aina erinomainen." -- "(Vaarallisempi) Laajentavana kardiomyopatiana ilmenevä myokardiitti on harvinainen; vuosittain sitä lienee noin yksi tapaus miljoonaa asukasta kohti."
"Yleisesti ollaan sitä mieltä, että fyysinen rasitus infektion aikana altistaa sydänlihastulehdukselle. Selkeää epidemiologista tutkimusnäyttöä tästä ei ole-" (eli ei edes olla 100% että rasitus millään tavalla altistaa sydänlihastulehdukselle, joskin siihen viittaavia tekijöitä on) "-Rasitusta on syytä välttää, jos infektioon liittyy yleisoireita, kuten lämmönnousua, tihentynyt leposyke ja yleistä väsymystä." (eli EI kuumeessa salille)
Joten keskivertojannu saa 1-2 sydänlihastulehdusta 10 000 vuodessa intin intensiteetillä mentäessä, ja lottovoitto irronnee yhtä todennäköisesti kuin taudin vakavammat muodot. Tuo koko juttu löytyy myös Duodecumin julkaisusta jostain, voin kaivella urlin kun ehdin. Ja siis toistan vielä: kyllä, tauti voi olla vaarallinen, jopa tappava. Jokainen voi kohdallaan päättää, onko riski ottamisen arvoinen: suojatien ylittämiseenkin voi kuolla, mutta suurin osa joskus joutuu niin tekemään, tai tekee jopa vapaasta tahdosta
Ja jos epäilee, että ei tiedä riskeistä tarpeeksi tehdäkseen päätöksen, kannattaa tietysti jäädä kotiin. Saapahan lihaksetkin palautua hetken kun sen flunssan ajan huilailee ;) Syy, miksi jokainen lääkäri aina sanoo, että ei saa treenata, johtuu paljolti myös siitä, että tällä tavoin he eivät ole asiasta vastuussa: jos treenaat ja satutkin heittämään kampesi siinä samalla, niin se ei ole lääkärin syy.
Mutta jotta tästä ei ihan hirveää peitsenvääntöä tulisi, niin ehkäpä joudun myöntämään tässä, että parempi vaihtoehto on pysyä kotosalla flunssan ajan, ja jos treenaa kipeänä, niin muistaa ainakin, että jonkinlainen riski on aina olemassa!