Eturistisidevamma

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Zamp
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
18.3.2003
Viestejä
345
Ikä
39
Fysioterapeutit lienevät parhaita vastamaan tähän kysymykseen, mutta kysellään kuitenkin:
Eli ne kenellä on eturistiside ollut poikki/revennyt ja leikkausta on tarvittu, kauanko kesti ennenkuin pääsitte/uskalsitte tehdä jalkoja salilla kunnolla. Varmasti meni aikaa, mutta ihan arvioita kaipaisin. Itsellä eturistiside leikattiin 2 viikkoa sitten, lääkärin mukaan kuntopyörää saan ajaa kevyesti ja kävellä, jalkaliikkeistä on turha vielä haaveilla. Lisäksi kuulemma pitäisi välttää liikkeitä, joissa jaloille kohdistuu minkäänlaista rasitetta. Eli esim tietynlaiset vastaliikkeet, joissa jalat rasittuvat/alatalja/muut jalkoja vähänkin rasittavat "ei jalka"-liikkeet ovat off limits. Löytyykö kokemuksia eturistisidevammoista ja kuinka pian on treenin makuun täysin päässyt?
 
No huh.. mulla ainakaan ollu leikkauksesta kahden viikon päästä mitään asiaa mihinkään... Mulla on molemmista polvista katkennu eturistisiteet ja kierukat ollu halki. Muistelisin, että nelisen viikkoa meni, että sain edes alkaa tapailemaan jalalla lattiaa sauvojen kanssa keventäen, eli osavarauksella...
 
Net Virgin sanoi:
Mulla on molemmista polvista katkennu eturistisiteet ja kierukat ollu halki. Muistelisin, että nelisen viikkoa meni, että sain edes alkaa tapailemaan jalalla lattiaa sauvojen kanssa keventäen, eli osavarauksella.

Morjens! Menikö eturistisiteet kerta heitolla vai jotenkin pikku hiljaa, pienestä vaivasta alkaen? Millaisia oireita polveen tuli että aloit epäillä eturistisiteen katkeamista? Onko nyt leikkauksen jälkeen jalat palautuneet normaaliksi vai onko jotain arkuutta/nivelissä väljyyttä/voiman puutetta havaittavissa?

Mä olen epäillyt jo pitemmän aikaa että toisesta polvesta on saattanut mennä joku ristiside. Röntgeneissä ei kuitenkaan näkynyt mitään pari vuotta sitten. Pitäisi varmaan tähystää.
 
protsku sanoi:
Mä olen epäillyt jo pitemmän aikaa että toisesta polvesta on saattanut mennä joku ristiside. Röntgeneissä ei kuitenkaan näkynyt mitään pari vuotta sitten. Pitäisi varmaan tähystää.

Kannattaa käydä tähystämässä. Magneettikuvaus vissiin myös kertoo totuuden. Itse kun ensimmäistä kertaa loukkasin polven, niin röntgenkuvissa ei näkynyt mitään mutta polvi oli senverran "löysä" että menin kuukauden päästä uudestaan sitä näyttämään. Tekivät sitten tähystyksen ja poikkihan ACL oli.
 
Zamp: -Tarkemmin tapaustasi tietämättä on oikeastaan paha sanoa kuntoutuksesta mitään, mutta kyllä eturistiside leikkauksen jälkeen pitäisi saada varata painoa normaalisti miltei hetimiten kivun sallimissa rajoissa. Rajoitukset koskevat liikkeitä joissa tulee kiertoja ym. sääriluun liikkeitä reisiluuhun nähden. Harjoitukset kannatta aloittaa isometrisinä useista nivelkulmista ja vasta myöhemmin aloittaa dynaaminen voimaharjoittelu. Liikelaajuus harjoitteita on syytä tehdä että operoidun ristisiteen elastisuus kehittyisi.
 
Paljon riippuu siitä mitä sun polvessa on puuhattu.. Sut leikannut lääkäri sen tietää ja osaa sanoa mitä kestää milloinkin.

Jos vaikkapa on puuhailtu sinne uusi ristiside takareiden jänteistä, niin täysi kuntoutuminen on 6-9kk. 2-3kk kohdalla se uusi rakennelma on heikoimmillaan..

Eli hitaasti ja rauhallisesti, on ns. paska jos uusi rakennelma katkeaa heti.

Niin ja acllän katkeaminen ei tietenkään rtg-kuvassa näy (ellei se revi palaa luuta mukanaan), mutta jos polvessa ei ole ollut vamman jälkeen verta niin ei se ainakaan täysin poikki ole ollut. Siis, jos acl menee poikki, niin polvi turpoaa 24h kuluessa ja sieltä löytyy neulalla verta.

Nimim. Eilen juuri urheilukirurgin polvikoulutuksessa.. :)
 
Heitän väliin kysymyksen TJJ:lle.

Omat polvet pitäisi myös leikata, koska toisesta polvesta venähtäneet nivelsiteet kaksi kertaa ja toinen polvi mennyt kerran sijoiltaan ja venähtänyt kolme kertaa. Varsinkin toinen polvi tuntuu aika "löysältä".

Mitä luulet, että jos urheilugirurgin leikkaus onnistuu hyvin, (olettaen ,että mitään ei ole kovin pahasti hajalla polvissa) sen jälkeen oikeaoppinen kuntoutus, jalkojen lihakset mahdollisiman hyväänkuntoon, venyttelyä hierontaa ym. Eli kaikki asiat tehtäisiin niin hyvin kuin voi vaan olla mahdollista, että polvista tulisi mahdollisimman kestävät.
Miten luulet, että kestävätkö polvet vetää tämän jälkeen Thaiboxing treenejä tosissaan ilman, että tarvitee varoa kokoajan polvia?
Kuinka suuri todennäköisyyys, että polvet hajoavat uudestaan?
Aika mahdotonta varmasti sanoa miten polvet kestävät mutta mikä on sun mielipide?
Mietityttää siis kannattaako mennä yksiryisellä leikkuttamaan jos eivät kuitenkaan tule tarpeeksi vahvoiksi?
 
Kuinka hyvin te, ristiside/polvivammaiset, olette pystyneet kyykkäämään ja harjoittelemaan jalkoja hoidon aikana sekä sen jälkeen? Ovatko entiset vammat helposti uusiutuvia esim. voimaharjoittelun tuloksena?
 
Itse kävelin ilman sauvoja 5 päivää eturistisiteen leikkauksen jälkeen. Salilla ei kuitenkaan kannata treenata jalkoja vähään aikaan, vaan kuntouttaa kärsivällisesti fysioterapeutin ohjeitten mukaan. Mulla toimi vesijuoksu ja uinti todella hyvin polven vahvistamiseen. Myöhemmässä vaiheessa sitten salitreeni mukaan, kun pystyy ilman kipua kyykkäämään.
 
Minulta leikattiin oikean polven eturistiside ja poisteltiin riekaleita kierukoista joulukuussa 2004. Eli eturistiside oli poikki ja kierukat olivat repeytyneet. Ekan jalkatreenin punteilla tein kesäkuussa 2005, jolloin liikerata oli palautunut melkolailla normaaliksi. Kävelemään ilman sauvoja aloin muistaakseni pari viikkoa leikkauksen jälkeen. Ei tosin olisi kannattanut, koska liukastuin ulkona ja takareisi revähti. Totaalista treenitaukoa koko kropalle taisi tulla sen 5kk ja jaloille 6kk.

Jalkatreenin aloittelin jalkaprässillä, painona pelkkä prässi ja liikerata oli n. 10 senttiä. Pikkuhiljaa sitten laitoin lisää painoja ja tein isompaa liikerataa kivun sallimissa rajoissa. Sitten kun jalka taipui suhtkoht kivuttomasti tuonne 45 asteen kulmaan, aloin tekemään lisäksi myös box- etukyykkyä. Oli aika mukava tunne kun tangossa oli 30 kiloa ja kympin sarjan jälkeen koivet olivat aivan pumpissa eikä meinannut päästä rappusia kunnolla ylös. :D
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Hynkkä: Onko sulla ollut ongelmia polvessa leikkauksen ja kuntoutuksen jälkeen? Onko liikelaajuudet säilyny? Entä kehitys kyykyssä ja onko sattunut koskaan kyykkääminen leikkauksen jälkeen? Jouduitko vaihtamaan kyykkytyyliä?

Paljon kysymyksiä ja toivottavasti jaksat vastata. Itselläni ei mitään ongelmia ole ollut, mutta ihan jees olla jokseenkin tietoinen toipumisista ja mahdollisista toiminnallisista muutoksista polvissa, jos joskus sattuisi käymään huonosti.
 
unreal sanoi:
Heitän väliin kysymyksen TJJ:lle.
Miten luulet, että kestävätkö polvet vetää tämän jälkeen Thaiboxing treenejä tosissaan ilman, että tarvitee varoa kokoajan polvia?
Kuinka suuri todennäköisyyys, että polvet hajoavat uudestaan?
Aika mahdotonta varmasti sanoa miten polvet kestävät mutta mikä on sun mielipide?
Mietityttää siis kannattaako mennä yksiryisellä leikkuttamaan jos eivät kuitenkaan tule tarpeeksi vahvoiksi?

Kuten itse sanotkin, mahdotonta se on sanoa, kun tuppaa aika yksilöllistä olemaan, todennäköisyyksistäkään ei voi yksilötasolla oikein puhua mitään, ns. 50-50 eli joko hajoaa tai ei. Vielä vähemmän, kun ei tiedä mikä vika polvessa on.

Mutta kun ajatellaan kuinka paljon noita hommia urheilukirurgeilla on, ja minkälaisia suorituksia heidän asiakkaat leikkausten jälkeen tekevät, niin kyllä ne kestää melkosta rääkkiä. Eli uskoisin, että oikein "kiristetty" ja kuntoutettu polvi kestää kyllä thaibox meiningit (mutta jos ei kestä, niin en ota vastuuta).

Tietysti on huomattava, että kuntoutus alkaa jo ennen leikkausta, jalkojen lihasten kunto on hoidettava asia nro 1 polvivaivaisella, monet vaivaiset polvet paranee pelkästään fysioterapeutin ohjaamalla jalkatreenillä.

Kannattaa aina tosiaan miettiä tarkkaan tuollaiset asiat, jos oma elanto ei ole niistä polvista kiinni. Polvileikkauksenkin (ennen ja) jälkeen kuntoutus on pitkä, ja lopullisia tuloksia saa tosiaan odotella juurikin 6-9-12kk.

Tietysti kannattaa myös varsinkin hojohojolajeissa tarkkailla sitä tekniikkaa, jos polvet ei kestä. Tietysti iskuja satelee, mihin ei voi aina vaikuttaa (paitsi olemalla niiiin prkl hyvä, että kukaan ei osu :D), mutta omaan tekniikkaasi ja niiden "nivelien päälle käymiseen" voit vaikuttaa.
 
TJJ sanoi:
jos polvessa ei ole ollut vamman jälkeen verta niin ei se ainakaan täysin poikki ole ollut. Siis, jos acl menee poikki, niin polvi turpoaa 24h kuluessa ja sieltä löytyy neulalla verta.

Nimim. Eilen juuri urheilukirurgin polvikoulutuksessa.. :)

Joo, niin ne 3 terveyskeskuslääkäriäkin mulle sanoi. Mulla oli eturistiside irtipoikki eikä polvi ollut turvonnut seuraavana päivänäkään yhtään. Kävin näyttämässä polvea yhteensä kolmelle eri lekurille ja kaikki määräs lepoa ja tulehduskipulääkettä. Kun pääsin ortopedille, hän tähysti jalan samana päivänä ja acl oli poikki.

Korjausleikkauksesta on nyt vähän reilu vuosi ja jalka on aika hyvä. Ainoastaan takareisi, josta siirrännäinen otettiin oireilee vähän. Ja rankemmat liikunnat (kickboxing, jalkapallo) oon ainakin toistaiseksi jättänyt. Salilla jalka kestää hyvin. Ainoa, mikä itteä tuossa salihommassa mietityttää, että saako korjatulla eturistisiteellä tehdä reisiojennuksia ja -koukistuksia laitteessa. Tästä kuulee kahdenlaista puhetta.

Kannattaa katella searchilla polvivammoista, löytyy monta ketjua. Myös ihan eturistisidevammoista.

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=25963&highlight=eturistiside

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=39831&highlight=eturistiside

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=17522&highlight=eturistiside
 
Orid sanoi:
Mulla oli eturistiside irtipoikki eikä polvi ollut turvonnut seuraavana päivänäkään yhtään. Kävin näyttämässä polvea yhteensä kolmelle eri lekurille ja kaikki määräs lepoa ja tulehduskipulääkettä. Kun pääsin ortopedille, hän tähysti jalan samana päivänä ja acl oli poikki.

Hauskaahan tässä on, että tuokin, joka tuon veripolven säännön kertoili oli kokenut ortopedi.. Että tästä näemme miten eksakti tiede lääketiede loppujen lopuksi on (eli ei). Loppujen lopuksi lääketieteessä on hyvin hyvin hyvin harva asia 100% varmaa.

Orid sanoi:
Ainoa, mikä itteä tuossa salihommassa mietityttää, että saako korjatulla eturistisiteellä tehdä reisiojennuksia ja -koukistuksia laitteessa. Tästä kuulee kahdenlaista puhetta.

No, en kyllä äkkiä ymmärrä miksi ei saisi... Äkkiä ajatellen ei luulisi noiden liikkeiden kauheasti nimenomaan acl:llään ottavan.. Tosin väsymys painaa, joten en kyllä ihan täysillä pysty miettimään..
 
TJJ sanoi:
No, en kyllä äkkiä ymmärrä miksi ei saisi... Äkkiä ajatellen ei luulisi noiden liikkeiden kauheasti nimenomaan acl:llään ottavan.. Tosin väsymys painaa, joten en kyllä ihan täysillä pysty miettimään..

Minut leikannut ortopedi sanoi perusteluksi sen, että laitteessa reisi on ikään kuin tuettuna ja painon ollessa nilkalla, syntyy "vipuvarsi", joka vääntää sääriluuta kauemmas reisiluusta. Tämä koski kyllä kuntoutusajan harjotteita, mutta ole kuullut, että joiltain on lääkäri kieltänyt lopullisesti ko. liikkeet.

Eihän nämä liikkeet kyllä terveille polvillekaan varsinaista myrkkyä ole, joten voisi kuvitella, että eivät ne korjattua polveakaan ainakaan rikki saa.

Hynkältä piti kysyä, että muistanko väärin vai treenailitko jotain kamppailulajia?
Jos treenailet, niin onko polvi kestänyt hyvin treeniä leikkauksen jälkeen? Ja mikä laji olikaan kyseessä?
 
Kun minulta leikattiin eturistiside, niin ensimmäiset punttitreenit tein 2kk päästä ja 12kk päästä jalka oli saanut jo kutakuinkin voimansa takaisin. Hieman tiukempi se uusi side on vieläkin. Pahimmalta leikkauksen jälkeen tuntui juuri polvitaipeessa, josta uusi side otettiin. Ihmeellistä ääntä toi leikattu polvi pitää. Prässiä tehdessä rutisee ja paukkuu.
 
Orid sanoi:
Minut leikannut ortopedi sanoi perusteluksi sen, että laitteessa reisi on ikään kuin tuettuna ja painon ollessa nilkalla, syntyy "vipuvarsi", joka vääntää sääriluuta kauemmas reisiluusta. Tämä koski kyllä kuntoutusajan harjotteita, mutta ole kuullut, että joiltain on lääkäri kieltänyt lopullisesti ko. liikkeet.

Tuota minäkin jäin miettimään, että tulisko siinä niin merkittävä voima vääntämään sitä sääriluuta eteenpäin, kaipa siinä voi tulla. Ainakin maaten tehtävä takareisikone (ja tarkemmin ajateltuna myös istuen) vääntää varmasti polvia yliojennukseen, mikä rasittaa rankasti aclllää..

Etureisikoneen ei luulis niin paha olevan, kun vääntö on koukistus suuntaan.. Mutta toisaalta se istuin kiilaa sitten reidet ja polvet vääntäen niitä ehkä hieman auki, että kyllä se sekin varmaan acln päälle ottaa.. Mutta toisaalta kuten sanottua, monet ihmiset urheilee ammatikseen korjatun acl:n kanssa.. Ja monet elää elämäänsä normaalisti, tietämättä että acl on heiltä joskus katkennut (vanha katkeaminen voisi tietysti olla joskus selittämässä vamman jälkeen puuttuvaa veripolvea ja löytynyttä katkennutta acl:llää).
 
risumies sanoi:
Zamp: -Tarkemmin tapaustasi tietämättä on oikeastaan paha sanoa kuntoutuksesta mitään, mutta kyllä eturistiside leikkauksen jälkeen pitäisi saada varata painoa normaalisti miltei hetimiten kivun sallimissa rajoissa.

1-2vkoa leikkauksesta painoa saa asettaa pelkän jalan oman painon verran ( ei astumista vaan kepeillä avustamista ) 2 vkoa -> hitaasti kasvattamaan sitä painon asetusta.

Ristisiteen tarkoitus on myöskin pitää reisiluu ja sääriluu "balanssissa" eli tukea ettei reisiluu työnny eteenpäin ja siitä yli oman rajansa. Ja tähän on suuri vaara jos aletaan käyttämään painoa jalalla liian alussa. Siirrännäinen on tällöin vielä ns. kuollutta tavaraa joten tuntoaistia siinä ei kummemmin ole ja pienelläkin kivulla voi olla suuret vaikutukset. Uusi side alkaa muodostamaan kudosta vasta kun on kertaalleen käynyt hämärän rajamailla tai kokonaan kuollut.

Ainakin näin itse asiasta paljon lukeneena ja fysioilta / lääkäreiltä kyselleenä olen oman leikkauksen jälkeen asioita tehnyt. Mutta jokaisella leikkaavalla kirurgilla on asiaan ns. hoitovastuu , joten kannattaa se niiden ohjeiden mukaan melkeinpä elellä ettei tule sanomista.

edit: ja tarkemmin luettuna olihan siellä jo aikasemminkin asiasta mainittu..
 
TJJ sanoi:
Kuten itse sanotkin, mahdotonta se on sanoa, kun tuppaa aika yksilöllistä olemaan, todennäköisyyksistäkään ei voi yksilötasolla oikein puhua mitään, ns. 50-50 eli joko hajoaa tai ei. Vielä vähemmän, kun ei tiedä mikä vika polvessa on.

Mutta kun ajatellaan kuinka paljon noita hommia urheilukirurgeilla on, ja minkälaisia suorituksia heidän asiakkaat leikkausten jälkeen tekevät, niin kyllä ne kestää melkosta rääkkiä. Eli uskoisin, että oikein "kiristetty" ja kuntoutettu polvi kestää kyllä thaibox meiningit (mutta jos ei kestä, niin en ota vastuuta).

Tietysti on huomattava, että kuntoutus alkaa jo ennen leikkausta, jalkojen lihasten kunto on hoidettava asia nro 1 polvivaivaisella, monet vaivaiset polvet paranee pelkästään fysioterapeutin ohjaamalla jalkatreenillä.

Kannattaa aina tosiaan miettiä tarkkaan tuollaiset asiat, jos oma elanto ei ole niistä polvista kiinni. Polvileikkauksenkin (ennen ja) jälkeen kuntoutus on pitkä, ja lopullisia tuloksia saa tosiaan odotella juurikin 6-9-12kk.

Tietysti kannattaa myös varsinkin hojohojolajeissa tarkkailla sitä tekniikkaa, jos polvet ei kestä. Tietysti iskuja satelee, mihin ei voi aina vaikuttaa (paitsi olemalla niiiin prkl hyvä, että kukaan ei osu :D), mutta omaan tekniikkaasi ja niiden "nivelien päälle käymiseen" voit vaikuttaa.

Kuntoutusta on yritetty montakertaa ja pitää jalkalihakset hyvässä kunnossa + hierontaa ja venyttelyä.
Näin jälkeenpäin ajateltuna omalta kohdalta luulen, että osaltaan syyt polvien hajoamiseen johtuvat vartalon rakenteesta (myös veljeltä leikattu polvi).
Aikoinaan Taekwondoa harrastettuani lajin alkuvaiheessa ollut väärä potkutekniikka eli tukijalka/lantio ei käänny tarpeeksi jolloin polveen tulee kiertoa, kun tätä tehdään tuhansia ja taas tuhansia kertoa + paljon ilmaan potkimista niin ei jhyvä, myös ensimmäisen loukkaantumisen jälkeen hoito oli väärä ja leikkaus olisi pitänyt tehdä jo silloin.
Helppoa siis jälkeenpäin sanoa mitä ei olisi pitänyt tehdä/mitä olisi pitänyt tehdä.

Onhan monilta huippu-urheilijoiltakin polvet loukaantuneet pahastikin esim. Tuomo Ruutu myös monilta jalkapalloilijoilta kuten Ronaldo, Mikael Forsell ja ovat vielä tulleet loukkaantumisen jälkeen takaisin huipulle jotkut jopa suht lyhyenkin ajan jälkeen. (mutta varmasti myös suuri osa ei koskaan palaa takaisin).
Mietityttää, että tehdäänkö leikkaus jotenkin paremmin kuin "tavisurheilijoilla" vai onko kuntoutus ratkaisevasti parempaa?
 
unreal sanoi:
Mietityttää, että tehdäänkö leikkaus jotenkin paremmin kuin "tavisurheilijoilla" vai onko kuntoutus ratkaisevasti parempaa?

No en tiedä siitä, toisaalta ei polvitähystykset/leikkaukset niin ihmeellistä salatiedettä ole, että sitä kannattaisi eritavoin tehdä eri ihmisille. Mutta muistettava toki on, että tavis ja ammattiurheilijalla on se ero, että taviksella ei elanto ole siitä kyvystä kyykätä kiinni, kun taas ammattiurheilijan elanto voi olla siitä polvesta kiinni, että kyllä sen kuntouttamiseen ja hoitamiseen panostaa varmasti kaikki, potilas mukaan lukien (aikaa ja rahaa). Enpä kyllä keksi syytä kirurgille olla tekemättä leikkausta samaan tyyliin tavisurheilijalle kuin ammattiurheilijalle, kun itse leikkaus on kumminkin pieni osa sitä hoitoketjua. Itse uskon, että suurempi ero on siinä kuntoutuksessa.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom