Eipä siihen muuta tarvita kuin ruisjauhoja, vettä ja suolaa. Taikinajuuri valmistuu muutamassa päivässä, kun sekoitat vettä, ruisjauhoja ja hieman piimää. Anna sekoituksen olla liinalla tai vaikka tuorekelmulla peitetyssä astiassa (mielellään lämpimässä paikassa, niin homma nopeutuu) pari kolme päivää. Taikinajuuri on valmis, kun seos vaalenee ja kohoaa hieman.
Sitten vain sekoitat juuren taikinaan - juuri tekee tehtävänsä muutamassa tunnissa, vaikka taikina ei silminnähden kohoakaan niin kuin hiivan kanssa (ekalla kerralla luulin, että homma meni puihin). Älä tee taikinasta liian löysää. Ota taikinasta vaikka parin pullan kokoinen pala talteen ja laita se pakastimeen. Seuraavalla kerralla riittää, kun sekoitat edellisenä iltana taikinanpalan veteen ja ruisjauhoihin. Juuri on aamulla käyttövalmis.
Itse käytän taikinaan 5 kiloa täysjyväruisjauhoja, 3,5 litraa lämmintä/lähes kuumaa vettä (nopeuttaa hommaa) ja 2,5 ruokalusikallista mineraalisuolaa (suolaahan jokainen käyttää "makutottumustensa" mukaan...). Suolahan on tietysti järkevintä sekoittaa lämpimään veteen ja vasta sitten lisätä jauhot ja juuri. Näillä määrillä saa n.
7,5 kiloa leipää.
Kaulitsen taikinan neljäksi pellin täyttäväksi levyksi ja jaan ne leivinpyörällä 20 palaan. Leivänpalat eivät tarvitse leivinpyörän jälkeä suurempaa rakoa välilleen. Kannattaa leikata pohjaan saakka, niin valmiit leivät on sitten helppo murtaa erilleen. Paistan leivät pelti kerrallaan (kun ei ole kiertoilmauunia) puoli tuntia 250 asteessa. Halkaisen jäähtyneet leipäpalat kahtia (homma kannattaa hoitaa tässä vaiheessa, kun se on helpointa) ja laitan ne pakastuspusseissa pakastimeen. Yhteensä teen siis kerralla 160 palaa leipää.
Yhteen aikaan söin 10 palaa päivässä, jolloin joudun leipomaan parin viikon välein :D Nykyisin tyydyn kuuteen palaan. 5 kilon pussin täysjyväruisjauhoja saattaa löytää alle 3 eurolla. Kyllähän tässä säästää pitkällä aikavälillä melkoisesti, kun ei tarvitse ostaa leipää kaupasta. Ja on se vaan palkitsevaa olla "omavarainen" ja syödä itse tehtyä ruisleipää...
Leivän päälle kun laittaa "voita" ja tonnikalaa ja lämmittää sen mikrossa, niin ei sitä kyllä edes haluaisi päästä eroon leivän himosta...