AndyS
Mode
- Liittynyt
- 3.3.2004
- Viestejä
- 13 520
Olisiko tuon 2000 tilalle pitänyt laittaa 1000000, jotta pointti harjoittelumääristä olisi mennyt perille?
Ei. Sen sijaan siihen olisi pitänyt laittaa sellainen luku, joka oikeasti kuvaa itsepuolustuslajin perustreenaajan takasuoran harjoittelua. Ajatellaanpa kaveria, joka on treenannut lajia vuoden. Melkein jokaisessa seurassa pääosa treenaajista, joita viikon aikana käy, on treenannut vähemmän aikaa, joten tämä on hyvä lähtökohta.
Hän on treenannut siis noin sata tuntia tekniikkaa, jos on käynyt treeneissä ahkerasti - ja tässäkin on tekniikkaharjoittelun osuus oletettu melko suureksi, n. 2/3 treeniajasta. Lyöntien lisäksi hän on treenannut myös potkimista, mattopainia, pystypainia, aseiden käyttöä, aseilta puolustautumista, maasta puolustautumista yms.
Lyönneille jää noista ehkä 20 tuntia. Järkevään perussettiin itsepuolustajalle voi laskea ainakin seuraavat: takasuora, etusuora, takayläkoukku, etuyläkoukku, kohokoukku, taka-alakoukku, etualakoukku, etummainen kiertävä kyynärpäälyönti, takimmainen kiertävä kyynärpäälyönti ja vasaralyönti. 11 lyöntiä, eli vajaa pari tuntia treeniaikaa per lyönti, jos ne jakaa tasan, mikä ei tosin välttämättä ole kovin fiksua.
Siis kaksi tuntia, ei 2000 tuntia tai miljoona. Varttitunnin treenillä saavutettaisiin tällä systeemillä kahdeksasosan lisäys takasuoran kokonaistreeniaikaan. Siksi se vartti kannattaa minusta käyttää vain oleellisen treenaamiseen. On turha haaveilla jostain älyttömistä treenimääristä perustekniikkaan, jos niitä ei oikeasti ole olemassa.
Tässä vaiheessa tämä keskustelu menee jo turhanpäiväiseksi jorinaksi. Alun perin kysymys oli myös muiden kuin nyrkillä suoritettavien iskujen käytöstä. Tällä tarkoitettiin myös muita ruumiinosia kuin käsiä. Tuo viittauksesi tsiljardiin erilaiseen kädellä suoritettavaan iskuun on täyttä kukkua ja kaukana siitä mistä tässä pitäisi olla kysymys. Kannattaa nyt ihan oikeasti miettiä että onko joku meistä treenaamassa jotain peukalonkynsi-iskua korvanlehteen vai kenties kyynärvarrella lyömistä, lantiolla työntämistä tai muuta vastaavaa.
Niin, aloitusviestissä nyt kuitenkin puhuttiin mm. sormi-iskuista ja varpailla suoritettavista potkuista.
VKA mainitsi tuossa aiemmin jotain hisseistä ja kuristuksesta takaa päin. Kerro minulle kuinka IP-treenaaja selviää näistä tilanteista jos harjoittelee koko ajan etu- ja takakäsien suoria, sekä etu- ja takajalan peruspotkuja? Ymmärrätkö nyt miksi erilaisten tekniikoiden kokeilemisesta voi olla hyötyä itsepuolustusmielessä?
En. Kun minusta se kokeileminen ei riitä, vaan juttuja pitää oikeasti harjoitellakin, että niistä on jotain hyötyä. Ja niitä pitää harjoitella mahdollisimman paljon. Ei tarvita älytöntä määrää tekniikoita, vaan melko suppea perussetti siltä alueelta kuin tarvitaan. Itsepuolustuksessa tämä kattaa melko suuren alueen, mutta myöskään ei tarvita esimerkiksi kahtakymmentä eri maahanvientivariaatiota tai kuristusta, vaan vain pari toimivaa.
Tämän lisäksi tarvitaan sparria ja muita vapaita harjoitteita, joissa opitaan käyttämään vaihtelevissa tilanteissa niitä tekniikoita, joita osataan. Ei tarvitse opetella erikseen kuristuksesta vapautumista hississä, portaissa, autossa, villapaita päällä ja sadetakissa. Sen sijaan pitää opetella pystypainia ja viskata kuristaja mäkeen.
Kaikki IP-tilanteet eivät todellakaan lähde liikkeelle kehä-tyylisestä otteluasetelmasta, eikä kaikissa IP-tilanteissa ole olemassa vain yhtä vastustajaa. IP-tilanteissa puolustautuja saattaa ruumiillisen voiman lisäksi saada vastaansa myös jonkun astalon, vaikka se ei olekaan niin todennäköistä kuin nyrkin isku päähän.
Opetele nyt jo herranjestas lukemaan. Juurihan sanoin, että itsepuolustuslajeissa pitää treenata myös aseita vastaan. Tästä ei suinkaan seuraa, että pitäisi ottaa arsenaaliin enemmän erilaisia lyöntejä, vaan että niiden treenaamiselle on entistä vähemmän aikaa ja siksi niitä ei voi opetella niin paljon kunnolla.
Itse mieluummin yritän edes opetella jonkun tekniikan erilaisen tilanteen varalle, kuin että hinkkaisin myös sen 15min enemmän niitä perustekniikoita.
Voisin melkein sanoa, että sinunkin kannattaisi ensin opetella edes ne perustekniikat sille tasolle, että ne toimivat kunnolla ja sitten vasta lisätä mitään eksoottisempia juttuja. 95% minkään lajin treenaajista ei hallitse edes lajinsa perustekniikoita välttävästi.