- Liittynyt
- 23.8.2008
- Viestejä
- 12
Meillä on todella tiukkaa dataa siitä, että dietit toimivat todella huonosti.
Nälkä ja enegriankäyttö hallitaan aivoissa. Tietoisesti tätä ei tehdä. Syöminen on kuten kävely tai hengittäminen. Voit muokata ja kontrolloida sitä tietoisesti, mutta sen verran syvällä se on, että jos et tietoisesti sitä ajattele, niin et unohda miten syödään, hengitetään tai kävellään.
Riippumatta siitä, mitä tietoisesti ajattelet painosi tulevan olla sinun kehollasi on käsitys siitä, mitä sen tulisi painaa. Jossain oli tälle "setpointille" määritelty noin 5-10 kg ikkuna, jonka sisällä ihminen pystyy kohtuudella liikkumaan, mutta sen ulkopuolelle meneminen on hankalaa. Niinkin pitkäaikaista dataa löytyy, kun että 7 vuoden ajan on pysytty oman setpointin alla ja edelleen aivot pitävät painoa matalana ja pyrkivät nostamaan se takaisin normaalina pitämälleen tasolle. Valitettavasti toiseen suuntaan tämä ei toimi. Pysyvässä painonmuutoksessa ajat ovat pitkiä, mutta muutaman vuoden plussalla olleen ihmisen aivot hyväksyvät korkeamman painon ja alkavat pitämään tätä uutena normaalina.
Aivoissa, tarkemmin hypotalamuksessa tiedetään olevan yli tusinan verran painon lisäämiseen yllyttäviä kemiallisia singnaaleja ja sama toisinpäin. Se ajastaa nälkää, aineenvaihduntaa ja aktiivisuutta.
Suht. laaja tutkimus tehtiin painoaan pudottaneiden energiankulutuksesta. 10% painonpudotuksella saaatiin aikaan pysyvän oloinen 250-400 kcal pienempi energiankulutus verrattuna niihin, jotka ovat normaalisti tämän painoisia. Väännetään rautalangasta. Kaksi ukkoa, jotka molemmat painavat 80 kg. Toinen on pudottanut painonsa tähän 88 kilosta. Painoa pudottanut käyttää vuorokaudessa reippaasti vähemmän energiaa. Ja se näkyy siinä arkiaktiivisuudessa ja vireystilassa.
Sitten sitä tiukkaa dataa: Jaetaan ihmiset niihin, jotka kontrolloivat syömäänsä ruokamäärää ja niihin jotka eivät kontrolloi. Kyseessä on ihan oikeaa dataa. Forumilla on hyvin edustettuna sitä kontrolloidusti syövää porukkaa, joka on pysynyt vuosikausia ohjelmassaan. Ne ovat myös edustettuna otannassa, mutta eivät muuta sitä tosiasiaa, että keskimäärin ruokamäärää kontrolloimalla saadaan paskemmat tulokset, mitä kontrolloimatta.
Molemmissa ryhmissä on toki ylipainpoisia. Mutta ruokailua kontrolloivissa on enemmän ylipainoisia ja tämän lisäksi ruokailua kontrolloivat käyttävät aika kohtuuttomasti omia resurssejaan ruokailun ajattelemiseen. Dataa löytyy myös siitä, että ruokailuaan rajoittavat reagoivat ruokamainontaan voimakkaasti ja tekevät keskimäärin huonompia valintoja esim. seisovan pöydän ääressä ja poimivat syötäväksi isomman annoksen, koska sen saa pienellä lisähinnalla.
Täällä kun on nuoriakin paikalla, niin heille erityisesti. Älkää sörkkikö aivojanne kontrolloimalla ruokamääriä. Tästä löytyy jo dataa niin paljon, kun haluaa vain kaivaa. Se, että on varhaisteini iässä ollut jollain tapaa painon kontrolloimisesta kiinnostunut nostaa ylipainon todennäköisyyttä. Varhaisteini-iässä tehty tietoinen päätös pudottaa painoa jollain keinolla lisää ylipainon todennäköisyyden kolminkertaiseksi. Dataa löytyy myös "herkuista". Ne nuoret, jotka ovat tietoisesti ottaneen jäätelöä vähemmän verrattuna niihin jotka ovat ottaneet sitä niin paljon kuin haluavat ovat parikymppisinä ylipainoisempia.
Mitkä ovat onnistuneen painonpudottamisen seuraukset aikuisella? Painonpudottamisen suhteen sillä ei ole merkitystä lähes 60% painoa onnistuneesti pudottaneille. Se tulee takaisin. 40% paino tulee takaisin korkojen kera ja uusi paino asettuu aiemman yläpuolelle.
Opettele syömään kun on nälkä. Älä laidunna. Älä syö paskaa. Älä käytä energiaa syömisen suunnitteluun tai hallintaan. Jos joudut toimimaan tahdonvoimalla ei ratkaisusta tule mitään. Painonhallinnan tulee olla lähtökohtaisesti preventiivistä, jos se nousee on paskat jo syvällä puntissa.
Nälkä ja enegriankäyttö hallitaan aivoissa. Tietoisesti tätä ei tehdä. Syöminen on kuten kävely tai hengittäminen. Voit muokata ja kontrolloida sitä tietoisesti, mutta sen verran syvällä se on, että jos et tietoisesti sitä ajattele, niin et unohda miten syödään, hengitetään tai kävellään.
Riippumatta siitä, mitä tietoisesti ajattelet painosi tulevan olla sinun kehollasi on käsitys siitä, mitä sen tulisi painaa. Jossain oli tälle "setpointille" määritelty noin 5-10 kg ikkuna, jonka sisällä ihminen pystyy kohtuudella liikkumaan, mutta sen ulkopuolelle meneminen on hankalaa. Niinkin pitkäaikaista dataa löytyy, kun että 7 vuoden ajan on pysytty oman setpointin alla ja edelleen aivot pitävät painoa matalana ja pyrkivät nostamaan se takaisin normaalina pitämälleen tasolle. Valitettavasti toiseen suuntaan tämä ei toimi. Pysyvässä painonmuutoksessa ajat ovat pitkiä, mutta muutaman vuoden plussalla olleen ihmisen aivot hyväksyvät korkeamman painon ja alkavat pitämään tätä uutena normaalina.
Aivoissa, tarkemmin hypotalamuksessa tiedetään olevan yli tusinan verran painon lisäämiseen yllyttäviä kemiallisia singnaaleja ja sama toisinpäin. Se ajastaa nälkää, aineenvaihduntaa ja aktiivisuutta.
Suht. laaja tutkimus tehtiin painoaan pudottaneiden energiankulutuksesta. 10% painonpudotuksella saaatiin aikaan pysyvän oloinen 250-400 kcal pienempi energiankulutus verrattuna niihin, jotka ovat normaalisti tämän painoisia. Väännetään rautalangasta. Kaksi ukkoa, jotka molemmat painavat 80 kg. Toinen on pudottanut painonsa tähän 88 kilosta. Painoa pudottanut käyttää vuorokaudessa reippaasti vähemmän energiaa. Ja se näkyy siinä arkiaktiivisuudessa ja vireystilassa.
Sitten sitä tiukkaa dataa: Jaetaan ihmiset niihin, jotka kontrolloivat syömäänsä ruokamäärää ja niihin jotka eivät kontrolloi. Kyseessä on ihan oikeaa dataa. Forumilla on hyvin edustettuna sitä kontrolloidusti syövää porukkaa, joka on pysynyt vuosikausia ohjelmassaan. Ne ovat myös edustettuna otannassa, mutta eivät muuta sitä tosiasiaa, että keskimäärin ruokamäärää kontrolloimalla saadaan paskemmat tulokset, mitä kontrolloimatta.
Molemmissa ryhmissä on toki ylipainpoisia. Mutta ruokailua kontrolloivissa on enemmän ylipainoisia ja tämän lisäksi ruokailua kontrolloivat käyttävät aika kohtuuttomasti omia resurssejaan ruokailun ajattelemiseen. Dataa löytyy myös siitä, että ruokailuaan rajoittavat reagoivat ruokamainontaan voimakkaasti ja tekevät keskimäärin huonompia valintoja esim. seisovan pöydän ääressä ja poimivat syötäväksi isomman annoksen, koska sen saa pienellä lisähinnalla.
Täällä kun on nuoriakin paikalla, niin heille erityisesti. Älkää sörkkikö aivojanne kontrolloimalla ruokamääriä. Tästä löytyy jo dataa niin paljon, kun haluaa vain kaivaa. Se, että on varhaisteini iässä ollut jollain tapaa painon kontrolloimisesta kiinnostunut nostaa ylipainon todennäköisyyttä. Varhaisteini-iässä tehty tietoinen päätös pudottaa painoa jollain keinolla lisää ylipainon todennäköisyyden kolminkertaiseksi. Dataa löytyy myös "herkuista". Ne nuoret, jotka ovat tietoisesti ottaneen jäätelöä vähemmän verrattuna niihin jotka ovat ottaneet sitä niin paljon kuin haluavat ovat parikymppisinä ylipainoisempia.
Mitkä ovat onnistuneen painonpudottamisen seuraukset aikuisella? Painonpudottamisen suhteen sillä ei ole merkitystä lähes 60% painoa onnistuneesti pudottaneille. Se tulee takaisin. 40% paino tulee takaisin korkojen kera ja uusi paino asettuu aiemman yläpuolelle.
Opettele syömään kun on nälkä. Älä laidunna. Älä syö paskaa. Älä käytä energiaa syömisen suunnitteluun tai hallintaan. Jos joudut toimimaan tahdonvoimalla ei ratkaisusta tule mitään. Painonhallinnan tulee olla lähtökohtaisesti preventiivistä, jos se nousee on paskat jo syvällä puntissa.