Dieetillä normaalin ruoan syöminen - miten määritätte ravintoarvot?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lolwtf
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
3.4.2010
Viestejä
316
Elikkäs kun olette dieetillä (esim. laihdutatte 2100kcal/päivä) niin miten pystytte syömään normaalia ruokaa? Vai pystyttekö?

Itselläni ongelmana dieetillä on, että kun dieettaan, syön vaan esim. kanaa & riisiä, kanaa & pastaa, eli lihaa & jotain hiilaria. Mutta miten voisin alkaa syömään
ns. "normaalia" "kotiruokaa" kuten makaronilaatikkoa, pitsaa, lasagnea jne. Miten näistä määritellään kalorit/100g? Jos esim. teen pitsan ja mittaan kaiken siihen laitettavan, niin laskenko kaikki yhteen ja jaan painolla vai mitä? Pitsa ehkä huono esimerkki, koska sen koostumus ei välttämättä ole tasainen... Mutta toivottavasti ymmärsitte...

Eli miten saada normi ruoasta ravintosisältä per 100g selville helposti? Ja miten TE hoidatte tämän käytännössä?
 
Ainakin kiloklubiin ja fitnesspaliin pystyy tekee omia reseptejä, eli ei kummempaa kun että käyttää kaikki ainekset vaa'an kautta ja lyö ohjelmaan. Riittävän tarkkaa ainakin itelle ollut - siis että vaaka näyttää toivottuja lukemia - eikä erityisen vaivalloistakaan. Reseptit voi tallentaa ja tehä sitte samoja mättöjä myöhemminki.
 
Mittaat ja lasket yhteen kaikkien ruuan valmistusaineiden kalorit ja makrot. Sitten jaat summan sillä paljonko syöt. Jos esim. Syöt puolet niin jaat koko ruuan kalorit kahdella ja jos syöt yhden viidesosan niin koko ruuan kalorit jaetaan viidellä.
 
Finelin sivuilta löytyy myös energiasisällöt useilla eri tavoilla valmistetuista "kotiruuista". Äkkiseltään katsottuna varmaan 30 eri makaronilaatikko-reseptin makrot löyty ihan finelin omalla haulla.
 
kalorilaskuri.fi

juuri näin. Eli otetaan vaikka toi sun makaroonilaatikko. Vaa'an kautta makarooni, lisäät sen kalorilaskuriin sen määrän. Sitte laitat munat montako kpl kalorilaskuriin, maidon voit laittaa desimitalla/punnita. Kalorilaskuri näyttää mitä ruuassasi on ja minkä verran.
Punnitset kaiken ja laitat ton kalorilaskurin kautta mitä laitat suuhus! Ei sen kummempaa.
 
juuri näin. Eli otetaan vaikka toi sun makaroonilaatikko. Vaa'an kautta makarooni, lisäät sen kalorilaskuriin sen määrän. Sitte laitat munat montako kpl kalorilaskuriin, maidon voit laittaa desimitalla/punnita. Kalorilaskuri näyttää mitä ruuassasi on ja minkä verran.
Punnitset kaiken ja laitat ton kalorilaskurin kautta mitä laitat suuhus! Ei sen kummempaa.

Jos lyön kaikki nuo ainekset raakapainoina: jauheliha 800g, makaroni 550g, 250g muna, 400g maito jne. siis raakapainoina kalorilaskuriin niin laskeeko se valmiin (uunissa käyneen) ruoan ravintoarvot? koska painothan muuttuu esim. paistaessa / uunissa... Esim. 100g raakaa kanaa vs 100g paistettua kanaa... meneekö vaikeaksi...

Mietin vaan siis, että jos käytän raakapainoja tuossa kalorilaskurissa niin laskeeko se jotenkin sen valmiin ruoan ravintoarvot?
 
Ite en ainakaan käytä tuota laskuria, tiedä sitten olenko jotenkin vanhanaikainen mutta mulle se on vaan jotenkin helpompaa laskea ruokaa tehdessä koko satsin kalorit ja sen jälkeen käyttää vaa'an kautta lautaselle esim. makaroonilaatikossa 1800kcal, vedän sen kolmelle aterialle tasan niin tiedän syöneeni 600kcal per ateria.
Elikkäs kun olette dieetillä (esim. laihdutatte 2100kcal/päivä) niin miten pystytte syömään normaalia ruokaa? Vai pystyttekö?
Tähän ehkä hieman offtopiccina omalta dietiltä muutama tekijä joka vaikutti kaloreihin: "Perunamuusissa" korvasin perunan kukkakaalilla :D kaloreita 3x vähemmän mutta silti ihan syötävää.
Mulla ainakin oli helpompi ottaa kalorit suuremmasta määrästä ruokaa niin ei ollut sitten nälkäkään kovin usein. Tästä syystä itellä ainakin korostu kasvisten määrä ruokavaliossa, vedin tosin VHH dietin joten siinä toinen syy miksi kasvis.
 
ei laske valmiin ruoan arvoja..

teet sen makaronilaatikon niin, että siinä on kuuden aterian ainekset ja jaat sen kuudelle aterialle. Ei tarvi edes grammalleen olla exact ateriat vaan riittää, että kokonaisuus menee nappiin. Eli vaikka yhtenä päivänä annos oliskin 50g isompi niin toisena päivänä se on sen saman verran pienempi.

KEEP IT SIMPLE!
 
ei laske valmiin ruoan arvoja..

teet sen makaronilaatikon niin, että siinä on kuuden aterian ainekset ja jaat sen kuudelle aterialle. Ei tarvi edes grammalleen olla exact ateriat vaan riittää, että kokonaisuus menee nappiin. Eli vaikka yhtenä päivänä annos oliskin 50g isompi niin toisena päivänä se on sen saman verran pienempi.

KEEP IT SIMPLE!

Olisikin noin simppeliä... Mites kun taloudessa on yli 3 henkilöä? Muidenkin pitäisi syödä samaa ruokaa...
 
No meillä on taloudessa 4 henkilöä. Mä syön mitä syön ja muut syö mitä mä laitan..

Hyvinkin helppoa ;)

Ei niiden muiden tarvi syödä samaa ruokaa. Jos ei osaa itse laittaa ruokaa niin opettelee. ;)
 
No meillä on taloudessa 4 henkilöä. Mä syön mitä syön ja muut syö mitä mä laitan..

Hyvinkin helppoa ;)

Täällä rupes tuleen kommenttia, kun ei ikinä saa muuta kun kanaa ja riisiä, lohta ja pastaa jne. "yksinkertaista", eikä ikinä mitään kastiketta jne...
 
No meillä lapsille laitan perusruokaa ja itselle laitan tuota tylsää :)

Ainakin mä oon muutenkin ymmärtänyt että lapsille saa sitä energiaa ihan huoletta syöttää ruuan muodossa joten varsinkin toi 5vee vetelee noita perinteisiä nakkikastikkeita ynnä muuta ihan innoissaan kun mulla on jotain riisiä ja kanaa :D
 
Mut eikö tätä voi laskee jotenkin jakolaskun avulla tyyliin valmis ruoka / raakapaino tjtn, prkl kun on niin huono matikassa... Auttakaa joku viisaampi...
 
No aika vaikea. Makaronin paino esim. Kypsänä riippuu keittoajasta ynnä ynnä. Mitä se nyt on imenyt itseensä. Liha paino paistettuna vaihtelee aina vähän jne.
 
Tässä sinulle ohjeet miten lasket sen oman osuutesi vaikka siitä makaroonilaatikosta:
Välineiksi tarvitset grammavaa'an, kynän ja paperia, ehkä laskin jos matematiikka ei suju

1. Punnitse tyhjä vuoka keittiövaa'alla ja merkkaa vuoan paino ylös (esim. 1kg)
2. Laske paljonko koko satsista tulee kaloreita kun teet ruokaa (pakettien kyljistä yleensä löytyy ravinto-arvot)
3. Punnitse valmis ruoka vuoan kanssa keittiövaa'alla jonka jälkeen vähennät vuoan painon ja näin sinulle selviää paljonko ruokasi kokonaisuudessaan painaa.
4. Suorita pienimuotoinen lasku: esim. vuokasi painoi kilon ja vaaka näytti ruoan ja vuoan yhteispainoksi 3 kiloa = sinulla on 2 kiloa ruokaa - Kahden kilon ruokasatsiisi olet laittanut 1800kcal edestä aineksia
Tulos: Lyöt siitä omalle lautasellesi 500g makaroonilaatikkoa ja tiedät että siinä on 400kcal.

Toivottavasti selitin tarpeaksi selkeästi. :)
 
Mut eikö tätä voi laskee jotenkin jakolaskun avulla tyyliin valmis ruoka / raakapaino tjtn, prkl kun on niin huono matikassa... Auttakaa joku viisaampi...

Kun se makarooni on siinä laatikossa, niin näethän sinä silmin kuinka ison osan siitä otat omalle lautasellesi. Jos syöt vaikkapa kolmasosan laatikosta ja muu perhe loput, niin jaat laskemasi koko aterian raaka-aineiden kalorit ja makroravinteet kolmella.

Jos taas kyseessä on jotain irtosettiä (esimerkiksi keittoa, kastiketta, pataa...), jonka määrää on vaikeampi arvioida silmääräisesti tarjoiluastiasta, niin punnitset ennen ruoanlaittoa tarjoiluastian painon tyhjänä ja ruoanlaiton jälkeen täytenä. Nyt tiedän kuinka paljon ruoka siis painaa valmiina. Kun otat siitä jotain lautasellesi, niin punnitset ottamasi annoksen kolmannen kerran, jolloin saat yksinkertaisella laskulla syömäsi osuuden kalorit ja ravinteet koko ateriasta.

Ja jos taas syöt jotain kanafileitä ja lihapullia, niin niiden paino on vielä helpompaa saada selville, kun kyse on helposti punnittavasta kappaletavarasta.
 
Tässä sinulle ohjeet miten lasket sen oman osuutesi vaikka siitä makaroonilaatikosta:
Välineiksi tarvitset grammavaa'an, kynän ja paperia, ehkä laskin jos matematiikka ei suju

1. Punnitse tyhjä vuoka keittiövaa'alla ja merkkaa vuoan paino ylös (esim. 1kg)
2. Laske paljonko koko satsista tulee kaloreita kun teet ruokaa (pakettien kyljistä yleensä löytyy ravinto-arvot)
3. Punnitse valmis ruoka vuoan kanssa keittiövaa'alla jonka jälkeen vähennät vuoan painon ja näin sinulle selviää paljonko ruokasi kokonaisuudessaan painaa.
4. Suorita pienimuotoinen lasku: esim. vuokasi painoi kilon ja vaaka näytti ruoan ja vuoan yhteispainoksi 3 kiloa = sinulla on 2 kiloa ruokaa - Kahden kilon ruokasatsiisi olet laittanut 1800kcal edestä aineksia
Tulos: Lyöt siitä omalle lautasellesi 500g makaroonilaatikkoa ja tiedät että siinä on 400kcal.

Toivottavasti selitin tarpeaksi selkeästi. :)

paras vastaus tähän mennessä... Eli jos jaan ruoan 100gramman annoksiin, saan selville ravintosisällön 100 grammassa?
 
siis miten tää eroo siitä aiemmasta?! :D toki vähän selkeämpi..

Perusajatuksena on kuitenkin se, että lasket energiat yhteen siitä määrästä mistä teet ruoan: 100g makaronia, 400g jauhelihaa, 3 kanamunaa, 1/2l maitoa. noitten kalorit kuvitteelliset 1200kcal.

Sen jälkeen kun jaat sen ruoan 4 osaan niin jokainen osa sisältää 300kcal. Jos muut ottaa mitä ottaa ja omat kalorit haluat tietää niin teet kuin yllä...
 
^ Tai sitten voi tehdä sen makaronilaatikon pelkästään makaronista, selkeyttää laskemista huomattavasti.
 
Back
Ylös Bottom