Vastaa viestiketjuun

Kävin noin vuoden ohjatuilla crossfit-tunneilla. Aiempaa salitaustaa oli, sekä myös jotain selkärangassa junnuvuosien kilpaurheilusta. Nykyisin teen itsenäisesti kaksi salitreeniä viikkoon, joihin kuuluu crossfit-tyylinen metcon-osuus. Arvioisin, että ohjatuille crossfit-tunneille osallistuminen oli erittäin hyödyllistä. Siinä näki suoritevalikoimaa, oppi asennetta ja kyselemällä myös metconien rakennusperiaatteita.


Valmentajalla ja treenien rakentajalla on suuri merkitys siihen kuinka paljon rahalle saa vastinetta. Selailemalla eri boksien WODeja huomaa, että eivät ole kaikki salit ihan veljiä keskenään. En esimerkiksi ymmärrä miten on mahdollista rakentaa harrastajalle kohtalainen painonnostotekniikka, jos hänellä ei ole työnnöstä tai tempauksesta aiempaa kokemusta ja liikkeitä tehdään kerran kahteen viikkoon. Henkilökohtaisesti myös vierastan juuri painonnostoliikkeiden tekemistä metconeissa pitkinä sarjoina tyyliin Grace tai Isabel. Räjähtävyyttä vaativaa teknistä suoritusta tehdään alunperin puutteellisella tekniikalla hapoille... Onneksi osalla saleista on herätty tekniikan parantamiseen järjestämällä erillisiä tekniikkatreenejä esimerkiksi juuri painonnostoon tai muihin vaikeampiin liikkeisiin, kuten tuplanaruhypyt, voimaveto (muscle-up) ja niin edelleen. Omissa treeneissäni käytän painonnostoa siihen missä se on parhaimmillaan, räjähtävän koko vartalon voimantuoton harjoittamiseen lyhyillä sarjoilla. Jos taas haluan metconiin koko vartalon lihaskuntoliikkeen suuremmalla toistomäärällä, teen mieluummin tempausta tai työntöä kahvakuulilla. Toinen pieni kysymysmerkki on treenien jaksotus. Osa saleista selvästi tekee tätä, toisista en tiedä. Itselleni on ollut tärkeää, että tiedän rakentavani taloa leveälle perustalle. Jos treenien suunnittelijan kanssa keskusteltaessa tulee ilmi, että makro- ja mesosyklitason jaksotusta ei oteta mitenkään huomioon vaan pusketaan samalla tavalla viikosta ja kuukaudesta toiseen, oma uskoni systeemin tuloksellisuuteen pitkällä aikavälillä kyllä kärsii.


Ymmärrän crossfitin vetovoiman omana lajinaan. Minulle se on ennenkaikkea tukeva, yleisfyysisiä valmiuksia (general physical preparedness) kehittävä ja ylläpitävä harjoittelumuoto. Tässä se olisi mielestäni erinomainen lisä jotain muuta päälajinaan harrastavalle, esimerkiksi kamppailijalle tai palloilulajeja harrastavalle. Itselläni on moninaisia tavoitteita liikunnan suhteen, mitä crossfit-tyylinen harjoittelu tukee todella hyvin.


Kun joku asia otetaan puheeksi, niin mikä nostetaan pöydälle?
Back
Ylös Bottom