Vastaa viestiketjuun

Joku vuosi sitten hypetys oli kovaa, sitten tuntui että tosi moni meidän boxilta lopettaa. Parilta hemmolta kysyin miksi. Toinen oli ollut mukana boxin perustamisesta asti ja alkoi väsyttää kun tulokset alkoi neljän vuoden jälkeen junnata paikoillaan. Siirtyi kokeilemaan muita lajeja ja liittyi mm. painonnostoseuraan. Toinen kilpaili ja sanoi että alkoi puuduttaa kun ilmeisesti kilpailumenestystä ei tullut odotettuun tahtiin. Jatkoi samantyylistä treeniä, mutta eri paikassa ja omineen. Samoihin aikoihin boxilla reagoitiin ja perustettiin ns. kisavalmennettavien ryhmä; porukka joka treenailee perusohjelman lisäksi omiaaan - koska perusohjelma ei enää kehitä. Hyvä että reagoidaan tällaiseen.

Nyt taas peruskurssit myydään loppuun. Se voi olla että hypetys kääntyy itseään vastaan; itse en tykkää harrastaa liian "muodikasta" lajia. Itse en ole ikinä ollut sellainen joka syöksyy lajista toiseen ja kohta on kamat myynnissä. Eli hetki jaksetaan opetella uuden lajin niksejä ja kohta huomataan ettei pää kestä pitemmälle - ja vaihdetaan lajia. Muutama tuttu on tehnyt tätä kilpailulajeissa ja on mielestäni naurettavaa että jos ei menesty, vaihdetaan sisarlajiin jossa taso on Suomessa huonompi, ja haetaan sieltä pystit. Facebookissa sitten hehkutetaan kuinka taas putsattiin pöytä.


Olen yhä pohtinut mikä tekee tästä lajista sen CROSSfitin. Jotkut väittää treenaavansa normisalilla Crossfit-treenejä, mutta kun kyse ei mielestäni ole siitä että tekee kuntopiiriä hieman raskaammilla painoilla. Crossfit on mielestäni ohjattu liikuntatunti jossa ensin lämmitellään porukalla ja tehdään päivän voimalajia tukevia lämmittelyliikkeitä, tämän jälkeen lämmitellään/venytellään noin 8 minuuttia omaan tahtiin, seuraavaksi harjoitellaan voimaa/tekniikkaa ohjatusti eli valmentaja katsoo jokaisen liikkeitä ja korjaa virheet, lopuksi vedetään 6-30 minuutin "workout of the day" jossa yhdistellään keskiraskaita ja kevyitä liikesarjoja. WOD:n "hienous" on siinä että eri liikkeet vaikuttavat toisiinsa. Samalla urheilija joutuu pohtimaan vetääkö 30 leukaa yhdellä kertaa - jonka jälkeen kädet on hapoilla ja seuraava laji ei ehkä onnistukaan. Vai vetääkö leukoja 5 sarjoissa, lepäää pari sekuntia välissä ja taas viisi, jolloin seuraavana oleva esim. valakyykky sujuu paljon paremmin.

Tunnin lopuksi voi jäädä omaehtoisesti jäähdyttelemään, mobilisoimaan lihaksia ja venyttelemään. Tai voi lähteä kotiin ja hoitaa nämä operaatiot kotona.


Crossfit ei mielestäni ole siis pelkkä WOD vaan kokonaisuus. Meillä liitutaululle kirjoitetaan aina nimi ja WOD:n tulos sekä käytetyt painot tai skaalaukset. Taululta on kiva katsoa hieman minkälaisia aikoja muut on paukuttaneet ja joskus mukava vetää pohjat. Usein tulee tehtyä omaan tahtiin ja hämmästeltyä miten jotkut on voineet tehdä niin paljon/lyhyessä ajassa. Toki taululla olevan nimen perään voi laittaa tyhjää - jos ei halua kertoa tulostaan. Mutta noin puolen vuoden jälkeen, meidän boxin urheilijat on niin tiedostaneet oman kuntonsa, ettei ole mitään hävettävää laittaa oikeaa tulosta. Se vaan on niin totta, että aina löytyy se kovempi. Jopa boxin kovimmalle urheilijalle.


Ruokavaliosta käytiin alkeiskurssilla pieni maininta - ja se siitä. Jokainen saa syödä Paleo-tyyliin tai vaikka pizzaa. Se on asia jota ei tyrkytetä.


Ainut miinus, joka tulee mieleen, on jatkuvien lisäkurssien myynti. Boxilla on joka kuukausi menossa jos jonkinlaista syventävää kurssia niin painonnostosta, soutuun kuin juoksuunkin. Lisäkurssin ymmärtää jos vetäjänä on joku ulkopuolinen ammattilainen kuten menestynyt painonnostaja. Mutta jos vetäjinä ovat boxin omat valmentajat, jää mielikuva että halutaan vähän tehdä "lisämyyntiä". Toisaalta, jotkut haluavat syventävää, pienryhmässä tapahtuvaa koulutusta, mutta kyllä painonnostoliikkeiden puhtautta ja tekniikkaa pitäisi valvoa ja hioa aivan joka treenissä eikä vain erillisellä kurssilla.


Mitä torilla tehdään kun suomalainen voittaa?
Back
Ylös Bottom