Carnivore Diet

Atrian perhetilan jauhelihapaketissa lukee mistä tilalta liha on tullut. Pohjanmaalla on ainaki tosi paljo noita perhetiloja.
 
Olet ihan tosissaan siinä käsityksessä että nuo perhetilat on jotain spesiaalitiloja?

Hienosti onnistunut Atrian markkinointi.

Miks mä niin luulisin? Kyllä mä tiedän mitä ne on, kun olen niissä käynytkin hakemessa tilapuodista lihaa ja navetasta lypsylämmintä raakamaitoa. Mä en nää tuossa mitään väärää ja pyrin kaikin tavoin tukemaan tuota toimintaa.
 
Se lähituotettu ei nyt välttämättä ole synonyymi edellä kuvailemallasi tavalle tuottaa lihaa. Noita hämmentäviä termejä sotketaa vähän jokaiseen tuotteeseen, jotta terveystietoinen kuluttaja tulisi paremmalle mielelle.

Olet ilmeisesti trolli.

No mennään nyt sitten lankaan ja vastataan tähänkin..

Eli tavaran (ruoan ja sen tuottamiseksi tarvittava tavara) kuljettaminen, säilyttäminen, kylmänä pitäminen, rahtaaminen yms. Kuluttaa hirmuiset määrät energiaa ja tuottaa saateita ja muita ei toivottuja sivutuotteita.

Itu-hipit yleensä unohtavat tämän, kun ostavat sen soija-tuotteen marketista:

Metsä kaadetaan ja sinne kylvetään soija. Sitä myrkytetään ja ravinteita heitetään joukkoon. Se on kasvatettu kiiniassa. Kuljetettu prosessointi laitokseen. Rahdattu tankkerilla hollantiin. Siellä rekkaan lastattu. Ajettu saksaan. Laivalla lahdattu helsinkiin. Siellä inexin kylmävarastoon pistetty ja rekoilla ajettu markettiin kylmähyllyyn pariksi kuukaudeksi.

Nyt vertaa se tähän

Ruoho kasvaa pellolla. Sille ei tehdä juuri mitään muuta kun kastellaan. Se leikataan ja niistä tehdään paalit. Paalit viedään latoon kuivumaan ja sieltä lehmien ruoaksi. [tämä lehmän kasvamis aika on mitä kritisoit]. Lehmä tapetaan pistetään palasiksi. Palat kuljetetaan loppukäytäjälle.

Voi olla että pistin parit mutkat suoriksi, mutta eiköhän siitä käynyt ilmi mikä on lähiruoan etu. Tankkerilaivat ja varsinkin lentorahti kuluttaa järkyttävän määrän!
 
Viimeksi muokattu:
Luottaisin kyllä enemmän asiantuntijan arvioon hiilijalanjäljestä kuin pelkkään mutuiluun. Ho-:lle ystävällinen neuvo: nimittely (trolli, ituhippi) on yleensä merkki siitä, ettei omaa asiaansa kykene kunnolla perustelemaan.
 
Voi olla että pistin parit mutkat suoriksi...

Understatement of the year. Se rahti on keskimäärin se 8 % koko tuotteen hiilijalanjäljestä, eli suurin osa tulee itse tuotteesta. 85 % maailmassa tuotetusta soijasta menee eläinrehuun ja sitä sademetsää kaadetaan sen takia, että saadaan tuotettua tarpeeksi rehua eläintuotantoa varten.

Lisäksi, naudanlihan CO2 25-30 kg/naudanliha kg vs brasilialaisista luomusoijapavuista tehdyn tofun CO2 0,5-2 kg / tofu kg. Voit yrittää järkeillä näitä asioita sun suppealla maalaisjärjellä, mutta maailma toimii hieman erilailla kuin miltä sun polvijärveläisessä kuplassa uskoisi.

Palaa asiaa sitten kun sulla on oikeasti jotain järkevää sanottavaa.
 
Olet ilmeisesti trolli.

No mennään nyt sitten lankaan ja vastataan tähänkin..

Eli tavaran (ruoan ja sen tuottamiseksi tarvittava tavara) kuljettaminen, säilyttäminen, kylmänä pitäminen, rahtaaminen yms. Kuluttaa hirmuiset määrät energiaa ja tuottaa saateita ja muita ei toivottuja sivutuotteita.

Itu-hipit yleensä unohtavat tämän, kun ostavat sen soija-tuotteen marketista:

Metsä kaadetaan ja sinne kylvetään soija. Sitä myrkytetään ja ravinteita heitetään joukkoon. Se on kasvatettu kiiniassa. Kuljetettu prosessointi laitokseen. Rahdattu tankkerilla hollantiin. Siellä rekkaan lastattu. Ajettu saksaan. Laivalla lahdattu helsinkiin. Siellä inexin kylmävarastoon pistetty ja rekoilla ajettu markettiin kylmähyllyyn pariksi kuukaudeksi.

Nyt vertaa se tähän

Ruoho kasvaa pellolla. Sille ei tehdä juuri mitään muuta kun kastellaan. Se leikataan ja niistä tehdään paalit. Paalit viedään latoon kuivumaan ja sieltä lehmien ruoaksi. [tämä lehmän kasvamis aika on mitä kritisoit]. Lehmä tapetaan pistetään palasiksi. Palat kuljetetaan loppukäytäjälle.

Voi olla että pistin parit mutkat suoriksi, mutta eiköhän siitä käynyt ilmi mikä on lähiruoan etu. Tankkerilaivat ja varsinkin lentorahti kuluttaa järkyttävän määrän!

Varmaan tässä kohtaa, kun nimittely alkaa on syytä poistua tästä keskustelusta. Jollain tapaa tuntui siltä, ettet kommentoinut juurikaan sitä mitä sanoin vaan tartuit johonkin mielikuvaasi "ituhippien" ajattelusta.

Kannattaa muuten tutustua siihen ihan oikeasti mitä se toinen puoli sanoo ja millä perustelee. Voi olla, että myös mielipiteet siitä lientyy :)

Olen muuten ehdottomasti samaa mieltä, että se älytön turha rahtaaminen pitäisi mininoida. Oli se sitten eläinten tehorehua tai ituhippien pupun ruokaa.
 
Persut on kyl uskomattomia siitä, et ne saa aiheeseen kuin aiheeseen maahanmuuton tai unionivastaisuutensa. Mikä tää vassareita vituttaa -juttu ylipäätään on? Siellä on nuoria ja akateemisia ihmisiä toki, mut valtaosa kuitenkin niitä sote-mammoja, jotka ei muuta syökään kuin lihaa.

Toinen juttu, mikä mietityttää, on tuo CAC score. Miksi se kelpaa yksittäisenä sairastumista ennustavana tekijänä, mutta ldl-kolesteroli ei, vaikka molemmat esiintyvät samoissa lähteissä, jotka tunnustavat molempien tekijöiden käyttökelpoisuuden? Kuulostaa keppihevoselta.

Kohtalaisen paksua myös vertailla valtioita, joissa vauraamman valtion bkt asukasta kohden on 15-kertainen verrokkiinsa nähden. Jäätelö syömällä hukkuu vai miten se meni?
 
Persut on kyl uskomattomia siitä, et ne saa aiheeseen kuin aiheeseen maahanmuuton tai unionivastaisuutensa. Mikä tää vassareita vituttaa -juttu ylipäätään on? Siellä on nuoria ja akateemisia ihmisiä toki, mut valtaosa kuitenkin niitä sote-mammoja, jotka ei muuta syökään kuin lihaa.

Toinen juttu, mikä mietityttää, on tuo CAC score. Miksi se kelpaa yksittäisenä sairastumista ennustavana tekijänä, mutta ldl-kolesteroli ei, vaikka molemmat esiintyvät samoissa lähteissä, jotka tunnustavat molempien tekijöiden käyttökelpoisuuden? Kuulostaa keppihevoselta.
Kritiikin esittämisen standardit on syystä tai toisesta aivan erillaiset kuin kasvisvoittosen valion kritisointi. Mikä tahansa anekdootti riittää siihen. Mikä tahansa kiropraktikon esittämä väite, mikä tahansa vääristelty tutkimustulos. Millään näillä ei ole merkitystä. Ne nielastaan kyllä.

Mutta auta armias jos kasvivoittosenvalion puolesta on näyttöä esimerkiksi meta-analyyseja, väestötason epidemiologisia ja puhtaasti logiikkaa käyttämällä osottaa paremmuuden,nämä ei päde. Siitä kysymys muuten iski mieleeni, miksi? Miksi arvioidaan lihavoittosen ruokavalion ja kasvivoittosen valiota näin eri standardeilla, mikä siihen on syynä?

Edit.. Argumentti yksittäisen henkilön kalkkia-verisuonissa -nolla joten lihavoittonen on hyvä ja se ei aiheuta kalkkeutumista on sama kuin väittäisin että ''naapuri poltti tupakkaa 50vuotta, eikä sairastunu= tupakka ei aiheuta sairauksia.
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan tälle ruuan ilmastovaikutus keskustelulle olemassa omaa ketjua??

En ole perehtynyt täysin tuohon hiilijalanjäljen laskennallisiin perusteisiin, mutta se siinä nyt ainakin ontuu, että se pitäisi olla kaloreihin pohjautuva ruuan kohdalla. Kilo viljapossua on fatsecretin mukaan 1110kcal. Kilo riisiä sen sijaan 3500kcal. Oli se possun hiilijalanjälki sitten 3,3 tai 5 niin se ei kestä vertailua millään, jos se tehdään niinkuin kuuluisi eli kaloreihin perustuen koska ihnisen ravitsemuksessa se on aina se isoin määräävä tekijä.
 
Onko jollain jotain matskua tohon CAC scoreen, en oo tutkinut. Lähinnä siis kun nyt tulee näitä joilla se on nolla, niin millaisilla ihmisillä se sitten on koholla? Onko julkisessa tiedossa ketään ja miten he sitten elävät? Onko läskillä tupakoitsijalla keskimäärin cac score 5 vai 50? Millaisilla marginaaleilla tässä pelataan
 
Understatement of the year. Se rahti on keskimäärin se 8 % koko tuotteen hiilijalanjäljestä, eli suurin osa tulee itse tuotteesta. 85 % maailmassa tuotetusta soijasta menee eläinrehuun ja sitä sademetsää kaadetaan sen takia, että saadaan tuotettua tarpeeksi rehua eläintuotantoa varten.

Lisäksi, naudanlihan CO2 25-30 kg/naudanliha kg vs brasilialaisista luomusoijapavuista tehdyn tofun CO2 0,5-2 kg / tofu kg. Voit yrittää järkeillä näitä asioita sun suppealla maalaisjärjellä, mutta maailma toimii hieman erilailla kuin miltä sun polvijärveläisessä kuplassa uskoisi.

Palaa asiaa sitten kun sulla on oikeasti jotain järkevää sanottavaa.

Ok my bad. Ei ollut tarkoitus loukata teitä "ituhipillä". Tämä oli lähinnä yleistys nykyajan jeesustelijosta, joita riittää.

Nämä samat argumentit pyörii täällä aina. ne perustuvat JENKKIEN suurtalous lukuihin.

Kuinka paljon suomessa rypsiporsas syö soijaa? Kuten sanoin, niin sinne tilalle saa mennä käymään ja katsoa mitä siellä syödään. Ruohon viljely ei tietääkseni ihan maailman pahin asia ole. Sitä kun villinäkin kasvaa mun takapihalla :D

Aian myös viitataan hiilijalanjälkeen, mutta ne rahti-alukset ja viilentimet tuottavat vähän muutakin muin hiiltä, muunmuassa rikki- ja typpi yhdisteitä yms saastetta.
Vanha vitsi onkin, että 15 suurinta merialusta sastuttaa yhtäpaljon kuin kaikki maailman autot yhteensä.

Pelkästään ja vain pelkästään tämän takia suosin mielummin lähellä tuotettua lihaa, aasiasta tai kauempaa rahdatun tuontikaman (oli se nyt mitä vain) sijaan.

Minun mielestäni soijaproteiini -isolaatti (soijapavussa on vain on ympäristörikos verrattuna lähialueen ruohoa syöneeseen eläimeen. Varsinkin, jos soijan alkuperämaa on Brasilia.
 
En ole perehtynyt täysin tuohon hiilijalanjäljen laskennallisiin perusteisiin, mutta se siinä nyt ainakin ontuu, että se pitäisi olla kaloreihin pohjautuva ruuan kohdalla. Kilo viljapossua on fatsecretin mukaan 1110kcal. Kilo riisiä sen sijaan 3500kcal. Oli se possun hiilijalanjälki sitten 3,3 tai 5 niin se ei kestä vertailua millään, jos se tehdään niinkuin kuuluisi eli kaloreihin perustuen koska ihnisen ravitsemuksessa se on aina se isoin määräävä tekijä.
Mietin itsekin juuri tätä. Ruualla toki muitakin ravitsemustekijöitä, mutta kaloripohjainen voisi olla kuvaavin. Onkohan tuo hiilijalanjälkivertailuissa mainittu riisikilo kuivattu vai juuri pellolta korjattu? Lienee iso ero kaloripitoisuuksissa/kg.

Taisi tämä keskustelu lähteä nyt liikaa sivupolulle. :)
 
Vähän mennään kauas aiheesta mutta äkkiä jos laskee tuolla kalorikaavalla että ottaako joka päivä 1000kcal possusta vai riisistä niin vuodessa eroa hiilijalanjälkeen tulee n.500-1000kg riippuen tilastoista, riisin eduksi eli ei käytännössä mitään ilmastomerkitystä.
Joten voi ihan puhtaalla omalla tunnolla jatkossakin pistellä lähipossua naamariin.
 
Ja vitsi se tosiaan taitaa ollakkin "15 suurimman laivan päästöt ovat samat kuin maailman kaikissa henkilöautoissa – Ei muuten pidä paikkaansa!"



Tuo on maksettava artikkeli, mutta heti alusta jo näkee se täkeimmän.

"Yksi tällainen alus tuottaa rikkikaasuja yhtä paljon kuin 50 miljoonaa autoa."

Ja tämä johtuu siitä, että näiden alusten käyttämä polttoaine on 2000 x törkyisämpää kuin perus diesel ja nämä alukset kuluttavat törkeästi tätä löpöä.

Guardianin jutussa oli myös viittaus tutkimukseen, jossa rahtilaivojen päästöt oli suhteutettu 60 000 ihmisen kuolemaan vuosittain.

Kuulostaa vähän raflaavalta kyllä tuo jälkimmäinen, mutta eiköhän me samaa mieltä olla siitä että kaman ja varsinkin ruoan rahtaaminen maapallon toiseltapuolelta EI OLE YMPÄRISTÖTEKO ja on kaksinaismoralistista haukkua lihansyöjiä samaisesta systä.

Kunnioitan vegejä ja muita, jotka syövät suomalaista tai edes melko lähellä tuotettu tavaraa, mutta kaikkki goiji marja, soja, maca, konjac root, hampun siemen proteiini, vihreä tee, yms terveydet joita rahdataan tonnikaupalla punttikauppaan parantamaan lihattoman ruokavalion puutteita en voi sulattaa.
 
Tietenkin kun verrataan kaikkien huonoimpia kasvistuotteita ja parhaita lihatuotteita, ero näyttää pienemmältä. Mikä on argumentti sille, ettei vaihdeta kotimaista lihaa kotimaiseen härkäpapuun?
 
Tuo on maksettava artikkeli, mutta heti alusta jo näkee se täkeimmän.

"Yksi tällainen alus tuottaa rikkikaasuja yhtä paljon kuin 50 miljoonaa autoa."

Ja tämä johtuu siitä, että näiden alusten käyttämä polttoaine on 2000 x törkyisämpää kuin perus diesel ja nämä alukset kuluttavat törkeästi tätä löpöä.

Guardianin jutussa oli myös viittaus tutkimukseen, jossa rahtilaivojen päästöt oli suhteutettu 60 000 ihmisen kuolemaan vuosittain.

Kuulostaa vähän raflaavalta kyllä tuo jälkimmäinen, mutta eiköhän me samaa mieltä olla siitä että kaman ja varsinkin ruoan rahtaaminen maapallon toiseltapuolelta EI OLE YMPÄRISTÖTEKO ja on kaksinaismoralistista haukkua lihansyöjiä samaisesta systä.

Kunnioitan vegejä ja muita, jotka syövät suomalaista tai edes melko lähellä tuotettu tavaraa, mutta kaikkki goiji marja, soja, maca, konjac root, hampun siemen proteiini, vihreä tee, yms terveydet joita rahdataan tonnikaupalla punttikauppaan parantamaan lihattoman ruokavalion puutteita en voi sulattaa.

Nautojen tuottaman metaanin takia naudat ovat aina listan kärkipäässä ihan sama vaikka olisi oman seinän takana kasvatettu ja ruoholla ruokittu. Lisäksi Harvardin mukaan tehotuotannosta siirtyminen "grass-fed" nautaan vaatisi 30 % lisää karjaa, jolloin metaanipäästöt nousisisvat 43 %:lla. Siitä sitä ympäristötekoa.

Naudan tapauksessa tämä peli on hävitty.
 
Nautojen tuottaman metaanin takia naudat ovat aina listan kärkipäässä ihan sama vaikka olisi oman seinän takana kasvatettu ja ruoholla ruokittu. Lisäksi Harvardin mukaan tehotuotannosta siirtyminen "grass-fed" nautaan vaatisi 30 % lisää karjaa, jolloin metaanipäästöt nousisisvat 43 %:lla. Siitä sitä ympäristötekoa.

Naudan tapauksessa tämä peli on hävitty.

Olet tainnut ymmärtää metaanin kierron pikkaisen väärin
A4E67E40-9A5A-4E35-BEC5-077536D7AFD1.png
 

Suositut

Back
Ylös Bottom