Okei, jotta tässä ei saa aivan hihhulin leimaa, niin tarkennetaanpa aluksi muutamaa seikkaa.. :D : puhumme siis Cannabis sativa-kasvista, jonka prosessoinnissa voidaan erottaa kaksi eri suuntaa: elintarvike- ja kuitumatriksien valmistus sekä lääke- ja huumausainekäyttö. Nämä kaksi suuntausta erottaa toisistaan se, että hampun psykoaktiivisen komponentin, tetrahydrokannabinolin pitoisuus on ruoka- ja kuituvalmisteissa alle 1%.
Hamppu lienee tämän hetken "hype"-tuotteita, mitä erinäisimmissä elintarvikemuodoissaan, eikä kyllä täysin syyttä. Hampun prosessointihan oli aiemmin pannassa, josta se poistettiin vasta 1990-luvulla.
Hamppuöljyä on tutkittu viimeaikoina tuon atooppisen ihon hoitoon, jopa hyvin tuloksin. Mitä hamppuöljyn rasvahappokoostumukseen tulee, on sen koostumuksesta yli 80% monityydyttymättömiä rasvahappoja.Puhutaan siis pikemminkin rasvalisästä, kokonaissaannin täydennyksestä, kuin rasvahappojen pääasiallisesta saantilähteestä(riippuu tietysti monesta tekijästä, ruokavalion rasvahappoprofiilista kokonaisuudessaan).
Moneen runsaasti(pääasiassa) monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävään kasviöljyyn verrattuna hamppuöljyn omega6-/omega-3-suhde on suhteellisen hyvä, 2,4 (vrt. esim. oliivi 15).
Myös valkuaisainelähtenä hamppu on jopa oletettua parempi saantilähde: se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja vieläpä määrien ollessa ravitsemuksellisesti merkittäviä. Mikäli hampunjalostus ottaa tulta allensa suuremmassa mittakaavassa, voitaisiin se nähdä kasvikunnan proteiinilähteistä jopa erinomaisena vaihtoehtona soijalle(myös aspekti tuontituotteen korvaamisesta kotimaisella vaihtoehdolla): konsentraatit, elintarviketäydennykset, ”tofumaiset” tuotteet, leipomotuotttet jne. Hampun myös väitetään maistuvan hyvälle ja ollen täten prosessointiin ja elintarvikkeisiin suotuisa komponentti.
On tietysti eri asia, kannattaako tässä vaiheessa hamppuöljyyn rahojaan sijoittaa(vrt. esim. rypsi), tuotannon ollessa vielä melko pienimuotoista ja kustannuksetkin sen mukaisia. Suurin osa hampunsiemenistä on sitäpaitsi vielä tuontituotetta. Riippuen luonnollisesti myös tarpeesta ja käyttötarkoituksesta.
Vielä loppuun pienimuotoinen rasvahappo- ja E-vitamiinivertailu akselilla rypsi vs. oliivi vs. Camelina:
rypsi oliivi camelina:
Tyydyttyneet rasvahapot % 6 14 10
Kertatyydyttymättömät rasvahapot % 60 69 31
Monityydyttymättömät rasvahapot % 32 11 58
Linolihappo (omega-6) 22 11 15
Alfalinoleenihappo (omega-3) 10 1 39
E-vitamiini mg/100g 24 12 8
Hamppuöljystä vastaavia tietoja:
http://www.sheabutter.com/USHempOil/Virgenhp.htm
:kippis1: