automaatiotekniikka

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tpt
  • Aloitettu Aloitettu

tpt

Liittynyt
2.11.2005
Viestejä
320
Onko kukaan pakkislainen opiskelmassa/opiskellut automaatioteknologiaa. Kiinnostaisi ainakin sen perusteella mitä tähän mennessä olen lukenut. Minkälaisia kokeumuksia ihmisillä on alasta, minkälaiset työnsaantimahdollisuudet. Ka. palkka. Käsittääkseni monta alaa johon voi kyseisellä tutkinnolla pyrkiä. Tarviiko kaikilla aloissa opetella tietokoneohjelmoinnit, koska se on hieman hakusessa, eikä hirveästi kiinostakkaan. Onko helppo päästä opiskelemaan (en kuitenkaan etsi kohtaa, mstä aita on matalin), olen käynyt 6 fysiikan kurssia 8:n keskiarvolla, pitkänmatematiikan (ka. vuoden lopussa siinä 7-8).
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Automaatiotekniikan koulutusojelmalla jo vuodesta sarvikypärä ja valmistuminen edessä 20xx. Jos tässä nyt puhutaan pelkästä koulutusohjelmasta niin siellähän voi sitten erikoistua jos jonkinmoisiin aloihin, tsekkaa tuolta. Vaihtoehtoja on kokolailla mukavasti varsinkin jos ala muuten kiinnostaa mutta tiettyjen pikkuasioiden kanssa hifistely ei kiinnosta. Itse en esimerkiksi jaksa istua loppuelämääni valmistumisen jälkeen 2m^2 toimistossani miettien Zener-diodin vyöryläpilyöntiä vaan valitsin hiukan käytännonläheisemmän tuotantotekniikan.

TTY:lle muistaakseni pääsee sisään muistaakseni hirmuisen suuri prosentti hakijoista (haeskele osoitteesta www.tut.fi). Tosin Pelimies(tm) tulee sisään mihin tahansa koulutusohjelmalle, eli sieltä mistä aita on matalin, lukee sitä mitä haluaa ja vaihtaa sitten koulutusohjelmaa. Jos taas satut olemaan Vitunkovajätkä(tm) niin silloin sisään tullaan jo lukion papereilla... ;)

Duunipaikan saanti vaihtelee pirusti. Tunnen jamppoja jotka oli ilman duunia 1.5v valmistumisen jälkeen ja toisaalta on jamppoja jotka revittiin duuniin jo kesken opiskelujen. Riippuu täysin sinusta itsestä, sanoi työttömät vinettäjät mitä tahansa. Vaikka isi ei olekaan J. Ollila tai satuit syntymään puulusikka perseessä niin aivan varmasti sitä duunia loytyy jos vain niin haluaa.
 
Tuo tukevat teknologiat kiinnostais eniten. Meinaako tuo "lukion papereilla" päättötodistusta vai yo-todistusta? Pelottaa ehkä eniten tuo matematiikka, koska vaikka ka. on melko hyvä(?), niin en silti muista aiemmista kursseista minkään vertaa. On nimittäin opiskelu ollut pääasiassa "kaksipäivää enne koetta ulkoa kaikki päähän - kokeen jälkeen kaikki ulos". Ois pitäny aiemmin tajuta, että se ei pitemmän päälle toimi ja vaikka tiesinkin niin en niin tehnyt :wall:
 
Mä en tarkkaan muista mitkä sinne merkitsivät ja nykyisistä säädoksistä ei ole mitään hajua, kaippa tuolta koulun sivuilta irtoaa infoa. Pitkän matikan E:ä kiittelivät ja jotain C:ä ja M:ä oli kyytipoikana ja niillä paikka irtosi ainakin tuonne automaatiotekniikalle. Fysiikasta oli muistaakseni 7:a ja matikasta jotain 8:a

Matikkaan suosittelen hankkimaan jotain itseopiskelupakettia tai käymään preppauskursseja, ovat monesti hintansa arvoisia. Pääsykoekysymykset eivät olleet kovinkaan vaikeita mutta jotenkin kummasti aivan eri luonteisia kuin YO kokeissa. Eli ei laskettu numeroilla vaan kikkailtiin kirjaimilla ja noissa kohdissa mä heitä aina pyyhkeen kehään :)

Juu ja pääsykokeisiin suosittelen lukemaan enemmän kuin pari päivää :) Mee niille kursseille.
 
Automaatio on ihan hyvä ala opiskella ja kuten tuossa jo sanottiin, niin työllistyminen on lähinnä itsestä kiinni ainakin itselle on tähän asti ihan hyvin löytynyt kesäduunia ja näyttää noita paikkojakin olevan netissä koko ajan auki. Itsellä nyt TKK:lla neljäs vuosi meneillään pääaineena automaatio sivulla sitten sähkötekniikkaa, aika perinteisellä linjauksella siis mennään. Automaatiota itsessään nyt on melkein joka alalla, joten työllistymis vaihtoehdot on siinäkin mielessä ihan hyvät. Erikoisena vaihtoehtona, vois esim. esitellä systeemidynamiikan http://control.hut.fi/Kurssit/AS-74.2400/

TKK:lla on erikseen automaatio osasto ja sitten automaatiota voi lukea pääaineena myös ainakin sahköllä. Joten kannattaa reilusti vaan tutustua niihin opetusohjelmiin, sieltä selviää aika hyvin mistä tutkinto koostuu. Ohjelmointia joudut kyllä ainakin muutaman(=>1) kurssin opiskelemaan ja jossain kursseissa ohjelmointitaidosta on kyllä hyötyä, mutta se lienee tänä päivänä vaatimus joka ikisellä osastolla joten no panic..

Sinällään tekniikka on aika helppo päästä lukemaan mihin vaan, tosin kannattaa ottaa realistinen asenne haussa , tutkia hakuopasta, laskea reilusti omat pisteet ja katsoa mihin niillä pääsee. Osaston vaihtaminen koulun sisällä onkin sitten jo kertaluokkaa helpompi temppu :D

Palkkausta voi tutkia esim. tekin sivuilta (www.tek.fi) josta löytyy dippa-inssien palkkataulukoita.
 
tpt sanoi:
Tarviiko kaikilla aloissa opetella tietokoneohjelmoinnit, koska se on hieman hakusessa, eikä hirveästi kiinostakkaan.

Automaatio tarkoittaa asioiden tekemistä tietokoneiden ohjauksessa eikä käsin, joten kyllä jokainen automaatioDI joutuu koodaamaan ainakin koulussa. Todennäköisesti myös jossain vaiheessa työuraansa. Ohjelmointi ei kuitenkaan välttämättä ole sitä perinteistä C:tä / Javaa, joilla oikeat koodarit vääntävät. Ohjelmoida voi vähän kehittyneemmilläkin työkaluilla, joilla kaikkia asioita ei tarvitse vääntää alusta asti.
 
TKK:ssa opiskelen automaatio- ja systeemitekniikkaa ensimmäistä vuotta. Sisäänpääsy on suhteellisen vaikeaa, muistaakseni 5. vaikein linja päästä sisään, tarkat rajat näkyvät TKK:n sivuilla www.tkk.fi. Opiskelusta sen verran, että ohjelmoinnin peruskurssit ainakin ovat pakollisia kaikille :whip: , ja ohjelmointi on muutenkin melko keskeinen osa opiskelua. Palkasta ja työllisyysasteista en osaa sanoa juurikaan mitään, kun ei ole vielä järin ajankohtaista, mutta nouseva alahan tämä on. Osaston kotisivut lisätietoineen löydät osoitteesta http:\\as.tky.fi. Itse olen viihtynyt erittäin hyvin, ja opiskelu on mielekästä joka kannalta tarkasteltuna.
 
Pulla tuossa jo kiteytti aika hyvin tulevaisuuden työnäkymät. Alalla riittää puuhaa ja työtä saat varmasti kun motivaatio on kohdallaan. Tuota koulutusohjelman vaihtoa pitää vähän tarkentaa. Eli riippuen mihin haluat vaihtaa niin joudut lukemaan tietyn laajuisen paketin kursseja, joista on saatava tarpeeksi hyvä arvosana. Koulutusohjelmiin on omat kurssipakettinsa ja suosituimpiin vaaditaan hyvää arvosanaa. Joihinkin koulutusohjelmiin ei kai tarvitse edes lukea mitään pakettia vaan pääsyvaatimuksena on jalan nostaminen koulutusohjelman johtajan toimiston kynnyksen yli. Eli laitat siihen hakupaperiin ykkösvaihtoehdoksi automaatiotekniikan ja kakkoseksi sen mihin pääsee helpommin sisään...esim konetekniikka. Kurssit ovat kaikille pitkälti samoja ekana opiskeluvuotena, joten ei paljoa menetä vaikka lukisikin "väärää" alaa ekan vuoden.

Eikä kannata turhia stressata miettimällä mistä itsensä löytää opiskelujen jälkeen. Tuokin ala on niin tupaten täynnä erilaisia vaihtoehtoja, että et edes pysty vielä kaikkia tulevaisuuden mahdollisuuksia hahmottamaan. Kyllä ne siellä koulussa sitten parin ekan vuoden aikana selkeytyy. Pääasia, että pidät tekniikasta sillä sitä joudut joskus tekemään.

Suoravalinnalla (eli ylppäripapereilla) otetaan vuosittain maksimissaan 30% hakijoista. Joskus muinoin pääsi suoravalintakarsintaan kun oli kirjoittanut pitkästä matematiikasta vähintään eximian. Sen jälkeen laskettiin pisteet matematiikasta ja reaalista ja parhaimmat pääsi ilman pääsykokeita. Nyt homma on muistaakseni niin, että edelleen vaaditaan vähintään E siitä matikasta, jotta pääsee jatkokarsintaan. Siellä sitten lasketaan yhteen matikan, reaalin ja kahden muun aineen arvosanat. Saatan olla väärässä...
 
Automaatioalan miehiä ollaan myös täällä. Silloin kun opiskelut aloitin, niin joka kesä riitti alan/alaa lähellä olevia kesätöitä. Nyt kun olen jo paikoilleni jämähtänyt vanha pieru niin työllisyystilanteesta mun on vaikea sanoa mitään. Mutta automaatiotekniikka on alana erittäin 'laaja' kun miettii töitä mitä itsen olen tehnyt ja millä opiskelukavereita töissä; tietoliikennetekniikka, kappaletavara-automaatio, kunnossapito, prosessiteollisuus, koodaus&ohjelmistokehitys, kiinteistöautomaatio, konetekniikka, paperitehtaat, jne.
 
Käytiin Oulun Yliopistolla ABI-päivillä ja sain sieltä jotain esitteitteitä automaatioteknologiasta. Pitää vielä laavata läpi se, mutta mitä luennolta oppi, oli se ettei sinnekkään tarvitse hirveän hyvin matematiikan kirjoituksissa menestyä. Luennon opiskelijapuheen pitäjäkin, joka valmistui samana päivänä, kertoi kuinka oli itse kirjoittanut heikon B:n. Muisti kuitenkin kertoa, että vaikka sillä menestyy sillä alalla, niin joutuu enemmän panostamaan matematiikan opiskeluun kuin ne jotka ovat kirjoittaneet L:n.

Olen kuitenkin jo päättänyt, että yksi niistä viidestä hakupaikasta tulee olemaan automaatioteknologia. Eihän siitä mitään haittaakaan varmaan ole, jos ei pääse sinne mihin mieluiten haluaisi.
 
Kävinpä itsekkin samoilla ABI päivillä ja se prosessitekniikka kiinnosti kovasti. eli eikö se ole aikalailla automaatioteknologiaa..? Tietysti siihen on sotkettu enemmän kemiaa(joka on vain plussaa)..

Todennäköisesti haen sinne prosessitekniikkaan, konepuolelle ja ehkä jonnekki sähkölinjalle..mutta eniten kiinnostaa prosessit..sieltähän voi ilmeisesti päästä melko monelle eri alalle töihin..ja palkkakaan ei oo ihan huonoimmasta päästä.:)

Kirjotusten tuloksetki saatiin tänään..vitutti aika rankasti ku reaali (lähinnä kemiaa ja fysiikkaa) jäi pisteen päähän L:stä.. :curs:

Seuraava tavote on saada matikasta kohtuu hyvä numero..
 
Automaatiotekniikan osastolla itsekin vaikutan. 4. vuosi menossa ja paikka TTY. Pääaineena tuotantotekniikka ja sivuaineena luen teollisuustaloutta. Tuotantotekniikan puolelta löysin itselleni sopivia hieman "maanläheisempiä" kursseja, kun ei oikein säätötekniikat Lappalaismuunnoksineen tms. kiinnostaneet ;) Prosessiautomaatio oli pitkään myös vaihtoehtona, kun pääainetta valitsin... päädyin valitsemaan tuotantotekniikan. Diplomityöpaikan hankkiminen olis seuraava vaihe.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom