Aikidon mielekkyys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Duncan
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
30.11.2003
Viestejä
24
Jees, eli tässä pienen kesälöhön jälkeen aatostelin siirtyä dojolle päin, mielessäni aikidoharrastuksen aloittaminen.
Tuo laji tuntuu vaan jakavan aika paljon mielipiteitä; toisten mielestä touhu on ihan ok, toiset rinnastavat sen lähinnä satubalettiin tai kuviokelluntaan.

Sen takia olisikin ihan mukava kuulla lajia harrastavien/harrastaneiden kommentteja meiningistä. Itselläni kun olisi tarkoitus budoilun ohessa hoitaa voima- ja kuntopuolta, joten yliraskaisiin ukemitreeneihin ei huvittaisi lähteä.

Mainittakoon myös etten etsi mitään ns. turpaanvetolajia tai tavoittele paikkaa puolen vuoden päästä senseinä tai snagarin kinginä.

Et så tällä kertaa, nyt kalapuikkoja mutustelemaan. :)
 
Se, että aikido rinnastetaan satubalettiin tai kuviokelluntaan johtuu ilmeisesti siitä, etteivät aikidon tekniikat pääty vastustajan tyrmäykseen, vaan heittoon/hallintaotteeseen uken aikeiden "tyhjäksi tekemisen" hänen hyökkäyksensä energian hyväksikäytön jälkeen. Tärkeimpiä asioita muodoissa ovat yleensä niiden alkuvaiheet: hyökkäysten väistöt, horjutukset, atemit. Se, kuinka vastustaja kaadetaan/lukotetaan on usein toissijaista. Aikido ei ole tanssia vaan taistelulaji, jossa ratkaisevat kohdat on ymmärrettävä. Monessa kohdassa aikido yksinkertaisesti jatkaa horjuttaen siitä mihin useat jujutsutekniikat lopettaisivat iskulla.

Mainittakoon myös etten etsi mitään ns. turpaanvetolajia

Aikidon tekniikat ovat puolustuksellisia.

tai tavoittele paikkaa puolen vuoden päästä senseinä tai snagarin kinginä.

Snagarin kingistä en tiedä, mutta sensei et ainakaan. Puolen vuoden päästä aloituksestasi olisit todennäköisesti 6. kyu.

Kannattaa muistaa, että kyseessä on japanilainen laji ja dojoetiketti ym. on voimassa. Muistutan tästä, sillä joillekin on, ihme kyllä, ylivoimaisen vaikeaa harrastaa kumartelua.
 
Tahtoo olla tuo atemipuoli se, mikä monilla aikidokoilla mättää. Olen nähnyt monta vuotta treenanneita aikidokoita, joiden tehdessä lyöntiä en edes heti tunnistanut sitä lyönniksi. "Nyrkki" oli luonnollisesti asennossa, jossa se olisi vähintään nyrjähtänyt osuessaan vähänkin kovempaa johonkin. Kaikeksi onneksi lyönti oli kuitenkin niin hidas ja voimaton, ettei tätä vaaraa ollut, vaikka sillä olisi osunutkin.

Tätä ei tietenkään paranna yhtään joidenkin valopäiden aikidosenseiden lausahdukset, että lyödä ja potkia osaa jokainen luonnostaankin, joten sitä ei tarvitse harjoitella. Joo-o.
 
Niin, itse kyllästyin muutaman vuoden harrastettuani siihen että lajin mielekkyys kärsi kun imo mentiin liiankin kauas oikeasta IP:stä. En kaivannut mitään snagarilajia, mutta mielestäni IP-lajissa pitää selvästi olla mukana realismi jonka kautta tekniikoita ja niiden toimivuutta katsotaan, vaikka vastatekniikat eivätkään ole tarkoitettu luita murskaamaan. Ainahan voi sanoa että en yksinkertaisesti harrastanut lajia tarpeeksi kauan, mutta lopulta takaraivossa koko ajan jyskyttänyt fiilis siitä "satubaletista" vei voiton, kun vielä kolmannen vuoden aikanakin oli tunne että jos vastustaja oikeasti haluaisi tehdä jotain, minulla ei olisi mitään saumaa vastata aikidon tekniikoilla.

Horjuttamisen periaatteiden treenaamisessa ei ole mitään vikaa eikä siinäkään että heti alussa ei lähdetä hakemaan optimaalisen tehokasta katutekniikkaa, mutta sekään että kaikki käytännön kosketus jätetään myöhemmälle ei ollut imo innostavaa. Minulla mielenkiinto IP-lajeissa tulee siitä että voi analysoida tekniikkaa ja pohtia sitä millaisia vastatekniikoita on odotettavissa, sekä tehostaa suoritusta. Nämä elementit varmasti (!) aikidossa ovat mukana, mutta melko ritualisoidussa muodossa ja kätkettynä formaaleihin harjoitteisiin.

Tämä ei ole sitten mikään flamebaitti, koska treenin luonne riippuu tolkuttomasti seurasta, opettajasta ja treenikaverista.

Ai niin. Jos et ole hyvässä kunnossa niin ukemi/heittotreenit voivat olla tosi, tosi raskaita :) Itse olin kipeänä useita päiviä esim. lonkkaheittojen treenauksen jälkeen kun ukemi ei ollut pehmeimmässä mahdollisessa kunnossa...
 
Itse kävin Aikidossa reilun puoli vuotta, missä ajassa tosin ei lajista pysty hirveästi sanomaan mutta itse pidin. Nuoremmalla iällä tuli käytyä kaikissa "miehekkäämmissä" harjoituksissa tyyliin full contact karate, tae kwon do, karate, hapkido.

Jos Aikidon ottaa tyyliin, että pitää pärjätä nakkikioskijonossa niin ehkä asenne on silloin väärä mennä harjoittelemaan Aikidoa, saati sitten muutakaan IP lajia. Itseäni kiinnosti lähinnä tekniikka ja puoli vuotta harjoitellessani laji vaikutti mielenkiintoiselta, tässä iässä on tuo "nakkikioskipätemisen" tarve jäänyt vähemmälle eikä tule tuon pohjalta lajiakaan valittua.

Itselle jäi hyvä kuva Aikidosta ja voisin kuvitella lajia harrastavani, muut kiinnostukset vain ajoivat ohi.
 
Aikido on hieno laji. On kerrasaan mainiota, että on olemassa nahistelulajikoulukunta jossa keskitytään, ei maksimaaliseen taistelutehoon kenttäolosuhteissa, vaan lähimmäisen huomioimiseen. Mutta tässä on nyt sitten ongelmien alku ja juuri. Nähkääs jossakin määrin voidaan tulkita ettei se nyt ihan niin tainnut mennäkkään, että aikido olisi pehmeä vastustajalle vaan se olisi pehmeä tekijälle ja ennekaikkea pehmeä harjoitella. Siis tavoitteena se, että pystyy hyväkuntoisena treenailemaan eläkeiän tuollepuolen (ja silti kovin moni aikidoka valittelee selkää ja polvia!!!). Tiedä sitten miten jaappanissa tuo lopultakaan toimi kuin dojon vanhimmat säälimättä pieksi (pieksee?) aloittelijoita.

Sitten käykin niin, että terveysaikidovillitys lyö yli ja alkuperäinen martiaali puoli artsista (ei Artsista) alkaa degeneroitua. Eli juttuja tehdään kun ne ovat aikidomaisia ja täysin aikidon perusharjoituslyöntilöiden mukaisia hyökkäyksiä vastaan. Ts. sulkeudutaan omaan maailmaan ja jätetään pois kaikki ajattelu mahdollisesta toimimisesta hätävarjelutilanteessa.

Hattuvakiona n. 90% aikidokaajista ei ole kiinnostunut siitä onko homma oikeasti toimivaa vaiko ei. Siksi met kymmenen prossaa ei saada sitä mitä halutaan. Toki tuo mainstreamikin jollakin tasolla kehitää ominaisuuksia joista voi olla hyötyä pahassa paikassa mutta silti. Parhaiten tämä 90% vaikutus näkyy Andyn mainitsemassa seikassa: lyönnit. Jos niitä ei harjoitella, niitä ei osata. Ja jos lyönti ei edes etäisesti muistuta hyvää lyöntiä niin sitä vastaan on turha hioa hyvää aikdotekniikkaa kun huonolla ja lepsullakin pärjää. -Laadukas hyökkäys tarvitsee laadukkaan vastatekniikan.
Nagen kuuluu olla pehmeä, uken ei!

Täytyy nyt muistaa, että tämä on hyvin seura ja etenkin opettajakohtaista. Aikikkai aikido on niin valtava sateenvarjo-organisaatio, joka pitää sisällään mitä ihmeellisempiä näkemyksiä aikidosta. Eikä se ole ihme: Aikido on periaatepohjainen laji, ei tekniikkapohjainen. Tekniikan ulkomuoto voi muuttua mutta periaate on sama. Jos sen ymmärtää ymmärtää myös ns. "idioottihyökkäykset" joita akd:ssa harrastellaan.

Jyväskylässä kuulemma duunataan Nishion tyyliä ja se on atemipainoitteisempaa. Toisaalta hesassa http://www.machikara.fi/ on kuulemma pätevää hommaa. mm. Nishiota + nyte ovat alottelemasa boksinkia ja aikidoa yhdistelevän sensein tyylisuuntaa.

Kuntopuolella aikido voikin olla sitten ihan sitä mitä siitä itse tekee. Kuulemma tahikkupoksinkiakin voi treenata löysästi ja niinpä aikidoakin voi treenata kovaa. Jatkuva ittensä keräily tatamista ja sopiva vastaan vääntäminen uken-roolissa saa hyvästikkin puuskuttamaan. Kehollekin reenistä saa kovaa mutta sitten täytyy olla jo kokemusta plakkarissa kun nivelet alkaa kääntyillä kielettyihin suuntiin ja ukemitaitoa vaaditaan muutenkin kuin perusteiden verran. Se nimitäin unohtuu helposti, että aikidokaaja antaa sen saaman voiman takas millä uke käy päälle...

Ai niin, anti-pukko tahi anti-tanto tekniikat kannattaa sitte unohtaa. Tai siis eihän sillä väliä ole kunhan vain tiedostaa ettei ne ihan edusta alan parasta tietämystä. Mikä taitaakin päteä kaikkeen muuhin touhuiluun paitti filippusteluun (jossa sielläkin skeidaa) :hyper:

Kannattaa muuten muistaa, että se mitä Suomessa yleensä aikidona opetetaan on ihan pikkiriikkisen pikkuruinen osanen kokonaisuudesta. Kutne mm. lyöntitaidon puute osoittaa. Siis rinnalle tarvitaan muutakin, että näkemystä saapi. Toisaalta tämä ei ole puute sinänsä. Ei sellasita lajia olekkaan joka kaiken kattaisi.
Joku wnaha japski sensei on joskus tuumannut että aikido alkaa siitä kun lyönti epäonnistuu. Siinä onki mietittävää meille aikidokaajille.


Muistaakseni ens vuoden alussa tulee kymmenen vuotta akd:tä täyteen meikällä. Ja siihen se varmasti tulee jäämäänkin. Itse on meidän pienessä seurassa saa sitä mitä haen mutta taas toisaalta aikoinaan aikido oli paikkakunnan lajeista ainut joka kiinnosti. Nyttemmin olen onneksi päässyt käsiin niihin touhuloihin joista joskus haaveilin.
Mutta jos et kokeile et voi tietää onko se mukavata vaiko ei tai että millaista toimintaa seurassa on. Näitä juttuja voi harrastella niin monesta eri näkökulmasta.

Näistä jutuista on keskusteltu liittoa myöten ja on tullut myös selväksi se, ettei akd ehkä ole parhaissa mahdollisissa käsissä. Toisaalta minä voisin pitää suuni kiinni, koska itsestäni ei ko. homaan korjaamaan kuitenkaan ole. Eiku emmä viittikkää.
 
Joo, kiitoksia kommenteista, ehdin jo luulla ettei ko. lajin tuntijoita paljoa hiiviskelisi täällä päin. Itselläni on sama ongelma kuin varmaan monilla muillakin uuden lajin aloittajilla: kirjatietoa ja teoriaa löytyy joka paikasta + tietysti budoseurojen omaa infoa (eli mainoksia). Siksi metsästin tässä lajia harrastaneiden juttuja, dojokokemus on aina eri asia kuin teoria.

Tuossa ekassa postissani kun puhuin snagareista ja senseistä niin ajoin takaa lähinnä sitä, että tässä iässä tietää jo suurinpiirtein mitä hakee, eikä tarvitse elätellä kuvitelmia siitä miten pikakurssin jälkeen muuttuu kadun kuninkaaksi. Itseni kohdalla olen myös huomannut sen etteivät suoraviivaiset turpaanveto- l. täyskontakti/kilpailulajit kiinnosta. Luonteenlaatu kun on sen verran rauhaisa.

No,anyway, päätin nyt sitten lähteä katsastamaan menoa akd-kurssille joka alkaa piakkoin. Pääsenpä sitten laskemaan iltaisin mustelmieni määrää. Toivon vaan tosiaankin että olemattomien lihaksieni voimistuttaminen (ns. bodaus :nolo: ) onnistuu siinä ohessa.

Ps. tarkoittaako tuo atemi siis horjautuslyöntiä, eri kuin ns. normaali suoraviivainen isku ?

Niinjoo, tämän pitäisi olla seura, jossa akd:a treenataan ip-painotuksella
 
Duncan sanoi:
Ps. tarkoittaako tuo atemi siis horjautuslyöntiä, eri kuin ns. normaali suoraviivainen isku ?

Atemi kai on yleensä nimitys lyönnille, joskin aikidossa sitä käytetään enemmän (tekniikan tekijän puolelta) harhautuksena tai pikku täräytyksenä herkkään paikkaan, jolla joko saadaan houkuteltua vastustaja huonoon paikkaan tai saadaan aikaa tehdä tekniikka. Senhän jokainen tajuaa että esim. nivellukkoja on hankala saada toimimaan ilman ylenmääräistä voimaa jos vastustaja voi keskittää mielensä niistä pakenemiseen. Monesti noita käytetään esim. tekniikassa sisäänmenovaiheessa jossa muuten tekijälle jäisi avoin paikka. Ainahan niitä ei tarvi edes viedä perille, jo uhka riittää koska tarkoitus ei ole rikkoa vastustajaa. Voi olla suora lyöntikin.

MIklu muuten kiteytti sen mitä hain:

Eli juttuja tehdään kun ne ovat aikidomaisia ja täysin aikidon perusharjoituslyöntilöiden mukaisia hyökkäyksiä vastaan. Ts. sulkeudutaan omaan maailmaan ja jätetään pois kaikki ajattelu mahdollisesta toimimisesta hätävarjelutilanteessa.

Jep, eli IMO on kaksi eri asiaa hakea snagarin kuninkuutta tai vaatia että IP-lajina treenattavasta jutusta löytyy myös sitä käytännön toimivuutta. Ensimmäinen on pullistelua, jälkimmäinen taas tuo mielekkyyttä treenaukseen.

edit: joo, huudonkin kai jotkut atemiksi laskevat. whatever works :)
 
Atemi ei ole mikään yksittäinen lyönti tai edes yleisnimitys lyönnille. Atemi voi olla lyönti, potku, headbutti, puraisu, sylkeminen, puukonisku, taklaus tai mikä hyvänsä keino, jolla vastustajan huomio saadaan kiinnitettyä ja mahdollisesti tasapaino murrettua niin, että jatkotekniikka onnistuu. Ja jos sen atemin tekee tosi hyvin, ei jatkotekniikkaa tarvita.
 
Duncan sanoi:
Jees, eli tässä pienen kesälöhön jälkeen aatostelin siirtyä dojolle päin, mielessäni aikidoharrastuksen aloittaminen.
Tuo laji tuntuu vaan jakavan aika paljon mielipiteitä; toisten mielestä touhu on ihan ok, toiset rinnastavat sen lähinnä satubalettiin tai kuviokelluntaan.
Sen takia olisikin ihan mukava kuulla lajia harrastavien/harrastaneiden kommentteja meiningistä. Itselläni kun olisi tarkoitus budoilun ohessa hoitaa voima- ja kuntopuolta, joten yliraskaisiin ukemitreeneihin ei huvittaisi lähteä.
Mainittakoon myös etten etsi mitään ns. turpaanvetolajia tai tavoittele paikkaa puolen vuoden päästä senseinä tai snagarin kinginä.
Et så tällä kertaa, nyt kalapuikkoja mutustelemaan. :)

Broidi treenaa Aikidoa ja minä treenasin ennen Iaidoa, molemmat on mielestäni autenttisia budolajeja. Kriitikoiden mielestä Aikidossa tehdään kaikki kuin leikkien ja se ei ole realistista, Iaidossa taas huidomme miekalla ilmaa, jossa seisoi mielikuvitusvastustaja. :rolleyes:

Aikidon lukkotekniikat mm. on ihan yhtä tehokkaita kuin Jujutsussakin, (c'mon, samat tekniikathan ne on) mutta aikidossa vain ei opeteta yhtä käytännönläheisesti näiden suorittamista.

Mitä väliä sillä on , mitä mieltä muut on jostain lajista, jos se nappaa, niin sitten treenaamaan vaan. Mun mielestä Aikido on paljon parempi harrastus, kuin esim. Shootfighting. Pysyy ehjänä ja tapaa tyttöjä =)
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Duncan sanoi:
No,anyway, päätin nyt sitten lähteä katsastamaan menoa akd-kurssille joka alkaa piakkoin.
-------------
Niinjoo, tämän pitäisi olla seura, jossa akd:a treenataan ip-painotuksella

Son oikia valinta. Käy koe-ajamassa. Ties vaikka jäät sille tielle. (mikä ei kylläkään koe-ajo analogiaa jatkaaksen ole välttämättä positiivista ;))
 
Tahtoo olla tuo atemipuoli se, mikä monilla aikidokoilla mättää. Olen nähnyt monta vuotta treenanneita aikidokoita, joiden tehdessä lyöntiä en edes heti tunnistanut sitä lyönniksi. "Nyrkki" oli luonnollisesti asennossa, jossa se olisi vähintään nyrjähtänyt osuessaan vähänkin kovempaa johonkin. Kaikeksi onneksi lyönti oli kuitenkin niin hidas ja voimaton, ettei tätä vaaraa ollut, vaikka sillä olisi osunutkin.

Hei nyt mun on kyllä iiiiihan pakko kertoa eräs yksityiskohta hyvin monenlaisia tunteita herättäneestä vierailustani suurehkon kaupungin aikidoseuraan

:hyper: ...anteeksi keskeytys, nousen lattialta kieriskelemästä ja kikattamasta ja jatkan... :hyper:

Meinaan vaan, ettei se mitään, jos ovatkin vain atemit hakusessa! Tässä kyseisessä seurassa oli helevetimmoinen runttausmeininki päällä, mitä tekniikoihin tulee, atemeista ei oltu kai kuultukaan. Mutta ne "lyönnit"! Kun siinä treenin lopuksi sitten kumpikin osapuoli teki parisenkymmentä tekniikkaa putkeen, niin mikäs siinä vielä ukena, mutta kun jäbä sitten lähti hyökkäämään?! Mieshän juoksi käsi ojossa sellaisessa etukenoteräsmiesasennossa kuin ohjus (ja juoksi muuten vielä keran ohikin, kun väistin). Että on meitä aikidokia moneksi.

Että sitä vain pitää ensinnäkin käydä katsomassa, vaikka parikin kertaa, millaisia treenejä seurassa vedetään, ja jos tyyli ei miellytä, niin adios!

Itse olen treenaillut jo kymmenisen vuotta, enimmäkseen aikikaita, ja toisen mokoman aion vielä. Eli kyllä tämä aikido voi ihan mielenkiintoistakin olla, aina löytyy uutta opittavaa ja erilaisia tapoja tehdä.
 
Jaa-a aikido on lähes yhtä hämmentävää kuin Spetznazien systema, ensisijainen pyrkimys on vastustajan taistelutahdon nujertaminen. Spetznazit on yleensä melko pieniä voimistelijatyyppejä kun taas Omonit, jotka treenaa Samboa yms on yleensä rotevia ja isoja sällejä...

Yleensä aikidoka on aika surkea vastustaja, mutta spetnaz varmastikaan ei, kuiteskin treenaus on melko samannäköistä, olisko niin että tuo aikidon tehokas käyttö vaatii niin helvetisti reenausta, ettei keskiverto harrastaja siihen koskaan pysty, mutta ammattimaisesti treenaava solttu pystyy monen vuoden treenillä, mene ja tiedä...
 
Sanosin ennemin että se on ne treeni metodit. Systema on drilli tyyppistä kun taas aikido lähes poikkeuksetta katamaista "tehdään tekniikka x hyökkäykseen y". Ja tämä siitä huolimatta että kyseessä on periaatepohjainen laji!
Kuten kuulemma systemakin.
Mutta tuli jo sanottuakin se, että aikido on ehkä enemmänki add-on ku oma lajiloisensa. Niin paljon puuttuu asiata siitä touhuilusta. Se ei tosin ole aikidon vika. Perustaja ja alkup. harastajat kyllä taisivat tarvittavat kurmootustaidot. Jotenka josko vaikkapa muutama vuosi muita lajeja vähimmäisvaatimukseksi aikidon peruskurssille (+ tietysti pitäis saada peruskurssin sisältö kuntoon. Sitä nimittäin on kritisoitu aika rankastikkin...)
 
Been there... eli kaatuilemassa käytiin ja olkapäät punoittaa, mutta homma tuntui näin nopealta istumalta olevan ok. Pikkaisen löytyy kiinniotettavaa kun muu porukka on jo ehtinyt treenata pari viikkoa, mutta eiköhän se siitä.

Onneksi olen käynyt aikanaan karatessa, muuten dojo-etiketti kumarruksineen olisi kyllä pistänyt äkkiseltään jauhot suuhun.

Nyt täytyypi vielä katsastaa se miten tuo lihanhuoltopuoli hoituu tässä ip-lajin kanssa.
 
Mitä nyt muutaman suht pitkään treenanneen aikidokan kanssa olen jutellut (yhdellä oli jopa ruskea vyö), niin olivat kaikki yhtä mieltä että ensin pitäisi opetella jossain muussa lajissa kamppailun perusasiat ja vasta sitten kun ne ovat hallussa niin on järkevää siirtyä aikidon pariin. Itse olen nähnyt aikidoharrastajia muutaman kerran jujutsuleireillä enkä oikein tiennyt pitäiskö itkeä vaiko nauraa niiden touhulle.
 
Ruskeavöiset aikidokaajat on niitä, jotka sais hamehia pittää (puku huoneessa kannattaa aina mainita hameväestä tai neideistä, saa paljon tiukemmat treenit;)). Eli 3. - 1. kyu. Valkonen on vyön väri 6. - 5.
 
No minkäs teet, kun toimivuus, katu-uskottavuudesta puhumattakaan, ei keskimääräiselle aikidokalle ole kovinkaan keskeinen harjoittelun osa-alue.

Jotenkin muuten tuntuu siltä, että etenkin sellaiset parikymppiset pojanjolpit tulevat aikidoon ja - ehkä siksi että sen oppiminen on niin vaikeaa ja toimivuuskin kiven alla - lähtevät sitten vaikkapa jutsuleirille kansaa naurattamaan... revi siitä sitten huumoria, kun lajin maine menee moisten takia :evil: .

Ja ajatellapa sitä hämmennystä, minkä aikidoka saatta saada aikaan käytyään pukuhuoneessa vuosikausia valkoisen vyön kanssa, kunnes eräänä päivänä se vaituukin suoraan mustaan (hakama on toisinaan käytännöllisintä pukea suht puhtalla tatamilla...).
 
Akikonomu sanoi:
Mieshän juoksi käsi ojossa sellaisessa etukenoteräsmiesasennossa kuin ohjus (ja juoksi muuten vielä keran ohikin, kun väistin).

Kato pitäähän sitä nagelle antaa energiaa josta työstää tekniikkaa :D Vähän vähemmän kokeneet aikidorkat saa ärsytettyä näppärästi tarjoamalla esim. Wing Chunimaista peruslyöntiä jossa aina ei ole sitä isoa kropan painopisteen liikettä taustalla ja tarkoitusta jyrätä läpi.
 
No, eipä tuota muutenkaan voi selittää. Enerkiaa tai anarkiaa, samapa tuo sitten. Kunhan keskusta liikkuu, niin ettei sitä itse tarvitse laittaa liikkumaan... :rolleyes:
 
Back
Ylös Bottom