42 195m

Simba sanoi:
siksi koska ihmisen glykogeenivarastot (eli lihaksiin varastoitunut "sokeri" joka toimii energianlähteenä) tuppaavat loppumaan siinä kolmenkympin tietämillä. Suomeksi: kolmenkympin lenkistä toipuu alle viikossa, 50kilsan lenkki taas vetää elimistön ylirasitustilaan josta toipuminen kestää ikuisuuden. Maratoneja joitain poikkeustapauksia lukuunottamatta voi aktiiviharrastaja juosta vain 2-3 vuodessa koska matka on ihmisen elimistölle "ylipitkä". Ja tohon seuraavaan kysymykseesi taisin vastata jo edellisessä postissa - siksi koska ne on joko treenannu liian vähän tai aloittaneet liian kovaa johtaa siihen että glykogeenivarasto loppuu kolmessakympissä ja vaikea juosta pelkällä pyhällä hengellä siitä eteenpäin. Mutta oikealla vauhdinjaolla sitä kolmenkympin muuria ei todellakaan tule vastaan.
Ok, kiitti vastauksesta.

Tuntuu kuitenkin jotenkin epäloogiselta, kun sanotaan että maratoneja voi juosta vain 2-3 vuodessa, mutta kuitenkin 30km lenkistä palautuu viikossa. Tuo 12km 195m siis aiheuttaa niin kovan lisärasituksen, että palautuminen voi kestää puolikin vuotta. Kuitenkin siitä 30km lenkistä palautuu viikossa. Tämä on mielestäni ristiriitaista. Ehkä kyseessä onkin "totuus", jota on hoettu niin paljon, ettei kukaan sitä enää kyseenalaista?

Vetääkö 50km lenkki tosiaan ylirasitustilaan? Siis kaikki ihmiset? Eikö tämä ole vähän tottumiskysymys? Kovalla pohjakunnolla joku voi juosta tuon 50km ja kehittyäkin? Eikö yleistäminen "50lenkki vetää ylikuntoon" ole vähän tyhmää?

Kunhan pohdin... Minä en ole koskaan marathonia juossut, joten sanoillani ei ole painoarvoa :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Zamp sanoi:
Niin no se riippuu taas niin paljon, esim iästä. Meikäläisellä ei vielä juuri paina, joten eivät ole nilkkapainot niin paljoa haitanneet. Tietysti maratonharjoittelusta en tiedä pätkän vertaa, mutta ainakin itselläni auttaa lisäpaino siihen, että saan juoksun tuntumaan kevyemmältä. Tietysti jo hiukan varttuneemmilla loukkaantumisriski on suurempi, eli kukin tyylillään.
Toki kukin tekee mitä lystää. Vaikka sinulle nilkkapainot sopisivat, yleinen "virallinen" mielipide on, että nilkkapainot ovat vaarallisia. Askellus muuttuu väistämättä painon kanssa ja se altistaa rasitusvammoille. Ei kannata kävellessäkään käyttää. Mitenkä muuten sinun polvi meni paskaksi?

Jos välttämättä haluaa lisäpainon kanssa harjoitella (esim. vaelluksia silmällä pitäen), sitten painohousut tai reppu tms.
 
kvu sanoi:
Ok, kiitti vastauksesta.

Vetääkö 50km lenkki tosiaan ylirasitustilaan? Siis kaikki ihmiset? QUOTE]

Ei kaikkia, kyllähän meillä löytyy näitä todellisia dieselkoneita kanssaihmisistä. Ultrajuoksijat vetelee vuorokausikisoissa useita satoja kilsoja. Tässä joku vuosi se yks jätkä juoksi suomen päästä päähän niin että se veteli joka päivä sellasia maratonin mittaisia matkoja...Lasse Viren juoksi perusharjoitteukaudella usein viidenkympin lenkkejä. Eli ei toi tietenkään ole absoluuttinen totuus, mutta kun 98% (hatusta heitetty prosentti) sopii tohon nyrkkisäännön pirtaan niin ehkä helpompaa harjoittelussa lähteä siitä. Cheers.
 
Simba sanoi:
Suomeksi: kolmenkympin lenkistä toipuu alle viikossa, 50kilsan lenkki taas vetää elimistön ylirasitustilaan josta toipuminen kestää ikuisuuden.
Hermosto ja aineenvaihdunta palautuu maratonit kohtalaisen nopeasti verrattuna lihaksiin. Juoksun tärähdysten aiheuttamat vauriot lihaksiin ovat niin massiiviset pitemmillä matkoilla, että niiden täydelliseen palautumiseen menee jopa 12 viikkoa tutkimusten mukaan (2 viikkoa maratonin jälkeen lihaksista löydetään vielä vaurioita lihasnäytteissä ja 12 viikon päästä uusiutumista on yhä käynnissä). Lihakset eivät myöskään parane täysin vaurioistaan ja sen vuoksi monet nuorena maailman huippuja olleet eivät pärjää enään 40-50 vuotiaina. Siis jos haluat pitää lihaksesi kimmoisina ja juoksukuntoisina pitkälle iälle, älä juoksu liikaa maratoneja.

Tärähdysten aiheuttamien vaurioiden takia en itse suosittelisi kellekään myös määräänsä enempää pitempiä harjoituslenkkejä. Juoksu- kävely yhdistelmällä tehdyt lenkit on tietenkin eri asia ja niitä voi tehdä luultavasti pidempiä. Kyllähän monet juoksee todella pitkiä harjoitus lenkkejä, mutta esim. monet maratonia tai pidempää matkaa kisaavat eivät yleensä juokse kisamatkoja pidempiä harjoituslenkkejä.
Simba sanoi:
Maratoneja joitain poikkeustapauksia lukuunottamatta voi aktiiviharrastaja juosta vain 2-3 vuodessa koska matka on ihmisen elimistölle "ylipitkä".
Elimistö on vähän huono sana, mutta samaa mieltä olen ettei kannatta 2-3 enempää vuodessa juosta, jos haluaa myöhemmälle iälle nauttia juoksemisesta. Muiden kisojen esim. pyöräily, hiihto tai soutu kisojen kisaaminen on kanssa mukavaa ;)

Erillaisista painojen käyttämisestä lenkillä oli paljon keskustelua toisessa threadissa. Lyhyesti: nilkkapainot rikkoo tekniikan ja nilkat, vyötärö painot rasittaa lonkkaa ja polvia turhaa ja liivit rasittaa lisäksi vielä välilevyjä eli mielestäni ei lisäpainoja. Mäkijuoksulla tai vetämällä kelkkoja saa myös helposti lisärasitusta ja mielestäni huomattavasti järkevämmin.
 
kolmas lenkki takana, ja eka vähän pisempi. matkaa en osaa sanoa mutta aikaa meni 65min keskisyke 155 ja maksimi 191, eli tuli kai mentyä turhan lujaa... kulki kuitenkin helteestä huolimatta ihan hyvin!!
 
Tuo hellekeli nostaa hieman sykkeitä jo tuonkin pituisella lenkillä hieman korkeammaksi.Ihan hyvältähän tuo keskisyke vaikuttaa. Maksimi melko korkea. Tais olla joku mäki matkan varrella. Tuo maksimi laskee muuten yllätävän nopeasti huomattavasti alemmaksi pienessä ajassa. Ja pitäähän niitä mäkiä matkalla ollakkin. Ainakin itse tykkään, että matkan varrella olisi muutama kunnon mäki. :whip:

Muista juoda hyvin näillä keleillä. Eikä pelkkää vettä vaan jotakin mistä saa hieman suolaa. Itse olen hakenut Lidlistä sitä mineraalivettä. Maistuu lenkin jälkeen kylmänä melkoisen hyvälle. Lenkillä pidän pelkkää vettä mukana alle tunnin pitusiin lenkkeihin asti. Siitä pidemmillä hyvä olla jotakin mistä niitä suoloja saa jo lenkin aikana.
 
hartwall originalia tulee tiputeltua veden lisäks, myös lisäravinne skaalani on melko laaja,maksimi tuli siitä kun harhailun jälkeen löyty kyltti 1.7km uimaan(lähtöpaikkaan)
niin loppu mentiin täysiä...
 
Hiiop sanoi:
Muista juoda hyvin näillä keleillä. Eikä pelkkää vettä vaan jotakin mistä saa hieman suolaa. Itse olen hakenut Lidlistä sitä mineraalivettä. Maistuu lenkin jälkeen kylmänä melkoisen hyvälle. Lenkillä pidän pelkkää vettä mukana alle tunnin pitusiin lenkkeihin asti. Siitä pidemmillä hyvä olla jotakin mistä niitä suoloja saa jo lenkin aikana.
Ei ole lidlin mineraalivedessä natriumia ja muut suolat eivät katoa hikoillessa kuin minimaalisesti (noin 1/10 osa natriumin määrästä). Alle tunnin lenkeillä en itse kanna vettä mukana, koska se on ylimääräistä painolastia. Paitsi, jos on oikein todelliset helteet. Pitemmillä lenkeilläkin vettä on mukana harvoin paitsi helteillä jolloin vettä on mukana aina.

Lidlin mineraalivesi on kyllä ihan hyvää ja halpaa :thumbs:
 
kvu sanoi:
Tuntuu kuitenkin jotenkin epäloogiselta, kun sanotaan että maratoneja voi juosta vain 2-3 vuodessa, mutta kuitenkin 30km lenkistä palautuu viikossa. Tuo 12km 195m siis aiheuttaa niin kovan lisärasituksen, että palautuminen voi kestää puolikin vuotta. Kuitenkin siitä 30km lenkistä palautuu viikossa. Tämä on mielestäni ristiriitaista. Ehkä kyseessä onkin "totuus", jota on hoettu niin paljon, ettei kukaan sitä enää kyseenalaista?

Pitkät lenkit juostaan yleensä hiljaisemmalla vauhdilla kuin maraton. Itse asiassa normaali 25-vuotias mies palautuu (normaalista) pitkästä lenkistä n. 24:ssa tunnissa. Maraton juostaan siis täysillä, pitkiä lenkkejä ei. Siitä johtuu tuo valtava ero palautumisajassa.
 
Täältä löytyy melko paljon tietämystä kestävyysjuoksusta: http://www.flyingfinns.net/
Esimerkkinä löytyi maratonille semmoinen hyvä vinkki että ennen juoksua kannattaa olla vähintään 2 tuntia syömättä ja juomaksi pelkkää vettä, jolloin kisan alkaessa ruuansulatuselimistöstä ei ole saatavissa hiilihydraattia. Tämän seurauksena rasvanpoltto alkaa mahdollisimman tehokkaasti heti alusta alkaen ja glykogeenia säästyy. Luin tämän vinkin vasta ensimmäistä maratoniani edeltävänä iltana mutta rohkenin kuitenkin kokeilla ja sehän toimi, sitä kolmenkympin muuria ei tullut ollenkaan. Muurihan johtuu verensokeritason laskusta mikä tapahtuu kun lihasten ja maksan glykogeenivarastot tyhjenevät. Kannattaa ehkä kuitenkin kokeilla aluksi pitkällä lenkillä miltä tuntuu lähteä juoksemaan tyhjällä vatsalla.
 
Oma marathon treeni meni siten, että ensin about vuosi normaalia juoksua 3 tai 4 kertaa viikossa, välillä 10km lenkkiä ja välillä kovemmin lyhyempää.

Seuraavan kesän alussa kuulin Helsingin marathonista ja päätin osallistua, ja silloin aloitin pitempien lenkkien juoksun. Tein jonkinlaisen hyppäyksen heti lenkkien pituudessa ja 10km juoksuun tottuneena päätin eräänä aamuna lähteä pitkälle lenkille.

Söin yhden omenan ja join vettä ja juoksin 26km lenkin, en juonut mitään koko lenkin aikana ja olin sen jälkeen niin paskana ku voi olla, puhuin sekavia jne.

Tuon jälkeen kävin kesän mittaan tekemässä about 4-5 pitempää lenkkiä 20-27km (eli melko vähän pitkiä lenkkejä). Marathon meni sitten elokuussa omasta mielestä ihan hyvin (4.00.34 aikaan).

Tänä kesänä olisi taas marathonia ja odotettavissa parempi aika, kun on tullut juostua vuoden mittaan enemmän pitkiä lenkkejä 20-32km. Armeija taitaa kuitenkin olla esteenä. Ei ole nimittäin varmaankaan mahdollista pitää sitä viikon palauttavaa taukoa ennen juoksua, joten saa nähdä tuleeko osallistuttua. Hieno kokemus se kuitenkin viimeksi oli ja tekisi mieli mennä uudestaan.
 
Brynjard sanoi:
jolloin kisan alkaessa ruuansulatuselimistöstä ei ole saatavissa hiilihydraattia. Tämän seurauksena rasvanpoltto alkaa mahdollisimman tehokkaasti heti alusta alkaen ja glykogeenia säästyy.
Erittäin hyvä vinkki on olla syömättä parisen tuntia ennen urheilua, niin kisaa kuin harjoitusta. Tämä johtuu siitä, että hilihydraattien syönti nostaa insuliinia ja insuliini vähentää rasvanpolttoa. Insuliini tasot kannattaa siis antaa laskea alas. Säästääkseen maksan glykogeenivarastoja kannattaa matkan aikana ihan alusta asti nauttia kohtalaisen vahvaa hiilihydraattipitoista juomaa.
 
TiMe^ sanoi:
Armeija taitaa kuitenkin olla esteenä. Ei ole nimittäin varmaankaan mahdollista pitää sitä viikon palauttavaa taukoa ennen juoksua, joten saa nähdä tuleeko osallistuttua. Hieno kokemus se kuitenkin viimeksi oli ja tekisi mieli mennä uudestaan.

Kysy nyt kuitenkin ihmeessä. On ihan mahdollista että tolla syyllä saat viikon kevennettyä palvelusta. Maraton on sen verran kova juttu että joustoa saattaa hyvinkin löytyä jos kapiaisissa on urheilumiehiä.
 
Kaverin kanssa sovittiin että mennään ENSIvuoden hesamaratonille, miten kannattaisi valmistautua?
loppukesä viikon ohjelma:
3x punttia
1-2x peli
3-4x fudisharkat

talvi:
3x punttia
2x säbätreenit

voin hyvällä omalla tunnolla sanoa että peruskunto on hyvässä kunnossa.
coopperissa meni kyllä viimeksi vain 3000, oli 2vk sairastelu vienyt voimia.

vedän sitten talven ajan 2x viikossa myös kaikenmaailman "epämaratonimaisia" harjoituksia fudista ajatellen, kuten mäkivetoja, lyhyitä intervalleja, nopeuskestävyyttä, 2km nykäisyjä hapenottokykyä ajatellen jne.

Nykyään osaan jo tietää millon kolkuttelee minulle ylikunto, että elkää pelätkö laittavanne liian rankkoja neuvoa.

Nyt tässä oli toissapäivänä 39.5 kuumetta, ja kun 2vk päästä on vasta seuraava fudispeli, pidän reilun viikon taukoa kaikesta.

ajattelin nyt kesälle vain 1 2h 145sykelenkin änkeä tuonne aikatauluhelvettiin.

talvella 3x 1h 145 syke, 2x fudispainoitteinen juoksutreeni, 1-2 2h 145 syke lenkkiä
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom