1 kananmunan valkuaisen proteiinipitoisuus

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja warloc
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
8.10.2002
Viestejä
27
Ikä
40
Eli searchilla kattelin ja kattelin, mutten saanut yhtään suoraa vastausta, eli paljonkohan proteiinia mahtaa sisältää 1 kananmunan valkuainen. Se on noin 66% kananmunan kokonaismassasta, mutta ei, en omista elintarvike vaakaa joten jos joku olisi sattunut laskemaan, niin kertoisi sen minullekin :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
prot. hh r energia kj kcal

Kananmuna, valkuainen 10,4 0,7 0,1 187 45

100 grammassa siis .
 
jep jep. nuo arvot löytää netistä, mutta pitäis vielä tietää kananmunan kokonaispaino. :blow:
 
Fineli sanoo Energia (kJ) 177.3 kJ
Energia (kcal) 42.6 kcal
Proteiinit 9.8 g
Hiilihydraatti, imeytyvä 0.4 g
Kokonaisrasva 0.1 g
 
Yksi normaalin kokonen kananmuna painaa siinä 63 - 73g, lukee joidenkin kananmunapakettien kannessa. :)

Ihan lonkalta ja muistista heittäisin että yksi kananmuna sisältää siinä 8g pintaan proteiinia?
 
Muniakin on pääsääntöisesti kahta eri kokoa, M: 53-63g, L: 63-73g. Ja valkuiasen osuus on noin 2/3 ja keltuaisen 1/3. Ja arvot tulivatkin jo tuossa aiemmin.
 
Laitetaan vielä ravintoainetaulukosta arvot. Threadissa on puhuttu proteiinin määrästä kananmunissa, mutta näytti puuttuvan yksi oleellinen asia eli proteiinia on enemmän keltuaisessa kuin valkuaisessa. Siis per 100 g. Arvot, grammaa per 100 g:


Vettä Prot HH R

Kananmuna 74g 12,8g 0,5g 11,7g
Keltuainen 50g 16,3g 0,2g 32,0g
Valkuainen 88g 10,4g 0,7g 0,1g


Otetaan kananmunan painoksi vaikka 65 g. Kananmunasta saadaan proteiinia 8,32g. Jos valkuainen on 2/3 kananmunan painosta, siitä saadaan proteiinia 4,5g ja loput tulee keltuaisesta. Tuo 2/3 massasta on valkuaisesta ja loput keltuaisesta heittää jonkin verran, muttei merkittävästi.

Pointtina tässä oli siis se, että keltuaisestakin saa proteiinia, vaikkei se ehkä ensimmäisenä mieleen tulisikaan. Kokonaan toinen juttu, kannattaako syödä myös keltuaisia.
:kippis1:

edit: ei näköjään nuo rivit mee ihan kohilleen postauksen jälkeen, olokoon.
 
hei onks terveellistä vetää raakaa kananmunaa ? jengi selittää voi tulla Salmonella jos juo raakana :(
VOI tulla salmonella, mutta se riski on todella todella pieni. Yleisesti ottaen, ja niissä harvassa kananmuna salmonella tapauksessa Suomessa, sitä salmonellaa on esiintyny kananmunan kuoren päällä, ei niinkään kananmunan sisällä. Eli jos sitä salmonellaa pelkää niin käsien pesu kananmunien käsittelyn jälkeen voi jo pienentää sitä riskiä huomattavasti. Väittäsin että kotimaisia kananmunia on kyllä täysin turvallista vetää raakana. :)
 
Sen verran noista raaoista kananmunista vielä, että niiden proteiini imeytyy heikommin. Jos vain suinkin ehtii, kannattaa ne munat paistaa tai keittää. Ja onhan se makukin parempi kypsennetyissä entä kuin raaoissa. :) Täältä löytyy lisäinfoa, eli siis raa'asta munasta imeytyy noin 50%, kun taas kypsennetystä noin 90%.
 
5 keitettyä munaa kuorineen painoi 330gr pelkkä valkuainen oli 206gr.Kyseessä kotimaiset munat Cittarista 15 kpl pakkaus .Vaaka heittää ehkä 0.5 % alaspäin.
 
Sen verran noista raaoista kananmunista vielä, että niiden proteiini imeytyy heikommin. Jos vain suinkin ehtii, kannattaa ne munat paistaa tai keittää. Ja onhan se makukin parempi kypsennetyissä entä kuin raaoissa. :) Täältä löytyy lisäinfoa, eli siis raa'asta munasta imeytyy noin 50%, kun taas kypsennetystä noin 90%.
Tuossa linkittämässäsi tutkimuksessa oli käytetty ihmisiä joiden ohutsuolesta oli jäljellä vain pieni pätkä.
Imeytymiserot terveillä ihmisillä raakojen ja kypsytettyjen välillä ovat käytännössä olemattomat.
 
Raaka kananmuna estää biotiinin imeytymistä.

Biotiini (H-vitamiini)

Yleistä


Biotiini eli H-vitamiini on tärkeä rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin. Hyviä biotiinin lähteitä ovat mm. maksa, munuaiset, kananmuna, hiiva, kaura, soija ja herne.

Biotiinin (H-vitamiinin) mittayksikkö on mikrogramma (mikrog).

Vaikutus

Biotiini on rikkiä sisältävä orgaaninen happo, jonka biologisesti aktiivinen muoto on d-isomeeri. Biotiini toimii koentsyyminä lukuisten entsymaattisten karboksylaatiotapahtumien katalysaattorina. Se osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen metaboliaan. Sitä syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena.

Tarve

Biotiinin (H-vitamiinin) vähimmäistarve on
aikuisilla: 30-100 mikrog/vrk
lapsilla: 20-30 mikrog/vrk

Puutos

Varsinaista puutostilaa ei tunneta, mutta kokeellisesti aiheutetussa puutoksessa seuraavia oireita esiintyy: ihomuutoksia, suun limakalvon muutoksia, lihaskipuja ja pahoinvointia.

Myrkyllisiä vaikutuksia ole kyetty osoittamaan niinkään suurilla annoksilla kuin 10 mg/vrk.

Saanti

Biotiinia saadaan lähes kaikista ruuista, erityisen runsaasti sitä saa
# maksasta,
# munuaisista,
# lihasta,
# maidosta,
# hiivasta ja kananmunasta
# sekä myös kaurasta
# soijasta ja herneestä.

Paksusuolen mikrobifloora syntetisoi huomattavan osan elimistön tarvitsemasta biotiinista.

Valmisteita, jotka sisältävät biotiinia (H-vitamiinia)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom