🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


Kappalainen, kerroppa miten ne kalorit eli lämpö tuottaa massaa. :) Ei mitenkään. Samaan aikaan kun "syöt" kaloreita, syöt myös energiaa tarjoavaa massaa (energy-providing mass; EMP). Ja se EMP vaikuttaa siihen kehon massaan, ei ruoan energiasisältö. PS. Kehon massaan vaikuttaa myös energiaa tarjoamaton massa (non-energy-providing mass; nEMP), mutta sen voi näissä yksinkertaistetuissa jutuissa jättää huomiotta, sillä sen vaikutus on minimaalinen.
Mitä tapahtuu mallin mukaan, jos nyt vaikka joisit litran oliiviöljyä päivässä? Kaloreita tuossa lienee sen 9000 paikkeilla.
Antaisiko malli arvion miten paljon tuo nostaa painoa??
 
Ja ilmoita kun olet lukenut ja ymmärtänyt niin laitan sitten kahdeksan parhaan ihmissyöttökokeen MBM-simulaatiot, joka vastaavat täydellisesti em. syöttökokeiden tuloksia. :)
Ilmoita sitten kun tuo teoria on todistettu ihan oikeilla ihmisillä ja oikealla ruualla.
 
MBM-malli antaa tarkan ennusteen kehon kokonaismassan ja rasvamassan MUUTOKSISTA millä energiaravintoainejakaumalla tahansa. MBM ottaa huomioon myös mm. kuidut mutta niiden vaikutus on yleensä hyvin pieni. Tarkan sen vuoksi, että massatase voidaan mitata selvästi tarkemmin kuin energiatase (käytännössä molekyylin tarkkuudella).
 
Nero Rennelo, MBM-pohjainen simulaatio on antanut kahdeksaa parasta ihmissyöttökoetta TÄYDELLISESTI vastaavan tuloksen. :)
Niin siis ei pelkkä ilmoitus vaa lähteetkin. Sellainen jossa ei ole sanallakaan mainittu simulaatiota, vaan sellainen jossa joka kerta samalla energiamäärällä mutta eri massalla on eri lopputulokset. Tai kokeile vaikka itse ja kerro miten kävi.
 
"Pikkusen" ollut mutkia matkassa :) mutten voi niistä juridisesti syistä avautua. Postaan vielä muutaman pätkän aiheesta, jos jota kuta sattuu kiinnostamaan.
 
Alkuun ihan perusinfoa.

Kaksi 90-kiloista ylipainoista henkilöä, joilla on sama kehon koostumus ja painoa ylläpitävä energiansaantitaso 2 750 kcal/vrk, josta 35 %:a tulee rasvasta, 50 %:a hiilihydraateista ja 15 %:a proteiinista. He ryhtyvät noudattamaan erilaista isokalorista eli saman kalorimäärän sisältävää painopudotusruokavaliota, joka tarjoaa energiaa 2 000 kcal/vrk. Vähärasvainen/runsashiilarinen ruokavalio (LFD) tarjoaa 20 %:a energiasta rasvasta, 65 %:a hiilareista ja 15 %:a proteiineista, kun taas vähähiilarisen/runsasrasvaisen ruokavalion (LCD) osalta vastaavat luvut ovat 70 %:a, 15 %:a ja 15 %:a. Tulokset näkyvät oheisen kuvion paneeleista a ja b. BW = kehon paino; BF = kehon rasvamassa.

PS. Laihtumistahti määräytyy ravintoaineMASSAN mukaan: "Mass In, Mass Out"; kts. paneelit c ja d. Kaloreilla EI ole asian kanssa mitään tekemistä. "Calories In, Calories Out" tarkoittaa lämpöä sisään ja lämpöä ulos. Se ei siis vaikuta millään tapaa kehon massaan (=painoon).

PPS. Mun vakioaamiainen eli munakas, tomaattia ja oliiviöljyä omaa melko lailla saman energiaravintoainejakauman kuin esimerkin LCD.
 

Liitteet

  • pakkis-1.webp
    pakkis-1.webp
    64,9 KB · Katsottu: 78
Tämä postaus liittyy liittyy energiatasapainoteoriaan (EBT; ”kalorit sisään, kalorit ulos”) pohjautuvaan malliin, jonka ovat kehittäneet Kevin Hall ja kollegat Amerikan Kansanterveyslaitoksella (NIH). Heidän mallia pidetään lihavuustutkijapiireissä (vielä hetken aikaa) kaikkein kehittyneimpänä. Se julkaistiin muutama vuosi sitten erittäin arvovaltaisessa The Lancet -tiedelehdessä.

Tässä yhteydessä kiinnitä huomiota vain oheisen kuvion paneeleihin a1 ja a2. Taustatietona mainittakoon, että ko. paneeleissa olemme simuloineet tuoretta syöttökoetta Hallin EBT-pohjaisella mallilla. Tämä tarkoittaa sitä, että mallin ennustetarkkuutta testataan tarkastelemalla sitä, kuinka hyvin se vastaa tosielämässä (=syöttökokeessa) tapahtuvia muutoksia kehon painossa ja rasvamassassa. Matemaattisen mallin ainoa TODELLINEN testi on se, kuinka hyvin se kykenee ennustamaan tosielämässä tapahtuvia muutoksia. Senhän vuoksi tällaisia malleja ylipäätänsä kehitellään.

a1. Koehenkilöt ovat alkuun painoa ylläpitävällä ”normaalilla” ruokavaliolla (ND; päivät 0-30), ja energiatasapaino (EB, punainen käyrä) on nolla. Sen jälkeen koehenkilöt rupeavat noudattamaan ketogeenistä ruokavaliota (KD, hyvin niukasti hiilareita mutta runsaasti rasvaa), ja EB muuttuu negatiiviseksi. Paino tippuu 60. päivään mennessä Hallin mallin mukaan 1,71 kg.

a2. Hallin EBT-pohjainen malli ennustaa, että rasvamassa (BF) lisääntyy, vaikka kehon paino on tippunut. Tämä johtuu siitä, että rasvan saanti ruokavaliosta on lisääntynyt 41 grammaa (Hallin mallissa oletetaan VIRHEELLISESTI muun muassa, että Fat Loss = Fat Intake – Net Fat Oxidation).

Kotiläksy: Hallin EBT-pohjainen malli ennustaa siis pahasti pieleen, kun energiaravintoaineiden suhteet (hiilarit vs. rasvat) muuttuvat rajusti. Tämä johtuu siitä, että EBT rikkoo massan säilymislakia.
 

Liitteet

  • pakkis2.webp
    pakkis2.webp
    61,9 KB · Katsottu: 77
MBM ennustaa luonnollisesti myös painon nousun ja rasvamassan lisääntymisen, kun koehenkilöitä YLISYÖTETÄÄN. Eli MBM ennustaa tarkasti muutokset MOLEMPIIN suuntiin.

Oheisen kuvion paneeleissa olemme simuloineet (”matkineet”) erittäin hyvin kontrolloitua 14 vrk:n syöttökoetta, jossa ylensyötiin joko hiilareita (HC) tai rasvoja (HF). Mukana oli sekä normaalipainoisten (Lean) että ylipainoisten ryhmä (Obese). Simulaatiot osoittavat, että MBM ennustaa TÄYDELLISESTI painon nousua ja rasvamassan lisääntymistä kaikissa ryhmissä.

BW = kehon paino; FM = rasvamassa. Toi kolmiota muistuttava symboli tarkoittaa muutosta

PS. Salirotat ovat intuitiivisesti tienneet, että hiilareilla on helpoin bulkata ja päinvastoin.
 

Liitteet

  • pakkis3.webp
    pakkis3.webp
    60,1 KB · Katsottu: 69
Eräät energiatasapainoteorian (EBT; ”kalorit sisään, kalorit ulos”) kriitikot ovat huomauttaneet aiheellisesti, että EBT ei pysty ennustamaan sitä, että tyypin I diabetesta pystytään hoitamaan varsin tehokkaasti ruokavaliolla, jossa on hyvin niukasti hiilihydraatteja mutta runsaasti rasvaa. Tämä oli standardikäytäntö aikoina, jolloin insuliinilääkitystä ei ollut vielä käytössä (kts. esim. Perspect Biol Med. 2006 Winter;49(1):77-83).

Ykköstyypin diabetes tarkoittaa sitä, että haiman beetasolujen insuliinihormonin tuotanto on lakannut (ns. beetasolukuolema), joten verensokeri- eli glukoositaso on pysyvästi liian korkealla, ja tästä johtuen glukoosia menetetään suuria määriä virtsaan. Insuliinihormonin puutos aiheuttaa myös muita metabolisia eli aineenvaihdunnallisia ongelmia, joten ”normaalilla” hiilihydraattivoittoisella ruokavaliolla ykköstyypin diabeetikot näivettyvät varsin nopeasti kuoliaaksi (Insuliini on keskeisin varastointihormoni). Kun ei vielä ollut saatavilla insuliinilääkitystä, nokkelat lekurit estivät diabetespotilaidensa näivettymistä poistamalla ruokavaliosta lähes kaikki hiilihydraatit ja valtaosa energiasta otettiin rasvoista.

Tässä yhteydessä kiinnitä huomiota vain oheisen kuvion paneeliin d2 (B-cell death = haiman beetasolukuolema = diabetes puhkeaa). Olemme siinä simuloineet MBM:n avulla ruokavaliomuutoksen vaikutusta ykkösdiabeetikon painoon, kun hän ei saa insuliinilääkitystä. MBM ennustaa painon muutoksen täysin oikein eli painon lasku hidastuu olennaisella tavalla (punainen viiva). Sen sijaan EBT-pohjaisen mallin ennusteet menevät selvästi pieleen.

PS. Joku saattaa ihmetellä, miksi ykköstyypin diabeetikoille annettiin usein noin vähän proteiinia (5 %:a energian saannista). Tämä johtuu siitä, että myös runsaampi proteiinin saanti nostaa verensokeria, kun elimistö muodostaa tietyistä aminohapoista glukoosia (glukoneogeneesi). 5 E%:a ei ole tietenkään optimaalinen määrä esim. lihasten, luuston ja immuniteetin kannalta, mutta ykkösprioriteettina oli tietysti nopean näivettymiskuoleman esto.
 

Liitteet

  • pakkis-4.webp
    pakkis-4.webp
    69,1 KB · Katsottu: 65
Kevin Hall ja ahkerat kollegat Amerikan Kansanterveyslaitoksella (NIH) julkaisivat muutamia vuosia takaperin erittäin hyvin kontrolloidun syöttökoeraportin arvovaltaisessa Cell Metabolism -tiedelehdessä. Tämän tutkimuksen katsotaan HYVIN laajalti osoittavan, että saman energiamäärän omaava vähärasvainen/runsashiilihydraattinen (RF) ruokavalio on suurin piirtein yhtä tehokas kuin vähähiilihydraattinen/runsasrasvainen (RC) painon ja rasvamassan tiputuksessa. Eli siis tämän tulkinnan mukaan kalorit ratkaisevat ja energiaravintoainejakaumalla ei ole merkitystä. Tämä laatukoe tehtiin metabolisessa kammiossa ja näissä olosuhteissa tehtyjä kokeita pidetään syystäkin totuusarvoltaan parhaimpina.

Koska tiedän, että parilla tuhannella ravitsemus/lihavuusalan proffalla on napsahtanut vihreät palkokasvit ylähengitysteihin meidän MBM-projektin johdosta, mainittakoon samaan hengenvetoon, että tämän kirjoituksen tarkoituksena EI ole kritisoida Hallia ja kumppaneita; mehän ollaan myös MBM-mallin validoinnissa hyödyntäneet Hallin ym. syöttödataa. Mutta TOTUUS on, että ko. koe osoittaa nimenomaan PÄINVASTAISTA. Jos aihe sattuu kiinnostamaan, niin vilkaise meidän SUPPLEMENTARY FILE 4 ”A re-analysis of the Hall et al. paper “Calorie for Calorie, Dietary Fat Restriction Results in More Body Fat Loss than Carbohydrate Restriction in People with Obesity” lähteen 1 lopusta.

Me simuloimme myös ko. syöttökokeen, ja tulokset vastaavat täydellisesti MBM-ennustetta; kts. oheisen kuvion paneelit A1 ja B1 (BW = kehon paino; FM = rasvamassa). Kuten aiemmin todettua, mallin ennustetarkkuutta testataan tarkastelemalla sitä, kuinka hyvin se vastaa tosielämässä (=syöttökokeessa) tapahtuvia muutoksia kehon painossa ja rasvamassassa.

1. https://www.medrxiv.org/…/2020.10.27.20220202v9.full-text
 

Liitteet

  • pakkis-5.webp
    pakkis-5.webp
    61,5 KB · Katsottu: 67
Laitan nyt putkeen näitä pätkiä tähän, jos jota kuta sattuu kiinnostamaan. Eipä ole sitten levällään kuin Jokisen eväät. :)

Energiatasapainoteoria (EBT) olettaa, että kehon paino (massa) pysyy samana, kun energian saanti on tasapainossa (i.e., energian sisäänvirtaus ja ulosvirtaus ovat saman suuruiset). Tämä olettamus on kuitenkin VIRHEELLINEN. Se on itse asiassa fysikaalinen mahdottomuus, koska kukaan ei ole vielä tähän päivään mennessä rohjennut edes uneksia kumoavansa massan säilymislakia.

Oheisessa kuviossa esitetään hypoteettinen tilanne, jossa massan sisäänvirtaus ja ulosvirtaus ovat identtiset (i.e., 400 g) mutta energian saannissa on selvä ero (n. 240 kcal/vrk). P = proteiini; C = hiilihydraatti; F = rasva. GNG = glukoneogeneesi; DNL: de novo lipogeneesi.
 

Liitteet

  • pakkis-6.webp
    pakkis-6.webp
    22,5 KB · Katsottu: 69
Eräät ovat kyselleet, miksi energiatasapainoteoria (EBT) on pysynyt niin kauan kasassa, jos se kerran on selvästi virheellinen. Tähän on yksi keskeinen syy:

EBT ennustaa kohtuullisen hyvin kehon painon muutosta, jos ruokavalion energiaravintoainejakama (proteiini, rasva, hiilihydraatit) pysyy VAKIONA. Tällöin nimittäin myös ruokavalion massa (parametrit EPM & nEPM MBM:ssä) pysyy vakiona (tai lähes vakioina). Mutta jos jakauma vaihtelee (esim. low-carb vs. high-carb) EBT:n mukaiset ennusteet menevät varsin selvästi pieleen, koska EBT ei ota huomioon massansäilymislakia. Oheisessa kuviossa on listattu tutkimuksia, joissa on vertailtu low-carb vs. high-carb. EBT:n tukijat väittävät, että näissä tutkimuksissa on pakko olla mennyt jotain pieleen, koska tällaiset tulokset heidän mukaansa rikkovat energiansäilymislakia. Oletus on täysin virheellinen. Nämä tulokset nimenomaan ovat kaikkien tunnettujen fysiikan lakien mukaisia, kuten meidän MBM-artikkeleissa todetaan. Ja tämä kuvio ei ole ihan tuore, joten vastaavia tutkimustuloksia on jo julkaistu enemmänkin.
 

Liitteet

  • pakkis-7.webp
    pakkis-7.webp
    58,2 KB · Katsottu: 59
Vielä yksi ja sitten pitää ruveta tekemään muita hommia. :)

MBM-simulaatio vastaa hämmästyttävällä tarkkuudella myös Bonnie Brehmin ja kumppaneiden kahden syöttökokeen tuloksia (Clin. Endocrinol. Metab. 2003;88:1617–1623 & J. Clin. Endocrinol. Metab. 2005;90:1475–1482).

LF = väsärasvainen/runsashiilarinen; VLCD/LCD = runsasrasvainen/vähähiilihydraattinen; BW = kehon paino (massa); FM = rasvamassa.

Siinäpä olisi EBT:n kannattajille hieman ihmettelemistä (alkupaloja). Päivän jatkoja. :)
 

Liitteet

  • pakkis-8.webp
    pakkis-8.webp
    34,3 KB · Katsottu: 69
Suosittelen kaikille, myös Ketogurulle, Hulmin tekstiin perehtymistä. Tekstin kommenttiosiosta löytyy Hulmin ja Anssi Mannisen (Ketoguru) keskustelua aiheesta.
 
Siellä puhutaan edelleen energiasta (lämmöstä) eli ei liity edelleenkään millään tapaa kehon massan vaihteluun. :) Ei se päätön vastustaminen muuta tätä fysikaalista faktaa. Ei vaikka 2000 proffaa rukoilisi ja tekisi loitsuja Tuomiokirkon takana. :)
 
Lopetin tuon ketjun lukemisen kun siellä alkoi se nimimerkkien takaa limppiminen ja valheiden levittäminen. :) Siinä vaiheessa sitten sheriffit puuttuivat peliin ja IP:t ovat tiedossa. Tuttua porukkaa! :) Muutenkin noilla hiekkalaatikkoleikeillä ei ole mitään vaikutusta tieteen etenemiseen. Ei yhtikäs mitään.
 
Back
Ylös Bottom