🥓 Ketoosi - Keskustelua hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista

Meta title: 💥 Ketoosikeskustelu – hiilareiden minimoinnin ikuinen väittely ja kokemusten myrsky

Meta description: Keskustelua ketoosin hyödyistä, haitoista, makroista ja kokemuksista – mikä toimii, mikä ei ja miksi keto herättää niin vahvoja mielipiteitä?**


Suola on paljon sokeria suurempi ongelma. Sokeria pystyy vetämään aktiivisuustasosta ja ruokavalion terveydellisestä riippuen huomattavasti joustavammin, kun taas suolansaantirajat paukkui todella helposti. Tämä johtaa kohonneeseen verenpaineeseen joka taas ajan mittaan vahingoittaa valtimoita ja sydäntä.

Meinaatko että suola kohottaa verenpainetta pysyvästi?

ma 10g suolaa verenpaina 100
ti 10g suolaa venenpaine 101
ke 10 g suolaa venepaine 102

??

Minun tietääkseni suola kohottaa verenpainetta hetkellisesti ja on siis siksi vaarallinen niille joilla verenpainetta on jo valmiiksi.
Silloin voi aortat poksahtaa.
 
On juu suola terveellistä kun ne kuuluisat juurisyyt sairauksille on poistettu. Samoin kun sokeri ei tuota mitään ongelmia kunhan juurisyy eli passivisuus on ratkaistu ja ajetaan pyörällä vuoristossa kolme viikkoa. Katsokaa vaikka ammattipyöräilijöitä, syövät koko ajan maksimaalisen nopeasti imeytyviä hiilareita. Ne ketkä itkee sokerin vaaroja eivät ymmärrä juurisyitä.
 
On juu suola terveellistä kun ne kuuluisat juurisyyt sairauksille on poistettu. Samoin kun sokeri ei tuota mitään ongelmia kunhan juurisyy eli passivisuus on ratkaistu ja ajetaan pyörällä vuoristossa kolme viikkoa. Katsokaa vaikka ammattipyöräilijöitä, syövät koko ajan maksimaalisen nopeasti imeytyviä hiilareita. Ne ketkä itkee sokerin vaaroja eivät ymmärrä juurisyitä.

En nyt sanoisi terveellistä mutta melko neutraalia. Jossain määrin jopa tarpeellista.

Sokerista olen täysin samaa mieltä. Jos kulutus on kovaa niin ime vaan fruktoosia.
Minä näin toimistotyöntekijänä (nyt vielä kotitoimisto) ja 45min päivittäin liikkuvana en sitä nyt paljoa tarvitse.
 
Suolaakin on monenlaista. Tuossa omassa ns. light mallin mineraalisuolassa (jozo) on kaliumia 70% ja kalium ei verenpainetta nosta vaan natrium (käsittääkseni). Natrium kalium -tasapaino ois hyvä pitää kondiksessa.
 
Suolaakin on monenlaista. Tuossa omassa ns. light mallin mineraalisuolassa (jozo) on kaliumia 70% ja kalium ei verenpainetta nosta vaan natrium (käsittääkseni). Natrium kalium -tasapaino ois hyvä pitää kondiksessa.
Tasapaino on tarpeen. Suola (natrium) nostaa verenpainetta jos elimistöllä ei ole keinoja päästä ylimääräisestä eroon (insuliiniresistenssi, nestevajaus, fruktoosilla myös rooli). Kannattaa kunnella mikäli aihe kiinnostaa: https://peterattiamd.com/rickjohnson/
 
Tasapaino on tarpeen. Suola (natrium) nostaa verenpainetta jos elimistöllä ei ole keinoja päästä ylimääräisestä eroon (insuliiniresistenssi, nestevajaus, fruktoosilla myös rooli). Kannattaa kunnella mikäli aihe kiinnostaa: https://peterattiamd.com/rickjohnson/
Natriumiinhan ei oikee voi vaikuttaa kuin juomisella; natrium korkea juo enemmän. Natrium matala, vähennä juomista? Kö? Mikä fruktoosin rooli?
 
Mites muuten on, kuinkapaljon lihoissa/kaloissa on lisättyä suolaa sitten(siis mun paketit ainakin maistuu suolattomille esim. ulkofilee/lohi)?
Munissa ja pähkinössä ja herassa nyt ei vielä ainakaan ole vaarallisia määriä, juustossa varmaan on joo
hyvin, mutta se lienee ainoa keto-osa jossa lähtökohtaisesti on suolaa, loput pitäisi kai ite lisätä?
Onko tää nyt oikea ongelma vai ei? En siis harrasta lääkärissä ravaamista jos koen itseni terveeksi, eli
en kuormita terveydenhuolto huparimittailulla -> ei hajuakaan koko suolahommasta muuten kuin:
koskaan ei oo kellään tutulla ollut kumpaankaan suuntaan ongelmia, paitsi kesällä kestävyysurheilevilla vanhuksilla(tartteevat lisäsuoloja tai reidet kramppailee kuulema).

Kenkäkauppias: Mitä mieltä olet vanhasta huumevalistuksesta("pelottelun" aikakaudelta), ja huomaatko sokerin yhteyden(vähän vaikeampi kun on täysin käänteinen, tää on huonosta, sitä on kaikkialla, kaikki vetää sitä ja suosittelee sitä toisilleen "sokeria tarvitaan - kuori itsensä kun luuli olevansa sokeriruoko" on molemmat ihan samasta lähteestä)
 
Natriumiinhan ei oikee voi vaikuttaa kuin juomisella; natrium korkea juo enemmän. Natrium matala, vähennä juomista? Kö? Mikä fruktoosin rooli?
No nestevajaus tarkoittaa postauksessani melkolailla samaa kuin se, että olet juonut liian vähän :). Kuuntele tuo munuaistutkijalääkäri Johnsonin haastattelu, niin aukeaa myös tuo fruktoosin rooli.
 
Ei kai tuossa asiantuntijoiden lausunnossa kukaan sokeria suosittele. Toteavat vain, että rasvan ja proteiinin kulutus nykyisellään on terveyden kannalta isompi ongelma. Enkä nyt ota kantaa tähän, kunhan nyt totean ettei kukaan suosittele sokeria. Jos juon 12 olutta viikossa ja poltan 2 askia tupakkia päivässä, tupakka on isompi ongelma kuin alkoholi eikä tästä tietenkään seuraa ettei alkoholi olisi ongelma tai että sitä suositeltaisiin.
 
No nestevajaus tarkoittaa postauksessani melkolailla samaa kuin se, että olet juonut liian vähän :).

niin paitsi pitää muistaa, että perinteinen "nestehukka" ei oikeasti ole vajausta H2O vaan juurikin mineraaleista, kuten natriumista.
Veden juonti silloin vain pahentaa asiaa tai yleensä tulee vain läpi.
 
Oliko siellä Hesarissa tieteellisiä perusteluja tuolle (en pääse lukemaan)?

En kattonu hesarissa, mut lihoin 60kg 6vuoden sijaan niin on saanut käydä välillä lääkärissä, voin kertoa että niillä on siellä "uudet ohjeet".
Siellä kun puhuttiin ja mietin että pitäisi alkaa taas kuntoilemaan niin yhtä lihava sälli kuin ite
vastapuolella sanoi että ei toinna kun et oo "kovin lihava"... bmi ylitti 40...
Tämä mies sitten antoi minulle ohjeet: proteiinia elä paljoa syö ettet liho ainakaan. Liiallinen proteiinin saanti johtaa lihomiseen, on epäterveellistä, sekä ennenkaikkea TARPEETONTA :)
 
En kattonu hesarissa, mut lihoin 60kg 6vuoden sijaan niin on saanut käydä välillä lääkärissä, voin kertoa että niillä on siellä "uudet ohjeet".
Siellä kun puhuttiin ja mietin että pitäisi alkaa taas kuntoilemaan niin yhtä lihava sälli kuin ite
vastapuolella sanoi että ei toinna kun et oo "kovin lihava"... bmi ylitti 40...
Tämä mies sitten antoi minulle ohjeet: proteiinia elä paljoa syö ettet liho ainakaan. Liiallinen proteiinin saanti johtaa lihomiseen, on epäterveellistä, sekä ennenkaikkea TARPEETONTA :)

Mulla on aika samanlainen stoori.

Havahduin muutama vuosi sitten että helvetti, mähän oon sumee läski!
Lekuri sano verikokeiden jälkeen että nyt poika alotat kaikki pillerit ja pakotti menee ravintoterapeutille, joka näytti pyramiidit ja lautasmallit.

Sanoin molemmille ei kiitos ja suuntasin punttisalille.
Aloin syömään myös enemmän ja "väärin" ja näin paino laski 40kg.
Kaikki arvot tipahti samoin tein.

Sen jälkeen alkoi mulla natsivaihe eli vain minun mallini on oikea ja muu on paskaa.
Nyt omien ja tuttujen ja miksei foorumi/tube videoiden valossa asenne on vähän muuttunut siihen suuntaan, että loppupeleissä se tapa millä ylipainosta pääsee pois on ihan sama, sillä se ylipaino on se pahin!

Ja jokaiseen tapaan kuuluu jokin mörkö mitä pitää pitää poissa jollain tavalla tai sitten tapoja voi vaihdella, kuten nyt tein kun ketolle rupesin pitkällisen mielenkiinnon jälkeen.
Jokaiseen mörköön on myös olemassa tavat jolla haittoja voi vähentää tai asian kanssa elää.

Olen myös huomannut että kaikenlaiset tutkimukset ne vain vie fokusta siltä itse päämäärältä. Jokaisesta tutkimuksesta löytyy vastatutkimus tai joku sälli kertomaan mikä siinä oli vikana. Sen takia en enää jaksa niitäkään lukea.
 
Oliko siellä Hesarissa tieteellisiä perusteluja tuolle (en pääse lukemaan)?
No eipä tietenkään, vaan tuo oli tuommonen aivan käsittämätön ummehtunut tokaisu. Otsikon mukaisesti pohdittiin sokerin haittoja, mutta piti tuttuun tapaan nostaa esille kuidun puute, suola, rasva ja proteiini. Ehkä vähän uutena ässänä hihasta tuli tuo proteiini. Tuskin Suomessa kukaan saa alle ohjearvon proteiinia, mutta ongelmahan on pääasiassa, että minkä kylkiäisenä se proteiini tulee. Vedetään kaksin käsin leipää ym ja sieltä se lopulta se 0.8g/kg tulee kasaan, mutta minkä energiamäärän kaverina. Ei ihme, että läskiä riittää. Nämä urpot vois tutustua "protein leverage" käsitteeseen. Hyvänä kansantajuisena opuksena siihen auttaisi vaikka Eat like the animals kirja.
 
mutta ongelmahan on pääasiassa, että minkä kylkiäisenä se proteiini tulee. Vedetään kaksin käsin leipää ym ja sieltä se lopulta se 0.8g/kg tulee kasaan, mutta minkä energiamäärän kaverina.
Taitaa päteä osittain sama kuituun. Ne suositellaan saatavaksi täysjyvästä, mutta unohdetaan, että täysjyvästä saadaan keskimäärin yhtä grammaa kuitua kohden 5 grammaa imeytyvää hiilaria ja ruisleivän kyseessä ollessa myös sitä suolaa aika lailla. Pavuissa tuo suhde on keskimäärin 3/1 ja monissa kasviksissa 2/1 tai 1/1. Paljonkohan sitä kuitua taas suositeltiinkaan?
 
Paljonkohan sitä kuitua taas suositeltiinkaan?
Vastaan itselleni kuidusta, eli ei näytä olevan määrää speksattuna suosituksissa. Täysjyvää kylläkin 9 annosta aikuiselle miehelle, leiväksi muutettuna ilmeisesti 9 viipaletta. Jos viipale painaisi vaikkapa 33gr, niin tuosta tulisi päiväannokseksi 300gr ruisleipää. Jos käytetään filelin tietoja perinteisestä ruisleivästä, tuosta tulisi suolaa rapiat 3,6gr. 33gr kuitua ja 131gr tärkkelystä.
 
No eipä tietenkään, vaan tuo oli tuommonen aivan käsittämätön ummehtunut tokaisu. Otsikon mukaisesti pohdittiin sokerin haittoja, mutta piti tuttuun tapaan nostaa esille kuidun puute, suola, rasva ja proteiini. Ehkä vähän uutena ässänä hihasta tuli tuo proteiini. Tuskin Suomessa kukaan saa alle ohjearvon proteiinia, mutta ongelmahan on pääasiassa, että minkä kylkiäisenä se proteiini tulee. Vedetään kaksin käsin leipää ym ja sieltä se lopulta se 0.8g/kg tulee kasaan, mutta minkä energiamäärän kaverina. Ei ihme, että läskiä riittää. Nämä urpot vois tutustua "protein leverage" käsitteeseen. Hyvänä kansantajuisena opuksena siihen auttaisi vaikka Eat like the animals kirja.
Se on ihan hyvä, ettei lähdetä demonisoimaan yhtä makroa (tai makron alaluokkaa), vaan otetaan kokonaisuus huomioon.

Ja tuskin se suomalaisten lihominen mistään leivästä johtuu (leivän päälle tietysti monet laittaa melkoisen määrän sitä energiaa), vaikka karppaajien mielestä se leipä taitaakin olla irtokarkeista seuraava kun pahimpia syötäviä mietitään.
 
Vastaan itselleni kuidusta, eli ei näytä olevan määrää speksattuna suosituksissa. Täysjyvää kylläkin 9 annosta aikuiselle miehelle, leiväksi muutettuna ilmeisesti 9 viipaletta. Jos viipale painaisi vaikkapa 33gr, niin tuosta tulisi päiväannokseksi 300gr ruisleipää. Jos käytetään filelin tietoja perinteisestä ruisleivästä, tuosta tulisi suolaa rapiat 3,6gr. 33gr kuitua ja 131gr tärkkelystä.

Et kysynyt, mutta kirjoitan:
100g, risetti suomalainen pellavansimenrouhe
E: 448kcal, P: 23,7g R:32,5g(2,9tyyd), HH: 2, RAVINTOKUITU 32,2g

Itellä ei oo kuitu koskaan oikeastaan tullut kysymykseksi, vatsa on toiminut kunhan viljat on poissa.
Silloinkin toimii, mutta vähän vaativammin. (mutta tuskin 100g:kään tätä kauhean paha olisi, enempi vettä vaan JOS esim. tuon 33g kuitua haluaisi välttämättä saada kasaan)
Silti jäi heti ekoilta ketoilta tuo 20-25g pellavapuuro(kahvikupilliseen vettä laitan likoamaan), maistuu hyvältä ja täyttää. Itse juon aina yöksi[silmämitalla sekoamissuhteen perusteella annos, ei minkään muun, nyt vaan pelleilin sen vaa'n kanssa kun siitä maksoin, tohon väliin näyttää osuvan].
 
Ja tuskin se suomalaisten lihominen mistään leivästä johtuu (leivän päälle tietysti monet laittaa melkoisen määrän sitä energiaa), vaikka karppaajien mielestä se leipä taitaakin olla irtokarkeista seuraava kun pahimpia syötäviä mietitään.

No ei nyt sentään. Riisihän se pahin on. ;-)
 
Back
Ylös Bottom