🍳 VHH-Ruokavalio

Meta title: 🔥 VHH-RUOKAVALIO – VÄHÄHIILARINEN TEHOMALLI 🔥

Meta description: Syömisen malli, joka korostaa proteiinia ja rasvaa, tasaa verensokeria ja pitää energian vakaana.


Ensinnäkin hyvä että suhtaudut vakavasti genotyyppiisi. Toiseksi semmonen juttu että hyviä rasvoja lisäämällä et tee hallaa itsellesi, päin vastoin. Useissa tutkimuksissahan on todistettu että Japanissa vanhemman (ei McDonalds sukupolven) kansan kolesteroliarvot ovat erinomaiset johtuen siitä että he syövät niin paljon kalaa eivätkä saa juurikaan huonoja rasvoja ravinnostaan.

Välttämättä sulle ei VHH ole paras vaihtoehto johtuen tuosta genotyypistäsi. Kuten täällä on sanottu niin ei ruokavaliosi ole tällä hetkellä VHH (ainakaan esimerkkipäivän perusteella). Mitä jos alkaisit soveltaa 30/40/30 jakaumaa ravinnossa? Eli 30% päivän energiasta prodesta, 40% hiilareista ja 30% rasvoista. 30% rasvoja ei ole vaikea saavuttaa edes valitsemalla pelkkiä hyviä rasvan lähteitä.
 
Olikos täällä ketjua jossain vähähiilariselle dieetille ?

Itte nyt 2 viikkoa ja 2 päivää vetäny, ja painoo lähteny 6 kg, lähtöpaino 107 ja tavote 87
 
Yli vuoden vetäny sitä (välillä repsahtanu kuitenkin), HH.t ollu alhaalla mutta en oo niitä laskeskelemaan kuitenkaan alkanu, alussa pidin ne jopa täysin nollissa, painoin 103kg kun sen alotin, tippu jännästi kymmenen kilon paukuissa, eka tippu 90kg, sen jälkeen pysy siinä pari kolme kuukautta sitten oli vaan yks napsaus ja se oli tippunu 80kg, sit se siinä jumi kanssa useeman kuukauden ja sit napsahti tippumaan, mutta se tippuminen loppu siihen ku aloin käymään salilla ja innostuin ryyppäilee useeman viikonlopun putkeen, kävi parhaillaan 76kg (tässä kohdassa olin ollu kuurilla ehkä 6-8kk). nykysin painan jotain 84kg, pikkasen isompi rasvaprosentti kun tuolon 76kg mutta lihasta myös tullu, edelleen syön samaa paskaa, keskiverto päivänä jos en enemmälti munakkaita jaksa alkaa kokkailemaan niin syön 2x tonnikala purkkia ja 400g raejuustoa, sitten illalla jotain rasvapitoisempaa, makkaraa tjsp, silti tuntuu että en pelaa miinus kaloreilla, kuitenkin lihasta/läskiä tulee eikä lähde, (4x salilla viikkoon), liekkö sit popsin niin paljon pähkinöitä poskiini, mut nyt aion jättää pähkinät kokonaan pois ja katsoa että lähteekö se paino tippumaan. lopputulos kyllä sillä paino hyvin lähtee, varsinkin jos on isommat varastot, sitten apteekista voi käydä hakee niitä ketostix tikkui näkee onko se kroppa siel ketoosis vai ei, alussa pääsin sinne aika helposti nyt tuntuu että en ole koskaan siellä syön sitten mitä tahansa, mut jos vetää kokoajan tuota vhh.ta niin ei kehossa kyllä paljon ylimääräisiä nesteitä ole, että jos sitten käy juomassa tai syö ahneuksissaan HH pitosia ruokia niin sit tulee kyllä nesteturpoaminen eteen, henk.koht pöhnö turvonnut olo parhaillaan eilisen saunaillan syistä.
 
En mie nyt aatellukkaan että se rasvaa on . varmasti on 99 % nestettä yms pöhöä.

Ittellä semmoset tuntemukset, että kroppa alkaa tottua uusiin sapuskoihin, ja tulee vähemällä toimeen, ei enää väsytä kuten ennen ku söi paljo hiilareita koko ajan.

Nyt aamupala kahvia mustana tai tilkka kermaa ja sen kanssa munia paistettuna tai keitettynä tai Turkkilaista "partasuu" jugurttia 1-2 desiä + vehnäleseitä rkl.

lounas tonnikala tai kanasalaatti tai kalaa tai lihaa tai munia

päivällinen kuin edellä

iltapala taas tonnikalaa purkki tai partasuuta.

Käsittääkseni esim. kaalia voi vetää niin paljo ku kehtaa, ei vaikuta noihin hiilarimäärini juurikaan, samoin kurkkua ja paprikaa voi vetää paljon.

saahan noista kuituja noista kasviksista, ja !"#¤%& irtoo helpommin ilman peltisaksia.

Hiilareita en oo pahemmin laskenu, mutta yrittäny pitää ne alle 20 grammaa per päiviä ja joskus ihan nollilla.

Yks mikä on hyvä "herkku" niin light kokikset yms missä on 0 kaloria.


Mites Juhna, ootko löytäny mitään suklaata missä ei oo hiilareita ? eli jotain onko jossa on keinomakeutusainetta ? karkkiahan taitaa löytyä jo semmosta mitä voi VHH dieetilläkin vetää.
 
Eihän kai kaalia voi vetää miten sattuu?! Valkokaalin hiilari on jotain 4.5/100g, joten jos 300g vaikka syö niin siinä on jo kiva osa päivän hiilareista (jos intake on 20g/päivä).

Kannattaa välttää niitä makeutusaineita kuitenkin. Esim. itselläni eivät suoraan häirinneet kiristelyprosessia, mutta niistä synty sellanen uskomaton makeanhimo että muutaman päivän päästä repsahdin ja päivän aikana uppos vaikka mitä shaissea, ja siihen kaatu koko homma. Ja joillakin itsessään sekoittaa aineenvaihduntaa niin ettei homma toimi niin sutjakkaasti. Yksilökohtaista tietenkin.
 
Mites Juhna, ootko löytäny mitään suklaata missä ei oo hiilareita ? eli jotain onko jossa on keinomakeutusainetta ? karkkiahan taitaa löytyä jo semmosta mitä voi VHH dieetilläkin vetää.

en oo huomannu hiilarittomia suklaita, en sen puoleen en ole kyllä etsinykkään, enkä kyllä usko että löytyykään, ainakaan kovin helposti. ja mitä noista karkeista niin en oo kyllä niistäkään kuullu, yleensä jos herkuttelemaan repsahdan niin ne on ne pähkinät, tosin nyt koitan niitä rajottaa että pääsisin miinus kaloreille, sitten jos on jotain ryyppäilyn aihetta ja heikkona ihmisenä en niistä kieltäytyä osaa niin sillon popsin kyl leipää ja natusia tekosyyn nojalla, sillon keho kyllä imee nesteitä sun muuta paskaa kun pesusieni. niih, ja mikäs se tommonen hiilariton karkki on?
 
Sama täällä. Nyt 7 kk pitäny hiilarit alle 30 g/vrk ja massaa tullu alas
37 kg. Alotus 142 ja nyt 105 kg. Eli kyllä homma toimii jos jaksaa olla irti bissestä
 
Hei, tämähän ketju kummittelee vielä täällä...

Joo, nykyisin syön juurkikin tuon 30/40/30 jakauman mukaan ja kaikki hyvin. Vieläkin on vaikeaa haalia proteiinit kasaan, varsinkin kun yrittää tuota lihasta edes pikkasen kasvattaa. Mutta rasvat otetaan öljymuodossa ;)
 
Mistä koostat päivän mätöt?? Itellä meiniki alottaa samainen dieetti ja samoissa painoissa pyöritään(110kg), paljon päivittäinen kalorimäärä, proteiniimäärä, rasvamäärä, vitamiinit ym??
 
Yli vuoden vetäny sitä (välillä repsahtanu kuitenkin), HH.t ollu alhaalla mutta en oo niitä laskeskelemaan kuitenkaan alkanu, alussa pidin ne jopa täysin nollissa, painoin 103kg kun sen alotin, tippu jännästi kymmenen kilon paukuissa, eka tippu 90kg, sen jälkeen pysy siinä pari kolme kuukautta sitten oli vaan yks napsaus ja se oli tippunu 80kg, sit se siinä jumi kanssa useeman kuukauden ja sit napsahti tippumaan, mutta se tippuminen loppu siihen ku aloin käymään salilla ja innostuin ryyppäilee useeman viikonlopun putkeen, kävi parhaillaan 76kg (tässä kohdassa olin ollu kuurilla ehkä 6-8kk). nykysin painan jotain 84kg, pikkasen isompi rasvaprosentti kun tuolon 76kg mutta lihasta myös tullu, edelleen syön samaa paskaa, keskiverto päivänä jos en enemmälti munakkaita jaksa alkaa kokkailemaan niin syön 2x tonnikala purkkia ja 400g raejuustoa, sitten illalla jotain rasvapitoisempaa, makkaraa tjsp, silti tuntuu että en pelaa miinus kaloreilla, kuitenkin lihasta/läskiä tulee eikä lähde, (4x salilla viikkoon), liekkö sit popsin niin paljon pähkinöitä poskiini, mut nyt aion jättää pähkinät kokonaan pois ja katsoa että lähteekö se paino tippumaan. lopputulos kyllä sillä paino hyvin lähtee, varsinkin jos on isommat varastot, sitten apteekista voi käydä hakee niitä ketostix tikkui näkee onko se kroppa siel ketoosis vai ei, alussa pääsin sinne aika helposti nyt tuntuu että en ole koskaan siellä syön sitten mitä tahansa, mut jos vetää kokoajan tuota vhh.ta niin ei kehossa kyllä paljon ylimääräisiä nesteitä ole, että jos sitten käy juomassa tai syö ahneuksissaan HH pitosia ruokia niin sit tulee kyllä nesteturpoaminen eteen, henk.koht pöhnö turvonnut olo parhaillaan eilisen saunaillan syistä.

Tähän sen verran, että ite olin 176cm pitkä ja painoin 105kg ja mulla kävi myös niin, että lähti sen siliän tien 10kg pois muistaakseni kolmessa kuukaudessa. Nyt ku oon ollu tällä VHH-dieetissä yli vuoden ja paino ei änähäkkään enää tuosta 95kg:stä ni pitäisköhän mun haukkua tämä dieetti tähän threadiin pystyyn? :D Minne se yks napsaus on multa jääny ku se ei lähe ikinä tuosta? :itku:
 
Oon jonkun verran lukenu näistä vhh dieeteistä mut en oo vieläkään oikein saanu selvää kuvaa tästä.

Eli siis onko VHH dieettien koko idea siinä että keho saatetaan ketoosiin, vai onko VHH dieetistä jotain etua vaikka sitä hiilaria tuliskin sen verran että se ketoosi jäis saavuttamatta?


Ja kuinka paljon niitä hiilareita saa tulla päivässä jotta siihen ketoosiin päästään? Esim. 80kg miehelle.
 
no emt.... ehkä mä sit oon vaan niin avuton. Voinet kuitenkin linkittää ne vastaukset mulle? ;o Tai sit ihan vaan kirjotat ne.


En tosiaankaan vaan löydä noita vastauksia.

Ihan mielenkiinnosta, löysitkö itekkään vai halusitko vaan päästä itkemään jostain? ;o
 
Olen viime aikoina tutkiskellut eri tutkimuksia liittyen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, ja kokosin jonkinlaisen infopaketin pohtien plussia ja miinuksia. Vielä ei valitettavasti tiedetä pidemmän aikajakson vaikutuksia, sitä odotellessa.. Tulevaisuudessa voidaan myös ruokavalio rakentaa henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan (geenitutkimus), toistaiseksi se itselle sopiva pitää päätellä yrityksen ja erehdyksen kautta. Jo nyt pystytään sanomaan että ihmisten aineenvaihdunta on hyvin yksilöllistä ja vaihtelevaa.

Tutkimusten mukaan vähähiilihydraattisen noudattaminen on useimmille vaikeaa. Moni palaa takaisin hiilareitten pariin jonkin ajan päästä.
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/lcd.html :
The nutrition committee of the American Heart Association has issued a science advisory warning that high-protein diets have not been proven effective and pose health risks. The report covered the Atkins, Zone, Protein Power, Sugar Busters, and Stillman diets. The committee stated:

* Such diets may produce short-term weight loss through dehydration.
* Weight loss may also occur through caloric restriction resulting from the fact that the diets are relatively unpalatable.
* The high fat content may be harmful to the cardiovascular system in the long run.
* Any improvement in blood cholesterol levels and insulin management would be due to weight loss, not the change in composition.
* A very high-protein diet is especially risky for patients with diabetes because it can speed the progression of diabetic kidney disease


In July 2003, researchers at the University of Pennsylvania reported the results of a controlled study of 63 people who were randomly assigned to either the Atkins diet or a conventional diet. The low-carbohydrate (Atkins) group lost about 4% more weight for the first 6 months, but there was no significant difference between two groups at 1 year. The low-carbohydrate diet appeared to improve risk factors for heart disease, but the authors concluded that more research is needed on the safety and effectiveness of this regimen [14]. In June 2004, Philippe O. Szapary, M.D., an assistant professor who is part of the University of Pennsylvania team, told me:

* Although Atkins had published no research, he successfully challenged the notion that one type of diet is good for everyone.
* The best type of diet may be determined by heredity factors. With good luck, during the next ten years, genetic research will clarify which diets are best for which people.
* Because carbohydrates can raise triglyceride levels, a low-carbohydrate might be good for obese individuals with abnormally high triglyceride levels.
* Carbohydrates, expecially simple carbohydrates, are also associated with low HDL levels. Some studies have found that a low-carbohydrate diet can raise the HDL level.
* Low-carbohydrate diets are unsuitable for people with coronary artery disease, gout, or kidney disease. Before a low-carbohydrate diet is started, measurements should be made of the blood levels of creatinine (which reflects kidney function), uric acid (related to gout), and glucose (may detect diabetes, which can elevate triglyceride levels).
* Low-carbohydrate dieters should also have their blood lipid levels monitored. If the three-month total or LDL-cholesterol level skyrockets, the diet should probably be discontinued


The Bottom Line

Although short-range studies have found that low-carbohydrate diets can produce weight loss, no study has demonstrated that such diets are safe or effective for long-term use [11-14,22,23]. Atkins advocated his diet for more than 30 years and stated that more than 60,000 patients treated at his center had used his diet as their primary protocol. However, he never published any study in which people who used his program were monitored over a period of several years. The recent popularity of low-carbohydrate diets has encouraged food companies to market low-carbohydrate foods for people who want to "watch their carbs." Most of these foods are much higher in fat than the foods they are designed to replace. I believe that "low-carb" advertising is encouraging both dieters and nondieters to eat high-fat foods, which is exactly the opposite of what medical and nutrition authorities have been urging for decades. Following a low-carbohydrate diet under medical supervision may make sense for some people, but a population-wide increase in fat consumption is a recipe for disaster.

Karppaajat eivät aina itsekään huomaa kun hiilareita sujahtaa ravintoon:
http://money.cnn.com/2004/04/05/news/fortune500/food_carb/index.htm

Puolen vuoden seuranta-ajalla karppaajat laihtuivat (pudottivat painoaan, varsinkin karppaajilla tästä osa on nestettä; 1g hiilihydraattia sitoo 3 grammaa vettä) enemmän kuin vähärasvaisella dieetillä olijat. Vuoden seurantajaksolla eroja ei ollut. Kuuden kuukauden tutkimuksessa koehekilöillä oli enemmän epämiellyttäviä sivuoireita: ummetusta, päänsärkyjä, pahanhajuinen hengitys, lihaskramppeja, ripulia, yleistä heikkoutta ja ihottumaa. http://www.abc.net.au/science/news/stories/s1110039.htm

Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden suosio on saattanut vaikuttaa naisten folaatin saannin laskuun USA:ssa. Raskaudenaikainen puutostila johtaa sikiön kehityshäiriöihin (hermostoputki ei sulkeudu). http://www.msnbc.msn.com/id/16474800/#storyContinued

Years ago, scientists concluded that folate deficiencies contributed to the occurrence of serious birth defects of the spine and brain, known as neural tube defects.

So the government has long urged women to eat cereals and breads fortified with folic acid to help prevent birth defects. By the late 1990s, the fortification campaigns were succeeding: Folate levels increased, and neural tube defects dropped by as many as 1,000 a year.


Vähähiilihydraattinen saattaa lisätä paksusuolensyövän riskiä:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/north_east/6764169.stm

The researchers said they had discovered a link between consuming carbohydrate and the production of a fatty acid in the gut that protects against colorectal cancer.

The acid, called butyrate, is produced by bacteria and helps kill off cancerous cells.

The researchers said they found low-carbohydrate regimes could cause a four-fold reduction in the cancer-fighting bacteria.

The researchers said the danger comes if dieters are tempted to keep the level low.

Aiheesta on tullut myös tutkimus, jossa syöpäriski ei olisi kasvanut. Muistaakseni siinä "vähän" kuituja syönyt ryhmä söi kuitenkin 10 - 15g kuitua päivässä.

Tämä oli mielenkiintoinen:
Researchers find only vegetarian low-carb diet is associated with lower risk of heart disease
http://biosingularity.wordpress.com...arb-diets-and-risk-of-coronary-heart-disease/

Tehokas laihtuminen vähähiilihydrattisella johtuu "nälkiintymishormonista"? Tässäkin tullaan taas tähän yksilöllisyyteen, geneettisiin eroihin:

The degree to which the physiological effects of a ketogenic diet in humans mimic those seen in mice remains to be determined, but Maratos-Flier is almost certain that low-carb, high-fat diets won't work for everyone. "It may be that some people are more likely to turn on FGF21 than others," she speculated. "In obese individuals, for example, high insulin levels may interfere with the liver hormone." http://www.scienceagogo.com/news/20070506001434data_trunc_sys.shtml

"The Atkins attitude", hiilihydraattien puutteen aiheuttama ärtyisyys; vihan, jännittyneisyyden ja masennuksen tunteita dieetillä:

Do the chips that don't pass the lips of low-carb dieters weigh heavily on their shoulders instead? People who avoid certain foods or are reducing their food intake are famous for irritability, but many who are testing low-carbohydrate approaches like Atkins and the South Beach Diet are reporting unusually high feelings of anger, tension and depression. "It's called the "'Atkins attitude,' " says Judith Wurtman, director of the Women's Health Program at the Massachusetts Institute of Technology and the Adara Weight Loss Center, both in Boston. "It's very well-documented." http://www.revolutionhealth.com/hea.../learn-the-basics/diet-myths/low-carb-unhappy

Kaikkea ei voi saada pillereistä:

Current estimates are that nearly 33-50% of cancers can be prevented through a healthy diet. The recommendations above come from hundreds of research studies which show a link between cancer prevention and a high intake of fruits, vegetables, whole grains and legumes. Hundreds of studies also support the link between a high fat diet, high intake of red meats and increased incidence of cancer. The Atkins plan defies all this research and translates into a diet that may put you at increased cancer risk. Don't think that adding supplements to your diet - which you must do on the Atkins plan - equals the same nutrition you get from eating real foods. Fruits, vegetables and whole grains are loaded with thousands of substances, called phytochemicals, which are showing significant promise in chronic disease prevention. How these substances work to prevent illness, cancer, and disease is not completely understood. To be effective, these chemicals interact with each other and the complex combinations can only be obtained from eating whole foods. You simply can't get all these phytochemicals in a pill. http://www.thedietchannel.com/atkins.htm

Hiilihydraatit eivät johda ylipainoon ja sairauteen:

Healthy populations eat carbs

The idea that significant amounts of carbohydrates in the diet lead to obesity and illness (a concept supported by low carb plans) is completely contradicted in many global epidemiological studies. For example, Japan, which has some of the world's lowest rates of obesity, heart disease, cancer and diabetes, has a diet which is very rich in carbohydrate content. The Japanese enjoy rice, vegetables, beans and legumes, and fruits at most meals. They have a diet that is very low in saturated fat and red meats; however it is high in fish which contain protective omega-3 fatty acids. The healthy, yet high carb, traditional Japanese style diet would be contraindicated under the Atkins plan. What a shame considering how much more healthy this population is than America.
http://www.thedietchannel.com/atkins.htm

Ja vielä samasta linkistä:
The bottom line in weight loss: calories eaten must be less than calories burned for weight loss to occur. With so little food choices on the Atkins diet, it's easy to see why people eat fewer calories and therefore lose weight. There's nothing magical behind the hype about low carb plans.

Health risks of the Atkins diet

While many following the Atkins plan will never suffer any serious or major side effects, probably due to inability to adhere to the diet long term, a great many have suffered serious consequences. For one thing, we know that extremely high protein diets, like Atkins, can lead to acidic urine. Acidic urine leaches calcium from the body, which significantly increases one's risk for osteoporosis and kidney stones. On the website atkinsdietalert.org , we learn about a man from Florida whose cholesterol shot up from 146 to 230 after two months following the Atkins plan; Rachel Huskey, just 16 years old, collapsed and died due to electrolyte imbalances probably attributed to the Atkins plan; and a woman from California experienced gall bladder disease and kidney stones (which is a common occurrence due to calcium loss) after just six months on the Atkins diet.


Kamala lista riskejä!:eek::


The Dangers of Low-Carb Diets

Everyone’s talking about low-carbohydrate diets these days. Although the promoters of these diets claim that they are the “magic bullet” for weight loss, scientists and nutritionists are sounding the alarm that low-carb diets may cause a person to “gain” some very serious health risks.

A low-carb diet is simply a low-calorie diet in disguise. But more importantly, low-carb diets are, by design, high-fat diets. The creators of these diets have to figure out what to tell people to eat if they can’t eat carbohydrates. The only other options are fats and proteins, and the result is a dangerous, seriously unbalanced diet.
Low-carb/high-fat diets:
• may increase the risk of contracting serious chronic diseases;
• may increase the risk of birth defects and childhood cancers;
• are not more effective for weight loss;
• may cause fatigue and lethargy;
• may cause cognitive difficulties;
• can make people—especially women—short-tempered.

Low-carb/high-fat diets pose dangerous health risks and may increase the risk of contracting serious chronic diseases.
Studies have linked extreme low-carb/high-fat diets to an increased risk of developing certain disease states, including:
• Alzheimer disease
• blindness and macular degeneration
• some forms of cancer
• cardiovascular and heart disease
• c-reactive protein/inflammation
• metabolic syndrome and insulin resistance (ohoh, ohoh!!!)
• osteoporosis
• kidney stones


This is due to increased levels of saturated fat and dietary protein in the diet, with inadequate nutrition coming from plant-based phyto-chemicals.
http://www.barillaus.com/Home/Pages/Dangers_of_LowCarb_Diets.aspx#Chronic_Disease

Jokainen saa tehdä näistä omat johtopäätöksensä. Aina hiilihydraatteja rajoitettaessa joudutaan energia ottamaan painotetummin proteiinista ja rasvasta, ja etenkin jos ei rajoiteta kaloreita, tulee näitä silloin nautituksi runsaasti. Biologisesti ajatellen ihminen ei ole peto, vaan sekaravinnon syöjä. Tästä kertoo jo ruoansulatuselimistömme rakenne ja hampaiden malli, puhumattakaan aineenvaihdunnastamme. Vähähiilihydraattisen ruokavalion edut saattavat olla haitallisesta ylipainosta kärsivän kohdalla isommat kuin haittapuolet, ja jos hän pystyy sellaista ruokavaliota noudattamaan tarpeeksi pitkään laihdutustarkoituksessa on se varmasti ihan "jees". Mutta entäpä jos ei ole tarvetta laihtua? Elämäntapana? Muistetaan vielä että laihduttava ruokavalio ei ole yhtä kuin terveellinen ruokavalio, ihminen lihoo kun se syö yli tarpeen, tuli ne kalorit mistä hyvänsä. Ruoan on tarkoitus antaa ihmiselle energiaa, suojaravintoaineita ja rakennustarpeita (lihasten ja muiden elimien uusiutumiseen ja mahdolliseen kasvuun, eri aineiden tuottamiseen kuten hormonit, entsyymit ym. ym.). Ruoan ei ole tarkoitus laihduttaa, ruoan on tarkoitus pitää ihminen hengissä ja terveenä. (Lisäänkö vielä että IMO, jokuhan voi ihan aidosti olla eri mieltä?;)) Meillä nyt vaan sattuu elämä ja ruoan hankkiminen olemaan liian helppoa (huomattavasti suurempi osa maailman ihmisistä kärsii päinvastaisesta), ja sitä kautta läskinpoistotarve. Ruoat ovat myös monesti hyvin pitkälle käsiteltyjä; on liian sokeripitoisia, liikaa suolaa ja rasvaa ja vaikka mitä. Itse suosin puhtaita perusraaka-aineita ruoanlaitossa, vähärasvaista lihaa ja maitotuotteita, rypsäriä, hedelmiä, kasviksia, kokojyvätuotteita.. ja sellaista ruokaa saakin syödä aika tavalla että kasvaa. Jos joku haluaa harrastaa karppausta elämäntapana niin se on kullekin oma päätös, ja yleisesti ottaen minulla on suomalaisista karppaajista sellainen kuva, että suuri osa ottaa huomioon eri ravinteiden saannin niistä kasviksista joita on lupa tietyssä määrin syödä. Jopa kuiduista ollaan kiinnostuneita. Hyvä niin. Ei mulla muuta.;)

Mitä muut mieltä?
 
Minähän en ole tähän asiaan sen suuremmalla mielenkiinnolla paneutunut, mutta tuo kohta pisti hitusen silmään, varsinkin kun olen lukenut nuita sun kirjoittamia "viljatuotteiden puolustus puheita" tuossa toisessa ketjussa...

"Biologisesti ajatellen ihminen ei ole peto, vaan sekaravinnon syöjä."

Kuinkas kauan sitä maanviljelyä nyt onkaan harrasteltu? Entä mitäs se ihminen sitä ennen söi? Eihän vain sitä minkä kiinni sai (elukat, muikut, ötökät ym.) tai syötävässä muodossa muuten löysi (marjat, hetelmät, pähkinät ym.)? Vai olenko ymmärtänyt jotain nyt ihan väärin?
 
Ei jaksa ite tsekata, niin kysyn seuraavaa:

Onko lähteinä olleissa tutkimuksissa varmistettu, että koehenkilöiden VHH ruokavalio on perusteiltaan järkevä? Olisiko esim. Mannisen Anssilla noista koeasetelmista tost noin heti tietoa, ilman hirveetä kaivelemista? Toisaalta 60000 ihmistä on hyvä otos tutkimukseen, ei sillä. Mutta koska kyseessä on vain sen perusteella valittuja jenkkejä, että ruokavalio on VHH:ta, niin kuinka suurella osalla noista voidaan olettaa olevan riittävä tietotaso järkätä seuraavassa mainitsemani ruokavalion perusteet kuntoon, makroravinnejakaumasta huolimatta. Väitän, että aniharvalla. Sama koskee muitakin ihmisiä, mutta ehkä vielä himpun enemmän jenkkejä ja brittejä, joilla ruokavalio vaikuttaisi olevan vielä vähän heikomalla tolalla keskimäärin, kuin muilla länsimaalaisilla ihmisillä.

Tarkoitan perusteilla sitä, että tutkitut syövät riittävästi kasviksia (eli noin 0,5kg hiilarittomia kasviksia per päivä, hedelmät ja marjat eivät siis tule kyseeseen), juovat riittävästi vettä ja saavat riittävästi kuituja ja mikroravinteita. Vähän haiskahtaa, että on aika monessakin tutkimuksessa aika monikin koehenkilö vetänyt alkup. vanhan Atkinsin dieetin ohjeiden mukaan lähes 100% pekonia ja kananmunia, ei muuta, jolloin ruokavalion aiheuttamille kielteisille vaikutuksille ei tarvitse kaukaa hakea syitä.

Ihan sama, mikä on ruokavalion makroravinnejakauma, kasviksia pitäisi silti puputtaa riittävästi, sekä saada nestettä ja mikroravinteita (no niistä kasviksistahan niitä ja ehkä lisuketta purkista) riittävästi. Noi ovat siis mainitsemani perusteet ja ne pitäisi olla aina kunnossa. Niiden järkkääminen kuntoon (siis kuitu ja kasvikset) on VHH ruokavaliolla haasteellisempaa, kuin enempi hiilua sisältävällä syömisellä, muttei suinkaan mahdotonta.

Sitä paitti väite, että VHH olisi automaattisesti vain matalan kaloripitoisuuden ruokavalio naamioituna, ei pidä paikkaansa, osoittaa tiedon puutosta. On ihmisiä, jotka syövät ylläpitokalorimääriä tai jopa plussamääriä VHH:llä. :eek: Silloin rasvan määrää pitää kasvattaa, koska protun määrän lisääminen ruokavaliossa ei tietyn pisteen (tyyliin 3g/painokilo) jälkeen kannata, ei rahallisesti, eikä terveydenkään kannalta. Rasvan määrää ei kumminkaan ole mikään pakko, eikä edes järkevää kasvattaa lisäämällä vaikkapa pekonin ja voin määrää ravinnossaan. Ihan hyvin voi lorotella oliivi- ja rypsiöljyä sinne ja tänne, juoda niitä vaikka suoraan pullosta tai mutustaa maapähkinöitä joka välissä. Aika hyvälaatuista rasvaa noista tulee, vai mitä? Ja kuinkahan moni tutkimushenkilöistä olevista jenkeistä on noin tehnyt? Noh, tod.näk. aika harva, suurin osa on todennäköisesti toiminut "Oooohh, meikä saa syyä rasvaa!!! Jeeee, ny pekonia ja voita nassuun, hiihoo!!" asenteen pohjalta.

Todella halpa letkautus joku "hiiluja syövät kansat ovat terveempiä". Huoh. :rolleyes:

Disclaimer: ite en ole ikinä noudattanut VHH:tä, enkä noudata nytkään. Puuroa, leipää, suklaata, jäätelöä, pottua, riisiä ja makaronia menee hyvää tahtia. Silti ärsyttää epäpätevät tutkimukset ja kommentit asiaan liittyen. Makroravinnejakaumaltaan mikä tahansa ruokavalio voi olla hyvä, kunhan pidetään perusteista huolta.
 
Back
Ylös Bottom