Ylityöt.

Liittynyt
29.8.2015
Viestejä
27
Pakkiksen porukka kun on niin fiksua ja filmaattista, niin herättelen keskustelua aiheesta ylityöt.

Ylityöt, uhka vai mahdollisuus?

Teettekö niitä, saatteko ylityökorvaukset duunarityyliin eli 2 ekaa tuntia 50% ja siitä eteenpäin 100% korvauksella. vai pidättekö tehdyt ylityötunnit myöhemmin vapaina, ehkä jollain kertoimella kerrottuna. Vai onko teillä joku muunlainen korvausmenetelmä?
Kerrotaanko teille hyvissä ajoin että "päivänä x on ylitöitä tiedossa"? Kysytäänkö teiltä mielipidettä että "Haluatko tehdä päivänä x ylitöitä, kun niitä olisi"? vai sanotaanko teille vain että "päivänä x on ylitöitä"? Vai käykö peräti niin, että tunnette lähes pakottavaa ylivastuullisuuden tunnetta, ja teette hommanne loppuun, sinä aikana kun olette sopinut että homman pitäisi olla valmis, vaikka sitten työpäivää pidentämällä?

Entä jos on sellainen tilanne, että koette että homma pitäisi esim. asiakkaan tarpeen vuoksi saada juuri tämän päivän aikana täysin valmiiksi, mutta työpäivän tunnit on jo täynnä, ja onkin niin, että homma onkin paljon isompi kun aluksi on työnjohdon puolesta / oman arvion puolesta etukäteen ajateltu, ja vie vielä useita tunteja, vaikka esim. 4 tuntia.
Pudotatteko hanskat ja se on voivoi, ja jatkatte huomenna tai jätätte asian esimiehen huoleksi, vai hylkäättekö mahdolliset vapaa-ajan suunnitelmanne, ja uhraudutte firman puolesta, ja kenties ylityökorvauksista iloiten jatkatte hommaa eteenpäin talvisodan hengessä?

Mitä jos joudutte ilman varoitusta ylitöihin, ja jää sen takia päivän protskut saamatta tai treenit väliin? :)

Henk.koht. en ylitöistä piittaa. Koska en tarvitse ylitöistä saatavia sinänsä hyviä prosenttikorvauksia, en vain tee lisätuloilla mitään, kun ei sillä rahalla saa ostettua itselleen lisäenergiaa tai unta tai rakkautta tai mitään sellaista, ja olen niin nykyhetkessä elävä, että jos ylityöt saisi pitää vaikka kahden viikon päästä perjantaina vapaana, niin se ei mua lämmitä tiistaina jolloin ylityötä tehdään ollenkaan, koska haluan elää jokapäivä, sekä töissä että vapaalla. Mutta 8h työtä riittää hyvin mulle, sen jälkeen on mukava rientää muihin päivän aktiviteetteihin.

Nyt on ollu itellä sellanen tilanne duunissa, että mut ja työpari on määrätty auttamaan toista työparia duunissa, (hommissa jota en oo ikinä tehny aiemmin) ja tää työpari jota autetaan painaa kokoajan pitkää päivää.
kolmena päivänä putkeen ollaan väännetty pitkää päivää.
Yhestäkään päivästä ei oo etukäteen ilmotettu työnjohdon puolesta että menee ylitöiks. Joka päivä on saanu vapaa-ajan suunnitelmia laittaa uusiks, ja vähillä unilla olla ja energiat matalalla. Vapaa-ajalla sit omat asiat ja tekemiset on menny suorittamiseksi, josta on aito tekemisen ilo ollu poissa. Kiukkuhan siinä tulee ja vitutttaa.
Työmaalla vaan tän työparin jota autetaan hommat ei tunnu päättyvän sillon kun työaika päättyy.
Tänään sitten lähettiin kuitenkin työparin kanssa aikasemmin kuin tää työpari jota autettiin. Sekin tuntu olevan suurien neuvottelujen takana että päästiin lähtemään. Ehkä meillä pojilla puuttuu nyt itsevarmuutta tässä asiassa...yksinkertasimmillaanhan ton pitäs mennä niin että kerättäis työkalut kasaan hieman ennenku päivä loppuu ja sanottais että me ruvetaan tästä lähtemään, koittakaahan pärjäillä.
Nää jotka sitä pitkää päivää painaa, on aina laittanu jonkun tavotteen hommalleen, joka on tullu ylempää. Siis esim että jossain asunnossa X pitää saada tehtyä hommat Y ja B, ja nyt näissä tapauksissa on käyny sillee että Y ja B on aina venyny (niinkun työelämässä kaikki tuntuu aina kestävän pidempään kun aluks luullaan) yli täyden työajan.
Sit me ollaan työparin kanssa oltu ylitunnollisia ja huolissaan kanssa että "apua Y ja B tavoitetta ei saada täytettyä tänään, ei me voida lähteä". Vaikka mitä helkkarin väliä, aina tulee uusia työpäiviä, jos ne asiakkaat ei saa tuotettaan just sinä päivänä valmiiks niin mitä se meitä liikuttaa...

Vähän urpo tilanne oli monella tavalla. Ymmärrän kyl. jos työt joskus pikkasen venähtää työajan ulkopuolelle, vaikkei ylitöistä oo etukäteen ilmotettukkaan. Mutta ei tolleen toistuvasti.
Täytyypä ottaa opiks, ja jatkossa olla jämäkämpi. Kunhan nyt ensin muodostan tästä asiasta itelleni mielipiteen niin osaan olla jämäkämpi jatkossa. Eli jatkossa pitää vaan ruveta omia hommiaan lopettelemaan vähän ennen työajan päättymistä ja sanoa niille keiden apurina on, että mä lähden kohtapuoleen. Mutta se ei oo niin helppoa sekään, jättää toiset pulaan...Toisaalta ite ne on ittensä pulaan järjestäny kun eivät ole hommiaan hoitaneet ajallaan tai työnjohdon kanssa neuvotelleet että aikataulu ei pidä tai jos ovat muuten vaan liian ahneita työlle eivätkä matla odottaa...täs asias on monia puolia, et ei viiti ihan suoraan päin naamaa täräyttää päivän päättyessä että "mä lähen ny moido!" varsinkin kun kyseessä on hommia jotka ei oo aiemmin tuttuja ja oon ite melko tuore työntekijä firmassa.

Onko nää tämmöset yleisiä tilanteita muille pakkislaisille että on innokaita työkavereita keiden kanssa päivät venyy kun eivät osaa syystä tai toisesta lopettaa ajallaan töitä?
Lähteekö porukka vaan kotiin sen enempää selittelemättä vaikkei ole edes mitään "tärkeätä sovittua menoa" vapaa-ajalla odottamassa...sinänsähän sillä ei pitäisi olla mitään väliä onko siellä vapaa-ajalla mitään tärkeätä sovittua menoa juuri nyt odottamassa vai ei......
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Kello kun lyö 16 niin pillit pistetään pussiin ja lähdetään kotiin vapaalle. Ei se hyödytä ketään jos poltat ittes loppuun vastentahtosissa ylitöissä ja muu elämä sekä lepoaika kärsii sen takia, varsinkaan tommosessa tilanteessa jos joudut sotkeentumaan hommiin jotka ei sulle mitenkään kuulu tai et niistä aiempaa kokemusta omaa. Tietysti jos tekee täysin vapaaehtosesti ja kerää kokemusta esimerkiks palkankorotustoiveita tai työpaikan vaihtoa varten ihan oman kiinnostuksen pohjalta niin sillon tällön voi tehdä, ei jatkuvasti.

Kuten sanoit niin vapaa-aikaa ei korvaa sillä rahalla jota siitä duunista saa ellei nyt ihan minimipalkalla ole töissä. Ylitöiksi meneminen kertoo projektin johtajan ja työnjohdon taidottomuudesta mitottaa resurssit ja aikataulut oikein töissä. Ensisijasesti työntekijällä on velvollisuus ilmottaa sinne työnjohtoon, että parina päivänä on ylitöitä tullu eikä jatko näytä yhtään helpottavammalta. Sen jälkeen pitäs voida luottaa siihen että työnjohto tekee päätelmät tilanteesta ja ottaa lisää kavereita töihin tai muokkaa aikatauluihin enemmän tilaa. Jos silti ylitöitä ilmenee niin ainakin meillä työnjohto on se jolta ensimmäisenä edellytetään sitä joustamista ja töiden tekemistä, ei ns. suorittavalta portaalta.

Ite noudatan aika hyvin tuota klo16 rajaa päivissä. Joskus on kiireinen homma joka tulee viime minuutilla ja pitää järjestää seuraavaksi päiväksi, teen sen ja otan heti vapaana pois +50% korotuksella saman viikon aikana, perjantaisin en jää koskaan toimistolle ylitöitä tekemään. Jos sen korvaavan vapaan ottamisen jättää viikkojen päähän niin ei sitä tule lopulta koskaan pidettyä. Onneks on asiantuntija/työnjohtoasema niin tommoset järjestelyt on itelle mahdollisia...
 
Ei ilmoteta etukäteen onko ylitöitä(periaattees mahdotonta) ja maksetaan tileihin. Ohjeistuksena on että kun tullaan töihin niin varaudutaan 15h päivään. Toisia tuo koskee, toisia ei.
 
Lain mukaanhan tosiaan ylitöitä ei ole kenenkään pakko tehdä.

Ensihoidossa jos keikka tulee vähän ennen vuoronvaihtoa, niin sitten sinne on lähdettävä ja ylitöiksi menee vähän keikasta riippuen jopa useita tunteja. Normaali työvuoro on vähän paikkakunnasta riippuen 12-24h ja pahimmillaan oon kuullu 30h työvuorosta, kun tuli kiireellinen siirto juuri ennen vuoronvaihtoa. Kuulemma väsytti, kun lopulta pääs asemalle. Jos joku jäis ton jälkeen vielä pesemään autoa ja muuten kiillottelee aseman lattioita, niin sais tehdä sen ilman miuta.
 
Asiantuntijatyössä ylitöitä tulee kyllä tehtyä säännöllisesti. Meillä ei kuitenkaan ole lähes koskaan tilannetta, jossa pomo (tai asiakas) ilmoittaisi, että tänään tehdään sitten ylitöitä, vaan ylitöitä tehdään omantunnon mukaan. Yleensä on pakko tehdä pitempää kuin 37,5h viikkoa ehkä 6kk vuodesta, jos aikoo saada työkuorman selvitetyksi. Omalla kohdalla tällöin vaihtelevat viikot n. 42-60h, yli 50h on jo aika rankka viikko ajattelua vaativassa asiantuntijatyössä (siinä missä fyysisessäkin työssä varmasti).

Ylitöistä meillä ei saa erillistä prosenttilisää tms. korvausta ja pääasiassa vapaana ne pidetään. Viime kesänä olin 8 viikkoa lomalla ja joulun aikoihin myös parisen viikkoa. Jos plussatunteja ei ehdi kesän loppuun mennessä käyttämään, ne maksetaan ilman kerrointa tilille. Tämä on mielestäni ihan kohtalainen systeemi, omalla tehokkuudella pystyy kuitenkin jossain määrin vaikuttamaan siihen, kuinka pitkää viikkoa pitää tehdä. Tosin näissäkin hommissa usein tehokkuus palkitaan lisätöillä.

Jotenkin jo huvittaa kun monella toimistolla oikeasti sammutellaan jo valoja klo 16:10 ja aikaisimmat saattavat lähteä jo 14:30 aikoihin. Itse en kyllä myöskään tykkää kukkua toimistolla myöhään, vaan teen toimistolla tai asiakkaalla 7,5-8,5h päivän ja sitten jatkan illalla vielä 2-3h jos on tarve. Välissä ehtii hyvin käydä salilla ja tehdä ruokaa/syödä, ja ajatuskin on tuon tauon jälkeen paljon virkeämpi, tosin sitten illalla jää aika vähäiseksi kyllä aika mitä muuhun vapaa-aikaan on käytettävissä. Klo23 yleensä lopettelen aina viimeistään työt.
 
Back
Ylös Bottom