WikiLeaksiin vuodettu muistio paljastaa ACTA-neuvottelujen törkeydet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja IBUM
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
24.3.2009
Viestejä
55
WikiLeaksiin vuodettu muistio paljastaa ACTA-neuvottelujen törkeydet

Jos Telecoms-paketin loppuneuvotteluissa saavutettu torjuntavoitto ehti saada piraattien ja muiden tietoyhteiskuntaa ymmärtävien leirissä aikaan hetkellisen tyytyväisyyden tunteen, WikiLeaksiin juuri vuotanut asiakirja meneillään olevista ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) -kauppaneuvotteluista heittääkin sitten lunta tupaan oikein kunnolla. Kyse on Euroopan komission syyskuun 30. päivälle 2009 päivätystä, EU-jäsenmaiden hallituksille osoitetusta 'varoituskirjeestä' ACTA-sopimuksen Internettiä koskevan osan tulevan sisällön suhteen. ACTA-neuvotteluja käydään keinotekoisen kireällä aikataululla Yhdysvaltojen johdolla, ja Euroopan komission altavastaajan asemaa neuvotteluissa kuvastaa se, että komissio ei ollut syyskuun lopussa saanut mainitusta Internet-agendasta vielä edes kirjallista luonnosta vaan joutui varoittamaan jäsenmaita amerikkalaisten antaman suullisen selvityksen pohjalta. Suullisestikin saatu tieto on kylmäävää kuultavaa, eikä ihme, sillä se on puhtaasti amerikkalaisten ammattilobbareiden ehdoilla ja kynillä laadittu unelmapaketti siitä, millainen Internet palvelisi parhaiden maan tekijänoikeusteollisuuden eri haaroja.

Tällaiselta näyttää amerikkalaisten toivelista ACTA-neuvotteluissa:

-Tekijänoikeusrikkomuksissa otetaan kaikissa ACTA-maissa käyttöön amerikkalaistyyppiset rangaistuskorvaukset, jotka eivät perustu aiheutettuun vahinkoon vaan haluttuun pelotevaikutukseen.

-Palveluntarjoajat tehdään vastuullisiksi asiakkaidensa tekijänoikeusrikkomuksista. He vapautuvat vastuusta vain sisällyttämällä asiakassopimuksiinsa tekijänoikeusrikollisuutta aktiivisesti torjuvia ehtoja kuten kolmesta poikki -tyyppisen rangaistusjärjestelmän, johon asiakkaiden on puolestaan suostuttava, jotta he saisivat nettiliittymän. Näin Hollywood, RIAA ja IFPI saavat haluamansa pelotus- ja rangaistuskoneiston ilman, että kansalliset parlamentit tai EU-parlamentti joutuvat tai pääsevät säätämään siitä lailla. Yksityisesti pyöritetystä poliisi- ja rangaistuskoneistosta puuttuvat sopivasti myös kaikki puolueettomaan oikeuskäsittelyyn ja syytetyn oikeusturvaan liittyvät hidasteet.

-Kaikki ACTA-maat ottavat käyttöön DMCA (Digital Millennium Copyright Act) -tyyppisen järjestelmän, jonka avulla tekijänoikeuksien omistajat voivat vaatia palveluntarjoajia poistamaan tekijänoikeuksiaan loukkaavan materiaalin eri sivustoilta ja palveluista. Järjestelmä soveltuu hyvin myös sivustojen sensurointiin perusteettomilla tai kiistanalaisilla vaatimuksilla.

-DRM-suojausten kiertäminen kriminalisoidaan siellä, missä se on vielä sallittua, ja suojausten kiertoa auttavien laitteiden valmistus ja myynti kriminalisoidaan. Laitevalmistajilta ei vaadita minkäänlaista yhteensopivuutta eri DRM-järjestelmien välillä.

-Tullivirkailijoille annetaan valtuudet etsiä tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia matkustajien mp3-soittimista, kännyköistä ja kannettavista tietokoneista.

ACTA-neuvotteluja on leimannut alusta lähtien täydellinen salakähmäisyys. Neuvottelujen kuudes kierros käytiin Etelä-Korean Soulissa 4-6. marraskuuta, eikä sen kulusta tihkunut lehdistölle, kansalaisjärjestöille eikä edes kansallisille parlamenteille juuri mitään tietoa. Sopimuksen nimi viittaa fyysisten tuoteväärennösten torjumiseen, mutta todellisuudessa tuoteväärennöksiä vastaan on jo nyt toimiva ja tehokas lainsäädäntö. ACTA:ssa on kyse ennen muuta Internetistä ja sen kontrollista.

Pelin henki on ollut sinänsä selvä: amerikkalaiset haluavat ohittaa EU:n, Sveitsin, Kanadan, Japanin, Australian ja muiden neuvottelukumppaneiden demokraattiset elimet ja kansalaisjärjestöt ja pakottaa näihin maihin uutta kovaa tekijänoikeuslainsäädäntöä muodollisesti kauppasopimuksen nimissä. Eurooppalaisen demokratian kannalta on suorastaan irvokasta, että WikiLeaks on neuvottelujen tärkein tietolähde niin Piraattiliiton lukijoille, suomalaisille kansanedustajille kuin Brysselin europarlamentaarikoillekin. Hallitusten viralliset tiedonannot – kuten Ruotsin hallituksen tuore raportti Soulin tapaamisesta – ovat puhdasta liirumlaarumia, joissa ei paljasteta neuvottelujen sisällöstä mitään. Komissio neuvottelee eurooppalaisen tietoyhteiskunnan kohtalonkysymyksistä täysin parlamenttia sekä eurooppalaisia kansalais- ja kuluttajajärjestöjä kuulematta. Neljä Ruotsin elinkeinovaliokunnan jäsentä jäi WikiLeaks-vuodon ansiosta housut kintuissa kiinni suoranaisesta valehtelemisesta heidän julkaistuaan 3. huhtikuuta Newsmillissä kirjoituksen, jossa he väittävät, että ACTA-neuvotteluissa ei ole kysymys lainkaan Internetistä, ja että ACTA:n vaatimukset mahtuvat hyvin Ruotsin olemassaolevaan lainsäädäntöön.

Tämä uskomaton salassapito ei kuitenkaan koske amerikkalaisia ammattilobbareita, joista sadoilla on vapaa pääsy ACTA-dokumentteihin maan kauppapoliittisen edustuston (United States Trade Representative, USTR) kautta. Kaikki suuret elokuva- ja levy-yhtiöt sekä maan ohjelmistoteollisuus ovat lobbarikunnassa hyvin edustettuina. Amerikkalaiset kuluttaja- ja kansalaisjärjestöt eivät sen sijaan ole olleet yhtä onnekkaita. EFF (Electronic Frontier Foundation), Public Knowledge ja muut järjestöt ovat vedonneet presidentti Obamaan (ja jopa uhanneet viedä maan hallituksen oikeuteen), jotta ACTA-materiaali saataisiin kansalaisjärjestöjen arvioitavaksi. Obama on kuitenkin tylysti jatkanut edeltäjänsä George W. Bushin salailulinjaa julistamalla neuvottelumateriaalin salaiseksi maan kansalliseen turvallisuuteen vedoten. Hollywoodin ja RIAA:n lobbarit eivät Obaman mielestä siten selvästikään vaaranna kansallista turvallisuutta, kun taas EFF:n asianajajat tekevät sen.

Jos palveluntarjoajista tehdään ACTA:n kautta vastuullisia asiakkaidensa tekijänoikeusrikkomuksiin – mikä sinänsä olisi EU:n voimassaolevan tietoyhteiskuntadirektiivin vastaista – päätöksellä tulee olemaan todella kauaskantoisia seurauksia. Koska nettiasiakas voi tehdä tekijänoikeusrikkomuksia esimerkiksi suojatun VPN-yhteyden lävitse ilman että palveluntarjoajalla olisi mitään mahdollisuutta tietää niistä, saattaisivat palveluntarjoajat korvausvastuulta välttyäkseen joutua kieltämään asiakkailtaan esimerkiksi anonymisointipalvelujen ja erilaisia salauksia käyttävien vertaisverkko-ohjelmien käytön. Tämä sopisi varmasti erinomaisesti paitsi Hollywoodille ja IFPI:lle myös esimerkiksi Englannin ja Ranskan valvontahaluisille hallituksille, joten komissiolta ei välttämättä kannata odottaa suurtakaan vastarintaa amerikkalaisten agendalle.

Se, että demokratian, sananvapauden ja kulttuurin kannalta niin keskeisestä instituutiosta kuin Internetistä neuvotellaan amerikkalaisten lobbareiden sanelemalla agendalla, on tietenkin katastrofaalinen tilanne kaikille muille paitsi amerikkalaisille itselleen. EU:n komissio joutui kuukausi ennen Soulin kokousta tekemään lievää hätäjarrutusta ilmoittamalla amerikkalaisille, ettei se ehdi mitenkään käsitellä näiden nettiagendaa neljässä viikossa. Kuluneen kuukauden aikana komissio ei kuitenkaan millään tavoin yrittänyt ottaa europarlamenttia tai kansalaisjärjestöjä mukaan neuvotteluprosessiin. Sama on tilanne ollut Atlantin toisella puolella: kansalaiset ja kuluttajat on suljettu tiukasti prosessin ulkopuolelle.

Kyseessä on ilmiselvästi amerikkalaisten johtaman kansainvälisen tekijänoikeusteollisuuden ratkaisutaistelu sen käsistä karkaavan Internetin takaisin haltuun ottamiseksi voimatoimin. Tähän taisteluun panostetaan kaikki teollisuuden poliittinen vaikutusvalta ja lobbausvoima. Vastassa ovat Internetin vapautta vaativat voimat, jotka ovat vahvistumassa mm. poliittisen piraattiliikkeen nousun myötä. Jopa EU:n komissio myöntää tämän asetelman vuotaneessa muistiossaan puhuessaan "sensitiivisistä kysymyksistä, joissa vastakkain ovat sisällöntuottajat ja netin 'vapauden' kannattajat." Sana vapaus on muistiossa ympäröity paljonpuhuvasti lainausmerkeillä. 'Vapauden' kannattajiin lukeutuu myös itse europarlamentti, jonka ylivoimainen enemmistö liputti Telecoms-lakipaketin käsittelyssä netinkäyttäjien oikeusturvan ja yksityisyydensuojan puolesta. Se, että komissio antoi lopulta parlamentille periksi nettiyhteyden katkaisua edeltävän oikeuskäsittelyn vaatimuksessa, saattoikin olla pelkkä harhautus, koska komissio kenties laskelmoi voivansa hoitaa kolmesta poikki -järjestelmän Eurooppaan amerikkalaisten mallin mukaisesti palveluntarjoajien asiakassopimuksien kautta.

Mitä on sitten tehtävissä? Tilanteen koko karmeus on WikiLeaks-vuodon myötä vasta paljastunut piraateille ja muille nettiaktivisteille, eikä vastarinta ole tässä vaiheessa vielä ehtinyt organisoitua. Piratpartietin puheenjohtaja Rick Falkvinge listaa blogissaan kolme ruotsalaista vaatimusta, jotka voisivat kenties toimia ensi vaiheen vastarinnan malleina muissakin maissa:

1. Ruotsin on heti peruttava EU:n komissiolle antamansa neuvottelumandaatti, koska sekä neuvottelujen muoto että sisältö ovat mahdottomia hyväksyä.
2. EU:n komission on vetäydyttävä pois ACTA-neuvotteluista ja sen sijaan kunnioitettava Euroopan ihmisoikeussopimuksen periaatteita, jotka pätevät myös netissä.
3. Jos kohta 2 koetaan poliittisesti vaikeaksi, ja jos ACTA-neuvotteluihin sisältyy myös asioita, joiden katsotaan olevan hyödyllisiä, komission on vaadittava, että sopimus ei tule millään tavalla koskemaan Internettiä eikä kansalaisten perusoikeuksia, joihin myös Internet kuuluu.

Lähde: http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/11/wikileaksiin-vuodettu-muistio-paljastaa-acta-neuvottelujen-torkeydet

Ei voi muuta ku :eek:
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ite eilen lukeneena en sano muuta ku paska juttu, mutta elämä on... Toivotaan, että piraatit saavat jotain aikaseksi asian eteen, tuskinpa vasurit tai vihreät tästä suuremmin välittävät..

Ja Obama ei edeltäjästään eroa, tai no onha sillä suojaväri. Et pidä Obamasta, olet rasisti? :D
 
En jaksanut lukea kokonaan mutta vittu meinaako ne lopettaa piratismin kokonaan!!! Siis eikö sit enää saakkaan tehdä laittomuuksia? Siis voi vittu sanon minä.
 
En jaksanut lukea kokonaan mutta vittu meinaako ne lopettaa piratismin kokonaan!!! Siis eikö sit enää saakkaan tehdä laittomuuksia? Siis voi vittu sanon minä.
Niinpä niin, et lukenut tekstiä kokonaan ja tulit tänne mussuttamaan "piraateille". Lue teksti ajatuksella ja muodosta mielipiteesi vasta sitten. :david:
 
Kyllä tekijän oikeuksien puolustaminen on Suomen voitto pitkässä juoksussa. Näissä jutuissa Kiina ja Intia yms jäävät tappiolle ja eivät varmasti lähde noihin soppareihin mukaan.

Nykyään netin kautta voidaan kaikki tieto ja viihde siirtää niin nopeasti ympäri maailmaa ilmaiseksi, että siltä on pakko suojella jotenkin. Kyllähän tekijänoikeuksia poljetaan ihan huolella ja jokainen kyllä ymmärtää, että ei se voi olla oikein, että katsoo kaikki leffat ja hakee musiikit ym ilmaiseksi. Tämä nykymeininki oli hauskaa ja kohta se on ohi.
 
Lähdekritiikki on toki tässäkin paikallaan. Epäilemättä ACTAn sopimusneuvottelussa on samat perustavanlaatuiset ongelmansa, kuin tekijänoikeusteollisuudessa viime vuosina muutoinkin (tekijänoikeudenomistajat ja tekijät ovat edustettuina mutta teosten käyttäjä ja kuluttaja eivät). Mutta aivan mustavalkoisesti ei tätäkään tekstiä kannata lukea, varsinkin jos sen pääasiallisena lähteenä toimii WikiLeaks / tekijänoikeusvastaiseen ideologiaan perustuva järjestö.

Sinänsä tekstissä nostetaan esiin olennaisia ongelmakohtia ja huolia, mutta kannattaapa näihinkin suhtautua rehellisen epäilevästi. Muutaman hieman harhaan johtavan (vaikkei välttämättä väärän) väitteen poimin tuosta itsekin:

- Jos oikein luin, tekstistä ei mm. ilmene, mitä tarkoitetaan palveluntarjoajalla. Riippuen siitä, minkälaisesta palvelutarjoajasta puhutaan, nykyinen tietoyhteiskuntadirektiivi kyllä pitää sisällään säännökset, jotka asettavat myös palveluntarjoajat vastuuseen asiakkaidensa tekemisistä.
- Tekijänoikeusvastaiset järjestöt puhuvat paljon sananvapauden luokkaamisesta, mutta totta puhuen en ole itse vielä törmännyt juuri mihinkään konkreettiseen tekijänoikeuspuolella, joka olisi aidosti sananvapauden kannalta ongelmallista. Muutamia esimerkkejä toki on, mutta näitä en nostaisi jalustalle.
- Tietoyhteiskuntadirektiivi pitää jo nyt sisällään pitkälti DMCA-tyyppisen alasottosysteemin, joskin asettaa sille hieman korkeammat vaatimukset.

Sinänsä voin allekirjoittaa kyllä monet tekstissä esiin nostetut huolenaiheet, mutta mielestäni niitäkin paisutellaan hiukan tarpeettomasti. Tekijänoikeusteollisuus painii oudolla tavalla poistuvan ongelman kanssa. Uskallan veikata, että piratismi sellaisena, kuin se on ymmärretty 2000-luvun aikana, on poistumassa. Ja tässä kehityksessä RIAA:n ja tekijänoikeudenomistajien suorittama rahantuhlaus (lue: oikeudenkäynnit ja lobbaus) ei ole isossa roolissa.

Kyllä tämän tyyppisillä ratkaisuilla tarpeettomasti rajoitetaan ihmisten mahdollisuutta hyödyntää teknologiaa, joka perusluonteeltaa on tarkoitettu avoimeksi.
 
Sinänsä voin allekirjoittaa kyllä monet tekstissä esiin nostetut huolenaiheet, mutta mielestäni niitäkin paisutellaan hiukan tarpeettomasti. Tekijänoikeusteollisuus painii oudolla tavalla poistuvan ongelman kanssa. Uskallan veikata, että piratismi sellaisena, kuin se on ymmärretty 2000-luvun aikana, on poistumassa. Ja tässä kehityksessä RIAA:n ja tekijänoikeudenomistajien suorittama rahantuhlaus (lue: oikeudenkäynnit ja lobbaus) ei ole isossa roolissa.

Kyllä tämän tyyppisillä ratkaisuilla tarpeettomasti rajoitetaan ihmisten mahdollisuutta hyödyntää teknologiaa, joka perusluonteeltaa on tarkoitettu avoimeksi.

Voitko perustella, miksi mielestäsi piratismi on poistumassa? Onko joku syy olettaa, että esim. leffojen imurointi olisi loppumassa?

Tuota viimeistä en täysin ymmärrä. Tarkoitatko että verkko on tarkoitettu avoimeksi vai siellä liikkuva laiton sisältö? Vaikka itse varastan siinä missä muutkin, ymmärrän kyllä varsin hyvin miksi tuottavat tahot haluavat pelin loppuvan.
 
Järjestelmä soveltuu hyvin myös sivustojen sensurointiin perusteettomilla tai kiistanalaisilla vaatimuksilla. Näitä sensurointi juttuja on jo joissain maissa ja kas kummaa kun sitä että mitä sensuroidaan ja millon sensuroidaan ei valvo kukaan puolueeton taho. Meinaan vaan et kyllä on kaikki 911, michael moore ja muut tollaset sivustot nopeesti sensuroitu.
 
Parempi vain hyväksyä, että piratismi tulee jatkumaan. Muutenkin en näe mitään väärää siinä, että kopio kovolle kamaa ja laittaa jakoon nettiin. Käytännössä missään vaiheessa ei varasteta keltään niukkaa resurssia kuin esim vaikka jos minulta viedään lompsa, en voi käyttää rahojani. Kuitenkin levyfirmalta ei varasteta niitä cd/dvd:tä missään vaiheessa.
 
Aika pelottavalta vaikuttaa tosiaan jos tollanen joskus toteutuisi. Täytyy toivoa että ei. Eikä pelkästään piratismin takia, kyllä tossa on jo sellasia yksityisyyteen liittyviä asioita mitkä pistää kiehumaan.
 
Joo siis kyl tää perusoikeusnäkökulma pitää tässä olla iha keskeisenä kans mukana. Et siis niinq joku rupee meizin luottamuksellisen viestin suojaa penkoon ku 50 meganen kaixta puskee täysillä matskua kovalle.

Jos jotain vois noi levy-yhtiön jätkät tehä ni levyt hinnotella 20% nykysestä, et meikä ei rupee maksaan mistään riistofirmojen levyistä noin paljoo, tää kuluttaminen on sellanen taiteenlaji. Meikä siidaa nimittäin aina kaikki torrentit kans myös, et tässä sananvapaus pitäs pitää kans niinkun täysin rajottamattomana.
 
Jos nyt lahdetaan siita, etta oikeusvaltion perustana on syyton ennen tuomiota. Myos hapeapaalusta on paasty eroon aikoja sitten ja samaan periaatteeseen perustuvat tuomiot, ts. pelotesakot ovat taysin jarjettomia. En siis mitenkaan puolustele piraatteja, mutta naita arvoja kylla.

Lisaksi tietoliikenneala on maailmassa paljon suurempi kuin mita musa ja leffa business. Tasta syysta on myos taysin jarjetonta tehda rajoituksia, jotka asettavat operaattorit millaan tavalla vastuuseen heidan lapi kulkemasta datasta. Tuo jos mika pysayttaa tietoliikennealan kasvun mika aiheuttaa paljon enemman hallaa kuin netin waretus, koska tama heijastuu epasuorasti kaikkeen netissa tapahtuvaan. Operaattoreilla tulisikin olla putken sisallosta sama vastuu kuin maantien omistajalla on maantiella ajavasta autosta.

Jos ala ei pysty sopeutumaan uuteen toimintaymparistoon, niin kuolkoot pois. Yhdysvalloissa ovat sentaan heranneet talle, koska esim. omassa yliopistossani on waretus vahentynyt huomattavasti kun opiskelijat ovat siirtyneet kayttamaan esim. hulua, pandoraa seka last.fm:aa. Ainoastaan kirjojen waretusta tunnutaan harrastavan ja usein mita proffien kanssa olen jutellut, niin heita ei haittaa tippaakaan vaikka heidan kirjoja imutellaan netista, koska yleensa opiskelija ostaa kirjan mikali pitaa sita tarkeana. Eras proffa jopa antoi linkin kirjaansa rapidsharessa... Tuntuu vain silta, etta on paljon helpompaa lobbata poliitikkoja ja taistella tuulimyllyja vastaan kuin sopeuttaa oma liiketoiminta uuteen toimintaymparistoon.
 
Korporaatioiden rahanahneuden takia ollaan käyttämässä yhteiskunnan varoja kansalaisten vapauden murentamiseen.

Että sillälailla, tasan sitä tuo tarkoittaa.
 
Tämä on varmaankin sitä säätelyä jota vasemmisto kaipaa. Totuus on että aina kun säätelyä tehdään niin eturyhmät lobbaavat itselleen edut. Poliitikot eivät tiedä mitään internetistä tai tekijänoikeuksista ja kun niistä heille kertovat vain lobbarit niin tulos on tämä. Miten yhdistelmä jossa kerätään yksityistä veroa tallennusmedioista, valvotaan poliisin oikeuksilla netinkäyttöä ja peritään perusteettomia vahingonkorvauksia voi olla reilu?

Sitten kun vielä muistetaan että tekijänoikeudet on voimassa vain länsimaissa. Ex-itäblokin maissa waretetaan yli 95% kaikesta puhumattakaan Kiinasta ja kehitysmaista.

Tulevaisuudessa levy-yhtiöt ja media-ala voisivat keskittyä vain edunvalvontaan julkaisutoiminnan sijaan. Rangaistuskorvausten määrää voitaisiin aina säädellä pörssikurssien mukaan. Jos levyt eivät ole myyneet tarpeeksi niin korvataan tämä bustaamalla enemmän piraatteja.

Miettikääpä mikä käänteinen elämäntuhoamislotto nuo pelotevaikutukseen perustuvat vahingonkorvaukset ovat. Kaikki kaverit warettaa ja se jonka kohdalle arpa osuu elää velkavankeudessa loppuelämänsä. Työmoraali on varmasti kunnossa kun on vaikka
200 000 perusteettomia korvauksia maksettavana. Periaatteessahan levy-yhtiöt muuttavat koko bisneksensä. Kun ennen artistit halusivat tehdä musiikkia ja halusivat että ihmiset kuulevat sitä, niin nykyään he haluavat että sitä ei enää kuunneltaisi. :)
 
Voitko perustella, miksi mielestäsi piratismi on poistumassa? Onko joku syy olettaa, että esim. leffojen imurointi olisi loppumassa?

Tuota viimeistä en täysin ymmärrä. Tarkoitatko että verkko on tarkoitettu avoimeksi vai siellä liikkuva laiton sisältö? Vaikka itse varastan siinä missä muutkin, ymmärrän kyllä varsin hyvin miksi tuottavat tahot haluavat pelin loppuvan.

Internet on perusluonteeltaan lähtökohtaisesti avoin verkko, jossa periaatteessa jokainen verkkoon liittynyt henkilö voi olla yhteydessä ja siirtää tai vastaan ottaa dataa keneltä tahansa toiselta verkkoon liittyneeltä. Tekijänoikeusteollisuus on käsitykseni mukaan käytännössä ainoa merkittävä vaikuttaja yhteiskunnassa, joka pyrkii tietoisesti muuttamaan internetin rakennetta kankeammaksi ja kontrolloidummaksi. Tässä kohden voidaankin miettiä, 1) onko perusteltua rajoittaa teknologian käyttöä yhtä intressiä ajavan ryhmän etujen suojaamiseksi ja 2) onko tällä erityisintressillä jokin yhteiskunnallisesti erityisen tärkeä asema, jonka vuoksi muun toiminnan rajoittaminen olisi tarpeen. Mielestäni molempiin kysymyksiin vastaus on kieltävä. Käsitykseni mukaan suurempi osa koko internetin käyttöä koskee muuta kuin tekijänoikeuksia loukkaavaa tietoliikennettä. Valitettavasti tässä tulee sellainen olo, kuin oltaisiin ampumassa kärpäsiä haulikolla.

En näe tekijänoikeutta niin pyhänä arvona, että muun yhteiskunnallisen toiminnan hankaloittaminen olisi perusteltua tekijänoikeuden nimissä.

Piratismi itsessään niin ikään on tässä keskustelussa hankala käsite. Alkujaan 1900-luvun loppupuolella piratismilla tarkoitettiin tuoteväärennösten valmistamista ja niiden myyntiin perustuvaa liiketoimintaa. 2000-luvun alusssa piratismilla on viitattu tekijänoikeuden alaisen sisällön kopioimiseen ja jakamiseen internetissä ilman ansaitsemistarkoitusta. Ainoa yhteinen piirre näillä kahdella on luvaton kopioiminen. Näiden kahden eri toiminnan perusluonteet ovat muutoin melko kaukana toisistaan.

Tällä hetkellä kopioimiseen perustuva teknologia on pikkuhiljaa häviämässä ja tiedon käsittelyssä siirrytään puhtaasti verkkoon (ns. cloud-computing). Tämä muutos johtaa siihen, että tiedon kopioiminen ei enää tule olemaan keskeisessä roolissa. Toki tähän muutokseen menee aikaa ja piratismi, jolla viitataan laittomaan lataamiseen (eli kopioimiseen) on vielä jonkin aikaa relevantti ongelma. Tämä ongelma kuitenkin poistuu ja tilalle tulevat uudet ongelmat.

Puhtaasti verkkoon siirtyvässä teknologiassa tekijänoikeusteollisuuden liiketoiminnan peruskulut muuttavat luonnettaan: Kiinteät kulut laskevat ja muuttuvat kulut nousevat. Yksittäiseen tiedoston tai muussa muodossa ilmenevän teoskappaleen kopioon perustuva hinnoittelu on tässä mallissa hankalaa - tulevaisuuden edetessä mahdollisesti jopa mahdotonta. Nykyinen levyteollisuus on vielä toistaiseksi aika vahvalla törmäyskurssilla, sillä teollisuuden peruslogiikka pohjautuu edelleen yksittäiseen teoskappaleeseen kohdistuviin kustannuksiin ja tuottoihin.

En siis sanonut että piratismi on välttämättä poistumassa. Sanoin vain, että se piratismi, mikä on koettu niin kovin megalomaaniseksi ongelmaksi 2000-luvun alkupuolella, poistuu pikkuhiljaa itsestään. Tilalle tulevat varmaan uudet, vielä merkittävämmät ongelmat. Mutta nykymuodossaan tekijänoikeuden haltijoiden käymä sota alkaa olla paitsi tehotonta, myös enemmän ja enemmän eilistä päivää.
 
Back
Ylös Bottom