Vitamiinien määrät ja niiden hyödyllisyys

Liittynyt
6.2.2004
Viestejä
820
Ikä
52
Eräs ystäväni kävi suomalaisella "klinikalla" missä ensin analysoitiin ruokapäiväkirjan merkinnät ja sitten otettiin verinäytteet joiden perusteella sitten määrättiin oma henkilökohtainen lisäravinne (lue vitamiini) kuuri täydentämään ruokavaliota.

Kuulostaa hyvältä. Ruokapäiväkirjan merkintöihin ei ollut klinikan asiantuntijoilla muuta sanomista kuin että "lähes täydellinen".

Voisi kuvitella että lisävitamiinien tarve olisi silloin olematon? Kaikkiallahan toistetaan tätä "syömällä monipuolisesti saat kaiken tarvitsemasi"! -mantraa.

Väärin.

Verikokeiden perusteella löytyi kaiken maailman puutoksia. Samaan hengenvetoon klinikan (varsin pätevän koulutuksen saanut) asiantuntija tyrmäsi kaikki apteekissa myytävät multivitat ja tabsit täydellisenä huijauksena. Vitamiinimäärät ovat kuulemma niin pienet ettei niistä ole yhtään mitään hyötyä.
Olettaisin että tässä tarkoitetaan ettei muuta hyötyä kuin että saa absoluuttisen minimin ja välttyy keripukilta. Aika montaa eri vitamiiinia piti sitten ostaa ja ottaa suurina vahvuuksina.

Itse olin varsin yllättynyt tuloksista. En mene nyt tarkempiin yksityskohtiin kun tämä "menyy" oli henkilökohtainen ja voi siten vaihdella varmaan paljonkin henkilöltä toiselle. Ystäväni on kuitenkin hiukan yli 30-kymppinen, terve, aktiivisesti urheileva ja muutenkin normaali.

Nyt mietityttää onko tässä oikeasti perää ja olenko minäkin viimeiset 12 vuotta syönyt aivan turhaan näitä ns. multivitamiineja siinä uskossa että ne riittävät. Tosin kalaöljyä ja c-vitamiinia olen kyllä minäkin nauttinut runsaasti yli suositusten - kiitos pakkiksen.

Mitään varsinaista kysymystä ei minulla aiheesta ole, mutta kuulisin mielelläni pakkislaisten mielipiteitä tarpeellisten vitamiinien määrästä ja hyödyllisyydestä.

Edit: nin ja sellainen lisäys vielä että kyllä kaverini sai muitakin ohjeita ruokavalioonsa. Esim. rypsiöljy suositeltiin jättämään pois ja korvaamaan oliiviöljyllä jne jne.
 
Viimeksi muokattu:
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Sattuiko ko. firma myymään itse niitä kipeästi kaivattuja lisävitamiineja?

Ei sentään. Tämä oli itsellänikin ensimmäinen ajatus. Mutta käsittääkseni tietysti Suomalaisia valmistajia (merkkituotteita) suosittelivat (ostaa sai mistä haluaa) joten voihan siellä taustalla jotain soppareita olla...?
 
Minkähänlaisista määristä noissa puutteissa oli kyse? Toikin saattaa olla aika yksilöllistä miten kelläkin imeytyy noi vitamiinit verenkiertoon.. Hämärän peittoon jäi kyllä, että onko nämä multitabsit/-vitat sitten oikeesti lähes hyödyttömiä? Ois kiva saada jotenkin lisää infoa asiasta.

Tuosta rypsiöljy / oliiviöljy väännöstä on aika paljo eri mielipiteitä. Vissiinkin molempi parempi.
 
Voisi kuvitella että lisävitamiinien tarve olisi silloin olematon? Kaikkiallahan toistetaan tätä "syömällä monipuolisesti saat kaiken tarvitsemasi"! -mantraa.

Väärin.


Aivan. Nykyisen ravinnon myötä myös puutostilat ovat yleistyneet ihmisillä ainakin oman käsityksen mukaan. Nykyisin ravintoarvot ovat perseellään saatavassa ravinnossa.
 
Aivan. Nykyisen ravinnon myötä myös puutostilat ovat yleistyneet ihmisillä ainakin oman käsityksen mukaan. Nykyisin ravintoarvot ovat perseellään saatavassa ravinnossa.

Tuo nyt on taas täyttä huuhaata. Nykyinen laadukas ja helposti saatavilla oleva ruoka (josta iso kiitos muuten menee - hui kauhistus - lisäaineille, joilla ruuan säilyvyyttä ja kuljetuskestävyyttä voidaan parantaa, ja - hui hui sentään - ruokalajikkeiden jalostukselle) on lähes kokonaan poistanut vakavat vitamiinien puutostilat.

"Vanhoina hyvinä aikoina" ihmisiä kuoli vitamiinien puutteista syntyviin sairauksiin sekä monet saivat pahoja epämuodostumia ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Tällaisia sairauksia jotka nykyään ovat melko lailla kadonneet länsimaista jotka näitä "ravintoarvoiltaan persiillään olevia" ruokia syövät on mm: keripukki ja riisitauti. Näitä sairauksia esiintyy vielä jossain määrin kehitysmaissa missä käytetään huonompilaatuista ruokaa ja eletään yhä lähellä maataloutta, ja ilmeisesti sitä "puhdasta ruokaa".

Yleisestikkin ottaen koko ajatus siitä, että vitamiineista olisi mitään muuta iloia kuin vitamiinipuutostilojen estäminen on hyvin uusi. Se keksittiin Yhdysvalloissa 1900-luvulla, sitä ennen ajateltiin, että vitamiinit ovat elimistölle tärkeitä aineita joita ilman syntyy sairauksia. Mutta ajatus siitä, että syömällä vitamiineja enemmän mitä on tarpeen puutostilojen estämiseksi voisi parantaa tai ehkäistä sairauksia oli uusi.

Koska asia on näin uusi, kovin perusteellista totuutta ja vastausta aiheeseen ei vielä ole. Esimerkiksi joidenkin tutkimusten mukaan antioksidanttinen E-vitamiini saattaisi torjua sairauksia ja pidentää elinikää, kun taas toisissa pidempiaikaisissa seurantatutkimuksissa sen on huomattu olevan yhteydessä lyhentyneeseen elinikään.

Huuhaata tosin on sitäkin enemmän. Ehkä yleisin humpuukiuskomus aiheeseen liittyen on, että C-vitamiinin syöminen auttaisi välttämään flunssaa. C-vitamiinin vaikutukset flunssan välttämiseen ovat vähäiset tai olemattomat, mutta C-vitamiinilla flunssasta pääsee kyllä nopeammin eroon. (Oikein suomalainen meta-tutkimus aiheesta: http://www.ltdk.helsinki.fi/users/hemila/H/HH_1992.pdf)
 
Tuo nyt on taas täyttä huuhaata.


Jaajaa.. Otetaan esimerkiksi vaikkapa hedelmät. Nykyisin arvaukselta vain about 70% keskiverto suomalaisista syö enemmän kuin yhden hedelmän päivässä. Esimerkiksi marjojen ravintoainehävikki alkaa niiden poimimisesta. Luultavasti myös hedelmillä käy näin(?). Nykyisin nämä tuotteet käyvät läpi pitkän käsittelyketjun, kun ne viedään kaupan hyllylle ja sieltä kotiin, jonka aikana vitamiinitkin katoavat. Esimerkiksi jo pakastaessa marjat, niiden C-vitamiinin häviäminen on 25% luokkaa. Kun tämä kaikki kootaan yhteen, niin eihän alkuperäisistä arvoista ole, kuin ~30% jäljellä.
Usein puhutaan, että nykyisin neljä omenaa vastaa ravintoarvoltaan ennen teollistumisen alkamista nautittua yhtä omenaa(?). Vai..?
 
Randy, havaitsiko kaverisi mitään positiivisia vaikutuksia tuosta vitamiinikuurista, ja jos havaitsi niin millaisia?

Kaveri on vasta toisella viikolla "vitamiinikuuriaan". Seuraavat verikokeet otetaan vasta 6kk päästä. Kyselin tänään fiiliksiä ja kuulemma yleinen vireystaso on noussut huimasti. Myönsi kyllä lumevaikutuksen mahdollisuuden. Samaan hengenvetoon sanoi minulle että mietis nyt kumpaa uskot: koko elämänsä ravintotieteitä tutkinutta lääkäriä ja sen kollekoita vai pakkiksen puntteja nostelevaa putkimies,osa-aika nettitohtoria :) pani hymyilyttämään, vaikka en ihan samaa mieltä olekkaan.

En viitsi vielä itse tapojani hirveästi muuttaa. Katsotaan kuinka äijän käy. Tekis pirusti mieli laittaa klinikan linkki tähän, mutta en usko että on sallittua ja toiseksi kyse ei nyt ole niinkään siitä paikasta vaan ajatuksesta mitä ne myy. Toisaalta kaikki siellä työskentelevät lääkärit omaavat huomattavan koulutuksen ja kokemuksen alasta enkä ainakaan nopealla haulla löytänyt mitään negatiivista henkilöistä. Fiksuimmat pakkislaiset varmaan löytää paikan itsekin jos nyt kiinnostaa sen verran.

Tohon c-vitamiinijuttuun liittyen niin itse olen jo useamman vuoden ottanut treenin jälkeen tollasen 1000mg c-vitamiinia kun luin jostain että auttaa palautumiseen ja vähentää lihaskipuja. Ainakin mulla tuntuu toimivan enkä ole tavasta luopumassa. Flunssan torjuntaan en usko c-vitamiinin sen ihmeemmin kuin valkosipulinkaan auttavan ;) Voi tietty olla että on tullut kusettua nekin rahat pöntöstä alas...
 
Jaajaa.. Otetaan esimerkiksi vaikkapa hedelmät. Nykyisin arvaukselta vain about 70% keskiverto suomalaisista syö enemmän kuin yhden hedelmän päivässä. Esimerkiksi marjojen ravintoainehävikki alkaa niiden poimimisesta. Luultavasti myös hedelmillä käy näin(?). Nykyisin nämä tuotteet käyvät läpi pitkän käsittelyketjun, kun ne viedään kaupan hyllylle ja sieltä kotiin, jonka aikana vitamiinitkin katoavat. Esimerkiksi jo pakastaessa marjat, niiden C-vitamiinin häviäminen on 25% luokkaa. Kun tämä kaikki kootaan yhteen, niin eihän alkuperäisistä arvoista ole, kuin ~30% jäljellä.
Usein puhutaan, että nykyisin neljä omenaa vastaa ravintoarvoltaan ennen teollistumisen alkamista nautittua yhtä omenaa(?). Vai..?

Ihan asiaa kirjoittelet. Ja jos mietitään vielä kuinka moni todella esmes syö sen puoli kiloa hedelmiä/vihanneksia päivässä? Ainakin kun aiheesta kerran kaveripiirissä tuopin ääressä puhuttiin niin monilla tuntui jäävän ne vihannekset siihen duunin ruokalan salaattipöytään josta saa itse asiassa ottaa helkutinmoisen annoksen ennekuin 1/2 kg tulee täyteen. Jollei nyt sitten ota pelkkiä tomaatteja tms painavaa kamaa mikä nyt tuskin on se pointti.
 
Jaajaa.. Otetaan esimerkiksi vaikkapa hedelmät. Nykyisin arvaukselta vain about 70% keskiverto suomalaisista syö enemmän kuin yhden hedelmän päivässä. Esimerkiksi marjojen ravintoainehävikki alkaa niiden poimimisesta. Luultavasti myös hedelmillä käy näin(?). Nykyisin nämä tuotteet käyvät läpi pitkän käsittelyketjun, kun ne viedään kaupan hyllylle ja sieltä kotiin, jonka aikana vitamiinitkin katoavat. Esimerkiksi jo pakastaessa marjat, niiden C-vitamiinin häviäminen on 25% luokkaa. Kun tämä kaikki kootaan yhteen, niin eihän alkuperäisistä arvoista ole, kuin ~30% jäljellä.
Usein puhutaan, että nykyisin neljä omenaa vastaa ravintoarvoltaan ennen teollistumisen alkamista nautittua yhtä omenaa(?). Vai..?

No esimerkiksi:

"This study, using vitamin C (ascorbic acid) as ‘marker’, allowed a direct comparison of the nutritional quality of fresh vegetables at various stages of distribution and storage, with the same vegetable commercially quick-frozen and stored deep frozen for up to 12 months. The nutrient status of frozen peas and broccoli was similar to that of the typical market-purchased vegetable and was superior to peas that have been stored in-home for several days. Fresh peas and broccoli retained their quality for up to 14 days when stored under chill conditions. The nutrient status of frozen whole green beans and frozen carrots, with no loss on freezing, was similar to the fresh vegetable at harvest. Frozen spinach also compared reasonably well with the harvested fresh vegetable and was clearly superior to all market produce."

-Lähde

Marjojen ja kasvisten pakastaminen vähentää jossain määrin (luokkaa 25%) niiden vitamiinipitoisuuksia. Sitä en tiedä mistä revit tuon, että pakastetussa ruuassa olisi vain ~30% jäljellä alkuperäisistä ravintoaineista.

Mutta katsot asiaa kovin nurinkurisesti. Totta, pakastetuissa marjoissa ja kasviksissa on vähemmän vitamiineja. Mutta toisaalta, tuoreita marjoja ja kasviksia on tarjolla vain hyvin rajallisen ajan vuodessa. Joten pakastaminen on päinvastoin lisännyt ihmisten vitamiinisaantia koska marjoja ja kasviksia on saatavilla ympäri vuoden, vaikkakin niitä joutuu syömään sen 20-30% enemmän saadakseen sen saman terveysvaikutuksen. Eli jos meinasit syödä 10 pakastemustikkaa, joudutkin syömään 12 tai ehkä jopa 13!

Aika kaukana siitä, että nykyiset ruuat ja raaka-aineet aiheuttaisivat puutossairauksia...
 
Ihan asiaa kirjoittelet. Ja jos mietitään vielä kuinka moni todella esmes syö sen puoli kiloa hedelmiä/vihanneksia päivässä? Ainakin kun aiheesta kerran kaveripiirissä tuopin ääressä puhuttiin niin monilla tuntui jäävän ne vihannekset siihen duunin ruokalan salaattipöytään josta saa itse asiassa ottaa helkutinmoisen annoksen ennekuin 1/2 kg tulee täyteen. Jollei nyt sitten ota pelkkiä tomaatteja tms painavaa kamaa mikä nyt tuskin on se pointti.

Jos nyt yrität vihjata, että terveellisen kasviksia ja marjoja sisältävän ruokavalion voisi korvata ottamalla vitamiininsa pillerimuodossa niin olet kyllä varsin hakoteillä.

Esimerkkinä nyt vaikkapa:
"Epidemiologic evidence of a protective effect of vitamin C for non- hormone-dependent cancers is strong. Of the 46 such studies in which a dietary vitamin C index was calculated, 33 found statistically significant protection, with high intake conferring approximately a twofold protective effect compared with low intake. Of 29 additional studies that assessed fruit intake, 21 found significant protection. For cancers of the esophagus, larynx, oral cavity, and pancreas, evidence for a protective effect of vitamin C or some component in fruit is strong and consistent. For cancers of the stomach, rectum, breast, and cervix there is also strong evidence. Several recent lung cancer studies found significant protective effects of vitamin C or of foods that are better sources of vitamin C than of beta-carotene. It is likely that ascorbic acid, carotenoids, and other factors in fruits and vegetables act jointly. Increased consumption of fruits and vegetables in general should be encouraged. "
Lähde

Toisin sanoen, joskus pillereitä popsimallakin saa aikaan suotuisia vaikutuksia mutta parhaan vaikutuksen saa syömällä niitä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia jotka sisältävät paljon muitakin terveellisiä ainesosia kuin vain niitä tunnettuja vitamiineja.
 
Jos nyt yrität vihjata, että terveellisen kasviksia ja marjoja sisältävän ruokavalion voisi korvata ottamalla vitamiininsa pillerimuodossa niin olet kyllä varsin hakoteillä.

Esimerkkinä nyt vaikkapa:
"Epidemiologic evidence of a protective effect of vitamin C for non- hormone-dependent cancers is strong. Of the 46 such studies in which a dietary vitamin C index was calculated, 33 found statistically significant protection, with high intake conferring approximately a twofold protective effect compared with low intake. Of 29 additional studies that assessed fruit intake, 21 found significant protection. For cancers of the esophagus, larynx, oral cavity, and pancreas, evidence for a protective effect of vitamin C or some component in fruit is strong and consistent. For cancers of the stomach, rectum, breast, and cervix there is also strong evidence. Several recent lung cancer studies found significant protective effects of vitamin C or of foods that are better sources of vitamin C than of beta-carotene. It is likely that ascorbic acid, carotenoids, and other factors in fruits and vegetables act jointly. Increased consumption of fruits and vegetables in general should be encouraged. "
Lähde

Toisin sanoen, joskus pillereitä popsimallakin saa aikaan suotuisia vaikutuksia mutta parhaan vaikutuksen saa syömällä niitä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia jotka sisältävät paljon muitakin terveellisiä ainesosia kuin vain niitä tunnettuja vitamiineja.


Tuohon aikaisempaan viestiin viitaten, luin edellisen viestisi hieman väärin. En usko kuitenkaan, että kukaan uskoo pillereiden korvaavan täysin (tavallaan mitenkään) luonnollisesti syntyneitä vitamiineja. Vitamiinivalmisteet (pillerit), jotka on valmistettu synteettisesti ovat poikkeavia oikeista "luonnollisista" vitamiineista. (eristäviä) Huomaa kuitenkin, että näiden luonnollisten vitamiinien avulla voidaan myös valmistaa vitamiinvalmisteita (pillereitä), joiden vitamiinikoostumus onkin luonnollinen ja melko täydellinen. Tällaisiahan on myös markkinoilla, mutta hinta on kovempi. Näitä vitamiinivalmisteita elimistö ei käsittelekään vierasaineina, vaan ne vaikuttavat elimistöllä halutulla tavalla. (lue samoin, kuin ruuasta saatavat)
 
Jos nyt yrität vihjata, että terveellisen kasviksia ja marjoja sisältävän ruokavalion voisi korvata ottamalla vitamiininsa pillerimuodossa niin olet kyllä varsin hakoteillä.

Esimerkkinä nyt vaikkapa:
"plaa plaa"

Toisin sanoen, joskus pillereitä popsimallakin saa aikaan suotuisia vaikutuksia mutta parhaan vaikutuksen saa syömällä niitä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia jotka sisältävät paljon muitakin terveellisiä ainesosia kuin vain niitä tunnettuja vitamiineja.

En tiedä mistä ihmeestä päättelet että yritän vihjata pillerien paremmuudesta vihanneksiin ja hedelmiin nähden?? Sanoin vain että harva syö 1/2 kiloa. Itse vedän päivässä multivitamiinin (jonka vaikutusta tässä mietin ylipäätänsä) ja pyrin syömään kasviksia, hedelmiä ja marjoja aina kun tilaisuus tulee eteen. Paljonko? En ole koskaan laskenut. Varmaan enemmänkin voisi syödä.
 
Virallinen linja varmasti ihan hyvä eli pidetään väestöltä puutossairaudet poissa, eikä turhaan hifistellä.

Asian voisi miettiä kyllä vähän pidemmällekin:
riittävä saanti vs määrä, jonka elimistö pystyy hyödyntämään

Sitten kun suositukset on yleensä samat, oli kyseessä sitten 50kg sohvaperuna nainen tai 100kg kovaa harjoitteleva mies.
 
Sitten kun suositukset on yleensä samat, oli kyseessä sitten 50kg sohvaperuna nainen tai 100kg kovaa harjoitteleva mies.

Painon tai aktiivisuuden mukaan suosituksia ei ole eroteltu, mutta kyllä Kansanterveyslaitoksen erilliset suositukset on eri ikäisille sekä vielä erikseen miehille ja naisille.
 
Marjojen ja kasvisten pakastaminen vähentää jossain määrin (luokkaa 25%) niiden vitamiinipitoisuuksia. Sitä en tiedä mistä revit tuon, että pakastetussa ruuassa olisi vain ~30% jäljellä alkuperäisistä ravintoaineista.

Mutta katsot asiaa kovin nurinkurisesti. Totta, pakastetuissa marjoissa ja kasviksissa on vähemmän vitamiineja. Mutta toisaalta, tuoreita marjoja ja kasviksia on tarjolla vain hyvin rajallisen ajan vuodessa. Joten pakastaminen on päinvastoin lisännyt ihmisten vitamiinisaantia koska marjoja ja kasviksia on saatavilla ympäri vuoden, vaikkakin niitä joutuu syömään sen 20-30% enemmän saadakseen sen saman terveysvaikutuksen. Eli jos meinasit syödä 10 pakastemustikkaa, joudutkin syömään 12 tai ehkä jopa 13!

Aika kaukana siitä, että nykyiset ruuat ja raaka-aineet aiheuttaisivat puutossairauksia...

Ottamatta kantaa siihen, pitääkö tuo lihavoitu väite paikkansa, tuo sinun hieno laskelmasi menee kyllä päin honkia.

Olkoot yhdessä tuoreessa mustikassa jotain vitamiinia X yksikköä. Nyt jos pakastemustikoissa on vain 30% alkuperäisistä vitamiineista, ei se tosiaankaan tarkoita sitä että pakastemustikoita pitää syödä 13 kappaletta jotta vitamiinia tulisi saman verran kuin sitä on kymmenessä tuoreessa mustikassa: Yhdessä pakastemustikassa on vain 30% verran vitamiineja kuin tuoreissa, eli 0.3*X yksikköä vitamiineja, joten jos haluat saada pakastemustikoista vitamiineja sen 10X verran minkä verran saat kymmenestä tuoreesta mustikasta, sinun pitää syödä 33 pakastemustikkaa, ei suinkaan kolmeatoista. ;)


Mutta joo, takaisin aiheeseen. Itse olin tuossa "vitamiinikuurilla" kuukauden päivät, söin todella paljon kasviksia ja hedelmiä, ja olo oli kyllä tosi paljon pirteämpi kuin perinteisellä yksi porkkana päivässä ja multivita -dietillä. Toisaalta uskon että piristyminen johtui enemmän siitä, että jätin viljatuotteet samalla pois. Nyt kun tulee vedettyä pastaa, on taas olo hieman nuutunut. Samalla kyllä kasvisten määrä ruokavaliossa romahti, kun maha on täynnä jo ilmankin.:rolleyes:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom