Vesi ja muu juominen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ArttuK
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
28.9.2007
Viestejä
25
Kaikki jotka ovat vähääkään perustaneet ruokavalion tärkeyteen treenin osana, varmasti tietävät kuinka tärkeää on kunnollinen nesteiden nauttiminen.:kippis1: Varsinkin vettä tulisi juoda paljon joka päivä. Olis siis kiva tietää paljonko täällä yleensä päivässä juodaan vettä ja muita nesteitä. Myös treenin aikainen juotu vesi määrä olisi kiva kuulla.

Itse juon päivässä 1L-1,5L mehua+0,5L-1L maitoa+vettä noin litran. Treenin yhteydessä juon yleensä 1,5-2 litraa vettä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta sanalla "vesi" löytyy:

http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=16922&highlight=vesi
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=48175&highlight=vesi
http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=28542&highlight=vesi


Joskus on tullut juotua paljon, mutta en tiedä onko näin suuret määrät kovinkaan järkeviä,missään määrin:
-5 litraa maitoa päivässä (Ruokien kanssa aina litra + vesilaseja aina vähän väliä ihan muuten vaan)
-9 litraa vettä päivässä (Ruokien kanssa 6l ja treeneissä 3l)
-Muita litkuja ei tulekaan juotua
 
Just oli radiossa juttua porukasta jotka kittaa vodaa 7-10 litraa päivässä. Haastateltava oleva lääkäri kertoi, että vastaanotoilla näkee paljon porukkaa jotka ovat veden kanssa läträämällä ohentanut kehon nesteitä niin paljon, että ne alkavat tulemaan kudoksista pihalle. Mm. pään sisällä aivoissa tällaiselle turpoamiselle ei ole tilaa -> aiheuttaa huimausta / tajuttomuutta. Lääkärin yleisvinkki oli, että pitää juoda kun janottaa.
 
No tossa voi olla selitys kun muutamana vapaa-iltana on alkanut huimata, liika litkinyt vettä tai sitten liikaa istunut siinä päätteen ääressä pakkotoisto.comissa. :D
 
joskus 17-18v tuli juotua tarkoituksellisesti jopa melkee kymmentä litraa päivässä jostain syystä, kun oli vielä "kreatiinikuurit" menossa:D. Eikai siitä mitää hyötyä ollu, pääkin näytti lähinnä jalkapallolta.. melko vetistä hommaa :rock:
 
Just oli radiossa juttua porukasta jotka kittaa vodaa 7-10 litraa päivässä. Haastateltava oleva lääkäri kertoi, että vastaanotoilla näkee paljon porukkaa jotka ovat veden kanssa läträämällä ohentanut kehon nesteitä niin paljon, että ne alkavat tulemaan kudoksista pihalle. Mm. pään sisällä aivoissa tällaiselle turpoamiselle ei ole tilaa -> aiheuttaa huimausta / tajuttomuutta. Lääkärin yleisvinkki oli, että pitää juoda kun janottaa.
Vähän eri juttu urheilijoilla.

Nestetasapaino

Nestetasapainon ylläpitäminen

Päivän nesteensaanti voidaan jakaa kolmeen pääosaan: nesteytykseen ennen liikuntasuoritusta, liikunnan aikaiseen nesteytykseen ja nesteytykseen liikunnan jälkeisessä palautumisessa. Koska nestetasapainon korjaaminen liikunnan jälkeen on hidasta, ylläpidetään nestetasapainoa urheilusuoritukseen valmistelevan nesteytyksen ja palautumisessa juomisen avulla. Tätä kutsutaan päivittäiseksi perusnesteytykseksi.

Päivittäinen perusnesteytys


Päivittäisen perusnesteytyksen tarve vaihtelee, sillä urheilijat menettävät vaihtelevia määriä nestettä päivän aikana. Päivittäiseen nesteentarpeeseen vaikuttavat mm. liikunnan rasitus ja kesto, perimä (hikoilutaipumus), kehon paino (isommat urheilijat hikoilevat enemmän) sekä olosuhteet (kuumassa ja kosteassa ilmassa hikoillaan eniten). Päivittäisen perusnesteytyksen tarpeeseen vaikuttaa myös harjoituksen aikana juotu nestemäärä. Jos harjoituksissa juodaan aktiivisesti, muodostuu nestehukasta pienempi ja perusnesteytyksen tarve vähenee.

Aktiivinen juominen


Nesteentarve on yksilöllistä, joten tarkkoja juomisohjeita. Kaikkien urheilijoiden tulisi juoda aktiivisesti pitkin päivää. Aktiivinen juominen tarkoittaa, että juo, vaikka ei tuntisi itseään janoiseksi. Tavallinen vesijohtovesi on paras valinta janojuomaksi harjoittelun lomassa. Päivän aikana saadaan lisäksi runsaasti nestettä mm. maidosta, mehusta ja muista energiapitoisista juomista.

Riittävästi nestettä


Riittävä määrä nestettä saadaan todennäköisesti silloin, kun päivän aikana juodaan noin 2 litraa + 1-1,5 litraa harjoittelutuntia kohti. Erityisen lämpimissä olosuhteissa tavoiteltava juomamäärä voi olla noin 3 litraa + 1,5-2 litraa /harjoittelutunti.

Liika juominen ei ole hyväksi


Juomista ei pidä liioitella. Jos ruokavalio sisältää erityisen niukasti suolaa, yletön suolattomien nesteiden juominen voi johtaa veren suolapitoisuuden laimenemiseen. Äärimmäisen runsas veden juominen lyhyessä ajassa voi johtaa jopa hengenvaaralliseen hyponatremiaan.
Aamupaino kertoo nestetasapainosta


Pitkällä aikavälillä aamupaino on käyttökelpoinen nestetasapainomittari. Aamulla punnitun painon tulisi pysyä lähes samana päivästä toiseen. Jos paino on normaalia pienempi, voidaan sen epäillä johtuvan suurimmaksi osaksi nestevajauksesta.

Virtsan väri ja määrä kertovat nestetasapainosta


Hyvässä nestetasapainossa olevan henkilön aamuvirtsan väri on vaaleahko ja virtsan määrä on runsas. Nestevajetta on todennäköisesti, jos aamulla virtsaa erittyy vain vähän ja virtsan väri on tumma. Virtsan tumma väri ja pieni virtsan määrä kielivät nestevajeesta myös päivällä.

Juominen harjoittelussa


Harjoittelun alkaessa elimistön tulee olla nestetasapainossa. Nestetasapaino voidaan saavuttaa tiiviistä harjoittelurytmistä huolimatta soveltamalla aktiivista juomista pitkin päivää. Varmuudeksi voidaan juoda vielä noin ½ litraa ylimääräistä nestettä erityisen kovaa harjoitusta edeltävinä tunteina.


Älä odota janontunnetta!


Harjoituksissa pitää aina juoda. Tavoitteena on, että nestevaje ei ylittäisi 1 % kehon painosta. Tätä suurempi nestevaje heikentää suoritusta kaikissa urheilulajeissa. Harjoittelun aikana tapahtuneen juomisen riittävyyden voi tarkistaa harjoituksen päätteeksi vaa’alla.


Ideaalitilanteessa juodaan noin 15 minuutin välein harjoituksen aikana. Juominen pitää aloittaa jo harjoituksen alussa. Janontunteen odottaminen ei ole järkevää koska se syntyy viiveellä ja sen ilmaantuessa nestevaje on jo melko voimakas. Korkeilla tehoilla ja lähellä äärirajoja ponnisteltaessa ei janontunnetta aina huomaa ja juominen voi tuntua jopa vastenmieliseltä. Janontunne katoaa nopeasti juomisen myötä, ja juominen saatetaan lopettaa ennen kuin nestettä on nautittu riittävästi. Jos juomisen aloittaa vasta, kun nestevaje on jo syntynyt, on nestetasapainon saavuttaminen uudelleen lähes mahdotonta. Nestevajeen vaikutuksesta nesteen imeytyminen heikkenee ja erilaisten vatsaoireiden riski kasvaa, jolloin nestetasapaino heikkenee entisestään.

Pitkäkestoisissa harjoituksissa juomasta tarvitaan myös energiaa


Kevyissä ja/tai lyhytkestoisissa harjoituksissa juomaksi sopii vesi. Pitkäkestoisissa (yli 2 h), kohtuutehoisissa harjoituksissa ja lyhyemmissä (1-1,5 h) kovissa harjoituksissa urheilujuomat ovat yleensä parempi valinta, sillä tällöin on tärkeää nauttia hiilihydraatteja. Hiilihydraattien saannista on hyötyä myös erittäin pitkäkestoisissa, teholtaan kevyissä taito- tai kestävyysharjoituksissa. Hiilihydraattien avulla voidaan ylläpitää tasaista verensokeripitoisuutta ja parantaa suorituskykyä, keskittymiskykyä, rasituksensietokykyä ja motivaatiota. Urheilujuoman väkevyys säädetään siten, että hiilihydraatteja saadaan 30–60 g/h. Vaihtoehtoisesti voidaan juoda laimeampaa urheilujuomaa tai vettä ja käyttää lisäksi energiageeliä tai muuta hiilihydraatinlähdettä.

Hellejuomaan tarvitaan suolaa


Helteessä tapahtuvassa kovassa tai kohtuutehoisessa harjoittelussa urheilujuomat ovat välttämättömiä niiden sisältämän natriumin vuoksi. Suolapitoisen urheilujuoman nauttiminen suorituksen aikana ylläpitää nestetasapainoa tehokkaammin kuin suolattoman nesteen nauttiminen. Natriumia sisältävä neste myös pienentää haitallisen hyponatremian vaaraa. Urheilujuomien suolapitoisuus on yleensä noin 0,5-1 g/l, kun optimaalinen määrä olisi noin 2 g/l. Kuumissa olosuhteissa tapahtuvassa vaativassa harjoittelussa urheilujuomaan voi halutessaan lisätä 1 g/l suolaa. Monet urheilujuomat sisältävät natriumin lisäksi muitakin elektrolyyttejä. Kaliumista saattaa olla pientä hyötyä, mutta magnesiumin tai kalsiumin saanti suorituksen aikana näyttää olevan turhaa.

Nesteentarve vaihtelee


Hikoilu, nesteentarve ja nesteen imeytyminen vaihtelevat yksilökohtaisesti. Suositeltava juoma ja juoman määrä harjoituksen aikana riippuvat yksilöllisen vaihtelun lisäksi harjoittelun rasittavuudesta, kestosta ja ilman lämpötilasta. Nesteenmenetys harjoittelun aikana vaihtelee vajaasta litrasta jopa 2,5 litraan tunnissa. Kaikkea menetettyä nestettä ei yleensä ole mahdollista korvata harjoituksen aikana. Nesteen imeytyminen on rajallista ja liiallinen juominen voi johtaa imeytymisongelmiin. Hyvin runsasta (yli 1,2–1,5 l/h) juomista on varottava myös siksi, että vältyttäisiin hyponatremian riskiltä.

Juomataulukko

Harjoituksen kesto (h)
Lämpö-tila (ºC)
Rasitus

Kevyt
Rasitus

Kohtalainen
Rasitus

Kova*

1-1,5
15–24
Vesi 0-5 dl/h
Vesi 3-5 dl/h
Urheilujuoma 5-8 dl/h

1-1,5
25–30
Vesi 4-6 dl/h
Vesi 6-8 dl/h
Urheilujuoma 5-8 dl/h

2-2,5
15–24
Vesi 3-5 dl/h
Urheilujuoma 5-7 dl/h
Urheilujuoma 6-10 dl

2-2,5
25–30
Urheilujuoma 5-7 dl/h
Urheilujuoma

7-9 dl/h
Urheilujuoma 6-10 dl/h

3-3,5
15–24
Vesi 4-6 dl/h
+ ruoka
Urheilujuoma 6-8 dl/h + ruoka
Urheilujuoma 7-10 dl/h

3-3,5
25–30
Urheilujuoma 6-8 dl/h
Urheilujuoma + ruoka

8-10 dl/h
Urheilujuoma 7-10 dl/h

4-4,5
15–24
Vesi 5-7 dl/h
+ ruoka
Urheilujuoma 7-9 dl/h + ruoka


4-4,5
25–30
Urheilujuoma 7-9 dl/h
+ ruoka
Urheilujuoma 9-12 dl/h + ruoka




>5
15–24
Urheilujuoma 6-8 dl/h
+ ruoka
Urheilujuoma 8-10 dl/h + ruoka


>5
25–30
Urheilujuoma 8-10 dl/h
+ ruoka
Urheilujuoma 10–12 dl/h + ruoka



* Nesteen ja energian tarve on suuri, mutta imeytyminen heikkoa liikunnan tehon ollessa kova. Suositeltava nesteensaanti on tarvetta selvästi pienempi, jotta vältyttäisiin imeytymishäiriöiltä.

Juomataulukon suositukset ovat vain suuntaa-antavia.

http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/nestetasapaino/

Nyrkkisäännöt päivittäiseen nesteytykseen ovat:
juodaan jokaisen aterian yhteydessä vettä ja muita juomia 2-3 lasillista riippuen nesteen tarpeesta
kuumissa olosuhteissa juodaan aterioiden välissä 1-3 lasillista vettä riippuen nesteentarpeesta (juomapullon on kuljettava mukana jatkuvasti)
myös viileämmissä olosuhteissa on hyvä juoda hieman aterioiden välissä
juodaan harjoittelun aikana
heti harjoittelun jälkeen juodaan noin ½ litraa
mikäli harjoittelussa on hikoiltu runsaasti, juodaan lähimmän 60–90 minuutin aikana vielä ½ -1 ½ litraa pieninä annoksina (virtsaneritys kiihtyy ja janontunne katoaa jos juo liikaa kerralla)
juomista ei saa liioitella!

Esimerkki aktiivisesta juomisesta normaaliolosuhteissa:Aamiainen 4 dl vesi, 2 dl mehu
Harjoittelu 1 h 5 dl vesi
Aamupäivän välipala 2 dl vesi, 2 dl muu neste
Lounas 2 dl vesi, 2 dl maito
Iltapäivän välipala 4 dl vesi, 2 dl muu neste
Harjoittelu 2,5 h 2 l urheilujuoma
Palautumisvälipala 5 dl vesi tai muu neste
- 5 dl vesi
Päivällinen 2 dl vesi, 2 dl maito
Illallinen 4 dl vesi



Esimerkki aktiivisesta juomisesta hyvin kuumissa/kosteissa olosuhteissa:Aamiainen 4 dl vesi, 2 dl mehu
Harjoittelu 1 h 6 dl vesi
Aamupäivän välipala 6 dl urheilujuoma
Lounas 2 dl vesi, 2 dl maito
- 4 dl vesi
Iltapäivän välipala 4 dl vesi, 2 dl muu neste
- 3 dl vesi
Harjoittelu 2,5 h 2,3 l urheilujuoma
Palautumisvälipala 6 dl urheilujuoma
- 1 l urheilujuoma / vesi
Päivällinen 2 dl vesi, 2 dl mehu, 2 dl maito
- 5 dl vesi
Illallinen 5 dl vesi


Juomista aterioilla kannattaa vähentää ja aterioiden välissä tapahtuvaa juomista lisätä, mikäli runsas juominen aterialla täyttää mahaa liiaksi ja siten vaikeuttaa syömistä.
Katso myös...
Juominen palautumisessa - nestetasapainon korjaaminen

Nestetasapainon korjaaminen


Hikoilun myötä syntyy nestevajausta vaikka joisikin harjoittelun aikana. Nesteytyksen minimitavoitteena tulisi olla nestevajeen poistaminen ja suorituskyvyn palauttaminen viimeistään seuraavaan harjoitukseen mennessä. Nestetasapaino on kuitenkin hyvä saavuttaa mahdollisimman nopeasti, koska glykogeenin muodostuminen ja lihasproteiinisynteesi hidastuu, kun elimistössä on nestevajetta.

Janontunne ei ohjaa juomista


Kerran päivässä harjoittelevat urheilijat saavuttavat nestetasapainon ennen seuraavan päivän harjoitusta juomalla palautumisaterian yhteydessä noin ½ litraa vettä tai muuta juomaa ja juomalla tämän jälkeen normaaleja määriä vettä ja muita ruokajuomia. Juomisen on kuitenkin oltava aktiivista, sillä janontunteen ohjaama juominen ei yleensä riitä nestetasapainon korjaamiseen harjoittelun jälkeen. Harjoituksen jälkeistä juomista on järkevä lisätä, kun on harjoiteltu illalla ja seuraava suoritus on heti seuraavana aamuna.

Suolapitoinen juoma korjaa nestetasapainoa tehokkaasti


Suolaa (natriumia) sisältävä urheilujuoma on vettä parempi valinta, kun nestehukka on suuri ja nestetasapaino halutaan saavuttaa nopeasti harjoituksen jälkeen.


Suolapitoinen juoma korjaa nestetasapainoa tehokkaasti, koska se

vähentää virtsaneritystä
imeytyy nopeammin
ylläpitää janontunnetta, mikä lisää juomishalua ja johtaa suurempaan nesteensaantiin

Sopiva nesteen suolamäärä


Nesteyttävä vaikutus on suoraan yhteydessä juoman natriumpitoisuuteen. Jo 1–1,5 grammaa suolaa (NaCl) sisältävä juoma korjaa nestetasapainoa selvästi tehokkaammin kuin täysin suolaton juoma. Suolamäärän suurentaminen kolmeen grammaan johtaa puolta pienempään virtsaneritykseen ja vastaavasti tuplasti tehokkaampaan nesteytykseen pelkkään veteen verrattuna.


Kaupallisten urheilujuomien suolapitoisuus on yleensä melko pieni, tyypillisesti 0,5–1,5 g/l. Useimmat Suomessa myytävät kivennäisvedet ovat suolattomia, mutta perinteisissä kivennäisvesissä suolapitoisuus on noin 0,6 g/l. Vaikka kaupalliset urheilujuomat ja jotkut kivennäisvedet korjaavatkin nestetasapainoa tehokkaammin kuin tavallinen vesi, on valmiisiin juomiin lisättävä suolaa itse, mikäli tavoitellaan parasta mahdollista nesteytystehoa. Tasainen maustemitallinen (1,25 ml eli ¼ teelusikallista) suolaa painaa noin 1,5 grammaa. Tämän verran suolaa voi lisätä litraan vettä tai urheilujuomaa turvallisesti.

Urheilujuomissa ja kivennäisvesissä ilmoitetaan usein vain Na-pitoisuus. Suolapitoisuuden voi laskea kertomalla Na-pitoisuuden 2,5:llä.



Muiden kivennäisaineiden vaikutus nestetasapainoon


Myös kaliumilla on natriumin kaltainen, mutta selvästi pienempi vaikutus nestetasapainon saavuttamiseen. Sen sijaan muilla kivennäisvesien ja urheilujuomien sisältämillä kivennäisaineilla kuten magnesiumilla tai kalsiumilla ei ole vaikutusta nestetasapainon palautumisnopeuteen.

Tiivis harjoittelu tai kilpailu edellyttää juoman nopeaa imeytymistä


Urheilijat, jotka harjoittelevat kahdesti päivässä ja hikoilevat runsaasti, hyötyvät nestetasapainon nopeasta ja tehokkaasta korjaamisesta. Nestetasapainon nopeasta palautumisesta on hyötyä myös silloin, kun kilpailusuoritusten välillä on lyhyt aika. Nestetasapainon nopeuttamiseksi kannattaa:

juoda palautumisen yhteydessä veden lisäksi natriumpitoista juomaa kuten urheilujuomaa, maitoa tai natriumpitoista kivennäisvettä
heti harjoittelun jälkeen juoda noin ½ litraa ja tämän jälkeen lähimmän 60–90 minuutin aikana vielä ½ -1 ½ litraa pieninä annoksina
muistaa juoda säännöllisin välein tämän jälkeenkin

http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/palautuminen/
 

Suositut

Back
Ylös Bottom