Vapaaottelun tunnettavuus

Liittynyt
7.10.2005
Viestejä
259
Hei! Laitoin topicin pystyyn, jonka tarkoituksena on hieman kartoittaa vapaaottelun tunnettavuutta maailmalla. Tosin oikea sanahan taitaa olla "tunnettuus", mutta jotenkin toi kuulostaa typerältä.

Topicin idea lähti siitä, kun kaverin kanssa tuli pientä kränää siitä, kuinka suosittua vapaaottelu tällä hetkellä on. Kaverini mielestä se on edelleen Jenkeissä vain pienen kansanosan huvia, omasta mielestäni laji on räjähdysmäisesti kasvanut muutamassa vuodessa ihan uusiin sfääreihin. Kaverini siis ei juurikaan seuraa vapaaottelua, mitä nyt välillä pakotan sen satunnaisia otteluita katsomaan. Mainitsin myös että Randy Couture ja Chuck Liddel on jo todella tunnettuja nimiä USA:ssa.

Nyt siis rutkasti kysymyksiä:

Onko siis kenelläkään tietoa minkälaisia katsojalukuja esimerkiksi UFC-iltamilla on, tapahtumathan myydään usein nopeasti loppuun. Paljon väkeä on yleensä paikan päällä kattelemassa? Ja mitä jos esimerkiksi UFC 105 rantautuisi vaikka jonain päivänä Helsinkiin, olisiko toivoa saada oikeanlaisella markkinoinnilla vaikka Hartwall Areenaa täyteen? Kuinka suuri laji ammattilaisnyrkkeily on verrattuna vapaaotteluun? Jos edelleen puhutaan USA:n tilanteesta? Jotenkin tuntuu että nyrkkeilyn seuraaminen olisi jonkinlaisessa laskussa vapaaottelun nostaessa suosiotaan. Jos sadalta jenkiltä kysyisi, kuka on Randy Couture tai Chuck Liddel, kuinka moni heistä osaisi vastata oikein? =D Miltä tilanne näyttää Japanissa? Luulisi että siellä vapaaottelu ja K1 olisivat sangen suosittuja ja arvostettuja lajeja.

Suomessa vapaaottelu on vielä sangen tuntematonta puuhaa, mutta nykyään kyllä törmää suhteellisen usein ihmisiin, jotka lajia seuraavat. Muutama vuosi sitten tuntui että lajin seuraajiin kuului vaan minä ja pari jamppaa Pakkotoistolta. =) Jos Suomesta joku pääsisi ns. isoihin ympyröihin, niin tietenkin lajin seuraaminen kasvaisi täällä entisestään. Vaikka menee vähän offtopiciksi, kuka mahtaisi olla tämä kyseinen henkilö? Mielestäni kovimmasta suorituksesta viime aikoina vastaa Jarno Nurminen voitollaan Kiril "Baby Fedor" Sidelnikovista. Jos joku suomalainen saataisiin vapaaottelun huipulle, kasvaisi varmasti myös harrastajien määrä Suomessa. Mutta kuinka paljon mahtaa tällä hetkellä olla harrastajia?

Yksi osoitus vapaaottelun suosion nousemisesta oli Maikkarin loistava veto alkaa näyttää UFC:ita Maxilla. Vaikka eventit tulevatkin hieman jäljessä ja luultavasti jatkossakin keskiyön aikoihin, on tämä jo hyvä alku.

Heittäkää jonkinlaisia ajatuksia vapaaottelun kehityskaaresta ja tulevaisuudesta. Olisi kiva heittää tälle skeptiselle kaverille joskus jotain faktaa tiskiin, kuinka suosittua vapaaottelu todellisuudessa nykyään on.

Hyvät viikonloput, minä siirryn katsomaan hieman jälkijunassa Fields Dynamitea. =)
 
Liittynyt
11.3.2006
Viestejä
1 306
Ikä
29
Kaverisi on aivan pihalla,kyllä MMA on Jenkeissä about yhtä suosittua ku WWE.
Veikkaisimpa,että Nurmisen Jarnolla ois parhaat mahikset päästä isoihin ympyröihin,tosin taitaa alkaa hänellä jo ikää olemaan aika reilusti?
 
Liittynyt
8.10.2008
Viestejä
356
Kuhan vapaaottelusukupolvi varttuu 5-15 vuotta, alkaa suomalaisia 100% varmasti näkymään kovemmalla tasolla, isoja nimiä vastaan.
 
Liittynyt
7.8.2007
Viestejä
1 527
Jep, nuoret tyypit (allekirjoittanut mukaanlukien:D) sytkähtää tosi helposti ja alkaa treenaamaan ihan kunnolla. Olisi hienoa jos suomalaisnimiäkin tuolla näkyisi, Jamba mielestäni yksi näistä suomalaisista tulevaisuuden lupauksista.
 
Liittynyt
23.8.2004
Viestejä
6 389
Ikä
33
Ymmärtääkseni Japanissa MMA on ollut pienessä laskussa? Ja Usassa ensimmäisen tuffin jälkeen laji on ollut valtavassa nousussa. Ainakin jos katsojalukuja katsoo japanin suunnalla niin muistaakseni 15% tippunut 11-13%... Kyllä uskoisin että suomesta kärkipäätä saisikin jo UFC:hen, varsinkin nyt kun eventit alkavat rantautua lisää ja lisää eurooppaan. Eikä suomella niin huonosti tuo M-1 Challengekaan mennyt joka ymmärtääkseni yhteistyössä vaiko samassa omistuksessa Afflictionin kanssa?
 
Liittynyt
21.11.2006
Viestejä
485
Ikä
48
Kaupunki
Tampere
Leistenin Marko kertoi muistaakseni haastattelussa että sais sullottua Saulin UFC:hen, mutta se ei ole tähtäimenä vaan nimenomaan Japanin suuntaan mennään.
Uskoisin että Saulilla on vielä paljon näytettävää nyt kun EM-mestaruus on hallussa, kunhan vain paikat kestää... tulevaisuuden lupauksia on todella paljon, esimerkkinä FFG:n Hirvikangas ja Linden. Kaverit ovat parikymppisiä ja molemmilla amatööri shooton PM-mestaruus, sekä lukkopainin EM-mestaruus ja molemmilla suveneeri voitto ammattilais debyyteistä.

Vapaaottelun suosio Suomessa on nousu rajusti kuluneiden vuosien aikana. Vaikuttaisi siltä että nykyään peruskursseilla ongelmaksi muodostuu osallistujien suuri määrä. Muutama suomalainen kun saadaan maailmalle ja menestystä niin se avaa varmasti ovia muillekin.

Painoluokissa 65-86 löytyy tekijöitä, uskoisin että suurin puute meillä Suomessa on isojen poikien painoluokissa, poislukien Nurminen, Valtonen, Halkosaari etc..
 
Liittynyt
2.4.2008
Viestejä
308
Joitakin lukuja jenkeistä enimmäkseen UFC:stä.

Ilmainen tv:

Elite XC event action scored 4.3 million viewers
(NHL Stanley Cup Finals 4.31)

http://tvbythenumbers.com/2008/06/01/nielsen-ratings-may-31-2008-mma-scores-with-youth-for-cbs/3993

Kaapeli:
The first-ever UFC title fight on Spike TV drew 4.7 million viewers
The fight card drew more viewers M18-34 (1.6 million) and M18-49 (2.5 million) than anything else on television, broadcast or cable, on September 8, including Oregon-Michigan on ABC, Virginia Tech-LSU on ESPN, NASCAR Nextel Cup on ABC and the U.S. Open women's final on CBS
http://www.sportsbusinessdaily.com/article/114944
http://www.ufc.com/index.cfm?fa=news.Detail&gid=7748

Spike-tv:n ultimate fighterin katsojaluvut (keskivaiheilta löytyvät kaikki kaudet):
http://mmapayout.com/category/tuf/

The UFC's "Ultimate Fighter" season 8 finale last Saturday drew a 1.3 rating with an average of 1.9 million viewers. The show drew more males 18-34 than any other show on cable during it's timeslot.

(The Dexter season finale drew a series high 1.5 million viewers on Showtime on Sunday.)

Maksu-tv:

UFC, WWE ja HBO vertailu alkuvuodesta:
http://mmapayout.com/2008/09/inside-the-ppv-battle-numbers/

UFC Set to Post Record Year on Pay-per-view:
http://mmapayout.com/2008/12/ufc-set-to-post-record-year-on-pay-per-view/


Netti:
The UFC is the sixth most-popular sports organization on the Web -- based on its traffic.
http://blog.compete.com/2007/04/20/ufc-ultimate-fighting-championship-popularity-growth/
("vanhaa" tietoa vuodelta 2007)


Forbes lehden artikkeli:
This year UFC is likely to generate $250 million, capturing perhaps 90% of mixed martial arts revenue.
(UFC arvioidaan 1 miljardin arvoiseksi WWE pörssiarvo 1,4 miljardia)
http://www.forbes.com/forbes/2008/0505/080.html/
 
Liittynyt
15.12.2008
Viestejä
30
Raskaansarjan huippu taso on kaukana suomalaisilta. Suvereenisesti Suomen paras ottelija raskaimmissa luokissa oleva Rupponen pöllyttää kaikki suomalaiset mennen tullen ja on kuitenkin itsekin kaukana maailman huipulta. Nurminen ei kestäisi minuuttiakaan top 10 ukkojen kyydissä.

Suomalaiset ottelijat ovat menneet huimasti eteenpäin mutta laji kehittyy niin valtavasti, että maailman huipputaso kehittyy samassa suhteessa jos ei enemmin. Kymmenen vuoden kuluttua tasoero voi olla ammattinyrkkeilyn luokkaa suomi vrt. maailma. Toivottavasti olen väärässä. Pitää kuitenkin muistaa että laji on nuori ja todella vaativa maailman huipulla.
 
Liittynyt
29.5.2003
Viestejä
572
MMA:n historia Suomessa on toistaiseksi niin lyhyt, että maahamme ei vielä ehtinyt kehittymään vahvaa vapaaottelukulttuuria. Harrastajamäärät ovat kuitenkin kaiken aikaa kasvussa ja lajin peruskurssit täyttyvät niin, että kaikki halukkaat eivät edes mahdu kursseille. Amatöörien kilpailuja alkaa olla kohtuullisen usein ja niissä on lisäksi kohtuullisen paljon ottelijoita. Tämä lisää vähitellen lajin tasoa ja tunnettuutta maassamme. Kuten jo edellä on todettu; vaatii laji Suomessa vielä kenties yhden sukupolven ennen kuin täältä löytyy maailmanluokan ottelijoita. Samaan aikaan treenien ja ohjaajien taso on kovassa nousussa, joten myös tätä kautta saadaan lisää potentiaalia tulevaisuutta ajatellen.

UFC:n tuottama vapaaottelubuumi on jenkeissä ihan selkeästi havaittavissa. Laitettaessa joku MMA- tai BJJ -aiheihen paita päälle, tulee kadulla kysymyksiä siitä, että harrastatko mahdollisesti lajia. Varmaa on myös se, että Lesnar on lisännyt lajin tunnettuutta varmaankin yhtä paljon kuin TUF. Samaan aikaan vapaaottelusta on jalostunut selkeästi oma lajinsa ja siitä on tullut urheilua. UFC:ssä ottelijat ovat enemmän kuin huippu-urheilijoita treenaamiseltaan sekä suhtautumiseltaan ottelemiseen. Tästähän ei ole ollut kyse vielä kovin pitkään.

Ulkomaisten opettajien vierialut maahamme ovat myös lisääntyneet ja myös tämä on omiaan lisäämään lajin eteenpäin menemistä. Samaan aikaan suurin "vittu mä vedän sua turpaan" -tyylinen ajattelumalli on poistumassa. Tämä on toisaalta vähän harmillista, sillä asenne on kuitenin oleellinen osa MMA:ta. Niin on myös vastustajan kunnioittaminen ja muutamia poikkeuksia lukuunottaatta tämä näkyy myös kehissä kiitettävällä tavalla.

Kokonaisuudessaan lajin on juuri nyt kyettävä hyödyntämään noususuhdanne. MMA:n on tarjottava varteenotettavia mahdollisuuksia harjoitella, harrastaa ja kilpailla. En pidä siitä, että lajista tehdään kaikkien taunojen ja tiinojen omaa pikku harrastusta, mutta käsillä oleva volyymi pitää saada hyötykäyttöön. Suurin vaara lajille lienee sen lipsahtaminen urheilullisesti liikaa WWE:n suuntaan. Samaan aikaan organisaatioiden kirjo on uskomaton ja näkemykseni mukaan tästä ei koskaan tulla pääsemään eroon. Tämä saattaa estää MMA:n kasvun yhdeksi maailman suurimmista lajeista kamppailu-urheiluiden joukossa. Toivottavasti MMA:sta ei myöskään koskaan tule olypialajia, koska viimeistään silloin se menettää varmuudella perimmäisen luonteensa. On myös mielenkiintoista seurata lajin kaupallista kasvua ja katsojamääriä. Kun nämä laitetaan nyrkkeilyn rinnalle ja tutkitaan ottelijoiden palkkioita, niin epäyhtälö on melkoinen. Joku tekee hyvää tiliä?

Melkosta höpötystä; ottaen huomioon, että mielestäni lajin pitäisi päästä lähemmäs sen alkuaikoja ja säilyttää edelleen kyseenalainen vaarallisuutensa sekä nostaa Pride kaikkien aikojan parhaaksi vapaaotteluorganisaatioksi.
 
Liittynyt
21.11.2006
Viestejä
485
Ikä
48
Kaupunki
Tampere
Melkosta höpötystä; ottaen huomioon, että mielestäni lajin pitäisi päästä lähemmäs sen alkuaikoja ja säilyttää edelleen kyseenalainen vaarallisuutensa sekä nostaa Pride kaikkien aikojan parhaaksi vapaaotteluorganisaatioksi.

Lajin imago on muuttunut ihmisten silmissä kamppailu-urheiluksi osittain myös sen vuoksi että se on muuttunut alkuajoistaan puhtaaksi kamppailulajiksi eikä enää ole "tuomarin valvomaa tappelua jossa lähes kaikki on sallittu". Vapaaottelu alkuperäisillä nhb säännöillä näytti monen mielestä pelkältä brutaalilta tappelulta. Vapaaottelun muutoksesta nykyisiin sääntöihin positiivista on hanskojen pakollisuus ja se ettei hedareita saa vedellä, tämä ehkäisee monia ennenaikaisia vekkejä jotka voisivat ottelun keskeyttää. Tästä syystä pidän shooton säänöissä siitä että kyynärpäälyönnit ovat kielletty, vaikka niillä saa tuhoakin aikaiseksi niin tulee myös valtavat määrät auenneita silmäkulmia huonostiosuneista lyönneistä ja mikään ei ole tylsempää kuin vekin vuoksi keskeytetty matsi. Shooton säänöissä myös maassa sallitut polvet vartaloon ovat mielestäni hyvä asia joka tuo lisää ulottuvuutta matto-otteluun.
 
Liittynyt
29.5.2003
Viestejä
572
Lajin imago on muuttunut ihmisten silmissä kamppailu-urheiluksi osittain myös sen vuoksi että se on muuttunut alkuajoistaan puhtaaksi kamppailulajiksi eikä enää ole "tuomarin valvomaa tappelua jossa lähes kaikki on sallittu". Vapaaottelu alkuperäisillä nhb säännöillä näytti monen mielestä pelkältä brutaalilta tappelulta. Vapaaottelun muutoksesta nykyisiin sääntöihin positiivista on hanskojen pakollisuus ja se ettei hedareita saa vedellä, tämä ehkäisee monia ennenaikaisia vekkejä jotka voisivat ottelun keskeyttää. Tästä syystä pidän shooton säänöissä siitä että kyynärpäälyönnit ovat kielletty, vaikka niillä saa tuhoakin aikaiseksi niin tulee myös valtavat määrät auenneita silmäkulmia huonostiosuneista lyönneistä ja mikään ei ole tylsempää kuin vekin vuoksi keskeytetty matsi. Shooton säänöissä myös maassa sallitut polvet vartaloon ovat mielestäni hyvä asia joka tuo lisää ulottuvuutta matto-otteluun.
Lisätään sen verran, että tarkoitin ainoastaan todellakin vaan lähemmäs. En takaisin alkuaikoihin.
 
Liittynyt
13.5.2006
Viestejä
351
Shooton säänöissä myös maassa sallitut polvet vartaloon ovat mielestäni hyvä asia joka tuo lisää ulottuvuutta matto-otteluun.
Eikös nykyään joka organisaatiossa ole tuo että polvia saa antaa vartaloon vaikka kaveri on maassa, että ei se pelkästään Shooton plussapuolia ole.
 
Liittynyt
18.10.2004
Viestejä
3 272
Shooton säänöissä myös maassa sallitut polvet vartaloon ovat mielestäni hyvä asia joka tuo lisää ulottuvuutta matto-otteluun.
Polvet vartaloon ovat sallittuja myös Unified Rules:in alla joita mm. UFC käyttää.
 
Thread starter Samankaltaiset keskustelut Forum Replies Date
AndyS Vapaaottelun kehitys tulevaisuudessa Kamppailulajit 31
vapaaottelun aloittaminen Kamppailulajit 3
AndyS Vapaaottelun MM-kisat Las Vegasissa heinäkuussa 2015 Kamppailulajit 4
Vapaaottelun alottaminen "kylmiltaan" Kamppailulajit 40
Vapaaottelun Finnish Open 29.-30.11.2014 Kamppailulajit 2
AndyS Potkunyrkkeilyn ja vapaaottelun SM-kilpailut 19.-20.4.2014 Kamppailulajit 28
Suomalaisen vapaaottelun raskassarja. Kamppailulajit 2
Vapaaottelun aloitus nuorena Kamppailulajit 11
Vapaaottelun ja potkunyrkkeilyn sm-kilpailut Porissa 19.4. - 21.4. Kamppailulajit 15
AndyS Vapaaottelun lisenssivakuutus Kamppailulajit 11
Vapaaottelun Finnish Open 19-20.1.2013 Kamppailulajit 4
Vapaaottelun/ potkunyrkkeilyn treenaus, polvet ei kestä? Kamppailulajit 7
Vapaaottelun Suomi-ranking Kamppailulajit 61
Vapaaottelun arvostelu: kokonaisuutena vai erä kerrallaan? Kamppailulajit 32
Vapaaottelun painikeskustelut... Kamppailulajit 37
Vapaaottelun Suomi-Ranking Kamppailulajit 5
Vapaaottelun vedonlyönti Kamppailulajit 75
Vapaaottelun ja potkunyrkkeilyn SM-kisat 5.-6.5.2012 Espoossa Kamppailulajit 27
Vapaaottelun aloittaminen, siinä kehittyminen ja menestys Kamppailulajit 77
Vapaaottelun sm-kisat 2011 Kamppailulajit 7
Vapaaottelun ja muiden kamppailulajien tyhmien kysymysten kerho Kamppailulajit 5
Vapaaottelun lajianalyysi Kamppailulajit 2
Vapaaottelun parhaat lukkopainijat Kamppailulajit 77
Nainen ja vapaaottelun aloittaminen Kamppailulajit 25
Vapaaottelun aloittaminen armeijassa? Kamppailulajit 8
Mitä lajia vapaaottelun treenaamiseen? Kamppailulajit 6
Vapaaottelun aloittaminen kilpailu mielessä Kamppailulajit 2
Vakuutus vapaaottelun harrastajalle Kamppailulajit 9
Vapaaottelun SM-finaalit Seinäjoella 9.5 Kamppailulajit 9
aidan Vapaaottelun SM-09 Kamppailulajit 2
Vakuutus vapaaottelun harrastajalle Kamppailulajit 65
AndyS KBT aloittaa vapaaottelun Oulussa Kamppailulajit 0
Vapaaottelun uutislinkit (väärällään spoilereita) Kamppailulajit 26655
Lukkopainin (ja vapaaottelun) harrastajamäärät suomessa / maailmalla Kamppailulajit 1
Vapaaottelun Sm-2007 Kamppailulajit 27
aidan Vapaaottelun SM-2006 *kuvia* Kamppailulajit 0
Samankaltaiset keskustelut
Ylös