Ite olin tuolla just viime kuussa. Teinistä asti olin Bora Borasta ja/tai Cook-saarista haaveillut ja nyt sitten 25 vuoden haaveilun jälkeen päätettiin pistää muijafrendin kanssa säästöt sileeksi ja lähteä.
Toi Mettäpöyröön plaani kuulostaa oikein hyvältä, mutta ei meillä sellaseen ollu varaa, vaan me tehtiin enempi budjettimatka. Sikäli kun tuonne nyt voi mitään sellaista tehdä. Ranskan Polynesia ja sieltä Seurasaaret eli just nämä Tahiti, Bora Bora, Moorea jne. ovat tosi kalliita kohteita käydä. Siis paitsi että paikan päällä on kallista mutta myös siksi, koska matka sinne on pitkä.
Mut joo, haaveita pitää joskus toteuttaa ja me päädyttiin risteilyyn, koska se oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, mihin fyrkat riitti. Laivayhtiö oli
Paul Gauguin Cruises, joka seilaa ainoastaan tuolla tyynenmeren saarilla. Tuolta saitilta jos katsoo, niin risteilyjen listahinnat on ihan älyttömiä. Esim. tuo meidän 7-yön risteily oli $9295 per naama. :wtf: Mutta nyt niillä on tarjouksia, joissa saa risteilyn puoleen hintaan plus ilmaiset lennot LA:sta Papeetelle ja takaisin. Kun vertailtiin vähän LAX-PPT-LAX lentojen hintoja, niin huomattiin, että niissä ei juuri kilpailua ole. Väliä suhaa vain muutama yhtiö ja hinnat kaikilla lähes samat. Kun edullisimmillaan nuo lennot sai johonkin $1450 hintaan, niin sitten viikon risteilylle jäi hintaa "enää" $3200 eli noin 2500e naamaa kohti. Mikä sekin oli ainakin mulle ihan hullun kallista, mutta saarien yleiseen hintatasoon nähden tuo alkoi kummasti tuntumaan järkevältä ratkaisulta.
Koitan listata tähän vähän risteilyn plussia ja miinuksia omalta kantilta:
+Täyshoito. Ei tarvinnu ahtaa isoa aamiaista + skipata pihiyttään lounasta, että pärjäis yhdellä lämpimällä ruoalla päivässä, koska laivalla sai ruokaa ihan milloin vaan. Aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi huonepalvelusta sai tilata 24/7 ruokaa hyttiin, jos alko hiukomaan.
+Ilmaset baarit. Ei tarvinnu sniiduilla juomienkaan suhteen, koska myös kaikki drinksut oli ilmaisia. Hytin minibaarissa oli limuja ja bisseä. Laivan poolille kun oikasi ittensä, niin alle minuutissa tultiin kysymään mitä herralle saisi olla. Cocktailit, shampanjat, viinit, bisset...kaikki kuuluivat hintaan. Iltaiseksi rutiiniksi muodostui sellanen, että ensin noin viideltä hyttiin pesemään päivän hiet veks, puhasta vaatetta päälle ja sitten kattomaan auringonlaskua laivan kannelle kylmä cocktail kourassa. Sitten johonkin baariin ottamaan toinen, vaikka martini tai GT canapé-palojen kera ja sitten ravintolaan syömään 3-5 ruokalajin viini-illallinen.
+Paljon nähtävää. Näki monta saarta samalla reissulla ja siirtymiset saarien välillä oli näppäriä: yleensä laiva vaihtoi maisemaa yöllä, kun itse koisasi. Sai herätä aina uuteen paikkaan ankkuroituna.
+Laivayhtiön oma yksityissaari Motu Mahana. Yksi päivä risteilystä Taha'a:lla oli Motu Monday, jossa varustamon omalle saarelle oli katettu BBQ-lounas ja täysi baari. Saarelle oli myös tuotu aurinkotuolit ja kajakit melomista varten.
+Vähän matkustajia ja huippupalvelu. Laivaan mahtuu reilu 300 matkustajaa ja henkilökuntaa on yli 200. Mihinkään ei ollut ruuhkaa eikä tunkua.
-Laivan omat shore excursionit kalliita. Säästämään pystyi, jos buukkasi retket omatoimisesti itse.
-Liikaa nähtävää(!). Tämän voi laittaa plussaksikin, riippuu ihmisestä. Jos haluaa lomaltaan iisiä chillailua ja malediivimaista meininkiä, niin tämä ei ole oikea valinta. Kun saari vaihtuu lähes joka päivä, on uutta nähtävää niin paljon, ettei lomallaan oikein kerennyt kokea sellaista rentoilua, jossa vaan makoillaan riippumatossa aamusta iltaan, päivästä toiseen.
-Riski sään kanssa. Meillä tämä ei realisoitunut, mutta on tietty pieni mahdollisuus olemassa, että jos seudulle iskee paha säärintama, niin laivalta ei pääse maihin. Ilmeisesti kuitenkin hyvin harvinaista, että näin kävisi.
-Ikäjakauma. Riippuu mitä hakee, mutta ei tämä mikään GOOM ollut - viinan määrästä huolimatta. :D Suurin osa risteilijöistä oli 50-60 vuotiaita rikkaita jenkkejä plus muutamia nuoria honeymoonereita, kuten me.
Sen verran voin kertoa paikallisesta hintatasosta, että esim. Papeeten mäkissä Big Mac -ateria oli himpun vajaa 9e. Kahvilassa nautittu aamiainen eli panini, tee ja aplari noin 12e. Taksimatka lentokentältä satamaan (alle 5km) olisi taksilla maksanut kuulemma noin 30e. Me mentiin matkalaukkujen kanssa paikallisella bussilla, mikä maksoi euron. Tahitin bussiliikenne on sitten siinä määrin mielenkiintoista, että mistään ei löydy aikatauluja eikä reittikarttoja. Bussipysäkkejä on, mutta niitä ei ole pakko käyttää! :D Bussin voi pysäyttää aina, kun sellaisen näkee tai jäädä pois milloin haluaa. Turisti-infosta selvisi, että saarella on kaksi bussilinjaa, punainen ja vihreä. Aikatauluja ei edes turisti-info tiennyt, ne osasivat ainoastaan sanoa, että vihreä ei kulje enää lauantaisin puolen päivän jälkeen. Punainen lentokenttäbussi kuulemma kulkee koko päivän...
Hinnoista voin myös mainita sen, että kaikki oli kalliimpaa kuin suomessa paitsi bensa. Se maksoi kuulemma noin 1,20e litra. Kun risteilymme päättyi lauantaina siten, että laivasta piti poistua aamukymmeneen mennessä, niin alunperin plaaninamme oli käydä Papeetessa mustan hiekan biitsillä ja nauttia vielä Tahitin auringosta yksi päivä ennen puoliltaöin LA:han lähtevää lentokonetta. Viikon risteilemisen jälkeen todettiin kuitenkin yhdessä, että on aika nihkeetä hikoilla päivä ulkona ja sitten likaisena, aurinkorasvaisena ja merisuolaisena nousta kahdeksan tunnin yölennolle, joten päätettiin ex tempore ottaa vikaksi päiväksi huone lentokenttämotellista, jotta voitaisiin heittää sinne laukut aamulla ja sitten illemmalla levätä, peseytyä ja vaihtaa puhdasta päälle ennen lentoa. Huone lentokentän kupeessa maksoi 120e. Motellissa. Eli saarten hintataso yksinkertaisesti on melko suolanen. Siihen nähden tuollainen risteily, mihin kuuluu siirtymiset, majoitus ja kaikki ruoka+juoma alkaakin kuulostamaan edulliselta.
Mitähän muuta...no esim. Bora Boralla ajettiin vesiskootterilla laguunissa koko saaren ympäri sellasella kahden tunnin jet ski safarilla ja se maksoi $250 per skootteri. Kolmen tunnin jeeppisafari saaren korkeimmalle vuorelle olisi maksanut noin $80 per naama, siihen ei meidän aikamme kuitenkaan riittänyt. Auton (Ford Focus) vuokra Moorealla taisi olla joku 80e neljältä tunnilta plus bensat. Oli vähän liian hapokasta meille, joten me lähettiin satamaan saavuttua vaan kävelemään ja lopulta saatiin paikalliselta liftikyyti hyvälle biitsille.
Mä en taida saada liitettyä tähän postiin kuvia muuten kuin urleina? Laitan sitten vaan tämän yhden netistä löytyneen kuvan varustamon omalta yksityisrannalta Bora Boralla. Kyllä tuolla kelpas ihmisen olla.
Ja sitten vielä sellanen käytännön vinkki, että aikaero suomeen on lännen kautta siirryttynä 13 tuntia. En voi siis mitenkään suositella suoraan paikan päälle heilahtamista, koska silloin ekat päivät menee hukkaan ihan pelkkään koomailuun. Me siirryttiin maanantaina Helsingistä LA:han ja palloiltiin siellä sisäistä kelloa siirtäen ma-pe ja lennettiin pe-la välisenä yönä Tahitille. Tahitin ja LA:n välinen aikaero on enää kolme tuntia, joten siihen tottui jo päivässä. Eka ilta laivalla jäi kuitenkin vajaaksi, kun huonosti koneessa nukutun yön jälkeen sitä vaan yksinkertaisesti sippasi jo alkuillasta. Polynesian viikon jälkeen oltiin vielä toinenkin viikko Californiassa eli töistä oli kolmen viikon loma. Hintaa tälle matkalle tuli:
HEL-LAX-HEL 730e
risteily lentoineen ~3500e
autovuokrat jenkeissä (viikko sedanilla, viikko avoautolla) 175e
majoitukset jenkeissä 355e
nähtävyydet ja safkat jenkeissä 400e
=5200e per naama kolmen viikon lomalta, johon kuului aivan yyberluksusviikko Ranskan Polynesiassa + kaksi viikkoa LA:ssa ja Las Vegasissa
Elämäni paras loma!
Saa kysellä, jos joku asia kiinnostaa.
-m