Muistakaas Einsteinin kuuluisa toteama: Kaikki on suhteellista. Pätee myös klassisessa fysiikassa. Eli maan koordinaatistossa kävelijän nopeus on 110 km/h, junan 10 km/h (ja kävelijän 0 km/h).
Eli puhutaan inertiaalikoordinaatistoista; jokaisella liikkuvalla systeemillä voidaan käsittää olevan oma koordinaatistonsa, ja näiden suhteen voidaan tarkastella liikettä Newtonin liikelaeilla; OLETTAEN että koordinaatistojen nopeudet ovat vakioita ajan suhteen.
Jos taas siis ammut autolla luodin menosuuntaan, näet luodin etenevän sitä nopeutta mitä sen näkisit etenevän paikallaan ollessasikin (olettaen että auton nopeus on vakio). Kadulla paikallaan seisova kaveri näkee luodin menevän nopeutta auton nopeus + luodin nopeus. Luoti ei itse tajua etenevänsä minkäänlaista nopeutta (paitsi kun kiihtyy tähän nopeuteen). (Vai tajuatko itse tällä hetkellä kiertäväsi aurinkoa auringon suhteen kymmeniä tuhansia kilometrejä tunnissa?)
Edelleenkään mikään massallinen kappale ei voi saavuttaa valon nopeutta. Massa kasvaa eksponentiaalisesti lähestyttäessä valon nopeutta. Kuvailemassasi esimerkissä a) ampuvan kappaleen massa kasvaisi jatkuvasti, ja yhä enemmän energiaa tarvittaisiin ampumaan uusi kappale, b) valon nopeus voitaisiin saavuttaa siihen pisteeseen asti kunnes kaikki maailmankaikkeuden energia olisi siihen käytetty.