• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Tulisijan käyttöohjeet

Liittynyt
4.5.2002
Viestejä
564
Moi

Toukokuun alussa ois edessä muutto -09 valmistuneeseen okt:oon, rivarista...
Nyt kaipaisin kokeneimpien tulisijafriikkien avustusta ja toivottavasti tästä ketjusta tulee hyödyllinen muillekin.
Talossa on VILP ja takka siis tukena.

-Eli eka asia, joka askarruttaa on se, että takka on olkkarissa ja on iso NunnaUunin leivinuunillinen rosopintainen vuolukivikasa. Tuon oikea polttaminen on varmasti alussa hakusessa, sillä veikkaan että olkkarissa on aluksi +57, kunnes oppii.
Mitä vinkkejä tähän, eli sopivaan puumäärään yms.?

-Puun laatu, mitä kannattaa hommata, koivu, leppä, lämpöarvot jne?

-Puun hommaaminen, pääseekö (yleisesti ottaen) tuntipalkoille, jos ottaa rankoina pihaan ja tekee ite vai ottaako valmiiksi pilkottuna?

-Ja laittakaa kokeneemmat nyt tähän kaikki kokemuksenne ja vinkkinne!
 
Liittynyt
15.11.2004
Viestejä
4 690
Ei siinä mitään mysteeriä ole. Tsekkaat mistä saat halvimmalla puita ja tilaat muutaman motillisen. Koivussa on paras lämpöarvo, roskaa vähiten ja maksaa eniten. Sekaklapi on halvinta. Oliskos ollut viimeksi jotain 40-50€ per heittokuutio? Laskin että se on halvempaa mitä sähköllä lämmittäminen, mutta kalliimpaa mitä maalämmöllä.

Jos kuntoa ja intoa piisaa, niin nyt saa halvalla puuta metsistä. Puita on kaatunut niin paljon, ettei niitä ehditä keräämään pois. Eli kysy pääsetkö siivoamaan metsää jollekin tutulle. Peräkärry mukaan ja roudaat pöllit sillä. Pätkit moottorisahalla ja hakkaat kirveellä klapiksi. Selkä on paskana, viikonloppu ohi ja olet säästänyt monta euroa. Varmaan ainakin 10€.

Meillä on Tiilerin tiilitakka. Pistän siihen pesällisen per päivä, kaksi jos on -30C ulkona. Lämpö tulee parin tunnin viiveellä takan ulkopintaan.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Tuo +57C voi olla lähellä:hyper:. Ihan vinkkinä, että tuollaisen vuolukivikasan leivinuunia ei kannata edes alkaa harkitsemaan vasta kun ulkona on min. -10C. Ihan sillä jos meinaat sillä vaikka pizzat paistaa niin teillä on muuten sauna olkkarissa.

Netistä löytyy ihan virallisen tahon ohjeita, kannattaa kaivaa. Eli siis alkuun varovaisesti puoli pesällistä, luokkaa 4-6 pientä klapia (varsinkin jos meinaat vielä näin keväällä testata). Yleensäkin lämmitys pitää aloittaa rauhallisesti jos takka on kylmä. Tuosta saa sitten kuvan että paljonko lämpöä tulee. Yleensä nuo "nopeasti luovuttavat" vuolikivikasat on hankalia nykypäivän talossa, jossa eristys yms. taso oikeasti pitää lämmöt sisällä. No, siitä sitten pikkuhiljaa viisastuu eli oppii. Tietysti IV-koneesta kannattaa etsiä takkakytkin ja manuaali jotta tietää miten toimii (kuutio vai pyörivä) ettei tule savut sisään.

Puita jos saa jostain kerättyä ilmaiseksi niin kannattaa (tulee samalla ulkoiltua). Takassa ja varsinkin leivarissa kannattaa polttaa koivua kun havupuut räiskii ja saa olla enempi siivoilemassa.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Jäi mainitsematta, että meillä on tiilistä paikalla muurattu kuorellinen takka-leivinuuni ja painoa n. 3500kg. Siinä poltellaan pesällinen 2-4 krt/vko eli osa leivarissa jossa puun/pesällisten määrä vaihtelee sen mukaan mitä tehdään (esim. pizza vs. kala eli 1 vs. 2). Karkealla jaolla leivarin 2 = takan 1,5 pesällistä puumäärässä ja leivari (koska pesä on lähempänä takan lakea eli poskikanavia) pukkaa myös reilummin lämpöä ulos. Lämpöä tulee tietysti luukusta polton aikana reilusti (kuten kaikissa), mutta muuten tuo luovuttaa hitaasti eli pintalämmöt pysyy alle +40C ja tulee 2-4 tunnin viiveellä pintaan. Lämpimillään yleensä vasta seuraavana aamuna, mutta sitä riittää sitten pidempään.

NunnaUuni toiminee melkolailla juuri toisinpäin...
 
Ylös