Terveellisempi pitaleipä, pizzapohja, rullakebab-pohja - täysjyvästä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja borg
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
29.8.2008
Viestejä
2
Eli kun noita pizzoja, pita-kebabia, rullakebabia, tortilloja on tullut itse väsättyä ns. terveellisimpinä "bodaaja"-versioina niin olisiko teillä ohjeita miten sen pizzapohjan, rullakebab-pohjan, pitaleivän, tortillapohjan saisi väsättyä terveellisemmin kuin tuosta vehnäjauhosta? Saako esim. täysin graham-täysjyvävehnäjauhosta väsättyä syötäviä taikinoita, vai vaatiiko se ainakin osan tavallista vehnäjauhoa joukkoon?


Mulla on tällainen ohje ollut noille pohjille:

1/2 pkt tuorehiivaa tai vajaa paketti kuivahiivaa
3 dl kädenlämpöstä vettä
1/2 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoa
0,5 dl neitsytoliiviöljyä

Sekoita veteen hiiva ja suola, lisää jauhot ja viimeiseksi öljy. Sotke hyvin ja anna turvota noin 1/2 tuntia leivinpaperin/pyyhkeen alla kulhossa. Tee noin 5 pitaleipää ja painele/muotoile noin 15 cm halkaisijaiset ympyrät. Anna vielä nousta hieman aikaa. Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia pitaleivät, noin 10 min. pizzat täytteellä. Pitaleipiä laittaessa uuniin kolauta kunnolla uuniluukkua muutaman kerran, pullauttaa pitaleivät jolloin ne on helppo leikata auki. Ota pitaleivät pois ennen kuin ne saavat väriä. Laita leivinpaperin/pyyhkeen alle jotta pehmiävät. Leikkaa auki ja lisää täyte.


Hyvää tulee, mutta täysjyvästä valmistettuna ravintoarvo olisi vielä parempi ja kai noin täysjyväruisleivän tasoa. En vain tiedä voiko esim. 100% täysjyvägrahamjauhosta tehdä taikinan ja saada se nousemaan?

Pizza, rullakebab, pita-kebab ja tortillahan on täyttä ruokaa jos päälle/väliin laittaa kunnon raaka-aineita, naudan paistijauhelihaa(kebablihana), broilerin rintaa, tonnikalanpaloja vedessä, vihanneksia (jalopenot, pepperonit, paprika, kurkku, tomaatti, salaatti, sipuli, ananas ym.), herkkusieniä, vähärasvaista juustoa jne. kebab-kastikkeestakin saa terveellisen ja vähäkalorisen seuraavalla ohjeella.

Kebab-kastike:

1 tlk paseerattua tomaattia
0,5-1 tl suolaa
0,2-0,3 tl cayannepippuria
3-4 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia

Olen käyttänyt tuota myös pizzapohjana, tai sitten tomattipyrettä ja mustapippuria pizzapohjaan.


Itsetehdyn kebab-lihan hyvä ohjehan löytyy netistä.


Onko teillä siis paremman pohjan ohjeita, tai hyviä kastikeohjeita?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Itse väännän pitsa yms. pohjat täysjyväspeltistä minkä kyllästän rypsärillä. Speltin sitkosominaisuudet eivät ole kovin häävit, joten tuota on vähän huono pellille laitella, mutta kyllä se siihen taittuu.

On terveellistä ja menee täydestä kuin väärä raha!

Ei siis mitään vehnäjauhoja tai turhaa kuten esim. hiiva. Suolankin voi jättää pois koska tonnaria päälle pistäessä sitä suolaa tulee jo ihan riittävästi.
 
Pitaleipä täysjyvästä

Tulipa tässä juuri väännettyä pitaleipää tuolla ohjeellani, mutta niin että 3 dl graham-täysjyväjauhoa ja 3 dl tavallista vehnäjauhoa. Taikina nousi hyvin ja oli tavallista helpompi muotoilla, pitaleivän aukaisu veitselläkin onnistui tavallista paremmin. Mutta se graham-täysjyvävehnän tummempi tuoksu ei jotenkin nenää miellyttänyt samalla tavalla kuin vaalean, ja vaikka oli syötävääkin, ei maku kyllä vaaleavehnäisen tasoista ollut. Eli sellainen tummempi maku ja tuoksu joka ei ainakaan näin ensi kerralla makuhermoon kympisti ottanut. Ravintoarvo kyllä paranee melkoisesti, ja ehkä tähän tottuu.

Sama juttu muuten tavallisen pitkäjyväisen riisin ja tumman tai täysjyväriisin kanssa, en ole tottunut tumman saati täysjyväriisin makuun, ne on vaan pahempia, eikä maistu.
 
Pitsataikinassa tulee puolet vehnäjauhoista korvattua ruisjauhoilla ja sekaan reilusti vehnälesettä. Onpi kuituja ja maistuukin pelkästä vehnästä tehtyä paremmalle.

Tomaattikastike pitsan pääle/keebabi elukan kaveriksi: tomaateista kuori pois ja palasiksi, sipulia, v-sipulia, tuore yrttejä (basilika, oregano), mustapippuria, chiliä ja loraus öljyä sekaan ja kaikki tehosekottimella soosiksi ja sitten vain keittää hetken kokoon.
 
Itse korvaan aina n. puolet jauhoista jollain kuitupitoisella sämppäri jauholla :) Antaa myös venyvyyttä taikinalle.

Kastikkeeksi vaikkapa (sopii erityisesti pitsaan):
Tomaattimurskaa, mustapippuria, oreganoa, basilikaa ja valkosipulisilppua/jauhetta.:rolleyes:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom