Tauriinista onkin kummasti ristiriitaista tietoa, jossain yhteydessä oli mainintaa että olisi energiajuomissa lähinnä taistelemassa kofeiinin aiheuttamaan nesteenpoistoa vastaan... ja ns. rauhottava eikä virkistävä aines... omituista.
Totta, mutta: Tauriinin osmoregulatorisia vaikutuksia on tutkittu urheilun yhteydessä minimaalisesti ja vaikka tauriinilla jokin vaikutus olisikin, ei kohtuullisella kahvinjuonnilla näyttäisi olevan merkitsevää vaikutusta nestetasapainoon. Kofeiinin diureettinen vaikutus on eräs pinttyneimmistä oletuksista, jonka tutkimustaakka on varsin hataralla pohjalla. Oletus perustuukin lähinnä lyhyen ajanjakson tutkimuksiin: virtsan keräämisajanjaksolla on merkittävä vaikutus saatavaan tulokseen.
"Klassisessa"
Robertsonin ym. (1978) tutkimuksessa esitettiin aikanaan kofeiinin lisäävän dehydraatiota. Tutkimuksessa seurattiin 250 mg:n kofeiinin kerta-annoksen vaikutusta 3 tunnin virtsaneritykseen verrattuna kontrolliin. Virtsaneritys lisääntyi kofeiinin nauttimisen jälkeen.
Grandjeanin ym. (2000) tutkimuksessa sen sijaan selvitettiin kerta-annoksina annetun kofeiinin (114 mg tai 253 mg) ja veden vaikutusta 24 tunnin virtsaneritykseen. Toisin kun Robertsonin tutkimuksessa, virtsan volyymit olivat samat. Tutkimuksessa kofeiinia sisältävien ja kofeiinittomien juomilla ei ollut merkitsevästi eroavaa vaikutusta nestetasapainoon. Myös
Passmoren ym. (1987) tutkimuksessa kofeiinin lyhytaikaista diureettista vaikutusta ei enää havaittu neljä tuntia sen nauttimisesta. Tutkimuksessa 350 mg:n kerta-annos kofeiinia lisäsi virtsaneritystä 3 h:ssa verrattuna kontrolliin, mutta ero oli hävinnyt neljässä tunnissa. Tutkimukset, joissa virtsankeräämisaika on lyhyt, voivat olla harhaanjohtavia. Kofeiinin diureettinen vaikutus näyttäisi kuitenkin olevan annosvasteinen – suurilla annoksilla diureettinen vaikutus voikin olla merkitsevä.
Armstrongin (2002) ja
Maughanin ja Griffinin (2003) katsausten johtopäätös oli, että julkaistut tutkimukset osoittavat kofeiinin aikaansaavan lievää diureesia – samantasoista kuin vesi. Kuitenkaan ei ole näyttöä, että se aikaansaisi neste-elektrolyyttiepätasapainoa kohtuudella nautittuna.
Näyttäisikin siltä, ettei kofeiinin nauttiminen max. 300-400 mg vaikuta kehon hydraatiostatukseen
(Ganion ym. 2007).