• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Taloyhtiön hallitus ja siihen liittyvät väännöt

Purtsi

Tsemppari/Kouluttaja
Liittynyt
24.11.2003
Viestejä
4 101
Löysin äsken omasta mielestäni erittäin tärkeän uutisen taloyhtiön hallituksiin liittyen. En löytänyt täältä ketjua tähän liittyen, mutta nyt sekin puute on korjattu. :)

Alla uutinen. Alkuperäinen julkaisija Kaleva. Linkki http://www.kaleva.fi/uutiset/isannoitsija-on-taloyhtion-renki/881100

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut oululainen oikeustieteen tohtori, asianajaja Mikko Pikkujämsä kehottaa taloyhtiöiden hallituksia ottamaan niille kuuluvan vallan itselleen. Pikkujämsä painottaa, että isännöitsijä on taloyhtiössä renki, joka tekee käytännön työt.

Heinäkuun alussa uudistunut asuntoyhtiölaki suuntasi keskustelun väärään kulmaan, sillä uuden lain myötä näyttää, että jotkut isännöitsijät pyrkivät rikastumaan korostamalla omaa erikoisasemaansa.

Pikkujämsä muistuttaa, että isännöitsijän on tuotava hallitukselle vaihtoehtoja, joista hallitus valitsee taloyhtiölle ja asukkaille parhaan vaihtoehdon. "Jos vaihtoehtoja ei ole käytettävissä, hallituksen on syytä katsoa peiliin ja katsoa isännöitsijää."

"Esimerkiksi remonttiasioissa taloyhtiö käyttää asiantuntijoita, ei isännöitsijä. Asiantuntijoiden perimät laskut onkin tuotava suoraan taloyhtiölle ja hallitukselle tietoon, jotta isännöitsijä voi maksaa laskut ajallaan taloyhtiön varoista. Isännöitsijältä ei siis ole mahdollista tulla lisälaskuja, kun asiat menevät oikein."

Kari Sankala

Kun itsekkin istuu tällä hetkellä yhdessä hallituksessa ja eri toimijoiden roolit on vähän hakusessa niin toi posti osui ainakin mulle kun nenä päähän. En itse ole taloyhtiön hallituksessa, mutta olen seurannut niiden toimintaa aika paljon viime vuosina. Asia kiinnostaa aika paljonkin. Vinkkejä asiaan liittyen otetaan vastaan, mitä tulee huomioida, mitä ongelmia on tullut vastaan jne jne.
 
Liittynyt
25.1.2007
Viestejä
1 633
Tässä on vaan aika usein se toinenkin näkökulma, että hallitus nimenomaan koostuu ihmisistä, jolla ei ole mitään kosketusta kiinteistö/rakennusalaan jolloin sitä isännöitsijää kannattaisi kyllä kuunnella. Täten kannattaisikin panostaa siihen, että isännöitsijä on oikesti hyvä ja luotettavasta firmasta vaikka veloitus olisikin kovempi.
 

JPx

Liittynyt
18.2.2003
Viestejä
206
Tässä on vaan aika usein se toinenkin näkökulma, että hallitus nimenomaan koostuu ihmisistä, jolla ei ole mitään kosketusta kiinteistö/rakennusalaan jolloin sitä isännöitsijää kannattaisi kyllä kuunnella. Täten kannattaisikin panostaa siihen, että isännöitsijä on oikesti hyvä ja luotettavasta firmasta vaikka veloitus olisikin kovempi.
Kolmas näkökulma on sitten se, että hallitustyön mukana tulee vastuu opiskella tarvittavat asiat niin hyvin, että vähintäänkin pystytään uskottavasti arvioimaan erinäisten ulkoisten asiantuntijoiden asiantuntemuksen ja uskottavuuden taso. Hallituksen tehtävä on luotsata yhtiötä eikä isännöitsijän. Vaikka ideaalitilanteessa isännöitsijä olisikin todella hyvä ja luotettava niin silti hallituksen tulee pitää kiinni tuosta omasta vallastaan ja vastuustaan eikä päästää yhtiötä millekään autopilotille isännöitsijän johdolla.

Itse antaisin yhtiöille muutaman neuvon kahden yhtiön hallituspestin kokemuksella, joissa molemmissa on työstetty suuria hankkeita viime vuosina:

- Pyrkikää muodostamaan hallitukset pidemmäksi aikaa kuin vuodeksi tai pariksi. Viime kädessä tämän tietysti päättää yhtiökokous, mutta tuo jatkuvuus tekemisessä on oikeasti suuri etu kunhan kokoonpano on jokseenkin toimiva. Vuosittain kiertävä hallitusnakki on ideana paskimmasta päästä. Tämä korostuu etenkin jos yhtiössä joudutaan valmistelemaan suurempia asioita kuin talkoiden kaljamerkin valinta.

- Muodostakaa ainakin pidemmällä aikavälillä ihan oikea maalaisjärkinen prosessi siihen miten yhtiö ja hallitus toimii. Johtakaa yhtiötä niin kuin oikeaa yhtiöitä johdetaan - se ei saa olla mitään puolilla valoilla perseilyä ja leikkimistä. Kirjatkaa muodostuvat käytännöt johonkin sitä mukaa kun niitä syntyy ja päivittääkö noita asioita vastaamaan nykyhetkeä. Huolehtikaa, että kaikilla on näkyvyys näihin asioihin helposti. Jonkunlainen jatkuvuus hallitusten välilläkin täytyy varmistaa, jotta homma toimisi pidemmän päälle.

- Ajakaa mahdollisuuksien mukaan toimivaa sähköistä viestintää hallituksen ja kaikkien osakkaiden välille. Toimiva ja nopea keskustelukanava tekisi elämästä huomattavasti helpompaa kaikille etenkin isompien asioiden kohdalla.
 
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
3 231
Ikä
39
Just tuon takia siitä hallitusvastuusta tuleekin niin usein vuosittain kiertävä vittumainen nakki: koska hallitustyöskentely on vittumaista ja aikaa vievää eikä siitä saa asianmukaista korvausta. Se on pois vapaa-ajasta, työajasta jopa, teettää työtä ja silti muut yhtiön asukkaat on tyytymättömiä. Koiran hommaa. Niin, olen itsekin ollut kahden eri yhtiön hallituksessa yhteensä 6vuotta.

Olen samaa mieltä, että jatkuvuus on hyvästä. Yleensä riittää kun hallituksessa on yksi kantava voima (vaikka muut jäsenet muuttuisivatkin), yleensä joku vanhempi herrasmies, jota jaksaa vielä tällainen yleishyvä kiinnostaa ja joka on valmis uhrautumaan hakemaan sitä kaljaa niihin talkoisiin, vaatimaan sitä ja selvittelemään tätä. Noi on harvassa. Itsestänikään ei koskaan sellaista tule. On niin paljon muuta tekemistä, vaikka kyse onkin tärkeästä asiasta, jolla on hyvin tai huonosti hoidettuna vaikutusta suoraan elämään asumisen kautta.
 

Timba79

Moderaattori
Mode
Liittynyt
5.6.2003
Viestejä
29 720
Ikä
41
Tässä on vaan aika usein se toinenkin näkökulma, että hallitus nimenomaan koostuu ihmisistä, jolla ei ole mitään kosketusta kiinteistö/rakennusalaan jolloin sitä isännöitsijää kannattaisi kyllä kuunnella. Täten kannattaisikin panostaa siihen, että isännöitsijä on oikesti hyvä ja luotettavasta firmasta vaikka veloitus olisikin kovempi.
Varmaan olisi paikka sille, että hallituksessa olisi yksi täysin riippumaton jäsen, jolla olisi edes jotain näkemystä remonteista ja saisi suunsa auki. Voisi kyseenalaistaan talon asukkaiden, kuten myös isännöitsijän tai sen remppafirman näkemyksen. Ei tätä tietty kukaan ilmaiseksi tee, mutta vaikka 1000 eurolla (vuodessa toki) luulisi jo löytyvän kiinnostusta jos on se normi 4-5 hallituksen kokousta + yhtiökokous. Itsekin pystyisin tuollaiseen ja varmasti lähtisinkin jos siitä nyt järkikorvaksen saisi. Ei tuota nyt täysjärkinen ilmaiseksi tee tai sitten on houkutus että dillataan kaverin kaverille niitä remppoja.
 
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
2 584
Joo kyllä se vaan niin on, että hommaa hyvän isännöitsijän ja jaksaa luottaa hänen tekemiin päätöksiin. Tietenkin voi kyseenalaistaa tai kysellä eri ratkaisuista. Ei ketään hallituksessa kiinnosta sillä koira"palkalla" alkaa jotain kilpailutuksia järjestämään remontti-valvonnoille vaan jättää sen homman ihmiselle jolle siitä palkkaakin maksetaan. Plussa toki jos hallitus ei vaihdu kokoaikaa, on helpompi sitten vetää yhteistä linjaa kun joku vatipää jotain uusia ehdotuksia tekee missä ei ole mitään järkeä. "Tehdään vaan se täysi ikkunaremontti mutta ei tehdä julkisivuremonttia samalla"
 
Liittynyt
25.1.2007
Viestejä
1 633
Jatketaan viisastelua, eli jos taloyhtiö lähtee isompaan remonttiin yhtä tärkeää on valita osaava rakennuttajakonsultti ja valvoja töille. Rakennutamisen sopimustekniikka sisältää jos jonkinnäköistä kompastuskiveä, jolloin YSE:n, KSE:n sekä eri urakkamuotojen hallinta on tärkeää. Joustavilla toteutustavoilla kun tuota remontin läpimenoaikaa saadaan kummasti pienemmäksi yksittäisen asunnon osalta.

Toki sen julkisivurempankin voi tehdä niin, että huputtaa talon toukokuussa ja työt alkaa sitten elokuussa. :)

Kaiken kaikkiaan koko As. Oy homma meneen mielenkiintoiseksi 10-20 vuoden sisään kun tuo korjausvelka on aika hurja noissa betonilähiössä ja osaavaa työvoimaa kun ei tälläkään hetkellä ole tarpeeksi.
 
Liittynyt
30.1.2009
Viestejä
615
Yleensä riittää kun hallituksessa on yksi kantava voima (vaikka muut jäsenet muuttuisivatkin), yleensä joku vanhempi herrasmies, jota jaksaa vielä tällainen yleishyvä kiinnostaa ja joka on valmis uhrautumaan hakemaan sitä kaljaa niihin talkoisiin, vaatimaan sitä ja selvittelemään tätä. Noi on harvassa.
Totta. Talkoohenki on tärkeä nykyaikana taloyhtiöissä.
Omassa taloyhtiössä olen tyytyväinen siihen, että vuosia hallituksen PJ:nä toiminut mies on juuri tälläinen vanhempi herrasmies joka viitsii hoitaa juoksevia asioita ja ilmeisesti keskustelee isännöitsijän kanssa. Isännöitsijäkin toimii ihan hyvin.

MUTTA. Hallitukseen olen kuulunut 3 vuotta ja mielelläni siinä jatkaisinkin;
nyt on kuitenkin ilmennyt niin suuria epäkohtia ihan tällaisessa perustiedottamisessa hallituksen kesken, että harkitsen jäsenyyden jättämistä kesken kauden. Viime vuonna hallituksen kokouksia oli 1 kpl. YKSI! Sekin pari viikkoa ennen virallista yhtiökokousta.

Viime kokouksessa yritin nostaa asioita pöydälle mm. tiedotuksen suhteen. Asiallisesti ja perustellen.
Sain vain vastaukseksi puuskahtelua ja uhkailua jättää PJ:n työt jos joka asiasta pitää paperia tehdä ja _minulta_ lupia kysellä. Lupien kyselystähän ei ollut kyse. Kyse oli ehdotuksista miten toimia jatkossa paremmin ja miten tiedotus hallituksen kesken toimisi joustavammin. Esim. sähköpostilistat jne..
Minusta yksi hallituksenkokous vuodessa ei edes ole hallitus. On vain PJ ja "lampaat".
Ilmeisesti minä olen näköjään ainoa, joka on edes vähän jyvällä miten hallituksen tulisi toimia.

Vituttaa kuin pientä oravaa tälläinen perseily aikuisten ihmisten kesken.
Kyse oli toiminnan parantamisehdotuksista, ei kenenkään työn arvostelusta.
Jos olisin omistanut ne "munat", olisin varmaan saanut sanoa sanottavani loppuun - nyt en päässyt alkua pidemmälle kun puheenvuoro tyrmättiin PJ:n ja isännöitsijän toimesta; "ei tehdä asioista vaikeita".

Pääasiassa olen erittäin tyytyväinen taloyhtiöön ja isännöitsijään mutta hallitustoiminnan ajattelu nostaa joka kerta v-käyrää kun tiedän miten sen oikeasti pitäisi toimia. Itselläni kun ei ole oikein kiinnostusta kuulua hallitukseen jos en tiedä yhtiössä tapahtuvista asioista yhtään sen enempää kuin muutkaan osakkaat.
 

no-body

huuhaa
VIP
Liittynyt
5.10.2004
Viestejä
11 079
Jaahas, pitää tähänkin aihepiiriin alkaa hieman perehtymään kun nakki napsahti. Jos jollakulla on kokemuksen kautta kertyneitä ajatuksia, jotka ensimmäistä kertaa taloyhtiön hallitukseen eksyneen kannattaisi huomioida, niin kuulisin mielelläni. Kyseessä n. 60 asunnon kerrostaloyhtiö, rakennettu 80-luvun alussa.

Yhtiö on onneksi hyvin hoidettu, talossa (hyvällä tavalla) aktiivisia asukkaita ja muu hallitus sekä isännöitsijä asiallista ja täyspäistä väkeä, muutenhan en olisi koko souviin ikinä lähtenytkään.
 
Liittynyt
21.4.2005
Viestejä
7 672
Ikä
36
- Ajakaa mahdollisuuksien mukaan toimivaa sähköistä viestintää hallituksen ja kaikkien osakkaiden välille. Toimiva ja nopea keskustelukanava tekisi elämästä huomattavasti helpompaa kaikille etenkin isompien asioiden kohdalla.
tuollainen tuli hiljattain meidän taloyhtiöön yhden nörtin väsäämänä. hinta per asunto noin 5e/vuosi jos muisti ei nyt petä fi -domainineen sun muineen. jos taloyhtiössä ei majaile nörttiä niin kai tuosta joitain satasia köyhtyy päälle että saa sivut pystyyn. nyt jännityksellä odotamme että tuleeko hommasta floppi vai menestys (=löytääkö porukka sen paikan) mutta lähipiirissä noista sähköisistä taloyhtiön infosivustoista (naapureiden puhelinnumerot jne) on ainoastaan hyviä kokemuksia kun aina kuitenkin jotain sattuu ja joku ei ole paikalla...
 
Ylös