Talouden madonluvut-dokumentti

Spelimies

Banned
Liittynyt
24.3.2004
Viestejä
539
Talousaiheinen dokumentti YLE Areenassa ja myös Vimeossa suomiteksteillä.

Talouden madonluvut. 23 talousviisasta panee asiat järjestykseen: vapaa markkinatalous on tiensä päässä. Elokuvan nimi Four Horsemen viittaa ilmestyskirjan neljään ratsastajaan.


Dokkarissa haukutaan pystyyn taloustieteen neoklassinen koulukunta joka on hallinnut länsimaista talouspolitiikkaa noin sata vuotta. Kasinotaloudessa liikepankeille on annettu valta luoda rahaa itse mutta vastuun kantaminen on unohtunut. Kapitalismin sisäänrakennettu ahneus ja pankkiirien moraalittomuus rapauttavat yhteiskuntaa ja kasvattavat tuloerot terveen rajan tuolle puolen. Syntyneitä ongelmia yritetään korjata ottamalla lisää velkaa. Talouskriisin aikana on käytetty biljoonittain laastarirahaa.

Talouden suhteen maallikko kysyy: Vasemmistopaskaa vai realismia? Mitä asiavirheitä dokkarissa on? Miten ikuisen kasvun illuusiosta päästäisiin eroon? Miten talousjärjestelmästä rakennetaan tasapainoisempi, sellainen ettei jossain vaiheessa edessä oleva talouden supistuminen aiheuta massiivisia ongelmia? Mitä kilipääkapitalismin jälkeen, mitkä ovat ihmiskunnan suuntaviivat tulevaisuutta ajatellen? Onko järjestäytyneen rikollisuuden väitetty kasvu kapitalismin kätilöimä lieveilmiö?

Tuosta filmistä herää sata kysymystä mutta käsitellään nyt vaikka näitä ensin. Pakkiksen talousasiantuntijat, esittäkää tässä ketjussa omia mielipiteitä ja visioita talouspolitiikan isoista linjoista. Miten saadaan hommat skulaamaan?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Aika yksipuoleinen näkökulma ko "dokumentilla" vissiin? Ei tuo toki yllätä, mikäli oikein muistan, toinen näistä (oliko se nyt tämä Rantalan Riku) ainakin on jossain vasemmistotoiminnassa ollut mukana. Mielenkiintoisempi olisi jos tuossa olisi käsitelty myös muitakin kuin näitä 'antikapitalistisia' näkökulmia.
 
Mun mielestä tossa dokkarissa oli kolme pointtia ylitse muiden:homma lähti lapasesta,kun luovuttiin 1971 dollarin sidonnasta kultakantaan,FIAT rahoitus ja pankkien mahdollisuus käyttää tallettajien säästöjä pelaamiseen pörsissä.Noihin kohtiin kun saatais joku roti ja sit myös se,että myös tappiot kosahtais pankkien itsensä maksettaviks ois aika jees.Sitten vielä velkojen leikkaus vois olla paikallaan.Esim Islanti ja Argentiina löytyy yhä karttapallolta,vaikka ilmoittivat velkojille että "imekää parsaa" ei muuten makseta.
 
Talouden suhteen maallikko kysyy: Vasemmistopaskaa vai realismia? Mitä asiavirheitä dokkarissa on? Miten ikuisen kasvun illuusiosta päästäisiin eroon? Miten talousjärjestelmästä rakennetaan tasapainoisempi, sellainen ettei jossain vaiheessa edessä oleva talouden supistuminen aiheuta massiivisia ongelmia? Mitä kilipääkapitalismin jälkeen, mitkä ovat ihmiskunnan suuntaviivat tulevaisuutta ajatellen? Onko järjestäytyneen rikollisuuden väitetty kasvu kapitalismin kätilöimä lieveilmiö?

Niin kauan kuin teknologia kehittyy ja väestö kasvaa, on myös talouden kasvettava. Väestö nimittäin kasvaa ja vaurastuu jatkuvasti ja sen myötä kysyntä entistä hienommille ja lukuisammille leluille sekä korkeammalle elintasolle. Enemmän jengiä + enemmän tavaraa = tuotannon kasvettava. Ei voi saada parasta terveydenhoitoa, loputtomasti hyvää ruokaa ja uusinta iPhonea, jos kasvun on lakattava.
Tähän haasteeseen voi vastata vain jonkinlainen totalitaristinen talousjärjestelmä, joka kertakaikkiaan estää väestönkasvun ja pysäyttää teknologian kehityksen sekä torppaa materialistisen kysynnän. Ihmisten on opittava tyytymään johonkin elintasoon pysyvästi ja todennäköisesti tingittäväkin siitä.

Itse uskon, että resurssien loppuessa haemme kuitenkin ennemmin ratkaisua tieteestä sekä teknologiasta kuin äärimmäisistä yhteiskuntakokeiluista (säännöstelytaloudet, primitivismi...). Esimerkiksi maapallon ulkopuolisten raaka-aineiden hyödyntäminen sekä luonnosta ja fuusiosta lähtöisin oleva "rajaton energia".
 
Ajattelin ja toivoin ennen dokumentin katsomista, että kyseessä olisi objektiivinen näkemys nykytilasta. Petyin pahasti ekan puolituntisen aikana juurikin tuosta vasemmisto/salaliittoretoriikasta johtuen. Jo alussa huomasi, että tämä on tyypillinen "bängksterit on perseestä!1" -tyyppinen antikapitalisminen itkuvirsi. Sitten ruvettiin väkisin etsimään vertauskuvia antiikin Rooman ja nyky-Yhdysvaltojen välille, ja miten koko tämä järjestelmä tulee romahtamaan Rooman tavoin.

Ei tosin ole suurikaan ihme, että näkökulmat olivat mitä olivat, sillä eikös Riku nimenomaan ole näitä vasemmostolaisia talonvaltaajia?
 
Minusta dokumentti oli ihan ok. Harvoin tulee vastaan täysin objektiivisia dokumentteja. Minusta tämän dokumentin "pihvi" oli siinä, että pyrittiin osoittamaan, ettei länsimaissa, erityisesti Yhdysvalloissa, oleva kapitalistinen vapaa markkinatalous todellisuudessa ole vapaata markkinataloutta. Lobbausta ja pankkien valtaa on minusta ihan perusteltua kritisoida. Yhdysvaltojen ja Rooman vertaaminen etsimällä yhteyksiä "kokkien ylistämisestä" oli aika kaukaa haettua, mutta muuten ihan ok pätkä.
 
Aika mielenkiintoista, että sellaista pyrkivät osoittamaan. Yleensähän nää vasemmistohihhulit syyttää ties mitä "hyperkapitalismiksi" ja "vapaaksi markkinataloudeksi" tms., vaikka olisi mitä rajoituksia asian suhteen. Juu, onhan Yhdysvalloissa ties mitä rajoituksia talouden saralla. Ovat siis liittyneet samoille linjoille erään Miltonin kanssa, joka kirjoitti kirjankin näistä yhdysvaltojen talouden vapautta vähentävistä tekijöistä. :)
 
Ei dokkarin linja ollut mitenkään selkeän vasemmistolainen. Kritiikki kohdistettiin uusklassiseen taloustieteeseen, mutta mitään selkeää vaihtoehtoa ei mielestäni tarjottu. Klassista taloustiedettä ilmeisesti jollain tasolla ihailtiin, mutta sitten oli kaikkea häröilyä esimerkiksi kultakantaan ja raaka-aineiden verottamiseen liittyen. Sosialismia ei kuitenkaan tarjottu vaihtoehtoksi tai kummemmin ylistelty ja muistaakseni mitään degrowth-höpinöitäkään ei ollut, mikä on kuitenkin yksi nykyisten vihervasemmistolaisten lempiteemoista.
 
Mun mielestä se keskustelu juontajien ja studiovieraan kesken oli mielenkiintoisempaa seurattavaan kuin tuo itse dokkari, jossa muistaakseni on aika paljonkin asiavirheitä yms.

Johdanto ennen dokkaria:
Docventures: Docventures: Yllätysvieras | Tv | Areena | yle.fi
Varsinainen keskustelu dokkarin jälkeen:
Docventures: Docventures: Live | Tv | Areena | yle.fi

Erityisen hyvä huomio tuossa keskustelussa oli nimenomaan tuo, että dokkari alkoi ja sen läpi kävi sellainen vire, että "kunpa vaan palattaisiin siihen vapaaseen kapitalismiin mitä meillä oli silloin Yhdysvaltain itsenäistymisen aikaan, silloin kaikki oli hyvin." Haikaillaan paluuta kultakantaan ja kaikkea muuta järjetöntä.

Tällainen ajatteluhan on kovassa huudossa varsinkin Atlantin takana tällä hetkellä. Tuota koulukuntaa luonnehtii nimenomaan se, että faktat laitetaan sopimaan ideologiaan.
 
Back
Ylös Bottom