Takalla lämmittämistä jos suunnittelee, niin kannattaa muistaa tehdä lattiaan valuvaiheessa takalle imuilmaputki anturan läpi ulos. Näin takan hyötysuhde paranee kun takka ei vedä imuilmakseen rahalla lämmitettyä sisäilmaa vaan "ilmaista" ulkoilmaa. Samalla saadaan hyvä veto takkaan. Niin ja takka kannattaa tietysti tehdä keskelle taloa, eikä ulkoseinän viereen.
Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys ja kaukolämpö vuonna 2004 rakennetussa 1,5 kerroksisessa puutalossa. Lämpimiä lattianeliöitä on 240 autotalli ja varasto mukaan laskettuna. Autotalli-varasto 40 neliötä on erillisrakennuksessa. Kaukolämmön kustannus on noin 1200 euroa vuosi. Varaavaa takkaa poltellaan aika paljon, mutta olen vähän ymmälläni tuon varaavan takan puitteissa siitä, että saavuttaako sillä säästöä lämmityskuluissa? Ehtiikö vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatit reagoida varaavan takan lämpöön? Takka on tulikuuma kun pellit laittaa kiinni, 12 tunnin kuluttua vielä lämpöinen ja 24 tunnin kuluttua luovuttanut kaiken lämpönsä.
Huoneilman lämpötila on meillä säädetty 18 asteeseen. Takkaa poltellaan melkein joka päivä. Lähellä takkaa (olohuoneessa) lämpö on 24c, yläkerrassa makuuhuoneissa 20 C eli sen verran ilmeisesti parin asteen verran takka kohottaa lämpötilaa myös yläkerran huoneissa, jotka ovat kauimpana takasta.
Ostan kuivaa koivuhalkoa markkinahintaan, eli puu ei ole meille ilmaista.
Toinen asia, johon lukisin mielelläni kommenttia, on autotallin energiankulutus. Pelkällä päällä kun ajattelee, niin näillä tämän talven pakkasilla kun on joka ilta ajanut auton talliin sulamaan ja lämpenemään niin kyllähän siinä energiaa kuluu, kun tuollainen lähes 2000kg:n jäämöntti viedään sinne lämpenemään. Puntaroin tässä nyt vaihtoehtoiskustannuksena ajatusta, että sähköllä lämmitetään lohko ja sisätila siten, että auto on pihalla. Kumpi halvempaa?