Elämisestä omalla kohdalla kokemusta (löytyy muuten jostain vanhastakin ketjusta, en vain jaksa etsiä) puolentoista vuoden ajalta. Sveitsinsaksa ei kyllä ihan hirveästi tuota virallista saksan muotoa muistuta, mutta kyllä nämä yleensä ymmärtävät mitä heille sanotaan, ainakin jos yrittää riittävän monta kertaa toistaa tai kysyy, jotta sujuuko hochdeutsch juttukumppanilta. Zürichissä pärjää suht hyvin englannilla, tosin heti kaupungin ulkopuolella kannattaa varautua saksan puhumiseen. Yleensäkin englannin puhehalukkuus on varsin vaihtelevaa, koulussa ensimmäinen vieras kieli tällä alueella on ranska (tääkin vaihtelee sitten alueesta ja melkeinpä kunnastakin riippuen) ja englantia aletaan opiskelemaan vasta yläasteella. TV-ohjelmat on dupattu, kaikki (tosin "valtakunnallisilta" kanavilta voi joistakin ohjelmista valita myös englannin kielen version).
Verotus, joo keveää on, veroilmoitus täytetään, kun tulot ylittävät 120 000 CHF/vuosi. Pari vuotta sitten joku tilasto väitti sveitsiläisen perheen keskitulojen olevan n. 80 000 CHF/vuosi. Vakuutukset ovat pakolliset omasta takaa, niihin saa upotettua sitten rahaa hyvin eri määriä riippuen omavastuun suuruudesta/vakuutuksen sisällöstä (yksityishuone sairaalassa yms.). Tapaturmavakuutus tulee työnantajan puolesta. Omalääkäri pitää löytää vakuutuksen tekohetkeä ennen ja yleensä jos jotain asiaa lekuriin on, niin aina mennään oman lääkärin kautta, sitten vasta eteenpäin (pl. onnettomuudet/päivystysajat).
Asuminen maksaa. Ja siihen saa rahaa kulumaan paljon jos haluaa oikein fiinisti asua tai edes uudessa asunnossa suositulla alueella. Mutta edullisemminkin selviää. Asuntoja kannattaa katsella esim.
www.homegate.ch sivustolta. Täällä on kolme yleistä muuttopäivää vuodessa, jolloin sutinaa riittää, on asuntoja kyllä muutenkin saatavilla.
Työluvan saanti on helppoa EU-kansalaiselle. Työnantajan tulee muistaakseni täyttää joku lappunen. Maahanmuuton jälkeen (en muista kuinka nopeasti) pitää käydä ilmoittautumassa kunnanvirastolla/poliisilla ja varata mukaan rahaa. Kaikkihan maksaa. Ajokortti tulee vaihtaa vuoden kuluessa maahan muutosta, EU-korttia ei enää sen jälkeen näe.
Saksaan verrattuna ruoka on kallista, yleensäkin kaikki maksaa. Normaalia on, että rajan pinnassa asuvat käyvät muualla ostoksilla. Tosin bensa on tällä puolella halvempaa. Julkiset yhteydet ovat toimivat ja lähes joka paikkaan pääsee ilman omaa autoa. Maisemat ovat mahtavat ja reissaaminen täältä kätevää eri puolille.
Pohjoismaalaisiin suhtaudutaan pääasiassa positiivisesti ja kiinnostuneesti, tosin tässä maassa suurin puolue SVP näyttää kyllä hyvin selvästi mitä mieltä on ulkomaalaisista. Mutta työtä tekevät ja asiansa hoitavat ulkomaalaiset ovat maahan tervetulleita.
Ai niin, työ. Päivät ovat toisinaan pitkiä tuolla insinöörimiehellä ja normaali oletus on, että töitä tehdään ja paljon ja sitä myös odotetaan työntekijöiltä. Mutta kun ollaan vapaalla, niin sitten myös ollaan vapaalla. Viikonloppuisin alkaa kansanvaellus vuorille ja loma-aikoina sveitsiläiset matkustavat muualle. Ihmiset ovat pääsääntöisesti ystävällisiä, mutta kovin helposti ei ehkä tuttavuutta pidemmälle pääse, siinä mielessä elämä on samanlaista kuin Suomessa, toisaalta eipähän tule kovin häirityksikään. Suomea täällä kuulee ihan säännöllisesti, joten mitä tahansa ei kannata suustaan ulos päästä.
Muuttotavaroiden tuominen onnistuu suht kätevästi, ainakin muuttofirman toimesta. Tullia varten tarvitaan maahan muuttotodistus sekä pakkauslista tuotavista tavaroista. Tässä alkuun muutama mieleen tullut juttu