SUPERCARB 1kg -40%

Sosiaaliset mediat, tekijänoikeudet ja valokuvat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Tape80
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
14.12.2005
Viestejä
498
Alustus
http://www.pdnpulse.com/2010/04/insult-to-injury-afp-suing-photographer-it-stole-photos-from.html



Insult to Injury: AFP Suing Photographer It Stole Photos From


It's hard to explain a mind-blowing mess like this one, but AFP is suing a Haitian photojournalist for "antagonistic assertion of [his] rights" after it distributed his news-breaking earthquake photos all over the world without his permission. AFP is mad because the photographer, Daniel Morel, sent cease and desist letters to numerous AFP clients, allegedly made false and defamatory statements about AFP, and made unreasonable monetary demands of AFP for infringement.

AFP is asking a federal court in Manhattan to declare that it did nothing wrong, and force Morel to pay unspecified damages for defamation.

Morel, a veteran photojournalist and former AP photographer, was in Port au Prince when the earthquake struck. He shot news images moments after the quake, and within an hour, the daughter of a friend helped him post 13 high resolution images on Twitter from a hotel that still had a working internet connection.

AFP downloaded the images and distributed them through Getty, it's distribution partner. Morel's iconic image of an earthquake victim (shown above) appeared on the front pages of newspapers all over the world the next day. In many cases, the images carried the credit of AFP, Getty, and a Dominican photographer who stole Morel's images and re-tweeted them as his own. (Morel says AFP knew who the images actually belonged to, a claim AFP does not seem to be disputing).

Morel started sending the cease and desist letters to AFP and various users of Morel's images. AFP says it immediately stopped distributing his images. But the damage was done, and Morel has been seeking an unspecified payment from AFP.

AFP finally sued, asserting that the Twitter Terms of Service are perfectly clear: Anything uploaded to Twitter is free for re-distribution. Besides, AFP says, Morel didn't indicate that he was putting any restrictions on the use of the images that he tweeted.

Morel's response in court papers to that he "had no prior experience with Twitter...and did not read the Terms of Service." He also explains that he posted the images on Twitter with hopes that they "would span the globe to inform the world of the disaster, and that he would also receive compensation and credit as a professional photographer for breaking news of the earthquake before the news and wires services."

In a perfect world, photographers could take their stories to the world without major distributors and other middlemen, and somehow get paid--even after the fact--for pictures they have posted for all the world to see.

In fact, The Wall Street Journal, the Associated Press, and others did see Morel's tweet and offer him money to publish and distribute his images, according to papers he filed in court. Not everyone, in other words, assumed that Morel's images were free for the taking because of Twitter's Terms of Service.

But a perfect world it isn't. The internet may be empowering, but this case shows how vulnerable photographers' copyrights are--and not just to petty thieves, but to big corporations who have the money and lawyers to beat small copyright owners up in court on the grounds that some fine print makes it legal to copy and distribute their works without permission.

That, of course, raises the question: what is copyright really worth anymore if technology has turned it into something that benefits only those with the resources to enforce and defend it at every turn?

6a00d8341ce76f53ef0134802f014a970c-800wi


Eli, perseelleen meni kun ilmeisesti kuvaaja ei oikein ymmärtänyt mitä luovutti jne.

Mutta aiheeseen, eli miten nuo mediat nyt sitten oikein kuvien kanssa toimivat? Esim Mikellähän on kuvia tuolla Facebookissa, mites ne oikeudet menevät niissä? Ja jos esim laitan kuvan cropattuna hieman enemmän, onko juuri se cropattu kuva oikeuksineen annettu, vai kok alkuperäinen teos?

Eli hieman selvennystä kaipailisin, varsinkin teiltä jotka kuvaatta rahasta, eli ette lataa sinne facebookkiin pelkkiä räpsyjä...
 
Supermass Nutrition: Super Meal 1 KG -30%
Noista facebookin ja twitterin ym. ehdoista ei ota pirukaan selvää, mutta sen verran olen lakipuolen tuntijoiden kanssa keskustellut että todennäköisesti niiden ehtoja ei suomen lakien mukaan voida pitää sitovina. Facebookissa olis jossain välissä pykälä joka sallisi fb:n käyttää omissa mainoksissaan mitä tahansa sinne ladattua kuvaa, mutta yleisestä painostuksesta niitä lievennettiin ja ainakin itse muistaisin laittaneeni johonkin kohtaa rastin joka kieltää kuvieni käytön. Mutta internetskussa kun ollaan niin kuva voi päätyä mihin tahansa, ja rahojen saaminen niistä jälkikäteen voi olla mahdotonta. Kuvaahan kannattaa cropata aina jonkun verran ennen kuin niitä luovuttaa eteenpäin, sillä originaalilla voit jälkikäteen viimeistään osoittaa olleesi kuvan alkuperäinen ottaja. Twitteriin en laita kuvia ja facebookiinkaan harvoin mitään tärkeetä, ja jos laitan, niin max 600px pidemmältä sivulta ja firman logolla varustettuna.
 
Mulle on nyt kahden päivän aikana tullut kaksi kyselyä siitä, että saako ottamiani valokuvia käyttää. Toinen tuli eilen ja erästä kuvaani haluttaisiin käyttää jossain julisteessa erään kaupan järjestämällä teemaviikolla. Koska kysyjänä on nettituttu, annoin luvan kuvan käyttöön ihan tosta vaan enkä halua nimeäni ylös kuvan oheen.

Nyt tänään minua lähestyi eräs henkilö FB:n kautta, joka oli pyytänyt ottamaan puhelimitse yhteyttä. Hän haluaisi mahdollisesti käyttää matka-aiheisia kuviani eräillä nettisivuilla (ilmeisesti verkkokauppa), joiden linkin hän laittoi viestin oheen. Kuviani hän oli ilmeisesti nähnyt FB:ssä, jonne olen ladannut niitä.

Tuli tossa mieleen, että jos tuo henkilö on tosissaan ja antaisin luvan kivieni käyttöön, niin mitä minun tulisi huomioida? Onko kuvien käytöstä tapana laatia jonkinlainen sopimus ja mitä ne sisältävät? Entä mitä muuta pitäisi huomioida?
 
Tuli tossa mieleen, että jos tuo henkilö on tosissaan ja antaisin luvan kivieni käyttöön, niin mitä minun tulisi huomioida? Onko kuvien käytöstä tapana laatia jonkinlainen sopimus ja mitä ne sisältävät? Entä mitä muuta pitäisi huomioida?

Sähköposti on sitova, jos haluat tarkempia kuvien käyttöoikeuksista sääteleviä sopimuspohjia, niin www.freet.fi löytyy.
Ei tuossa mitään sen kummempia tarvi huomioida, luovutat kuvat pientä korvausta vastaan kysyjän firman internetsivuilla käytettäväksi.
 
Jos kuvat menee markkinointikäyttöön ja niissä on ihmisiä tunnistettavissa niin heiltä pitää olla lupa tuohon käyttöön, mieluiten kirjallisena.
 
^

Tarkoitatko, että vaikka kyseessä olisi nk. yleiskuva (kuvataan ulkona, ei tiettyä ihmistä, vaan yleiskuvaa), niin silti se lupaa pitää olla ja vastuu luvan kysymisessä on nimenomaan minulla kuvaajana?
 
3 kpl Basic Nutrition Whey (3 kg) -25%
Jos ihminen on selkeesti tunnistettavissa siinä niin ollaan siinä rajoilla vaikka oliski yleiskuvaa. Ja sekin on vähän rajoilla että onko yrityksen nettisivujen kuvituskuvat mainoskäyttöä, mutta välttäisin itse laittamasta sellaisia kuvia joissa on henkilö selvästi kasvoista tunnistettavissa jos lupaa ei ole. Muistan yhden oikeusjutun vastaavasta hommasta mutta en tietenkään sitä kuinka siinä kävi :/ Google saattaa muistaa.

Isot kuvapankit vaatii nykyään model releasen pelkästään jo siitä jos voidaan olettaa että kuvassa oleva henkilö itse tunnistaa itsensä vaikka kuvaustilanteen perusteella, vaikka kasvoja ei näkyisi. Nää nyt on tietty vähän jenkkien oikeushysterian vuoksi.

Jos luovutat kuvan mainoskäyttöön niin luvan kysyminen on sun vastuulla, kuvan saajahan olettaa että kuvaa saa käyttää siihen tarkoitukseen kuin kuvaaja on sanonut. Voit tietysti luovuttaa kuvat "ei mainoskäyttöön, ei model releasea" jolloin vastuu siirtyy kuvan käyttäjälle ja hänen harkintaansa onko nettisivujen kuvitus markkinointia. Ja tälläisissä tapauksissa ehdottomasti kirjallisena, esim. samassa sähköpostiviestissä missä on kuvat liitteenä. Henkilökohtaisen nettisivut ja uutisjutut ym on sitten eri juttu, niissä saa julkaista jo ihan puhdasta pärstäkuvaakin, kunhan ei esitä kuvattavaa halventavassa yhteydessä (ja kuvat ovat julkiselta paikalta).
 
Back
Ylös Bottom