soijarouhe

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja nikess
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
11.6.2008
Viestejä
2
Olen käynyt kohta 4 kk salilla ja rupesin ajattelemaan, että kannataisiko minun ostaa proteiinijauhoja. Mutta päätin sitten kun minulla on jo soijarouhetta, että alan käyttää sitä mutta kannattaisiko silti oltaa vaan proteiinijauhoja. Yksi kysymys vielä millai soijarouhetta kannattaa käyttää.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Vaaleaa soijarouhetta (soyapetit) voit käyttää sellaisenaan esim. mehukeiton kanssa tai sekoittaa jugurttiin, eli käyttää kuin muroja. Erittäin maukasta ja toimii :)

Tummaa voi käyttää vaikka jauhelihan korvikkeena/jatkeena. Paljon kuituja ja tärkeitä hivenaineita.

Proteiinijauhetta kuitenkin tarvitset palkkariin, joten suosittelen sitä ostamaan. Kannattaa lueskella forumia ja kokeilla hakusanaa: palautusjuoma
 
Kaksi aivan eri tuotetta eri käyttötarkoituksiin. Ei niiden välillä ole mitään syytä valita, jos voi käyttää vallan mainiosti molempia.

Soijarouhetta tavallisimmin lisätään jauheliharuokiin. Jotkut käyttävät sitä sellaisenaan jauhelihan korvikkeena, mutta siihen se on minusta liian sahajauhomaista. Jauhelihan sekaan se soijarouheen vähän tympeä maku peittyy helposti.
 
Tummaa soijarouhetta tulee heitettyä vähän joka ruokaan.. rahkaan, jugurttiin, aamupuuroon, myslien sekaan, salaattiin yms. vain mielikuvitus rajana. Siitä en sitten tiedä että kuinka yleistä tää soijajuttu on. Ei ainakaan kommenttia oo hirveesti sadellu..
 
Soijarouhe on lasagnessa tosi hyvää. Kannattaa maustaa rohkeasti niin ei maistu se vähän pahvinen perusmaku läpi. Jos kiehauttaa vedessä liemikuution kanssa niin soijarouhetta voi käyttää jauhelihan korvikkeena missä vaan mutta muista lisätä öljyä jos paistat kun soijarouheessa itessään ei oo yhtään rasvaa.

Palkkariin tosiaan tarvii protskujauhoa kuten Juzu mainitsikin.
 
Itse kasvissyöjänä käytän soijarouhetta moneenkin ruokaan...

Mm. kaalikeittoon, makaroonilaatikkoon jne. jauhelihan sijaan. Tuotahan on aika hyvä sekoittaa esim. jauhelihan joukkoon mihin tahansa ruokaan. Tai laittaa vaikka sämpylätaikinaan.

Venäjällä ollessa soijarouhe olikin tärkein proteiinin lähde miulla (kevyttä kantaa ;) ). Sitä oli helppo sekoittaa aamulla ja illalla jugurttiin. Kyllä se puuroonkin sopii, kun on aika mautonta..Niin joo, ja esim. kaupan valmiiseen kasvissose tms. -keittoon. Saa vähän ruokasampaa.
 

Joo, melkein kaikki on ylipainosia läskejä joilla on lähtökohtaisesti ongelmia saada muksuja ja sitten kysytään et "paljo sä hei vedät soijaa" ja tutkimuksen lopputulos on et ne ruikkii eniten siittiöitä ketkä käyttää melko paljo soijaa ja ne jotka käyttää vähän tai paljo soijaa ruikkii vähän.

Ton tutkimuksen otanta on liian pieni, vääristynyt ja tulokset ristiriitaisia.


Tässä tutkimus jokusen vuoden takaa:

Mitchell JH, Cawood E, Kinniburgh D, et al. 2001. Effect of a phytoestrogen food supplement on reproductive health in normal males. Clin Sci 100:613-8.

http://www.clinsciusa.org/cs/100/0613/10 00613.pdf

Terveille mieshenkilöille syötettiin 40mg edestä fytoestrogeeneja päivittäin pari kuukautta. Testattiin sekä ennen, aikana että jälkeen. Kyseessä on siis KONTROLLOITU tutkimus, ei tilastotutkimus.

Tulokset osoittivat, että soijan syönnillä ei ollut vaikutusta sperman laatuun, siittiöiden määrään tai muihinkaan juttuihin. Monet muut tutkimukset ovat osoittaneet että runsaallakaan soijan käytöllä ei teston määrään oo vaikutusta.

Tossa linkittämässäsi uutisessa eroja tuli vetämällä 2 annosta soijaa viikossa, tässä tutkimuksessa jengille syötettiin 2 PÄIVITTÄISEN soija-annoksen verran phytoestrogeeneja (eli kasveissa olevia aineita jotka tarttuu samoihin reseptoreihin kuin estrogeenit) eli noin 7-kertainen määrä ja tulos oli että ei mitään eroa.

Kaikki huttujutut soijasta käsitellään täällä huippuravintotieteilijän toimesta:

http://www.t-nation.com/article/most_recent/soy_whats_the_big_deal

Missä oli otsikot kun tuo ensin linkittämäni kontrolloitu ja tarkaa tutkimus monella mittauksella julkistettiin? Ei missään, koska media uutisoi vain tutkimuksista joissa pelotellaan ihmisiä. Se että joku juttu todetaan turvalliseksi ei kiinnosta ketään.
 
Joo, melkein kaikki on ylipainosia läskejä joilla on lähtökohtaisesti ongelmia saada muksuja ja sitten kysytään et "paljo sä hei vedät soijaa" ja tutkimuksen lopputulos on et ne ruikkii eniten siittiöitä ketkä käyttää melko paljo soijaa ja ne jotka käyttää vähän tai paljo soijaa ruikkii vähän.

Ton tutkimuksen otanta on liian pieni, vääristynyt ja tulokset ristiriitaisia.


Tässä tutkimus jokusen vuoden takaa:

Mitchell JH, Cawood E, Kinniburgh D, et al. 2001. Effect of a phytoestrogen food supplement on reproductive health in normal males. Clin Sci 100:613-8.

http://www.clinsciusa.org/cs/100/0613/10 00613.pdf

Terveille mieshenkilöille syötettiin 40mg edestä fytoestrogeeneja päivittäin pari kuukautta. Testattiin sekä ennen, aikana että jälkeen. Kyseessä on siis KONTROLLOITU tutkimus, ei tilastotutkimus.

Tulokset osoittivat, että soijan syönnillä ei ollut vaikutusta sperman laatuun, siittiöiden määrään tai muihinkaan juttuihin. Monet muut tutkimukset ovat osoittaneet että runsaallakaan soijan käytöllä ei teston määrään oo vaikutusta.

Tossa linkittämässäsi uutisessa eroja tuli vetämällä 2 annosta soijaa viikossa, tässä tutkimuksessa jengille syötettiin 2 PÄIVITTÄISEN soija-annoksen verran phytoestrogeeneja (eli kasveissa olevia aineita jotka tarttuu samoihin reseptoreihin kuin estrogeenit) eli noin 7-kertainen määrä ja tulos oli että ei mitään eroa.

Kaikki huttujutut soijasta käsitellään täällä huippuravintotieteilijän toimesta:

http://www.t-nation.com/article/most_recent/soy_whats_the_big_deal

Missä oli otsikot kun tuo ensin linkittämäni kontrolloitu ja tarkaa tutkimus monella mittauksella julkistettiin? Ei missään, koska media uutisoi vain tutkimuksista joissa pelotellaan ihmisiä. Se että joku juttu todetaan turvalliseksi ei kiinnosta ketään.

Soija laskee nuorilla terveillä miehillä DHT-pitoisuuksia (dihydrotestosteroni, 3x anabolisempi kuin testo) veressä, eturauhaselle hyväksi, mutta ei punttaajalle:
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/135/3/584

Soija häiritsee ainakin naisilla kalsiumin imeytymistä:
http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/136/7/1890

Lisäksi soija sisältää runsas phytaattia mikä on jäänyt tutkimuksissa kokonaan huomiotta. Phytaatti suoraan määrästään riippuen vähentää mineraalien, joidenkin vitamiinien ja ravintoaineiden imeytymistä. Mm magnesium reagoi hyvin voimakkaasti ravinnon phytaattiin ja helposti jopa suurin osa magnesiumista jää imeytymättä.

Soijan ylipursuavat tuotantomäärät ja aggressiivinen markkinointi ovat myös faktoja. En väitä että tutkimuksia ostettaisiin, sitä en uskaltaisi.

edit:
http://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm

Wikistä kattava viitteineen

http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean sanoi:
Health risks

[edit] Phytoestrogen
Main article: Phytoestrogens
Soybeans contain isoflavones called genistein and daidzein, which are one source of phytoestrogens in the human diet. Because most naturally occurring estrogenic substances show weak activity, normal consumption of foods that contain these phytoestrogens should not provide sufficient amounts to elicit a physiological response in humans.[citation needed]

Plant lignans associated with high fiber foods such as cereal brans and beans are the principal precursor to mammalian lignans which have an ability to bind to human estrogen sites. Soybeans are a significant source of mammalian lignan precursor secoisolariciresinol containing 13–273 µg/100 g dry weight.[44] Another phytoestrogen in the human diet with estrogen activity is coumestans, which are found in beans, split-peas, with the best sources being alfalfa, clover, and soybean sprouts. Coumestrol, an isoflavone coumarin derivative is the only coumestan in foods.[45][46]

Soybeans and processed soy foods do not contain the highest "total phytoestrogen" content of foods. A study in which data were presented on an as-is (wet) basis per 100 g and per serving found that food groups from highest to lowest levels of total phytoestrogens per 100 g are nuts and oilseeds, soy products, cereals and breads, legumes, meat products, various processed foods that may contain soy, vegetables, and fruits.[47]


[edit] Women
A 2001 literature review suggested that women with current or past breast cancer should be aware of the risks of potential tumor growth when taking soy products, based on the effect of phytoestrogens to promote breast cancer cell growth in animals.[48]

A 2006 commentary reviewed the relationship with soy and breast cancer. They stated that soy may prevent breast cancer, but cautioned that the impact of isoflavones on breast tissue needs to be evaluated at the cellular level in women at high risk for breast cancer.[49]


[edit] Men
Because of the phytoestrogen content, some studies, but not all, have suggested that there is an inverse correlation between soybean ingestion and testosterone in men.[50] For this reason, they may protect against the development of prostate cancer.[51] A theoretical decrease in the risk of prostate cancer should, however, be weighed against the possible side-effects of decreased testosterone, which are still unclear. The popular fear that soybeans might cause reduced libido and even feminine characteristics in men has not been indicated by any study; the popularity of the notion seems to be based on the simplistic misapprehension that estrogen and testosterone have a simple, inverse relationship in sexual hormone systems and sex-related behaviour. Their interplay is very complicated and largely still unknown.[52]

Studies published in July 2008 shows that Soy products and more specifically the phytoestrogen it contains have been shown to significantly lower a mans sperm count.[53]


[edit] Infant formula
There are some studies that state that phytoestrogen in soy can lead to alterations in the proliferation and migration of intestinal cells. The effects of these alterations are unknown.[54] However, some studies conclude there are no adverse effects in human growth, development, or reproduction as a result of the consumption of soy-based infant formula.[55] Other reviews agree, but state that more research is needed to answer the question of what effect phytoestrogens have on infants.[56][57] Soy formula has also been linked to autoimmune disorders of the thyroid gland.[58]


[edit] Cancer
The soy industry companies claim soy to have anticancer benefits. The statement is mainly based on statistics which shows that Japanese, who have soy based products as a part of a daily nutrient, suffer less from breast cancer, uterus and prostate. The fact that Asian population, with the Japanese among them, have much higher rates of cancer related to dejection system and thyroid are less popularized.[citation needed]


[edit] Allergens
Main article: Soy allergy
About 9% of children in the USA are allergic to soybean proteins.[citation needed] The major soy allergen has been identified by scientists at USDA.[citation needed] Both transgenic and conventional soybean varieties without the allergenic protein have been prepared.[citation needed] Soy allergy, typically, will manifest itself approximately a day after consumption of the beans. Common symptoms are urticaria, rash, itching, and redness of the skin.[59][60]


[edit] Promotion as health food
Soy consumption has been promoted by natural food companies and the soy industry's aggressive marketing campaign in various magazines, television ads and in health food markets. Research has been conducted examining the validity of the beneficial health claims with regard to the increase in consumption of soybeans which mimic hormonal activity.

A practice guideline published in the journal Circulation questions the efficacy and safety of soy isoflavones for preventing or treating cancer of the breast, endometrium, and prostate (although the same study also concludes that soy in some foods should be beneficial to cardiovascular and overall health) and does not recommend usage of isoflavone supplements in food or pills.[61] A review of the available studies by the United States' Health and Human Services' Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) found little evidence of substantial health improvements and no adverse effects, but also noted that there was no long-term safety data on estrogenic effects from soy consumption.[62]


[edit] Brain
Estrogen helps protect and repair the brain during and after injury.[63] The mimicry of estrogen by the phytoestrogens in soy has introduced a controversy over whether such a replacement is harmful or helpful to the brain. Several studies have found soy to be harmful for rats.[64] Nevertheless the cited study was based on rats fed with concentrated phytoestrogens and not common soybeans and it is already well known that concentrated estrogens cause negative effects in males. The common amounts of phytoestrogens in soy beans are not to be compared to concentrated estrogen. One study followed over 3000 Japanese men between 1965 and 1999, and that showed a positive correlation between brain atrophy and consumption of tofu.[65]


[edit] Carcinogen
Raw soy flour is known to cause pancreatic cancer in rats.[66] Whether this is also true in humans is unknown because no studies comparing cases of pancreatic cancer and soy intake in humans have yet been conducted, and the doses used to induce pancreatic cancer in rats are said to be larger than humans would normally consume. Heated soy flour may not be carcinogenic in rats.[67][68] Existing cancer patients are being warned to avoid foods rich in soy because they can accelerate the growth of tumours.[69]


[edit] Iron
A study conducted in China found that "A Vegetarian Diet Rich in Soybean Products Compromises Iron Status in Young Students"[70]
 
editit ummessa

http://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm

Täältä vielä erikseen lainaukset:

The Chinese did not eat unfermented soybeans as they did other legumes such as lentils because the soybean contains large quantities of natural toxins or "antinutrients". First among them are potent enzyme inhibitors that block the action of trypsin and other enzymes needed for protein digestion.

These inhibitors are large, tightly folded proteins that are not completely deactivated during ordinary cooking. They can produce serious gastric distress, reduced protein digestion and chronic deficiencies in amino acid uptake. In test animals, diets high in trypsin inhibitors cause enlargement and pathological conditions of the pancreas, including cancer.14

Soybeans also contain haemagglutinin, a clot-promoting substance that causes red blood cells to clump together

Soybeans are high in phytic acid, present in the bran or hulls of all seeds. It's a substance that can block the uptake of essential minerals - calcium, magnesium, copper, iron and especially zinc - in the intestinal tract.

In spite of poor results in animal feeding trials, the soy industry has sponsored a number of studies designed to show that soy protein products can be used in human diets as a replacement for traditional foods.

Soijaprotsku-isolaatin valmistuksesta:

Acid washing in aluminum tanks leaches high levels of aluminum into the final product. The resultant curds are spray- dried at high temperatures to produce a high-protein powder. A final indignity to the original soybean is high-temperature, high-pressure extrusion processing of soy protein isolate to produce textured vegetable protein (TVP).

Much of the trypsin inhibitor content can be removed through high-temperature processing, but not all. Trypsin inhibitor content of soy protein isolate can vary as much as fivefold.21 (In rats, even low-level trypsin inhibitor SPI feeding results in reduced weight gain compared to controls.22)

But high-temperature processing has the unfortunate side-effect of so denaturing the other proteins in soy that they are rendered largely ineffective.23 That's why animals on soy feed need lysine supplements for normal growth.

Nitrites, which are potent carcinogens, are formed during spray-drying, and a toxin called lysinoalanine is formed during alkaline processing.24 Numerous artificial flavorings, particularly MSG, are added to soy protein isolate and textured vegetable protein products to mask their strong "beany" taste and to impart the flavor of meat.25

jne jne. Kannattaa tuo lukasta kokonaan.
 
Hei ihan oikeesti toi Mercola on sitä mieltä et mikroaaltouuni on tappavan myrkyllinen laitos. Kandee lukea Wikipediasta vähän että millasta hullua siteeraat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Mercola

Ja koska noita tutkimuksia on aika hankala arvioida jos ei ole alan ammattilainen niin täällä analyysiä muutamasta mainitsemastasi:

http://www.earthclinic.com/Remedies/soy.html

Jos kerran ympäristömyrkyt ja alumiini yms. kertyvät soijaan, niin miksi ne eivät kerry lihaan, joka kasvatetaan kyseisellä soijalla? Ihmisille tarkoitetut soijatuotteet tarkastetaan kemikaalijäämien osalta aivan kuten mitkä tahansa muutkin elintarvikkeet.

Goitrogeenit hajoavat liottaessa tai keitettäessä:

http://www.avoin.helsinki.fi/opetus/materiaalit/ravitsemustiede/images/Energia_ravaine_210807.pdf

Soijan fytaatit eivät estä kuin maksimissaan soijan itsensä sisältämien tiettyjen ravintoaineiden imeytymisen:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FKA/is_5_66/ai_n5994721/pg_3

Fermentointi deaktivoi hemaglutiniinin ja se on vaarallista vain tietyille sydänsairaille.

Ja tosiaan kannattaa lukea toi T-Nationin "Soy - What's the Big Deal" koska se on huippuravitsemustieteilijän kirjoittama joka EI saa massia soijateollisuudelta eikä toisaalta lihateollisuudelta. Sekä soijan ihmelääkevaikutukset että vaarat käydään harvinaisen hyvin ja kattavasti läpi.
 
Hei ihan oikeesti toi Mercola on sitä mieltä et mikroaaltouuni on tappavan myrkyllinen laitos. Kandee lukea Wikipediasta vähän että millasta hullua siteeraat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Mercola

Miksi käännät asian Mercolan henkilöön vaikka nyt puhuttiin soijasta. Se on aivan sama kuka niitä tehtyjä tutkimuksia siteeraa. Luovuitko asiastasi?


Edit: artikkelin ei edes ollut Mercolan käsialaa:
Newest Research On Why You Should Avoid Soy

by Sally Fallon & Mary G. Enig, Ph.D.
 
Sally Fallon on lihateollisuuden kustantama lobbaaja joka toimii Weston A. Price Foundation -nimisen lafkan alla. Kyseisen pumpun etusivullakin on isot lihantuottajien mainokset.

Ja toi toinen nainen on lisäksi todettu vaaralliseksi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_G._Enig

"Much of Enig's dietary advice is in opposition to the consensus of the medical and scientific communities. She admits that she is "on the fringe" in her nutritional views and advice."

...edit: ja myös samaisessa lihanlobbauspumpussa johtoportaassa.
 
Sally Fallon on lihateollisuuden kustantama lobbaaja joka toimii Weston A. Price Foundation -nimisen lafkan alla. Kyseisen pumpun etusivullakin on isot lihantuottajien mainokset.

Ja toi toinen nainen on lisäksi todettu vaaralliseksi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_G._Enig

"Much of Enig's dietary advice is in opposition to the consensus of the medical and scientific communities. She admits that she is "on the fringe" in her nutritional views and advice."

...edit: ja myös samaisessa lihanlobbauspumpussa johtoportaassa.

Ja noi sen ruokavaliosuositukset on ihan atkinskamaa... Sekin on tutkimuksissa todettu parantavan veren rasva-arvoja ja hyvää kolesterolia, vaikka sisältääkin paljon rasvaa/kovaa rasvaa ja kolesterolia. Mihin nyt taas pyrit? Etkö tyydyykkään tutkimuksen luotettavuuden horjuttamiseen? Siteeraajien henkilöön käymisellä saat ainakin mut nauramaan, että soijamuhennokset meinaa lentää näppikselle.

E. Onko sanottavaa wikipedian asiaan tai lähteisiin tai DHT:tä laskevan vaikutuksen osoittavaan tutkimukseen?
 
No mähän kommentoin ihan asiaankin noissa jutuissa jotka copypastella otit.

Copypastesi wikipediasta sisältää hyvin vähän siellä on sellaista mistä pitäisi olla huolissaan (jos lukee aina koko kappaleet) mutta voin mä niitäkin kommentoida jos haluat tarkemmin johonkin niistä erityisesti perehtyä.

Mut... öö.. soijamuhennokset? Etkö itse usko soijan vaaroihin niin kuin noilla sivuilla lukee?

Ja toisaan, mä oon hyvin skeptinen myös soijan väitetyistä "kolesterolin vähennyksistä" sun muista koska ne on soijateollisuuden lobbaamia juttuja. Soijateollisuus on kuitenkin lihateollisuuden pahin kilpailija eikä voi olettaa että henkilöt jotka saavat palkkaa lihateollisuudesta olisivat objektiivisia näkemyksissään soijaan (sen näkee jo siitä että he vähät välittävät suurimmasta osasta tutkimuksia ja keskittyvät siihen pieneen vähemmistöön jossa on löydetty jotain negatiivista -> vaikka väkisin eli vääntämällä niille rotille fytoestrogeeneja määrillä jotka tarkoittaisivat yli 10 litraa soijamaitoa päivässä).

Tuo Enig on viimeisen 15 vuoden aikana julkaissut tasan yhden tieteellisen julkaisun ja siinäkin hän on yhtenä noin kymmenestä kirjoittajasta eli hänen roolinsa todnäk. on lähinnä kommentoida kirjoitettua raporttia tai kirjoittaa kappale tai pari siihen. Ei siis kovin aktiivinen tutkija.

edit:

Väitteesi DHT:n voimakkaasta anabolisesta vaikutuksesta menee pieleen:

http://mesomorphosis.com/articles/arnold/dht.htm

So at least as far as muscle is concerned, testosterone is the primary active androgen. This is not to say that administering exogenous DHT is not without any anabolic effect. It actually does have some anabolic activity in the muscle, albeit significantly weaker than that of an equal amount of testosterone.

Sitä on tärkeää olla mutta se heikko anaboliselta vaikutukseltaan lihaksissa verrattuna testosteroniin.

People have a natural tendency to classify things as either good or bad, with no gray areas. DHT (like estrogen) has recently been on everyone’s bad list, and is often considered to be a hormone that serves no function in the body except to cause harm. As you can see, this view is far from the truth. In my opinion, the widespread use of 5-AR inhibitors such as Proscar as a prophylactic agent for people that really don’t need it should be reconsidered. So give DHT a break.

Sitä on yleisesti ottaen pidetty turhana ja jopa vaarallisena mutta kuten monissa muissakin aineissa totuus ei ole niin kovin kummoinen. Turhaa hötkyilyä.
 
Luulitko tosissasi, että tässä soijaa rouskutan?:D

DHT:n lasku lienee silti kiistaton? Ladyboyn dietille hyvä.

Mä en todellakaan laittaisi tuota suuhuni, koska en millään saa itseäni uskomaan sen vaarattomuutta. Kannattaa katsoa muuten vegebodarien kuvia ja verrata vaikka suomen klässikin kilpailujoihin. Soijan mahdin huomaa ilman lavatuomareitakin.
 
AlexanderDargatzVegan.jpg


Joo ei Alexander Dargatzilla varmaan olisi mitään asiaa Suomen Classiceihin. Mutta se onkin Fitnessissä maailmanmestari (neitilaji varmaan)

Ja Avi Lehyani taitaa olla vähän liian iso, tarvis laihduttaa ja taitaa toi viiskymppinen äijä olla liian vanha muutenkin :(

P1011999.JPG
 
Mä käytän edelleen soijaa ja tulen käyttämään. Tuota kamaa vetää aasiassa ihan kohtalainen määrä porukkaa, eikä tuo minunkaan elämääni ole haitannut - päinvastoin. Tästä soijan "vaarallisuudesta" on jo threadeja pullollaan, joten jätetään se tästä nyt jatkossa pois, jookos kookos?
 
Tää on siinä mielessä hyvä ku oon just ite menossa nostelemaan niin tulee hyvä aggre päälle ja jaksaa vääntää -> ehkä muutaman vuoden päästä olen itse esimerkki siitä että soijalla saa lihaksia. Nyt ku on vielä pari kiloa matkaa lievästi ylipainoiseksi vähän yli kympin rasvoilla niin ei oo sanoilla vielä painoarvoa. :/
 

Suositut

Back
Ylös Bottom