rollerghost sanoi:
"Viimekuun puolella kuulin, että jokin tutkimus..muistaakseni Englannissa olisi löytänyt miesten hedelmättömyyden ja soijan käytön väliltä jonkin riippuvuden..."
Hohhoijaa...Mielenkiintoista, että aasialaiset taitavat kuitenkin olla maailman sikiävintä porukkaa....Jos oikein muistan, niin aasialaisia on ainakin 1/5 tai jopa 2/5 osa maailman ihmisistä. Eikö? Ja aasialaisethan syö päivittäin todella runsaasti soijaa, niin paljon, että niitä flavonoideja tulee heille päivittäin varman yhtä paljo kun meille yhdestä pussista soijaproteiinia! Koska siinähän ei niitä flavonoideja enää pahemmin edes ole!!
Eli on kyllä harvinaisen perseestä toikin tutkimus. En tiedä miten ne oikein aina onnistuu, mutta kyllähän sitä kaikesta löytää paskaa kun oikein rupeaa etsimään ja usein kärpäsestä tehdään härkänen, koska halutaan vain shokeerata, ajaa omia subjektiivisa mielipiteitä tms.
Ps: On se kumma miten neuroottisia ihmiset on...
Tässä taas ote tuosta T-magissa olleesta jutusta: aasialaiset (yleistys) eivät siis syö paljoa soijaa! Sen sijaan nykyään länsimaissa et voi edes tietää paljonko soijaa päivittäin syöt: sitä on tungettu melkein kaikkiin mahdollisiin elintarvikkeisiin, eikä sen käytöstä ole välttämättä edes aina mainintaa tuoteselosteessa. On siis mahdotonta tietää paljonko soijaa päivän aikana tulee syötyä, ellet valmista ruokaasi täysin peruselintarvikkeista. Lisäksi nämä länsimaiset tuotteet eivät ole valmistettu kuten perinteiset soijaruoat esim. Japanissa. Tofua valmistettaessa suurin osa haitta-aineista (isoflavoneista) jää pois syötävästä tuotteesta.
Soijan sisältämä isoflavonoidi genistein aiheuttaaa ensin kilpirauhasen toiminnan kiihtymistä (=tämän takia monet suosittelevat käytettäväksi dieetillä). Ja tietenkin kun keho huomaa tämän, seuraa kilpirauhasen down regulointi, eli seuraa hypothyroidismi. Toinen vaikutus on estrogeenitasojen nouseminen ja tätä kautta mahdollinen testosteronitasojen laskeminen, yms. muut estrogeenihaitat. Nämä on mielestäni hyvin todennettuja vaikutuksia.
Toinen juttu, josta varmasti vegaanit suuttuvat. Kärjistettynä kasveista tulisi syödä vain se mitä kasvit haluavat meidän syövän: hedelmiä ja marjoja. Koska kasvit eivät pysty juoksemaan syöjiään karkuun, ne puolustautuvat kemiallisesti. Estrogeenin tavoin vaikuttavat aineet vähentävät kasvia syövän eläinpopulaation hedelmällisyyttä ja sitä kautta vähentää kasviin kohdistuvaa uhkaa. Monet ihmisen ns. hyötykasvit on jalostettu aikojen kuluessa vähemmän haitallisiksi ja siten suurta osaa nykyään tarjottavista kasviksista pystyykin syömään melko hyvin ilman mainittavia haittoja. Silti hedelmät ja marjat ovat ainoita kasvien meille tarkoittamia, syötäviä kohteita.
T-Nation: Okay, let me play devil's advocate for a minute. One of the arguments supporting soy always brings up the apparent health and longevity of soy-eating Asian cultures. What do you say to that?
Dr. Daniel: First of all, Asia is a huge continent. It includes people of very different cultures with widely varying dietary customs and health records. If we look at the statistics for cancer and other diseases, we discover that certain types of cancer are more prevalent in the United States than in, say, China, and vice versa. Though the soy industry likes to take credit for the good news, it consistently neglects to mention the bad. And for all anyone knows, the good news could be attributed to other dietary or lifestyle influences. Claims that soybeans have been a major part of the Asian diet for more than 3000 years, or from "time immemorial" as we sometimes hear, are also simply not true.
The main point I want to make is that Asians don’t actually eat very much soy.
Peter Golbitz, of Soyatech Inc, a soy-industry information center, reports that the average consumption per year in China, Indonesia, Korea, Japan and Taiwan ranges from 9.3 grams to 36 grams per day. Compare that to a single cup of tofu that weighs in at 252 grams and think about the people you know who are eating soy every day, several times a day.
Others too have reported that Asians eat very little soy. When T. Colin Campbell of Cornell University traveled around China to survey the dietary habits of 6,500 adults in 130 rural villages, he reported that they ate an average of 12 grams of legumes per day. Probably only about one third of this amount is soy. (For some inexplicable reason he never got the figures on soy alone.)
Finally, keep in mind that the type of food Asians eat is very different from the soy that's appearing on the American table. Think small amounts of old-fashioned whole soy products like miso and tempeh, not soy sausages, soy burgers, chicken-like soy patties, TVP chili, tofu cheesecake, packaged soymilk or any other of the ingenious new soy products that have infiltrated the American marketplace.
T-Nation: Since soy is getting hard to avoid, is there a minimum intake you'd suggest? How many grams per day are okay?
Dr. Daniel: Total grams can be hard to calculate because of all the hidden soy in packaged and restaurant and deli foods. This type of soy can be avoided by preparing fresh, whole foods from scratch.
I’d say that people who are healthy can safely eat several small servings of soy foods per week, preferably the old-fashioned foods such as miso, tempeh and natto. They can also safely use shoyu or tamari soy sauce as a condiment. Those are found at health food stores and are far superior to the soy sauces sold at supermarkets. I wouldn't exceed an average of 36 grams per day — an amount equivalent to what’s ordinarily eaten in Japan, which is the country with the highest soy consumption in Asia.