Sapelimaraton

Liittynyt
15.1.2013
Viestejä
17
Onko kukaan juossut/aikoo lähteä lähiaikoina juoksemaan tai tuntee jonkun joka on jo tai aikoo juosta lähivuosina. Ja kyseessä on Marathon des Sables Marokossa (KVG), oma tähtäin alkaa settumaan vuoteen 2016 tai 2017.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Anhavan veljekset (KVG) taisivat päästä läpi 2013.

Joskus aiemmin oli joku supersuorittaja neito joka lähti matkaan kylmiltään. Oisko ollut '03 tai '04, arvata saattaa miten sinä kävi.

Juoksijaforum varmaan osaa kertoa tarkemmin, tai mistä sen tietää millaisia ultraukkoja täältä voikaan löytää :)

Jos parin vuoden projektia mietit takana varmaan on jo jokunen normimara?
 
Alun toistakymmentä maratonia on takana. 30-40 km päivämatkat 10 tunnissa ei vaikuta pahoilta ja se pisin 80-90 km legi 36 tuntiin ei sopivalla suunnittelulla pitäisi olla ylivoimainen. Eniten mietityttää miten jalat pysyy kunnossa. Kuumuus turvottaa jalat ja hiekka alkaa hankaamaan varpaidenvälejä jos ei pysy poissa. Olisi mielenkiintoista kuulla millaisia ratkaisuja kokeneemmat ovat tehneet. Parin viikon kuluttua Arktisen klubin kokouksessa toivon mukaan pääsen haastattelemaan Viljasta jolla on jokunen seikkailumaraton takana.
 
Noniin, treenaus on hyvässä vauhdissa. Lajinomaisiin olosuhteisiin on tarkoitus hakea tuntumaa syksyllä Oman Desert Marathonista. Onko muuten kellään antaa hyvää ja konkreettista vinkkiä siitä, millaisella ja miten aurinkokennolla kannattaa ladata Suunto Ambit2 kisan kestäessä. Joku sopivan pieni ja kevyt, tuottaa riittävästi virtaa eikä vie paljoa tilaa/painoa.
 
No niin, tällainen löytyy markkinoilta: Brunton Solaris 4 USB 5V Foldable Solar Panel. Täytyy laittaa ostoslistalle kun tulee kesällä mentyä jenkkilään. Ei viitsi Suomeen tilata kun tulee liikaa tullia jne. Raidlightiltä näyttää löytyvän hyviä varusteita hiekalla juoksuun, säärystimiä ja kevyitä reppuja.
 
Tulipahan ostettua Raidlightin juoksureppu Ultra Olmo 20 l. Painoa kapistuksella vain 660 g ja istuu selässä napakasti 6 kg kuormalla. Olkaviilekkeiden juomapullot tulevat hyvin kohdilleen eli niistä on helppo ottaa hörpyt kesken juoksun.
 
Nyt on tullut testailtua tuota reppua ja juoksu sen kanssa sujuu hyvin. 7 kg kuorma ja 10 km meni mukavalla 165 keskisykkeellä 54 minuuttiin. Vajaat juomapullot etuviilekkeissä hölskyy ikävästi joten täytyy hommata sellaiset pehmeät, kasaan painuvat, pehmeät vesipullot niihin. Muuten olen erittäin tyytyväinen.
 
Nyt alkaa olla varusteet mallissaan, juoksukamat Raidlighiltä jne. Sunnuntaisin 15-21 km lenkit, 2-3 kertaa viikolla 6-10 km, välillä vetoja, välillä tasaista junnaamista. Kymppi menee n. 50 min eikä tunnu pahalta heittää toista perään samalla vauhdilla. 21 km menee hieman alle 2 tunnin. Harjoitusmielessä on tarkoitus 4 vk kuluttua vetää 165 km Arabian aavikolla, tuleepahan varusteet kunnolla sisään ajettua. Repulle tullee painoa ennen vettä n. 7-8 kg. Näillä mennään.
 
Oman desert Marathon läpi. 165 km hiekkaa, hikeä ja kuumaa ilmaa. Lämpöä päivällä 36-40 astetta, juoksualustana useimmiten pehmeä, välillä puolisääreen upottava hiekka. 98 juoksijaa, osa hyytyi alkuun, osa kannettiin pois lämpöuupumuksen ym syiden vuoksi. Saipahan yömaratonilla yksi italialainen skorpioonin pistonkin jalkaansa. Oma sijoitus 49. Olen tyytyväinen varusteiden toimintaan. Repulla painoa lähdössä 9,3 kg, siitä söin n. 800 gr päivässä kevyemmäksi. Paljon arvokasta kokemusta tuli. Naisten voittaja Elisabeth Barnes, miesten voittaja marokkolainen Rashid Al Murabiti ja kakkonen ukrainan Evgeni Glyva sekä monet muut jotka olivat aiemmin juosseet ja/tai useita kertoja voittaneet MdS:n kehuivat tätä ODM:a rankemmaksi maaston vuoksi vaikka matka on lyhyempi. Tosi miesten ja naisten reput painoivat lähdössä ilman vettä vain 4-5 kg. On itsellä vielä paljon parannettavaa.
 
Nyt alkaa olla mitattua tietoa taskussa ja kokemuksia repussa. Sapuskaa oli Omanissa mukana 3000 kcal/pv eli tonni enemmän kuin vaadittiin. Ei haitannut yhtään, paino ei juurikaan pudonnut juoksun aikana, energiankulutus vaihteli 3000-4500 kcal/vrk. Jalat pysyivät ehjinä viimeistä legiä lukuunottamatta, silloin ei tarvinnut enää kantaa huolta seuraavan päivän juoksukunnosta ja maaliinpääsyn odotus pisti kiirehtimään. Nyt isovarpaan kynsi on vaihtunut ja uusi kasvaa kovaa vauhtia. Syketallenteiden perusteella adaptaatio kuumuuteen tapahtui muutamassa päivässä ja sain öisin palauduttua kohtuullisesti, lähtötasoa ei palautuminen kuitenkaan saavuttanut eli toinen viikko perään samalla tahdilla olisi vienyt vääjäämättä ennenaikaiseen finaaliin. Mutta yleisesti ottaen palautumiskykyni näytti sopivan tällaiselle pikamatkalle... :-)
Nyt sitten ilmoittautuminen päämatkalle MdS:iin on tehty, pääsiäisenä 2017 on tarkoitus olla iskussa. Sitä ennen täytyy viimeiset viilaukset varusteille ja kunnolle tehdä Omanissa uudelleen ensi syksynä, oli sen verran hieno kisa ja fiilis. Mitä siellä sitten mittasin? Käytin kisan ajan Firstbeatin Body guardia ja analysoin kertyneen datan HVA ohjelmalla. Kehon koostumus (paino, fat%, visceral fat, BMI, muscle mass%) kolmena juoksua edeltävänä päivänä ja kolmena välittömästi juoksun jälkeisenä päivänä bioimbedanssiin perustuvalla mittarilla, verikokeista perusverenkuva, elektorolyytit, testo, korsol ennen ja jälkeen. Ravintopäiväkirja ja nesteytysseuranta vielä lisäksi. Täytyy katsoa jos aika riittää tästä jonkun tiedejulkaisun vääntöön, ei näy maailmalla paljoakaan tällaisia julkaistu.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom