en nyt äkkiseltään löytäny muuta: (
http://www.bircaterra.fi/ph-tasapaino.htm)
--------
Kehon pH-tasapaino
Elimistön pH-tasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee välillä 1-14. Jos arvo on alle 7, niin neste on hapanta ja jos arvo on yli 7, niin neste on emäksistä. Lääketieteessä seurataan tarkasti esim. potilaiden veren pH-arvoa, joka ei saa heittää kovin paljon ihannearvostaan (7,365 Robert O. Youngin määritelmä).
Nykyinen ruokavaliomme ja kiireinen elämäntyylimme ovat saaneet aikaiseksi sen, että elimistömme happamoituvat. Happamoituminen aiheuttaa liikalihavuutta, alipainoa, väsymystä, ruuansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä. PH-tasapainoa tutkinut tohtori Robert O. Young pitää liikalihavuuden ja sairauksien syynä elimistön liiallista happamoitumista.
Tohtori Robert O. Youngin mukaan sairaudet eivät tule meidän ulkopuoleltamme, vaan elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa itse bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Elimistömme maatuu elävältä. Sairauksia syntyy elimistömme happamoitumisen seurauksena niihin elimistömme osiin, joissa on perimämme geneettiset heikkoudet.
Elimistömme yrittää pitää veren ideaaliarvon rajojen sisäpuolella ottamalla luistamme emäksisöiviä mineraaleja esim. kalkkia. Luukadon syy on elimistön happamoituminen, jota aiheuttavat maitotaloustuotteet, joita on meille markkinoitu hyvinä kalkin lähteinä. Tosiasiassa maitotaloustuotteiden käyttö kiihdyttää luukatoa, jota esiintyy erityisesti maitotaloustuotteita käyttävissä maissa.
Elimistö ottaa emäksisöiviä aineita myös lihaksista. Elimistö laimentaa happoja hamstraamalla vettä, jolla se laimentaa happoista elimistöä. Kehossa ilmenee tämän seurauksena turvotusta. Rasvan avulla elimistö siirtää happoja pois tärkeistä elimistä ja rasvoihin sidotut hapot varastoidaan rasvakerrokseksi eri puolille elimistöä.
Kehon happamoituminen
Happamoitumista aiheuttavat ruokavaliomme sisältämät ruoka-aineet kuten liha, maitotaloustuotteet, kananmunat, viljatuotteet, korkean sokeripitoisuuden hedelmät, etikkaa sisältävät ruuat, hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat, tuoremehut ja muut mehut, kahvi, tee (musta ja vihreä), sokeri (myös intiaanisokeri) ja keinotekoiset makeutusaineet sekä puhdistettu suola. Lisäksi mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty ja muokattu, sitä enemmän se happamoittaa kehoamme. Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi että lähdevesi) on yleensä hapanta.
Ruoka-aineiden emäs-happotasapainosta on olemassa erilaisia taulukoita, jotka perustuvat erilaisille tutkimusmenetelmille. Joidenkin tutkimusmenetelmien mukaan ruoka-aineiden emäksisyys on määritelty poltetun ruoka-aineen tuhkasta. Robert O. Young on tehnyt oman emäs-happotaulukkonsa tutkimalla ruoka-aineen aiheuttamia muutoksia koehenkilön veressä. Veren muutoksista voidaan päätellä ruoka-aineen emäksisyys tai happamuus. Esimerkiksi elävän ravinnon –opeissa käytetään monia makeita hedelmiä, jotka Youngin määrittelyn mukaan ovat voimakkaasti elimistöä happamoittavia samoin kuin elävässä ravinnossa suositut maitohappokäymisellä valmistetut ruuat.
Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta (maitohappoa).
Emäksisöivä ruokavalio
Alkalisoivia eli emäksisöiviä ruoka-aineita ovat kasvikset, juurekset (ei peruna), avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, kvino, tattari, hirssi, speltti, osa siemenistä ja pähkinöistä ja osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksisöivän ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt, hyvä suola (esim. ruususuola tai kristallisuola) ja emäksinen vesi (vettä voidaan emäksisöidä kotona siihen kehitetyillä suodatinlaitteilla).
Happamoitunut keho voidaan saattaa ihanteelliseen tilaan valitsemalla ruokavalioon pääasiassa emäksisöiviä ruokia, joita syödään mahdollisemman paljon raakana ja soseutettuna. Happoa tuottavia ruokia voi ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %. Kehon puhdistusvaiheessa pääpaino on emäksisöivissä ruuissa ja vedessä. Kun keho on tarpeeksi tervehtynyt, ruokavalioon voi ottaa mukaan joitakin happoa tuottavia ruokia.
Elävän ravinnon kehittäjän Ann Wigmoren sanoin voi todeta hyvästä emäksisöivästä ja elinvoimaa antavasta ruuasta seuraavaa:
”Remember: It is not the food in your life that brings health – it is the life in your food that really counts.” Eli “Muista: ei elämän aikana syömäsi ruoka tuo terveyttä, vaan ruuassa oleva elämä ratkaisee.”