ruokavalio ja reeni

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Fobos'
  • Aloitettu Aloitettu

M-NUTRITION PURE CREATINE 300 g

100 % puhdaslaatuista kreatiinimonohydraattia

-30%
Liittynyt
14.9.2007
Viestejä
8
Pahoittelen jo nyt jos tällaisia aiheita tulee aivan liikaa!!
Haluaisin kuitenkin kommenttia reeniin ja ruokavalioon!

eli tässä yhdenlainen päivä;

aamupala: ruisleipä, 3 valkuaista, 17% edam juustoviipale, kaksi kinkkuviipaletta, kahvi ja berocca

Sitten salille ja uimaan yht. n. 1h45min.

Takasin kotiin tullessa kanafilee, raejuustoa ja piimää tai maitoa.

Välipalaksi omppu tai pari ja lounas sama kuin päivällinen.

Illalla ei välttämättä mitää, tai samanlainen leipä kuin aamusella.


Ostin hera-protskua nyt kun tuntuu etten saa tarpeeksi proteiinia ruoasta? Laittakaahan viisaammat vinkkejä.
Tarkoituksena ei siis ole saada painoa pois, vaan löysät pois ja lihasta tilalle. ;) :whip:
En mikään turhan lihava ole, mutta nuo jenkat hiukan harmittaa.. ja painolla ja pituudella tuskin mitään teette, mutta kuitenkin: pituus 166 ja paino eilen 53,5.
Auttakeehan viisaammat! :lol2:
 
Tervehdys, Fobos! :)

aamupala: ruisleipä, 3 valkuaista, 17% edam juustoviipale, kaksi kinkkuviipaletta, kahvi ja berocca

Ihan ok, tosin itse söisin ainakin yhden kokonaisen munan.

Takasin kotiin tullessa kanafilee, raejuustoa ja piimää tai maitoa.

Syö toki jotain hiilihydraattiakin, tarvitset sitä palautumiseen.

Välipalaksi omppu tai pari ja lounas sama kuin päivällinen.

Välipalalle taas EHDOTTOMASTI myös jotain proteiinipitoista, eihän pelkkä omena pidä edes nälkää! Päivällinen on ihan OK, ja silloin et välttämättä että hiilaria niin tarvitsekaan, jos kerran vallan aamupuolella treenaat. (Toki voit niitä silti syödä, jos haluat.)

Illalla ei välttämättä mitää, tai samanlainen leipä kuin aamusella.

Suosittelen kyllä syömään myös iltapalan, varsinkin, kun treenisi ilmeisesti painottuvat aamuun/aamupäivään. Leipä runsailla proteiinipäällyksillä on ihan OK.

Tuota ostamaasi heraa voit ottaa treenin jälkeen (oheen vaikka banaani, niin saat sitä hiilariakin, jollet halua maltodekstriiniä ostaa).

Suosittelen lukemaan myös nuo stickynä olevat "Mitä söit tänään/eilen?" ja "Mimmien treeniohjelmat"-ketjut, niistä löytyy runsain mitoin hyvää tietoa.
 
Gillyltä tulikin jo hyviä neuvoja, mutta muistuttaisin vielä legendaarisista hyvistä rasvoista. Niitä ei tuossa esimerkkipäivässä näkynyt lainkaan.
 
Niin tosiaa, noista rasvoista, koitan maapähkinöitä syödä joka päivä ja lorauttelen rypsiöljyä sinne sun tänne!:)

Kiitos vinkeistä! :)
 
Kiinnitin huomiota siihen ettei kasviksia näy oikeastaan yhtään. Niitä kylminä tai lämpiminä sekä lounaalle että päivälliselle, puoli kiloa päivässä!. Lorauta rypsärin ohella myös oliiviöljyä, se onpi hyvää salaatissa ja siinä on parempi omega 3/omega6 -suhde kuin rypsärissä. Ja kanan ja kalan voi myös syödä rasvaisena, eli kananpaistisuikaletta ja lohta. Molemmissa on hyvä rasvajakauma. :)

Edit: munista ei todellakaan kannata keltuaista hukata, keltuaisessa on nimittäin puolet kananmunan proteiinista!
 
Lorauta rypsärin ohella myös oliiviöljyä, se onpi hyvää salaatissa ja siinä on parempi omega 3/omega6 -suhde kuin rypsärissä.
:wtf: Öö, tota tämähän ei pidä paikkansa. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on ylivoimainen suhteessa oliiviöljyyn.

Rypsiöljy:
Omega-6 -linolihappo 22 %
Omega-3 *alfalinoleenihappo 12 %
Öljyhappo 61 %
Tyydyttyneitä rasvahappoja 5 %

Oliiviöljy:
Omega-6 -linolihappo 9 %
Omega-3 *alfalinoleenihappo 0 %
Öljyhappo 77 %
Tyydyttyneitä rasvahappoja 14 %


Eli mitenpäin tahansa tätä katsoo, niin kyllä se rypsiöljy on ylivoimaisesti parempi rasvanlähde ottaen huomioon tuon rasvahappokoostumuksen.
 
äh, sekoitin siis yksittäis- ja monityydyttymättömien suhteeseen, my bad. Rypsäri ei ole hyvä ainoana rasvanlähteenä sen takia, että siitä tulee ylipaljon monityydyttymättömiä rasvahappoja joiden määrää suositellaan rajoitettavaksi. Ja sanomattakin selvää tietysti se, että sekä rypsäri että oliiviöljy mieluiten kylmäpuristettua vaihtoehtoa.
 
äh, sekoitin siis yksittäis- ja monityydyttymättömien suhteeseen, my bad. Rypsäri ei ole hyvä ainoana rasvanlähteenä sen takia, että siitä tulee ylipaljon monityydyttymättömiä rasvahappoja joiden määrää suositellaan rajoitettavaksi. Ja sanomattakin selvää tietysti se, että sekä rypsäri että oliiviöljy mieluiten kylmäpuristettua vaihtoehtoa.

Anteeksi kun nyt tähän sivujuonteeseen osallistun.. Mutta kuka hemmetissä enää tietää mitä rasvoja pitää syödä ja kuinka paljon, jos monityydyttymättömiäkin pitää rajoittaa!? Kun aiemmin nimenomaan niitä suositeltiin lisättäväksi, ja tyydyttyneitä ja monityydyttyneitä vältettäväksi. Tuleeko liiasta kasvirasvojen käytöstä "liian löysät solukalvot", kuten jossain kuulin väitettävän? Onko tätä lääketieteellisesti edes tuolta kantilta tutkittu? Onko niin, että voi olisi oikeasti terveellistä, koska siinä on sitä CLA:ta? (Lääkäri-isukin kantaa tuohon jo kyesin hiljattain, ja kyllä hän on edelleen sitä mieltä, että maitorasva on suurimpia yksittäisiä ongelmia suomalaisten ravitsemuksessa sydän- ja verisuonitautien aiheuttajana. Jotkin yksittäiset hyvät ominaisuudet (aineet) voissa eivät muuta kokonaisuutta. (Isäni on kardiologi, enkä usko että hänkään on kuullut tutkimuksesta, jossa todetaan että rasvojen saanti pääosin kasviöljystä, oli se rypsäriä tai oliiviöljyä, olisi jotenkin haitallista.)
 
Anteeksi kun nyt tähän sivujuonteeseen osallistun.. Mutta kuka hemmetissä enää tietää mitä rasvoja pitää syödä ja kuinka paljon, jos monityydyttymättömiäkin pitää rajoittaa!? Kun aiemmin nimenomaan niitä suositeltiin lisättäväksi, ja tyydyttyneitä ja monityydyttyneitä vältettäväksi. Tuleeko liiasta kasvirasvojen käytöstä "liian löysät solukalvot", kuten jossain kuulin väitettävän? Onko tätä lääketieteellisesti edes tuolta kantilta tutkittu? Onko niin, että voi olisi oikeasti terveellistä, koska siinä on sitä CLA:ta? (Lääkäri-isukin kantaa tuohon jo kyesin hiljattain, ja kyllä hän on edelleen sitä mieltä, että maitorasva on suurimpia yksittäisiä ongelmia suomalaisten ravitsemuksessa sydän- ja verisuonitautien aiheuttajana. Jotkin yksittäiset hyvät ominaisuudet (aineet) voissa eivät muuta kokonaisuutta. (Isäni on kardiologi, enkä usko että hänkään on kuullut tutkimuksesta, jossa todetaan että rasvojen saanti pääosin kasviöljystä, oli se rypsäriä tai oliiviöljyä, olisi jotenkin haitallista.)

Ei sitä enää tiedäkään, mielipiteitä on niin monia :) Onneksi nuo rasvat ovat luonnossa lähes aina jonkinlaisena seoksena, samassa paketissa tyydyttynyttä, yksittäis- ja monityydyttymätöntä siis. Monipuolisesti eri rasvanlähteitä kun suosii niin ei voi mennä kamalasti vikaan, kuten asia on monessa muussakin ruokaan liittyvässä jutussa.

Edit: ja ruokavalio on myöskin kokonaisuus, jossa kaikki muukin vaikuttaa terveydentilaan kuin se, mitä rasvoja ja missä suhteessa käyttää.
 
Suosittelen käyttämään tosiaan monipuolisesti eri rasvanlähteitä. Itelläni on aamupuurossa vehnänalkioöljy, välipalapuurossa pellavansiemenöljy, vihannesten kanssa öljypohjainen salaattikastike tai oliiviöljy ja ruuanlaitossa rypsiöljy. Leivän päällä käytän Flora Idea -levitettä (koulussa 70% keijua), ja lisäksi syön pähkinöitä joka päivä noin 20g. Kerran pari viikossa lohta / sardiineja.
 

Anabolic Overdrive

2 kg, Orange

-30%
:wtf: Öö, tota tämähän ei pidä paikkansa. Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on ylivoimainen suhteessa oliiviöljyyn.

Rypsiöljy:
Omega-6 -linolihappo 22 %
Omega-3 *alfalinoleenihappo 12 %
Öljyhappo 61 %
Tyydyttyneitä rasvahappoja 5 %

Oliiviöljy:
Omega-6 -linolihappo 9 %
Omega-3 *alfalinoleenihappo 0 %
Öljyhappo 77 %
Tyydyttyneitä rasvahappoja 14 %


Eli mitenpäin tahansa tätä katsoo, niin kyllä se rypsiöljy on ylivoimaisesti parempi rasvanlähde ottaen huomioon tuon rasvahappokoostumuksen.

Tässä nyt kannattaisi huomioida, että kasvipuolen omega3 imeytyy heikonlaisesti ja ottaa ne omega3:t eläinperäisistä lähteistä (kala, myös kana). Ja kannattaa valita kasviöljyistä se vaihtoehto, jossa on vähiten omega6:a. Tässä meikäläisen syy jättää rypsiöljy hyllyyn.

terveisin voi, oliivi ja kookos
 
Pellavansiemenöljyy ei koskaan pitäs kuumentaa...sen sano jo aikanaan mummo ja sen sanoo pakkausket ja opukset. Sen enempää teknis-kemiallis-fysikaalis-tieteellistä syytä sille en osaa sanoo muuta ku et ainaki maku menee ihan erilaiseksi ja jotenki puisevaksi. Eli mä en laittas sitä KUUMAAN puuroon.

AIheesta löyty jotain ku Googlettaa 'linseed oil toxicity'.
 
Niin ja pufamääristä kiinnostuneille (kuten minulle):

Rypsi:

rasvahapot tyydyttyneet 5.7
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 59.6
rasvahapot monityydyttymättömät 33.0

Oliivi:

rasvahapot tyydyttyneet 14.0
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 68.4
rasvahapot monityydyttymättömät 10.9

Oliiviöljystä siis ei saa niin helposti liikaa monityydyttymättömiä (jotka hapettuvat ja härskiintyvät helposti).
Lisäksi oliivissa on antioksidantteja.

Välittäköön ken haluaa.
 
Ei niitä monityydyttymättömiä helposti saa liikaa, aika runsain mitoin saa rypsäriäkin vetää, ennen kuin ollaan lähellä suositusten yläarvoja. Saahan niitä rasvoja ruoasta muutenkin kuin pullosta, jos ei ihan pelkkää kaninruokaa syö. Kävin hieman perehtymässä asiaan:

"..Rasvojen sisältämien rasvahappojen aineenvaihdunnalliset vaikutukset riippuvat hiiliketjun pituudesta, kaksoissidosten lukumäärästä ja sijainnista sekä hiilirungon avaruusisomeriasta. Pitkään on tiedetty, että tietyt tyydyttyneet rasvahapot (palmitiini-, myristiini- ja jossain määrin lauriinihappo) suurentavat seerumin kolesterolipitoisuutta ja n-6-sarjan monityydyttymättömät rasvahapot (esim. linolihappo) puolestaan pienentävät sitä (Kris-Etherton ym. 1988, Grundy ja Denke 1990). Yksittäistyydyttymättömien rasvahappojen (monoeenit) vaikutuksia pidettiin pitkään neutraalina, mutta viime vuosina on julkaistu useita tutkimuksia, joissa monoeenit monityydyttymättömien rasvahappojen tapaan ovat pienentäneet seerumin kolesterolipitoisuutta (Grundy ja Denke 1990, Mensink ja Katan 1992).

Tärkein monoeeneista on öljyhappo, jota on runsaasti esimerkiksi oliivi- ja rypsiöljyssä. Suomalaisessa ruokavaliossa rypsiöljy ja rypsiöljypohjainen margariini ovat erinomaisia monoeenilähteitä (Seppänen-Laakso ym. 1989), sillä rypsiöljy sisältää vain niukasti tyydyttynyttä rasvaa ja monoeenien ohella myös monityydyttymättömiä linoli- ja alfalinoleenihappoja. Valsta ym. (1992, ks. myös tässä numerossa) ovat tutkineet rypsiöljyn ja auringonkukkaöljyn vaikutuksia seerumin lipoproteiineihin terveillä koehenkilöillä, ja tuloksia on raportoitu tässä lehdessä (Valsta ym. 1993). Rypsiöljydieetti pienensi LDL-kolesterolin pitoisuutta vaikuttamatta HDL-kolesterolin tai apolipoproteiini AI:n määrään. Auringonkukkaöljydieetti pienensi myös LDL-kolesterolin pitoisuutta, mutta HDL2-kolesterolin ja apolipoproteiini AI:n pitoisuudet pienenivät niin ikään, joskaan kokonais-HDL-kolesterolipitoisuus ei muuttunut. Auringonkukkaöljyn käytön aikana seerumin triglyseridiarvo pieneni.

Miten Valstan ym. (tässä numerossa) ja joidenkin muiden tutkimuksien tulokset on tulkittavissa ajatellen suurentuneen kolesterolipitoisuuden ja muiden hyperlipidemioiden ruokavaliohoitoa ja suomalaista ruokavaliota yleensä?

Käytännössä tyydyttyneen rasvan korvaaminen joko monoeenilla tai monityydyttymättömillä rasvahapoilla johtaa kutakuinkin samansuuruiseen LDL-kolesterolipitoisuuden vähenemään. Muutos johtuu sekä tyydyttyneen rasvan vähentämisestä että tyydyttymättömien lisäämisestä, mutta tyydyttyneen rasvan osuuden pienentäminen ruokavaliossa on ensisijainen ja tehokkain tapa vähentää kolesterolia. Viimeaikaiset tutkimukset ovat vahvistaneet kuitenkin olettamusta, että tyydyttymättömillä rasvahapoilla on oma, itsenäinen kolesteroliarvoa pienentävä vaikutuksensa (Berry ym. 1992, Mensink ja Katan 1992, Uusitupa ym. 1992). Onko monityydyttymättömistä rasvahapoista sitten haittaa? Niistähän on viime aikoina myös varoiteltu. Ravinnon tärkein monityydyttymätön rasvahappo on linolihappo, jota on runsaasti useissa kasviöljyissä. Se on elimistölle välttämätön. Monityydyttymättömät rasvahapot ovat alttiimpia hapettumaan kuin monoeenit, joten suuressa määrin käytettynä niillä voisi teoreettisesti olla epäedullisia vaikutuksia (Parthasarathy ym. 1990). Samoin huolestumista on herättänyt monityydyttymättömien rasvahappojen HDL-kolesterolia vähentävä vaikutus. HDL-pitoisuuden pieneneminen liittyy kuitenkin suuriin annoksiin ja lyhyisiin tutkimusjaksoisiin, eikä pitkäkestoisissa tutkimuksissa ole todettu epäedullisia muutoksia käytettäessä kohtuullisia määriä auringonkukkaöljyä osana tavanomaista ruokavaliota (Mäkinen ym. 1991). Monoeenien hyvänä puolena on pidetty niiden stabiiliuden ohella myös sitä, etteivät ne pienennä HDL-kolesterolin pitoisuutta.

Mielenkiintoisia ovat linolihapon ja öljyhapon mahdolliset erot siinä suhteessa, miten ne vaikuttavat triglyseridiaineenvaihduntaan. Linolihappo saattaa pienentää myös VLDL-pitoisuuksia, mitä vaikutusta öljyhapolla ei näytä samassa määrin olevan (Mäkinen ym. 1991, Valsta ym. 1992). Tulokset riippuvat kuitenkin huomattavasti perusruokavalion koostumuksesta (Grundy ja Denke 1990). Suuret annokset kalarasvan pitkäketjuisia, monityydyttymättömiä rasvahappoja (eikosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo) pienentävät triglyseridipitoisuuksia, mutta vaikutukset LDL-kolesterolin pitoisuuteen ovat vaihtelevia, ja henkilöillä, joilla esiintyy triglyseridiaineenvaihdunnan häiriöitä, LDL-kolesterolipitoisuus voi jopa suurentua. Kalarasvan vaikutukset HDL:n pitoisuuteen ovat vähäisiä, joskin HDL-kolesterolipitoisuus saattaa suurentua jonkin verran (Harris 1989).

Kasviöljyjen kovettamisen yhteydessä syntyy ns. transrasvahappoja. Esimerkiksi yhden kaksoissidoksen sisältävä elaidiinihappo on öljyhapon trans-isomeeri. Se suurentaa tyydyttyneen rasvan tapaan LDL-kolesterolin pitoisuutta, mutta HDL-kolesterolin määrä pienenee (Mensink ja Katan 1990). Suomessa trans-rasvahappojen saanti on vähäistä, eikä niistä tämän vuoksi ole haittaa.

Monityydyttymättömät rasvahapot saattavat alentaa verenpainetta, ainakin mikäli tyydyttyneen rasvan määrä ruokavaliossa samanaikaisesti vähenee. Linolihapon ja kalarasvan pitkäketjuisten rasvahappojen vaikutukset ovat tässä suhteessa parhaiten dokumentoituja, mutta tulokset eivät ole olleet yhdenmukaisia. Monoeeneilla sen sijaan ei ole todettu olevan verenpainetta alentavia vaikutuksia (Pietinen ja Aro 1990).

Viime aikoina ravinnon rasvahappojen vaikutukset glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan ovat myös kiinnostaneet tutkijoita. Runsasrasvainen ja varsinkin runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio huonontaa insuliiniherkkyyttä, kun taas tyydyttyneen rasvan korvaaminen joko monoeeneilla tai monityydyttymättömillä rasvahapoilla parantaa terveiden insuliiniherkkyyttä (Schwab ym. 1993). Runsaasti monoeeneja sisältävää ruokavaliota on tutkittu myös diabeetikoilla, ja alustavien tulosten mukaan osa hiilihydraateista voidaan korvata monoeeneilla (Garg ym. 1988, Parillo ym. 1992).

Ravinnon rasvoilla saattaa olla vaikutuksia verihiutaleiden toimintaan, veren virtausominaisuuksiin ja hyytymien muodostukseen. Vaikka tietämyksemme näistä ilmiöistä on vähäistä, tyydyttyneen rasvan korvaaminen tyydyttymättömällä voi olla edullista tässä suhteessa. Lisää tietoa tarvitaan varsinkin monoeenien ja eri monityydyttymättömien rasvahappojen vaikutuksista veren hyytymiseen (Mutanen ym. 1992).

Ravitsemussuosituksissa ruokavalion kokonaisrasvan määrä rajoitetaan 30 %:iin kokonaisenergiasta, ja korkeintaan kolmannes rasvasta saisi olla tyydyttynyttä. Monoeeneja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja suositellaan käytettäväksi tasapainoisesti: yhteensä noin kaksi kolmannesta kokonaisrasvasta voisi tulla näistä rasvahapoista. Kuitenkaan nykyisin ei suosita monityydyttymättömien rasvahappojen runsasta käyttöä, yhden kolmanneksen määrää kokonaisrasvasta ei ole syytä ylittää. Suomalaisten ruokavaliossa ongelmana on edelleen runsas piilorasvan saanti rasvaisista maito- ja lihatuotteista ja sen myötä tyydyttyneen rasvan runsas saanti. Kolesterolia vähentävässä ruokavaliossa rasvan ja tyydyttyneen rasvan määrän rajoittaminen onnistuu kohtalaisen hyvin, mutta kasviöljyjen käyttöä tulisi lisätä tyydyttymättömien rasvahappojen saannin parantamiseksi. Suositeltavan rasvahappokoostumuksen toteuttaminen riippuu ruoan oikeasta valinnasta. Runsaan elintarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on. Monipuolisuus ja kohtuullisuus rasvan käytössä on turvallinen ratkaisu, eikä pelkästään yhden kaksoissidoksen varaan kannata jäädä riippumaan. MATTI UUSITUPA, professori ESSI SARKKINEN, THK, vs. tutkimusassistentti Suomen Akatemia Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitos PL 1627, 70211 Kuopio
 
Pitäisi varmaan tosiaan lisätä noita kasviksia enempi, välillä tulee syötyä kyllä, mutta kun oon niin pirun laiska syömään. Helpommin menis vaa kun vois vaan nielasta ja jatkaa matkaa :D

Mut sit ku on kaikkee herkkuu niin niitä menis sit liianki kanssa välillä, onneks nyt on saanu hiuka pidettyy kurissa :hyper:

Koitin taas yks aamu syödä kaurapuuroa (siihe sais niit öljyjä vaikka tungettuu) mut ei vaan mene alas! Pari lusikkaa ja koirille! yök!
Onneks on tollaset kivat jätemyllyt mille voi syötttää kaikki mitä ei ite jaksa! :thumbs:
 
Pitäisi varmaan tosiaan lisätä noita kasviksia enempi, välillä tulee syötyä kyllä, mutta kun oon niin pirun laiska syömään. Helpommin menis vaa kun vois vaan nielasta ja jatkaa matkaa :D

Mut sit ku on kaikkee herkkuu niin niitä menis sit liianki kanssa välillä, onneks nyt on saanu hiuka pidettyy kurissa :hyper:

Koitin taas yks aamu syödä kaurapuuroa (siihe sais niit öljyjä vaikka tungettuu) mut ei vaan mene alas! Pari lusikkaa ja koirille! yök!
Onneks on tollaset kivat jätemyllyt mille voi syötttää kaikki mitä ei ite jaksa! :thumbs:
Erilaiset tuorepuurot voisi maistua, jos tavallinen puuro ei uppoa. Esim. kaurahiutaleita, marjoja, rahkaa/jugurttia jne. pyöräyttää sauvasekoittimella. Miedonmakuiset öljytkin saa tuohon piilotettua oikein hyvin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom