• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Rivitalon vastuunjakotaulukon muuttaminen

JPx

Liittynyt
18.2.2003
Viestejä
206
Onko kenelläkään omakohtaisia kokemuksia tai muuta tietoa asunto-osakeyhtiön vastuunjakotaulukon muuttamisesta? Aloin pohtimaan asiaa, koska omassa yhtiössäni osa osakkaista viittaa kintaalla omaisuuden ylläpidolle ja vastuun kantamiselle. Tämä johtaa helposti siihen, että muut kantavat vastuun heidän puolestaan ja/tai yhtiön osakkaille tulee kustannuksia, jotka olisi järkevällä ja aktiivisella omaisuuden hoidolla vältettävissä.

Mikä olisi sellainen vastuunjakotaulukko, joka rajaisi mahdollisimman paljon vastuuta kullekin osakkaalle, mutta olisi silti yhtiön kannalta toimiva? Onko kokemuksia tällaisten muutosten tekemisestä ja minkälaisiin vastuunjakoihin tuollaisissa tilanteissa on päädytty?

Näillä lähtökohdilla tuollaisten muutosten läpi saaminen on toki vähintäänkin haastavaa, mutta kunhan nyt pyörittelen mielessäni.

Ja kyllä... asunto-osakeyhtiö on niin perverssi keksintö, että en kyllä suosittele kenellekään jos vain voi valita :D
 
Liittynyt
14.1.2009
Viestejä
182
Aiheeseen hieman liittyen; Mitäs sanktioita sitä pystyy saamaan jos ei tuota vastuunjakotaulukkoa noudata / laistaa hallituksen määräämistä korjauksista tai toimenpiteistä? Otettakoon esimerkkinä vaikka rivarin puuosien maalaus tai vaikkapa katolta sammalien puhdistus. Jos et itse mene pensselin kanssa heilumaan tai harjan kanssa katolle, todennäköisesti joku muu tekee homman puolestasi tai sitten mökki jää maalamatta ja sammalet katolle, that's it? Tietysti jos työn välttelijöitä on liiaksi, joutuu taloyhtiö teettämään nuo hommat ostotöinä jollain firmalla ja tuolloin kaikki osakkaat joutuvat kustannuksia jakamaan.

nimim. "Vituttaa tämä hallitustyöskentely taloyhtiössä jossa asuu lähinnä vain perheettömiä ja/tai hyvätuloisia ihmisiä (enkä itse kuulu kumpaankaan ryhmään)"
 
Liittynyt
16.12.2002
Viestejä
16
Ikä
39
Mikä olisi sellainen vastuunjakotaulukko, joka rajaisi mahdollisimman paljon vastuuta kullekin osakkaalle, mutta olisi silti yhtiön kannalta toimiva?
Aika vaikea tuohon on mielestäni keksiä toimivaa ratkaisua. Montako asuntoa taloyhtiössänne on? Ovatko ne erillistaloja? Mikä lämmitysmuoto teillä on? Onko joihinkin asuntoihin jo tehty isompia remontteja, joihin taloyhtiö on osallistunut?

Jos ajatellaan sellaista teoreettista tilannetta, että saisitte yhtiöjärjestyksen jotenkin muutettua haluamaasi suuntaan niin sen jälkeisessa tilanteessakin on edessä niin paljon potentiaalisia ongelmatilanteita, että suosittelen pitämään aikomuksesi vain fantasiatasolla. Taloyhtiöstä saattaisi tulla aika villin näköinen, jos vaikka julkisivu olisi osaksi tai kokonaan osakkaan vastuulla. Myös hoitamattomat vuotovahingot siirtyisivät aika nopeasti myös naapureiden ongelmaksi. En pitäisi normaalista merkittävästi poikkeavaa vastuunjakotaulukkoa myöskään minään myyntivalttina..
 
Liittynyt
10.1.2003
Viestejä
2 999
Mikä olisi sellainen vastuunjakotaulukko, joka rajaisi mahdollisimman paljon vastuuta kullekin osakkaalle, mutta olisi silti yhtiön kannalta toimiva? Onko kokemuksia tällaisten muutosten tekemisestä ja minkälaisiin vastuunjakoihin tuollaisissa tilanteissa on päädytty?
Kunnossapito & pikkuhommat huoltoyhtiölle ja kukaan ei tee talkoohommia itse.

Sanoisin että ei talkoointoisten eläkeläisten tms. kanssakaan ole mikään nautinto asustaa. Heillä kun on aikaa kaikki päivät nysvätä -> eivät voi käsittää että muilla saattaa olla päivät niin täynnä että naputtelu ja lumikolan tuuppaus ei ole mielessä päällimmäisenä.
 

JPx

Liittynyt
18.2.2003
Viestejä
206
Erillistalojen kanssa tämä olisi toki huomattavasti helpompi homma loogisesti. Itse pyörittelin mielessäni esimerkiksi ovien ja ikkunoiden siirtämisestä osakkaiden vastuulle. Potentiaalinen yhden osakkaan laiminlyöntien riski olisi huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi vesi- ja lämmitysjärjestelemien osalta. Lisäksi kyseessä olisi oikeastaan ainoa selkeästi jokaiseen asuntoon rajoittuva yksittäinen osa. Liekkö tuollaisessa tapauksessa olisi myös mahdollisuus hyödyntää kotitalousvähennyksiä?

Tosiaan aika vaikea asia saada järkevästi järjestymään. Vähän vain nihkeää kun mitään ei voida teettää kun maksaa ja mitään ei olla valmiita tekemään. Lähinnä voisi vittuillessaan käsitellä asian yhtiökokouksessa. No pitänee yrittää valmistella exittiä osakkeista ja siirtyä hamassa tulevaisuudessa omaan tupaan ja lupaan.
 
Ylös