Rinnakkaisharjoittelu (concurrent training)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja tompalo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
18.1.2003
Viestejä
14
Olen jo pitkään pohtinut, miten voisin saavuttaa hyviä tuloksia sekä aerobisessa että anaerobisessa harjoittelussa. Löysin netistä artikkeleita rinnakkaisharjoittelusta (concurrent training). Ainakin tutkimustulosten perusteella rinnakkaisharjoittelu olisi vastaus ongelmaani. Rinnakkaisharjoittelu tarkoittaa siis harjoittelua, jossa aerobinen ja anaerobinen harjoitus tehdään samana päivänä. Esimerkiksi siten, että tunnin kuntosaliharjoittelun jälkeen pidetään 10-20 minuutin mittainen tauko, jonka jälkeen suoritetaan 50 minuutin pituinen aerobinen harjoitus. Tutkimukset ovat osoittaneet, että rinnakkaisharjoittelussa aerobinen harjoittelu ei vaikuttaisi merkitsevästi harjoittelijan voimatasoihin.
Lisätietoa ja tutkimustulokset löytyvät osoitteista http://ageless-athletes.com/cur_faq.shtml ja
http://physiotherapy.curtin.edu.au/resources/educational-resources/exphys/00/concurrent.cfm?print
sekä Lyle McDonaldin artikkeli rinnakkaisharjoittelusta ja kehonrakennuksesta http://www.elitefitness.com/ubb/Forum9/09-2000/000447.html

Muita lähteitä
http://www.drlenkravitz.com/Articles/concurrenttrain.html
http://nbaf.com/nbaf/feb7pgcd.htm
http://www.bodybuilding.com/fun/sclark15.htm
http://www.pponline.co.uk/encyc/concurrent-training.html

Itse en näe moniakaan syitä siihen, miksei rinnakkaisharjoittelu ei voisi toimia. Seuraavassa oma mielipiteeni rinnakkaisharjoittelun miinuksista ja plussista:
+ voimat kasvaa kunnon ohella (tutkimusten mukaan)
+ säästää aikaa
+ lisää palautuspäivien lukumäärää ja ylikunnon vaara vähenee (vrt. anaerobinen ja aerobinen eri päivinä )
- vaatii enemmän aikaa harjoituspäivänä ( anaerobinen+lepo+aerobinen = vähintään 2 tuntia )
- työssä käyville rinnakkaistreeni ei ole toteutettavissa esim. mailapelien tai kamppailulajien kanssa (esim. kamppailulajia varten pitäisi tankata ja palautumisajan pitäisi olla pidempi, sillä kamppailulajeissa treenin kesto on noin 1,5 tuntia ja kun tähän lisätään vielä mahdollinen siirtyminen treenipaikkojen välillä niin aikaa tarvittaisiin kohtuuttoman paljon)
- pitkän aikavälin tutkimustulokset puuttuvat

Periaatteessa rinnakkaistreeni voitaisiin toteuttaa myös niin, että aerobinen treeni on ennen anaerobista. Esim. siten, että aerobisena tehtäisiin aamulenkki ja illalla kuntosaliharjoitus. Rinnakkaistreeni voi aiheuttaa ongelmia jalkapäivänä etenkin, jos kovan jalkatreenin jälkeen tehdään kova juoksuharjoitus, tämä olisi liian kova shokki jaloille ja koko kropalle. Ehkä parempi olisi tehdä aerobinen harjoitus ylävartalon treenipäivänä. Aerobiseksi harjoitukseksi sopivia voisivat olla sisäsoutu ja kuntopyöräily, kun taas juokseminen voisi olla liian raaka harjoitusmuoto. Kuntosalitreenin
pitäisi olla tässä yhteydessä lyhyt ja voimapainotteinen.
En ole mikään asiantuntija vaan tavallinen kuntoilija ja juttuni ovat omia mielipiteitäni ja tulkintojani tutkimuksista. Toivottavasti aiheesta saataisiin idea rikas keskustelu aikaan eli mitä mieltä olette rinnakkaisharjoittelusta? Miten itse olette jakaneet aerobisen ja anaerobisen harjoittelun? Ovatko kuntonne ja voimanne nousseet? Mitä suosittelisitte muille? :)
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Siis eroaako toi jotenkin siitä, että otetaan ihan tavallisesti treenin päätteeks n.30min aerobista? Ite olen nyt dieetillä lisännyt aerobista puntin päätteeksi, ja hyvin on tähän asti sujunut.
 
Itse ajattelin esim. tunnin puristusta kuntosalitreenin jälkeen kolmesti viikossa. Pointihan on se, miten pitkällä aikavälillä vois parantaa sekä voimaa että aerobista kestävyyttä.
 
kyllä varmaan voimien ja aerobisen kunnon lisääminen voi onnistuakin mutta massan saaminen siinä samalla on jo vaikeaa.
 
No mikäs siitä nyt niin älyttömän vaikeaa tekis?
 
Eihän siinä mitään muuta ongelmaa ole kuin se, että kalorit on tarpeeks korkealla. Ja sen vaikeaksi tekee se, että jos liikkuu paljon pitää myös syödä todella paljon. Ainakin näin minä asian olen ymmärtänyt.
 
Itse olen pähkäillyt että miten yhdistää kovat "aerobiset" (oikeastaan anaerobiset tai vk-vedot pyörällä) ja punttitreeni ja tullut siihen tulokseen että paras vaihtoehto olisi juurikin tehdä ensin puntti ja sitten ne nylkytykset. Sekä punttitreenistä että kovasta aerobisesta palautumiseen ainakin meikäläinen tarvitsee lepopäivän, eli ei tule kuuloonkaan että tekisin ne peräkkäisinä päivinä. Voisihan sitä tehdä esim. niinkin että treenaisi joka toinen päivä, ja joka toinen treenikerta olisi punttia ja joka toinen kovaa aerobista. Tässä vaan jää frekvenssi niin harvaksi ettei oikein uskalla luottaa enää kehitykseen :D Ainoaksi vaihtoehdoksi jää siis pistää ne samalle päivälle ja levätä joka toinen päivä. Järjestyksenä pidän parempana sitä että tehdään puntit ensin koska kestävyyttä voi treenata vähän väsyneenäkin, esim. kyykkääminen väsynein jaloin saattaisi koitua kohtalokkaaksi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom