• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Rakentajan "se seuraava talo" eli mitä teen toisin

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Ensirakentajat eivät voi antaa tähän vinkkejä, mutta voivat saada vinkkejä. Ei tässä threadissa puhutaan kokemuksen rintaäänellä :D

Itselläni muutama kohta mitä nyt tältä istumalta tulee mieleen:

-vain neljä nurkkaa
-ei harjakuistia
-pulpettikatto?
-rossipohja
-ei höyrynsulkumuoveja, eli hirsi tai kivitalo käytännössä
-lankkulattia, ei lattialämmitystä paitsi pesutiloissa (laatan alla)
-sähköpatterit
-useampi varaava tulipesä. Ei mitään tiilerin leikkimökin leivinuuneja.
-pyöriväkennonen iv kone
-en luota kehenkään.
-ostan kaikki rakentamiseen tarvittavat työkalut ja koneet heti ennen rakentamista, en vuokraa juuri mitään
-suunnittelen kaiken itse
-muoviset tai valmiiksi eristetyt iv-kanavat
-riittävästi tukikorkeutta ullakolle, jotta mahtuu liikkumaan
-tekninen tila vähintään 6-8m2 ja mahdollisimman keskelle taloa tai ainakin harjaa. Ei missään nimessä nurkkaan.
-puuvarasto talon yhteyteen, jollakin keinoin, vaikka sitten katoksen kautta. Toiselta puolelta rekalla puut sisään, toisesta ovesta sisälle taloon.
-en muuta ennenkuin talo on täysin valmis, viimeistä listaa myöten.
 
Liittynyt
15.11.2004
Viestejä
4 690
- Vesihana jokaiselle ulkoseinälle. Varsinkin terassille, missä aikaa grillailla
- Metrin leveämpi autotalli. Sama kuinka leveäksi sen suunnittelit.
- Ei yhtäkään epämääräistä ruuvikiinnitystä suihkun seiniin. Ne saatanan suihkupään pidikkeet alkaa pyöriä paikallaan alta vuodessa ja lopulta roikkuvat silikonin varassa.
- Kivitalo
- Puolet vähemmän valokytkimiä ja joku järki siihen, mitä valoja ne missäkin kytkee päälle/pois
- Kolmivaihevirta autotalliin
- Varmista, ettei raksajampat kaada maaleja pitkin lavuaareja.
- Varmista, ettei raksajampat jemmaa tyhjiä maalipurkkeja, uretaanipatruunoita, lautoja, kaljapulloja ym. ym. pitkin pihaa. Ne kaikki tulee ylös, kun jostain yrittää lapiolla kaivaa tai puuta istuttaa.
 
Liittynyt
15.2.2011
Viestejä
515
Ikä
44
Näistä meillä on jo:
-ei harjakuistia
-pulpettikatto
-ei höyrynsulkumuoveja, eli hirsi tai kivitalo käytännössä (kivitalo, mutta toki katossa höyrysnulku)
-pyöriväkennonen iv kone
-en muuta ennenkuin talo on täysin valmis, viimeistä listaa myöten.
- Vesihana jokaiselle ulkoseinälle. Varsinkin terassille, missä aikaa grillailla (no ei joka seinällä, mutta kahdella puolella kuitenkin)
- Metrin leveämpi autotalli. Sama kuinka leveäksi sen suunnittelit (kaksi autoa menee heittämällä meille)
- Ei yhtäkään epämääräistä ruuvikiinnitystä suihkun seiniin. Ne saatanan suihkupään pidikkeet alkaa pyöriä paikallaan alta vuodessa ja lopulta roikkuvat silikonin varassa.
- Kivitalo
- Puolet vähemmän valokytkimiä ja joku järki siihen, mitä valoja ne missäkin kytkee päälle/pois
- Kolmivaihevirta autotalliin
- Varmista, ettei raksajampat kaada maaleja pitkin lavuaareja.
- Varmista, ettei raksajampat jemmaa tyhjiä maalipurkkeja, uretaanipatruunoita, lautoja, kaljapulloja ym. ym. pitkin pihaa. Ne kaikki tulee ylös, kun jostain yrittää lapiolla kaivaa tai puuta istuttaa.

Eli aika hyvin ensikertalaiselta ;)

Itse asiassa montaakaan juttua en tekisi toisin. Ihme ja kumma meidän raksaproggsi meni loppujen lopuksi aika hyvin. Ei mitään suurempia ongelmia. Ja nekin jotka tuli, hoituivat reklamaatioiden jälkeen hyvin.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Jos tädillä olis munat niin se kait nykymäärityksenkin mukaan olis setä .... ;)

Yleensä sanotaan että kolmas talo on se paras ja niin varmaan jos nuorena aloittaa. Ensin se kerrostaloasukin "oma talo" pienellä budjetilla johon yritetty laittaa kaikkea lisättynä sillä ettei tiedä omakotiasumisesta mitään. Lopputulema riippuu sitten tuurista ja kohdalle osuneista "raksa-alan ammattilaisista". Toinen menee toiseen äärilaitaan kuten jo edelliset listat osoitti (koska nyt tietää ja osaa). Kolmannen kohdalla on lapset muuttaneet pois kotoa ja muutenkin tullut ikää ja varsinkin omakotiasumisen kokemusta lisää.

Täydelllistä taloa ei taida ollakaan varsinkin jos perfektionisti yrittää hifistellä homman tappiin. Toisaalta useimmat talot olisi paljon parempia/toimivampia jos alan "ammattikunta" omistaisi edes hiukan ammattiylpeyttä. Jossain tapauksissa riittäisi kun naisväki pidetään pois sotkemasta suunnitelmia ja toisissa vastaavasti isäntä koska sen kusnuukuus sekoittaa koko pakan :D

Em. listaa voi jatkaa yhtä pitkään kuin "mitä tekisin toisin". Ensimmäisenkin talon kohdalla on jo kysymys siitä että tietää mitä omakotitalossa pitäisi olla ja mitä muuten talolta haluaa. Hinta ei saisi olla kaiken ohjaavana tekijänä ja loppupelissä esim. autotallin leveys on sen verran kun kaava ja hallitus antaa myöden eli talliin jäi 3m kun keittiöön piti laittaa 1m lisää jne...

Summa summarum: Oman talon rakentamista/rakennuttamista pitäisi miettiä pari yötä enemmän niin ekan kuin vikankin kohdalla. Joidenkin kohdalla olisi parempi tyytyä kerrostaloon tai rivariin... :)

EDIT: Kuten oddiskin totesi, ensikertalaisena (siis rakentajana, en asukkina) ollaan tyytyväisiä ja aika monta yo. listojen asiaa tuli meille ihan itsestään selvyytenä kuten vesipostit molemmin puolin taloa.
 

Samo

swahilipäällikkö
VIP
Liittynyt
12.1.2003
Viestejä
4 094
jaa, nyt on paha sanoa mitä tekisin toisin. Ei tässä ollut sellasia "vastoinkäymisiä" taikka rahareikiä että joku harmittas niin paljon, että sen mahdollisessa seuraavassa tekis toisin. Puuvarasto tosiaan talon yhteyteen ei ois paha tai ainakin tehdä se samalla kun taloa rakentaa. Nyt sitä ei millään jaksas alkaa tehdä =) Ehkä yhden "pelihuoneen" tekisin lisää.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Saako täällä kyselläkin? Mitä tarkoittaa tuo epämääräinen suihkuseinäkiinnitys? Kyllähän KUNNON propulla, sopivalla ruuvilla ja silikonilla kestää ainakin umpikahitiilessä mikä tahansa vekotin seinässä maailman tappiin asti, jos sitä nyt ei väkivalloin ala repiä irti.

Tietty jos tuuppaa yhdellä Bilteman propulla ja liian ohkasella ruuvilla jotain lecaharkkoon kiinni niin ei takuulla kestä viikkoa kauemmin.

Muutenkin tuo että "en osta mitään halvinta" kannattaa muistaa, eli toki kilpailutus kannattaa mutta jos valitaan vaikka Würthin propun ja Bilteman propun välillä niin kannattaa jättää Biltemalla käymättä edes.
 
Liittynyt
15.2.2011
Viestejä
515
Ikä
44
Kommenttina vielä, että ei meilläkään vastoinkäymisiltä vältytty. Monta unetonta yötä on vietetty ja tulikivenkatkuista mailia lähetetty + tiukkasävyisiä puheluita... No niinkuin kirjoitin loppu hyvin kaikki hyvin.

Noi ei kuitenkaan johtuneet mistään itseaiheutetusta, eli noita ei olisi pystynyt välttämään minkäänlaisella kokemuksella. Lähinnä kyse on juurikin 69T:n manitsemasta ammattiylpeydestä ja osin huonosta tuuristakin.

Ja listaan vielä:

-Älä päästä yhtään työmiestä raksalle, jonka työnjälkeä et ole itse nähnyt etukäteen. Mielellään myös juttele jonkun ko. työmiestä käyttäneen OK-rakentajan kanssa.
-Älä maksa mitään etukäteen (tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta kun ei ole)
-Sovi kaikki mahdollinen kirjallisena ja käytä sopimuksen lukemiseen/tekemiseen apuna jotain kokeneempaa, jos olet yhtään epävarma (ja jos mahdollista)
-Tsekkaa urakoitsijoiden luottotiedot ennen sopimuksen tekoa (urakoitsijan konkurssin jälkeen onkin mukava löytää keskeneräiselle työlle jatkaja)
-Ota itse selvää asioista (ts. Hupen älä usko ketään)
-Älä tee liian tiukkaa budjettia (säästäminen loppuvaiheessa ts. pintamateriaaleissa on huono ratkaisu)
 
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
3 217
Ikä
38
-Vältä savitonttia ja yleensäkin tonttia, millä sorakuski pääsee rikastumaan, sillä sinä köyhdyt vitusti
-4 kulmaa
-Varmista, että elintärkeitä LVI- ja sähkösuunnitelmia ei tee finninaamainen kesätyöntekijä. Hän on töissä kesän, sinä asut talossa ehkä loppuelämän
-Ota autokatos/talli elementteinä. Et säästä paskaakaan pitkästä rakentamalla ja se vie paljon aikaa talon rakennukselta. Tähän joku sanoo, että tallin voi rakentaa myöhemminkin. Just joo, mun työmaalla ei ainakaan rakenneta enää mitään sen jälkeen, kun sinne muutan. En tajua rakentajia, jotka kaivaa savea 4metriä talon kohdalta ja tekee maanrakennuksen vain siihen. Sitten seuraavana kesänä sama urakka mutta autotallin osalta uusiksi. Koko piha auki, sata kuormaa mursketta / soraa, salaojaputkien vetelyä jne. Hullua hommaa.
-Varaa projektiin niin paljon aikaa, että ehdit kilpailuttaa alusta lähtien joka ikisen yli 300 ostoksen. Se rakennustarvikemyyjä K-Raudassa, vaikka antaakin listahinnasta (esim styroksit, puutavara jne) kaltaisellesi "kanta-asiakkaalle" jopa huikeat 30% alennusta, niin silti kilpailija antaa samasta vielä isomman alennuksen, kun on näyttää kilpaileva tarjous. Tämä vain on vähän vaikea toteuttaa, kun timpuri soittaa, että puutavaraa ei ollutkaan tarpeeksi, tuo 200metriä 48x100 puuta lisää. Silloin ei ehdi rampata joka putiikkia läpi, vaan haetaan siltä tutulta kusettajamyyjältä.
-Älä harmittele, että naapuri sai sen ja sen niin ja niin halvalla. Se kusettaa.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Rakenna ensin talli, sitten vasta mietit taloa. Jos siis teet sekä talon että tallin erikseen.
 
Liittynyt
17.4.2002
Viestejä
3 217
Ikä
38
Niin niin tai sitten samanaikaisesti. Mutta mieti nyt tilannetta: teet 140neliöiselle talolle maalajiltaan surkealle tontille 45 000€ maanrakennuksen. Kasaat sen saven siihen omaan pihaan, kun et raaski maksaa rahteja sen pois viemiseksi. Seuraavana kesänä kaivat sen viime kesänä tasoitellun saven 1,5metriä sekä sen alla olevan 4metriä savea 10m x 10m alueelta. Se maksaa kakskytätonnia noin suurinpiirtein. Ja tämä ei ole mikään teoreettinen skenaario, vaan tiedän 3 tällä hetkellä rakentavaa, jotka tekee noin. Yhdellä niistä vaimo vaatii, että piha pitää tehdä vielä tämän syksyn (eikö nyt ole jo talvi?) aikana valmiiksi. Mutta tallia ei ole, vaan kaivuri tulee ensi kesänä tontille mylläämään sen 100m2 alan. Siinä on piha muisto vain.
 
Liittynyt
30.12.2009
Viestejä
2 591
- neljäkulmainen talo. Ei erkkereitä eikä muita härpäkkeitä.
-mieluiten kallion päälle tai ainakin korkeammalle kohdalle kuin muu maasto
-rossipohja
-sauna erilliseen pihasaunarakennukseen.
-pitkät räystäät
-selluvillalla ja pellavalla kaikki eristykset.
-läpihengittävä. Ei muovia rakenteisiin.
-ulkoseinälaudat 32 mm paksusta tavarasta.
-ikkunoiden ja ovien tippapellit ja -listat suoraan kiinni runkoon ennen ulkoseinälaudoituksen tekoa
-varaava tulisija vähintään 1/kerros

...ei jaksa enempää...
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
-Vältä savitonttia ja yleensäkin tonttia, millä sorakuski pääsee rikastumaan, sillä sinä köyhdyt vitusti
-Varmista, että elintärkeitä LVI- ja sähkösuunnitelmia ei tee finninaamainen kesätyöntekijä. Hän on töissä kesän, sinä asut talossa ehkä loppuelämän
-Älä harmittele, että naapuri sai sen ja sen niin ja niin halvalla. Se kusettaa.
Eka on tontinvalintakysymys ja tietyillä alueilla on pakko ottaa savimaatontti jos meinaa rakentaa. Paikalliset urakoitsijat tietää sen ja siksi olisi hyvä löytää joku hiukan kauempaa vaikka toisaalta siinä saattaa sitten tulla muita ongelmia.

Suomalainen tapa suunnitella omakotitaloa on se että hierotaan seiniä, ikkunoita kaappeja ja sisustusta. Talon suunnittelun ainoa oikea tapa on suunnitella seinät, ikkunat yms. ja LVIS yhtä aikaa siten että ne sopii KESKENÄÄN yhteen. Tosin valtaosa rakennusvalvontaa ja suunnittelijoita ei ymmärrä edes tuota ...

Osa naapureista on perseestä, tavalla tai toisella. Siellä on joukossa niitä joiden pitäisi asua vain kerrostalossa tai keskellä korpea yksinään ja kaikkea siltä väliltä.
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Tästä kehkeytyikin näköjään todella hyvä threadi josta saa pitkän listan asioita joita pitäisi tehdä toisin mutta joita ei ole edes tullut ajatelleeksi.
Vaikka itse tekisinkin monet asiat toisin, olen erittäin tyytyväinen taloon. Monet asiat on vedettykin ns. vaikeimman kautta, mutta ne on kuitenkin jo takana päin eikä niistä enää toivottavasti koidu ongelmia. Nuo asiat olisi kuitenkin hyvä osata välttää jopa ensirakentajana. Esim. tuo talon neljä kulmaa olisi ollut ensiarvoisen tärkeää vaikka siitä minulle sanottiinkin. Tein kuitenkin jotain yli 12 kulmaisen talon enkä kuunnellut neuvoja.
 
Liittynyt
17.2.2012
Viestejä
8
Ensirakentajat eivät voi antaa tähän vinkkejä, mutta voivat saada vinkkejä. Ei tässä threadissa puhutaan kokemuksen rintaäänellä :D

Itselläni muutama kohta mitä nyt tältä istumalta tulee mieleen:

-vain neljä nurkkaa
-ei harjakuistia
-pulpettikatto?
-rossipohja
-ei höyrynsulkumuoveja, eli hirsi tai kivitalo käytännössä
-lankkulattia, ei lattialämmitystä paitsi pesutiloissa (laatan alla)
-sähköpatterit
-useampi varaava tulipesä. Ei mitään tiilerin leikkimökin leivinuuneja.
-pyöriväkennonen iv kone
-en luota kehenkään.
-ostan kaikki rakentamiseen tarvittavat työkalut ja koneet heti ennen rakentamista, en vuokraa juuri mitään
-suunnittelen kaiken itse
-muoviset tai valmiiksi eristetyt iv-kanavat
-riittävästi tukikorkeutta ullakolle, jotta mahtuu liikkumaan
-tekninen tila vähintään 6-8m2 ja mahdollisimman keskelle taloa tai ainakin harjaa. Ei missään nimessä nurkkaan.
-puuvarasto talon yhteyteen, jollakin keinoin, vaikka sitten katoksen kautta. Toiselta puolelta rekalla puut sisään, toisesta ovesta sisälle taloon.
-en muuta ennenkuin talo on täysin valmis, viimeistä listaa myöten.

Melkein sanoisin ettei kannata tehdä pienen makuuhuoneen kokoista teknistätilaa iv-koneelle ja keskuspölynimurille jos meinaa sähköpatterit laittaa. Askartelutilanahan tuollainen tietysti loistava, mutta sijoitus pohjassa ei tarvi olla keskellä taloa. IV-koneen voi sitten laittaa keskelle taloa vaikka jonkun yläkaapin paikalle.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Kommenttina vielä, että ei meilläkään vastoinkäymisiltä vältytty. Monta unetonta yötä on vietetty ja tulikivenkatkuista mailia lähetetty + tiukkasävyisiä puheluita... No niinkuin kirjoitin loppu hyvin kaikki hyvin.

Noi ei kuitenkaan johtuneet mistään itseaiheutetusta, eli noita ei olisi pystynyt välttämään minkäänlaisella kokemuksella. Lähinnä kyse on juurikin 69T:n manitsemasta ammattiylpeydestä ja osin huonosta tuuristakin.

Ja listaan vielä:

-Älä päästä yhtään työmiestä raksalle, jonka työnjälkeä et ole itse nähnyt etukäteen. Mielellään myös juttele jonkun ko. työmiestä käyttäneen OK-rakentajan kanssa.
-Älä maksa mitään etukäteen (tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta kun ei ole)
-Sovi kaikki mahdollinen kirjallisena ja käytä sopimuksen lukemiseen/tekemiseen apuna jotain kokeneempaa, jos olet yhtään epävarma (ja jos mahdollista)
-Tsekkaa urakoitsijoiden luottotiedot ennen sopimuksen tekoa (urakoitsijan konkurssin jälkeen onkin mukava löytää keskeneräiselle työlle jatkaja)
-Ota itse selvää asioista (ts. Hupen älä usko ketään)
-Älä tee liian tiukkaa budjettia (säästäminen loppuvaiheessa ts. pintamateriaaleissa on huono ratkaisu)
Paljon asiaa.

Monta huonosti nukuttua yötä olisi tullut vähemmän jos olisi malttanut lopettaa koohkaamisen (=hartiapankkirakentamisen) ja miettinyt pari iltaa että miten homma menee. Tämä siis siinä vaiheessa kun tehtiin itse. Sitä olisi taas vähentänyt se, jos "ammattilaisten" valintaan olisi käyttänyt enemmän aikaa. Että sitä tuumausta ja KOKONAISUUDEN hallintaa, joka siis tietyllä tasolla pitäisi olla pääsuunnittelijan leipälaji (mutta kun yleensä ei ole, ainoastaan laskutus).

Äläkä rakenna tulevien vaatimusten mukaista taloa koska edellistenkään määräysten mukainen ei ole "ammattilaisten" hanskassa.
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
...Vaikka itse tekisinkin monet asiat toisin, olen erittäin tyytyväinen taloon. Monet asiat on vedettykin ns. vaikeimman kautta, mutta ne on kuitenkin jo takana päin eikä niistä enää toivottavasti koidu ongelmia. ....
Muistat siis välillä tuon(kin). Sulla on kuitenkin keskimääräistä parempi talo vaikka se ei perfektionistin hifistelypuuskassa aina siltä tunnukaan.
Meillä ollaan tyytyväisiä paitsi että itsellä on vielä pari hifistelyn paikkaa hieromatta loppuun ... :)
Muuten mulla alkaa jo noi "pikkuasiat" unohtua eli jos on tehty hyvin vaikkakin vaikean kautta niin loppupelissä muiden ei tarvitse tietää kuin että "vimpan päälle".
 
Liittynyt
7.1.2004
Viestejä
13 094
En kyllä moneenkaan postiin pysty komppaamaan ja muutenkin raksahommat on niin monesta asiasta riippuvia, toki meikäläisen tapauksessa enimmäkseen rahasta...
Seuraavaan kämppään haluaisin lisää harrastetilaa ja ISOT ikkunat plus lasitetun terassin. Vois olla betonirunkoinen myös. Ja uima-allas olis kiva. Ai niin se raha...

- ilmanvaihtoputket lämpimälle puolelle. Vaikka joku törkeä kotelo mutta ei jumalauta mihinkään välikattoon vitunmoisen eristyksen ja ähellyksen kanssa + miljoona reikää höyrynsulkuun
- pari vuotta vapaata ja kaikki ite tehden. Tai vaihtoehtoisesti avaimet käteen luotettavalta rakentajalta eikä vilkaisuakaan tontin suuntaan ennenkuin kaikki on valmista
 

69T

Liittynyt
4.2.2012
Viestejä
1 034
Tulee hiukan pätkittäin mutta kuitenkin ... :)

Tallin, varaston, puuhuollon ja kaiken muunkin pitäisi kuulua siihen talon suunnitteluun. Meillä oli itsestään selvää, että varastoon pitää päästä katon alta. Meillä siis kodarin terassilta on ovi varastoon (ja siitä autotalliin), koska rakennukset on saman katon alla. Puiden lähivarasto siellä ja ensi keväänä tehdään vaja tuohon terassia vastapäätä eli n. 5m päähän. Siitä kadulle päin on sitten mm. peräkärryn säilytyspaikka eli reitti mistä tuodaan esim. puuta "sisään".

D.Yatesin viimeinen kommentti lie kaikkein paras .... pari vuotta vapaata tai avaimet käteen.
 
Liittynyt
2.4.2012
Viestejä
267
- lankkulattia, ei lattialämmitystä paitsi pesutiloissa (laatan alla)
-tekninen tila vähintään 6-8m2 ja mahdollisimman keskelle taloa tai ainakin harjaa. Ei missään nimessä nurkkaan.
Kaiken muut älysin mutta jäi mietityttämään miksei lattialämmitystä muualle, samallahan ne putket vetäsee joka paikkaan ja varmistaa laatan kuivuuden, toinen kysymys miksi teknari keskelle, johtuuko kenties että kaikista putkista ja johdoista tulee nurkkaan hirveä sekasotku ?
 

Huppe

Iso Kingi H.
Mode
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 117
Ikä
43
Melkein sanoisin ettei kannata tehdä pienen makuuhuoneen kokoista teknistätilaa iv-koneelle ja keskuspölynimurille jos meinaa sähköpatterit laittaa. Askartelutilanahan tuollainen tietysti loistava, mutta sijoitus pohjassa ei tarvi olla keskellä taloa. IV-koneen voi sitten laittaa keskelle taloa vaikka jonkun yläkaapin paikalle.
Totta, riippuen talotekniikasta, tekninen tila sen mukaan. IV-kone kyllä meillä hurisee niin pahasti ja on niin valtavan kokoinen ettei tuota sisälle voi laittaa.
 
Ylös