pisto

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja TrJ
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl

TrJ

Liittynyt
7.3.2008
Viestejä
135
Elikkä mua pistää ihan aina mahaa, jos käyn lenkeillä.
en pysty paljoa edes juosta nii heti alkaa pistämään, pistää vaikka en ole
syönyt 2-3 tuntiin. kaiken laista hengitys tekniikoita olen kokeillut juostessa.

mikä voi olla vikana? miks mua pistää aina.
jos jollai on ollu sama juttu ja tietäis että miksi pistää aina
 
Sama homma täällä. Mullaki pistää aina juostessa mahaan. Joskus pisto loppuu kun on jo juossi pidemmin, joskus pistos vaan vaihtaa paikkaa. Tuntuu olevan ihan sama mitä on syönyt ja milloin on syönyt. Yleensä forumilla sanotaan että jos sattuu niin ei kannata jatkaa. Onkohan toi vaarallista? Joskus kyllä pistää niin että tuntuu siltä ku taju lähtis. Silloin on kyllä juostessa pakko hidastaa hetkeksi kävelyyn. Mikä neuvoksi? Olisikohan lääkäristä apua?:(

Tekniset tiedot: 20v. 191cm 76kg
 
Tuntuuko pistos ylävatsassa, pallean seutuvilla?

Kaikki urheilijat ovat joskus kokeneet pistoksen, omalla kohdallani siihen auttaa pysähtyminen, tosin venyttely estää mielestäni pistosten syntyä kohtuullisen tehokkaasti. Oikea hengitystyyli on myös aika oleellinen osa pistosten ehkäisyä.

Copypaste Juoksija-lehdestä:

Pistosten syistä ja samalla niiden ehkäisykeinoista on olemassa useita erilaisia käsityksiä. Yksi yleimmistä selityksistä on pallean kramppaaminen. Palleakramppi johtuu tämän tärkeän hengityslihaksen verenkierron estymisestä ja siitä aiheutuvasta hapenpuutteesta. Voimakkaassa hengityksessä keuhkot pusertavat laajentuessaan pallealihasta ja juostessa jalkojen nostaminen aktivoi vatsalihaksia. Molemminpuolinen puristus estää veren kulkeutumista palleaan ja aiheuttaa kiputilan. Heikot ja kireät vatsalihakset lisäävät alttiutta pistoksiin.

Toinen mahdollinen syy pistokseen on kaasun kertyminen paksusuoleen. Ruoansulatuksen tuloksena muodostuu kaasua, jonka eteenpäin pumppaamista liikunta edistää. Jos kaasun liikettä estää esim. suolistossa oleva uloste, paksusuoli voi pullistua hyvinkin voimakkaasti ja aiheuttaa piston tuntemuksen. Yleisin tukoskohta on vatsan oikea yläkulma, missä suoli tekee mutkan.

Myös juuri ennen liikuntaa nautittu ateria aiheuttaa usein ongelmia, sillä veren siirtyminen pääasiassa lihaksiin vähentää ruoansulatuksessa tarvittavaa verenkiertoa ja aiheuttaa vatsan ja suoliston kramppeja. Myös laktoosi-intoleranssi ja keliakia saattavat aiheuttaa pistoksia. Jotkut asiantuntijat ovat johtaneet pistosten syntymekanismin myös hengitykseen ja juoksutyyliin.

Liian kylmät juomat tai jotkut urheilujuomat voivat aiheuttaa myös pistoksia, samoin kuin alamäkijuoksu väärällä tyylillä, riittämätön lämmittely ennen kisaa sekä liian kova aloitusvauhti.

Jos pistokset vaivaavat usein, tulee syömistä välttää 3-5 tuntia ennen fyysistä rasitusta. Jos tästä ei ole apua, kannattaa kokeilla jättää maito ja tarvittaessa myös vehnätuotteet pois ruokavaliosta kahdeksi päiväksi ennen harjoitusta tai kilpailua.

Pallean kramppeja voi vähentää vahvistamalla vatsalihaksia ja itse palleaa. Pallea saa hyvää harjoitusta voimakkaissa hengitysliikkeissä kovavauhtisissa juoksuissa, joita kannattaa tehdä vähintään pari kertaa viikossa. Vatsalihasten kehittämiseen yksinkertaisin keino on polvet koukussa tehdyt istumaannousut.

Oikeaan hengitystekniikkaan kannattaa kiinnittää huomiota itse suorituksen aikana ja jo paljon sitä ennenkin. Ns. vatsahengitys on paras tapa hengittää juostessa. Siinä myös keuhkojen alaosat osallistuvat hengitykseen. Vatsahengitystä voi harjoitella kotioloissa makaamalla lattialla kirja vatsan päällä. Sisäänhengityksessä kirjan tulee nousta ja uloshengityksessä laskea voimakkaasti. Ns. isäntämiesasennossa (istuen etunojassa kyynärpäät polvilla, kädet polvien välissä) voi harjoitella vatsa- ja myös kylkihengitystä.

Paras tapa välttää paksusuolen pullistumisesta aiheutuvia pistoksia on muuttaa ruokailutottumuksia siten, että uloste pysyy niin pehmeänä, että muodostuva kaasu pääsee ohittamaan sen. Ennen harjoittelua tai kilpailua täytyy siis pysyä erossa paljon tärkkelystä sisältävistä ruoista (leipä, perunat, spaghetti) ja suosia hedelmiä ja vihanneksia.

Ensiapuna pistokseen voi toimia vauhdin hiljentäminen tai kokonaan pysähtyminen sekä pistoskohdan painaminen voimakkaasti sormilla. Eteenpäin kumartuminen ja rauhallinen voimakas hengittäminen voivat myös tuoda helpotusta. Yleensä pistos katoaa ja juoksemista voi jatkaa. Myös vatsan alueen lihasten venyttäminen saattaa auttaa. Kilpailutilanteessa voi myös yrittää vähentää kivun tuntemuksia edellä kuvatulla tavalla ja jatkaa juoksemista pistoksesta huolimatta. Äärimmäisessä tapauksessa voi tepsiä Jim Ferrisin kilpailussa käyttämä temppu. Ainakin kerran pistoksen saatuaan hän heitti voltin kesken juoksun. Pistos häipyi, ja kilpakumppanit olivat henkisesti lyötyjä.

Jos pistokset jatkuvat myös levossa, on syytä käydä tarkistuttamassa terveydentilansa mahdollisten sairausten poissulkemiseksi.

Näin vältät pistokset:

1. Vältä ruokailua 3-5 tuntia ennen harjoitusta tai kilpailua. Kiinnitä huomiota myös ruoan koostumukseen.
2. Vahvista vatsalihaksiasi ja palleaasi.
3. Opettele hengittämään oikein.
4. Testaa, mikä ensiapu toimii omalla kohdallasi pistoksii
 

Latest posts

Back
Ylös Bottom