Peruna, riisi vai makaroni... mikä "paras"?

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
a) Makarooni
b) Makarooni

Mielellään joku kuitupitoinen, tumma yms. Ite käytän Torinon Ruis plus pastaa. On nopeeta ja hyvää. Ei riisikään pahasta ois mut se on niin h i d a s kypsymään...
 
Kyllä nuo ovat kaikki varsin hyviä hiilihydraattilähteitä, monipuolisuus on valttia. Jos dieettiä ajattelee, voinee perunaa pitää korkean glykeemisen indeksin perusteella huonoimpana. Kannattaa kokeilla myös linssejä, niillä on varsin alhainen glykeeminen indeksi ja niissä on reippaasti proteiinia.
 
Vedän kaikkia noita, makaronit nykyään mallia "kaura" tai "ruis", ennen "halvin". Riisi pitää olla joko tummaa tai kokojyvää, mikään valkoinen höttö ei tuu kyseeseen. Potut höyrytettynä (5l kattila + semmonen teräsritilä), kuorineen tai mahdollisesti siivutettuna uunipottuna (myös kuorineen).

Riisin ja potun pitempi kypsytys ei niin paljoo haittaa, kun tekee kerralla isomman satsin. Maustaa sopivasti, lyö sekaan esim. pakastevihannesta ja sitten vaan kauhoo sitä mukaan pakasterasiasta pakasterasiaan esim. lihan lisukkeeksi töihin mikrossa lämmitettäväksi tai lämmittelee kotona. Tod. kätevää!

Hannibal: paljon linssit maksaa? Pakkaus- ja kilohinta? Pierettävätkö linssit? Voi kuulostaa toi viimeinen hullulta kysymykseltä, mutta jotenkin assosioin linssit papujen ja herneiden kanssa samaan luokkaan ja koska molemmat tuppaavat tuottamaan kaasua, niin entäs linssit?

Varmaan tosiaan dieetillä kannattaa vähentää kaiken hiilarin syöntiä jonkun verran. Ehkä sitten vaikka linssejä tilalle. Ikinä en oo toistaiseksi dieetannu, joten ei oo tarvinnu vielä sitä miettiä. Ehkä tulevaisuudessa.
 
Originally posted by Jortsu
Ei riisikään pahasta ois mut se on niin h i d a s kypsymään...

Vähän off-topic mutta onko kukaan kokeillut niitä Uncle Ben´s:in mikro riisejä pussissa? Paljon maksaa? maku? Ois vaan aika kätevä duunissa...
 
Originally posted by Iivili
Hannibal: paljon linssit maksaa? Pakkaus- ja kilohinta? Pierettävätkö linssit? Voi kuulostaa toi viimeinen hullulta kysymykseltä, mutta jotenkin assosioin linssit papujen ja herneiden kanssa samaan luokkaan ja koska molemmat tuppaavat tuottamaan kaasua, niin entäs linssit?

Olikohan semmoinen 500 gramman pussi jotain vajaat 2 euroa. Varmaankin saisi halvemmalla, jos viitsisi etsiä kunnon säkin jostain viherpiiperryskaupasta. En ole havainnut kaasuuntumista. Proteiiniahan linsseissä on n. 25%. Tykkään laittaa niitä esim. jauhelihakasvispatoihin sun muihin kokkailuihin, mukavaa vaihtelua iänikuiselle riisille.
 
Hannibal: kiitti! Pitänee kokeilla riisin korvikkeena linssejä piakkoin. Toi 25% proteiinia on tod. hyvin, varsinkin jos on vielä noinkin halpaa. Tai no onhan tuossa kilohinta melkein 4 euroa, mutta kumminkin.
 
Öh, luullakseni se 25% proteiinia on kuivapainosta, kun linsseistä puhutaan. Keitettynä hiukan eri asia...Ainakin muissa pavuissa jne Fineli antaa kuivana proteiiniarvoiksi n. 20-25%, kypsänä n.8%. Linsseistä tuolta löytyi vain kuivatun version arvot.

Hyvää linssiruokaa kyllä saa, kun laittaa esim. tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, paprikaa, kunnolla(tulisia tyyliin chili) mausteita, ehkäpä perunaakin, linssit mukaan ja pataan = tulinen, edullinen herkullinen pataruoka talvipakkasella!
 
Originally posted by Brunetti
Öh, luullakseni se 25% proteiinia on kuivapainosta, kun linsseistä puhutaan. Keitettynä hiukan eri asia...Ainakin muissa pavuissa jne Fineli antaa kuivana proteiiniarvoiksi n. 20-25%, kypsänä n.8%. Linsseistä tuolta löytyi vain kuivatun version arvot.

Tottakai on kyse kuivapainosta, eiväthän linssit mitään teollisesti valmistettuja proteiinijauhoja vastaa...

Ja keitettynähän riisit, linssit ym. tuppaavat n. triplaamaan painonsa, jolloin proteiinipitoisuus painoon nähden siis putoaa n. kolmasosaan.

Ja jos verrataan linssejä esim. riisiin, on linsseissä proteiinia n. kolminkertainen määrä, riisissä kun sitä on n. 8% kuivapainosta.
 
Mitens pikamakarooni?Kuulemma epäterveellistä?
 
Tumma/täysjyväriisi ylivoimaisesti paras hiilihydraattilähde.:hmmm:

Perunan glykeeminen indeksi vähän turhan korkea, muuten sekin ihan ok hiilari.

Makaroonista nyt ollaan montaa mieltä,glykeeminen indeksi alhainen, mutta pidän sitä huonoimpana hiilarilähteenä, koska vain vehnäjauhoja, vaikkakin Durumia on, mutta silti.

Yleensä käytän pelkkää riisiä aina, pysyy sokeritasapaino kunnossa, ja sitä kautta rasvaprossakin alhaalla.
 
Rikhard75: No mutta entä kaura- tai ruismakaronit? Onko pikkusen vai huomattavasti parempaa stuffia kuin tav. vehnämakaronit? Ainakin on enemmän kuitua ja oletettavasti (?) vitamiineja ja hivenaineita kuin tav. vehnämakaroneissa.
 
Hola,

noista linsseistä vielä:
eli pistinpä eilen taas likoamaan ruskeita papuja ja ajattelin tänään keitellä ne kalkkunan kyytipojaksi..
Eli siis kalkkunan filettä ja tulista tomaatti-papu-mössöä hiilarinlähteenä.
Erihyvää, halpaa ja terveellistä.
(Pavuissa siis about samat suoritusarvot kuin linsseissä..)

Eihän noita aina jaksa huuhdella-liottaa(min 10h)-keittää(60min), mutta jos aikaa löytyy, niin suosittelen.

..ja kunhan tekee pussin ohjeiden mukaan, ei kaasuuntumista pitäisi ilmetä..;)
 
Originally posted by Jortsu
a) Makarooni
b) Makarooni

Mielellään joku kuitupitoinen, tumma yms. Ite käytän Torinon Ruis plus pastaa. On nopeeta ja hyvää.

Totta tohiset! RuisPlus rulettaa :D
 
Originally posted by Iivili
Rikhard75: No mutta entä kaura- tai ruismakaronit? Onko pikkusen vai huomattavasti parempaa stuffia kuin tav. vehnämakaronit? Ainakin on enemmän kuitua ja oletettavasti (?) vitamiineja ja hivenaineita kuin tav. vehnämakaroneissa.


Vain vähän parempia, yleensä muuta kuin vehnää vain max 30%

Joten edelleen suosittelen täysjyväriisiä...
 
Originally posted by Richard75
[

Makaroonista nyt ollaan montaa mieltä,glykeeminen indeksi alhainen, mutta pidän sitä huonoimpana hiilarilähteenä, koska vain vehnäjauhoja, vaikkakin Durumia on, mutta silti.
[/B]

Näin minullekin on kerrottu. Vehnäjauhot varsinkin dieetillä on pahasta. Eri lähteissä pidetään tummaa makaronia ja kaura- tai ruismakaroneja parempana kuin ns. tavallista makaronia (varmasti näin onkin), mutta niissäkin on sitä vehnäjauhoa usein aika paljon ainakin dieettiä ajatellen.

Itse käytän mainituista vaihtoehdoista tummaa riisiä ja täysjyväriisiä hiilarien lähteenä. Noiden lisäksi voisin mainita ohrasuurimot, joita voi käyttää riisin tavoin.
 
Sanoisin näin että perunasta saa voimaa ihan eritavalla kuin riisistä ja makaronista bulkkikaudella. Dietillä ehkä vetäisin riisiä pääasiassa. Makaroni ehkä huonoin.

Mutta monipuolisuus on tärkeä.
 
Originally posted by JJJ
Sanoisin näin että perunasta saa voimaa ihan eritavalla kuin riisistä ja makaronista bulkkikaudella. Dietillä ehkä vetäisin riisiä pääasiassa. Makaroni ehkä huonoin.

Mutta monipuolisuus on tärkeä.

Jees, viime dieetillä vedin hiilarit aika alas. Oikeastaan riisit ja pastat jäi melkein kokonaan pois, käytin aika paljon wok-vihanneksia, joita meni n. 500g päivässä. Pannulla pyöräyttää nopeasti ja maustaa tuliseksi. Hyvää apetta kalkkunapihvien jatkeeksi. Suosittelen:evil:
 
Peruna parasta... vähiten prosessoitu, mukana mikroravinteet ja kuidut. Tämä siis terveellisyys näkökulmasta(kin). Se on sitten priorisointikysymys kumpi on tärkeämpää helppous vai terveellisyys.

Tietenkin kohtuus kaikessa.

Epäilen, että Amerikkalaiset perunalajikkeet on vähän makeampia kuin suomalaiset, eli välttämättä GI ei ole aivan niin korkea kuin netistä löytyvät listat antavat ymmärtää. Amerikkalaiset eivät juurikaan käytä tavallisia keitettyjä kokoperunoita vaan erilaisia puolivalmisteita, mikä osaltaa selittää perunan huonon maineen rapakon takana.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom