Pääomatulot vs. palkkatulot

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja suppo
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.8.2003
Viestejä
197
Törmäsin vahingossa tuohon http://www.yle.fi/verot/2006/artikkeli01.html yle:n 2006 verokoneeseen (tuoreempia ei ilmeisesti julkaistu?) ja jossain määrin jäin ihmettelemään kuinka voi olla mahdollista että maan parhaita (järjettömiä)palkkatuloja repivillä pääomatulot ovat palkkatuloihin nähden lähinnä säälittävällä tasolla? Esim Lilius luokkaa 4%, Ollila luokkaa 1% jne...

Itse olen amatöörisijoittajan uralla todella alussa ja esim 2007 verotuksessa pääomatulot olivat n 17% palkkatuloihin verrattuna. Jotenkin tuntuisi loogiselta että maan parhaat yritysjohtajat olisivat myös sijoittajana edes noteerattavalla tasolla...

Vai onko tässä jotain joka mulla jää huomioimatta?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Isot pääomatuloksi laskettavat tulot usein kertaluontoisia/maksetaan harvoin? Pitäisihän esim. Liliuksella olla merkittävä määrä osakkeita että olisi edes jotenkin tuntuvassa suhteessa palkkatuloihin. En tiedä miten hallituspalkkioita jne. verotetaan, mutta oletan että nekin lasketaan palkkatuloihin.
 
Yksi mahdollisuus lienee, että näillä henkilöillä on oma yritys, jonka kautta sijoittaminen tehdään, ja rahat pidetään tässä yrityksessä koska ei ole tarvetta nostaa niitä sieltä pois?
 
Isot pääomatuloksi laskettavat tulot usein kertaluontoisia/maksetaan harvoin? Pitäisihän esim. Liliuksella olla merkittävä määrä osakkeita että olisi edes jotenkin tuntuvassa suhteessa palkkatuloihin. En tiedä miten hallituspalkkioita jne. verotetaan, mutta oletan että nekin lasketaan palkkatuloihin.

Asia lienee juurikin näin, eli ei ole "lyöty lihoiksi" mitään vaan kyseisen vuoden pääomatulot koostuvat esim osingoista jne. mutta jotenkin nuo vaikuttavat yllättävän pieniltä silti. Kuitenkin kyseiset herrat ovat olleet noilla miljoonapalkoilla jo sen verran pitkään että tuntuisi että vuotuisia pääomatulojakin olisi hiukan enemmän kuin 80 - 150 keur. 2007 luvutkin näyttivät löytyvän ja tuossahan nyt onkin jo hieman kovempia pääomatuloja näillä suuria palkkatuloja rohmuavilla http://www.yle.fi/verot/2007/
 
Niin no, jos osinkoprosentti olisi vaikka (verojen jälkeenkin) 8 niin 80 000e tulot edellyttäisi että olisi miljoonan euron arvosta osakkeita.

Ison köntin pääomatuloja saanee useimmiten yrityskaupan yhteydessä.

En ole verotuksen asiantuntija, mutta tiedä sitten saako osinkoja jotenkin kikkailtua esim. holding-yhtiöiden kautta.
 
Saakohan osinkoverot poiskikkailtua jos sijoittaa osingot uudelleen? Näin homma hoituu esim. monessa osinkorahastossa.. Mut silloinhan rahat kiinni firmassa.
 
Monille yritysjohtajille maksetaan palkkaa sekä rahana, että osakkeina ja optioina. Mikäli edellisen kasan myy pois ennen osinkojen irtoamispäivää, ei osingoista synny pääomatuloa. Palkkio-osakkeiden ja optioden myynnistäkään ei synny pääomatuloa, mikäli ei ko. paperien arvo ole kohonnut palkkion vastaanotto- ja myyntihetken välillä.

Esim. Ollila lienee saanut noita Nokia osakkeita paljon aikana, jolloin osakekurssi oli paljon korkeammalla kuin vuonna 2006. Jos hän on kyseisenä vuonna myynyt noita osakkeita, hän on voinut kirjata myynneistä pääomatappioita, joilla on voinut kätevästi kattaa saman vuoden muut pääomatulot.
 
Täytyy huomioida, että yksityisistä osakeyhtiöistä voi saada osinkoa verovapaasti osakaskohtaisesti 9 % osakkaan omistamien osakkeiden yhteenlasketusta matemaattisesta arvosta, maksimissaan 90 000 €.

Jos omistukset on keskitetty holding-yhtiölle, verotetaan omistajaa tietenkin vasta holding-yhtiön jakaessa osinkoa.

Johtajien optiot ovat yleensä nostettavissa pidemmän ajan kuluttua. Jos kurssikehitys on ollut suosiollinen, ja kurssiero tuloutetaan heti (=myydään osakkeet), syntyy myyntivoittoa. Jos jostain toisesta kohteesta on vastaavasti syntynyt myyntitappiota, verotuksessa lasketaan nettovoitto. En muista varmaksi, olisiko myyntitappio vähennettävissä kyseisenä, ja kolmena seuraavana verovuonna.
 
Back
Ylös Bottom