• Rekisteröidy ja osallistu keskusteluun. SHABOOM

Nuotiopaikka

Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 001
Minkäslaisia asioita tulisi nuotiopaikan rakentamisessa huomioida? Pohjatyöt, paloturvallisuus, kuumuutta kestävät materiaalit? Suunnitteillä mökille malliltaan pyöreä nuotiopaikka, jonka ympärillä voisi istua iltaa. Lisäksi ajattelin kylkeen argentiinalaistayyppistä grilliosiota, johon voisi nuotiosta napsia hiiliä. Materiaali ehkä luonnonkiveä. Pitääkö valaa vai kasataanko vain päällekkäin? Miten ilma-aukot, putsaaminen jne.? Tiilikin voisi tulla kyseeseen.
 
Liittynyt
25.2.2012
Viestejä
738
Ite tein omalle pihalle muutamia vuosia sitten. En tiä tarkotatko tämän tyylistä, mutta tässä on yks vaihtoehto josta voi ottaa mallia tai olla ottamatta:) Jos luonnonkivistä muuraat, niin ei kannata käyttää sanikkaa, vaan kiinnityslaastia tms. Sanikka ei oo mikään paras mahollinen, kokemuksesta tiedän, kun oon tuota joutunut eräänkin kerran paikkailemaan. Kupariseppä koskikalassa: Tulisija rosvopaistille & loimulohelle
 
Liittynyt
27.5.2004
Viestejä
1 513
Kaupunki
susirajalla
Jos puhutaan ihan nuotiopaikasta niinkun se erämielessä käsitetään niin eikai se ihmeitä. Lapiolla pintamaat veks, sanotaan nyt vaikka 50cm syvyyteen ja riittävän laajalta alueelta eli esimerkiks 2x2m, siihen sitten vaikkapa sora jonka päälle suodatinkangas ettei pääse horsmat kiinni ja päälle riittävä kerros hiekkaa. Kivistä kasaa keskelle rinkulan ja siihen sitten notski palamaan keskelle, ympärille puoliks sahatuista tukeista penkit istumista varten :)

Tiilistä kasattunaki helppo tehä, tekee U:n muotosen pinon halutun korkusena johon yhteen väliin sitten liuskekivet, tms jotka jättää syvennyksen johon voi työntää ritilän paikalleen ja ritilän päälle sitten vaikka muurikkapannun jos haluaa. Tuli tietysti sinne asetelman pohjalle, takaseinään keskelle pieni rako tiilien väliin että saa ilmaa myös sieltä puolelta. Pieni rakennelma ei tartte ees muurausta, ei oo paha nakki kasata uudestaan aina kesän ekalla reissulla talven jälkeen.
 
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
14 888
Kaupunki
Pirkanmaa
Lumet suli. Millanen tuli? :D

- - - Updated - - -

Yksi idea muuten ois ollut upottaa maahan kaivonrengas. Pysyy siistinä ympäriltä ja helppo poistaa tuhkat. Myös jatkokehittely helppoa.

Tosin tiili helpoin, jos meinaat grilliosiotakin vierelle laittaa. Itse ottaisin huomioon sen, että nuotiopaikka olisi pyöreä, eli joka puolelta avoin. Tuuli muuttaa suuntaansa milloin mitenkin ja näin ollen ois mukava, jos tuoleja voisi liikutella edes hitusen. Ja pitäisin plussana että jos väkeä on enemmän istumassa iltaa, niin jokainen näkisi tulen. Vie fiilistä tuijottaa tiilikasaa josta nousee savu. Eli ei mitäään U:n mallista viritystä, jossa vain yhdestä suunnasta näet tulen. Riippuu pitkälti mihin käyttöön se tulee.
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 001
Lumet suli. Millanen tuli? :D
He-hee, tiiä noista tulemisista, varsinkin niistä tulevista. Pari viikkoa sitten Käpälämäessä oli vaaksa lunta. Mutta varsinaisempi probleema tulee toisaalta: on paikka ja fiilikset ja tunnetilat valmiina, mutta koko prosessi on vielä täysin avion ja oikeasti suunnittelematon.

Vastaan kuitenkin, että hyvä tuli, muttei tiedä mihin ja milloin:)
 
Liittynyt
29.8.2009
Viestejä
3 001
No niin, puolen vuotta se otti, mutta kävin metsästä kiviä (olisi ollut Conaninkin kateellinen, noi isoimmat mörssärit painoivat pari sataa kiloa ja tontin toisesta laidasta ne raijasin) ja tein luomutulisijan. U-aukolla tämä on, kun kyyhkysen kanssa siinä pääasiassa kahden nojaillaan.

Tässä lopputulos: http://1drv.ms/1EuVAsI

Penkkikin tuli kierrätettyä vanhan puutarhapöydän jäännöksistä. Huom. tölkkitelineet sivuilla, ite suunnittelin ja toteutin.:)
 
Ylös